כתבות בנושא עו"ד דיני תעבורה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הנהג השו(ט)תה על עבירות נהיגה בשכרות? וההחמרה בענישה

מי מאיתנו לא "גונב" מדי פעם זכות קדימה בכביש, שוכח לחגור גם מאחור או נוסע מעט מעל המהירות המותרת? נכון, כל אלו עבירות תנועה, אבל הן מתגמדות בהשוואה לעבירה הנחשבת לאחת החמורות והבלתי נסלחות מאחורי ההגה - נהיגה בשכרות. אם נתפסתם נוהגים תחת השפעת סמים או אלכוהול, החוק ובתי המשפט יחמירו איתכם, אז יש כמה דברים שכדאי לדעת לפני ששותים ? וגם אחרי

בכתבה זו:
איזהו שיכור? | בדיקת מכשיר הינשוף | גם הינשוף טועה | בדיקה לא אמינה יכולה להוביל לזיכוי

עבירת תעבורה של נהיגה בשכרות איננה נסלחת בקלות - לא על ידי הציבור, בעיקר לאור המקרים המצערים הרבים של הקטל בכבישים בהם היה מעורב נהג תחת השפעת אלכוהול; לא על ידי המחוקק שקבע ענישת מינימום מחמירה במקרים כאלה; לא על ידי בתי המשפט שמיישמים באדיקות את החוק; ולא על ידי המשטרה שהגבירה את נוכחותה ופועלת במלוא המרץ לאכיפת החוק ולאיתור נהגים שיכורים ומיצוי הדין עימם.
 
מגמה זו תואמת את התפיסה הרווחת בקרב הציבור בישראל, לפיה חשוב להעניש נהגים שיכורים שמסכנים את חיינו ואת חיי ילדינו. קמפיינים רבים בכלי התקשורת לוקחים גם הם חלק במאבק העיקש נגד נהגים שיכורים, ואין חולק על כך שאדם ששתה כמות גדולה של אלכוהול, או צרך סמים מסוכנים, צריך להימנע מנהיגה. המדיניות הנחרצת של רשויות החוק מבורכת, אולם גם בהקשר שלה עולים כמה סימני שאלה מהתחום האפור. למשל, מה קורה במקרים בהם אדם נתפס נוהג במצב של שכרות למרות שלא צרך כמות אלכוהול מעבר למותר בחוק? מה אם אדם זה מתפרנס מנהיגה? מה אם מדובר במקרה חד פעמי? ומה היא בכלל הכמות המותרת לשתייה לפני שנוהגים?

איזהו שיכור?

החוק אוסר על נהיגה לאחר צריכת סמים ואלכוהול בשל השפעתם על מערכת העצבים המרכזית ומשום שהם גורמים לשינוי זמני בתפקוד המוח, בתפיסת המציאות, בהכרה ובהתנהגות. בפועל, החוק אוסר על צריכה של אלכוהול וסמים טרם הנהיגה ובסמוך לה - כשהשפעתם עוד ניכרת; בזמן הנהיגה - תוך כדי האחיזה בהגה; ועל נהיגה במצב בו אמנם חלף זמן-מה מאז צריכתם אבל בגוף עדיין נמצאים סמים, תחליפי סם או אחוז אלכוהול גבוה מזה המוגדר "מותר לנהיגה" כפי שקבוע בחוק.
 
איך בעצם מאתרים נהג שיכור? נכון, צורת הנהיגה המחשידה יכולה להעיד כי מאחורי ההגה יושב אדם שאינו צלול, אבל המבחן האמיתי הוא לאחר שהשוטר הורה לו לעצור. בידי השוטר הסבור כי לפניו נהג שיכור יש מספר אמצעים כדי לאמת חשדותיו. תחילה ניתן לבצע בדיקת מאפיינים: השוטר מתרשם ממראהו של החשוד, מהריח הנודף מגופו ומפיו, מתפקודו, מאופן דיבורו ועוד. לרוב גם מתבקש החשוד לצאת מרכבו, לצעוד בקו ישר ולגעת באצבע באפו כשעיניו עצומות – כל זאת כדי לבחון את שיווי המשקל שלו ויציבותו.

בדיקת מכשיר הינשוף

דרך נוספת לבדוק האם הנהג שתה מעל למותר היא בדיקת שכרות בנשיפה באמצעות "מכשיר הינשוף". אם כמות האלכוהול שתצויין במכשיר לא תעלה על 240מק"ג אלכוהול בליטר אחד של אוויר, ישוחרר החשוד לדרכו. במידה שתימצא כמות גבוהה מהמותר ייקבע מיד כי הנהג ביצע עבירה של נהיגה בשכרות ורישיונו ייפסל במקום לתקופה של 30יום. אם בנוסף לכך היה מעורב בתאונת דרכים, ייפסל רישיון הנהיגה ל-60או 90יום.
 
ניתן לאתר אלכוהול או סמים בגופו של חשוד גם באמצעות בדיקת דם בהתאם להנחיות החוק. שוטר מוסמך להורות על ביצוע הבדיקה רק אם התעורר חשד סביר שהנהג שיכור או שהיה מעורב בתאונת דרכים. הנהג יכול לסרב לביצוע הבדיקה, אך בכך למעשה יציב עצמו מול רשויות החוק בעמדה של מי שנהג תחת השפעת אלכוהול. במידה שבתוצאות בדיקת הדם נמצאה כמות של יותר מ-50מ"ג אלכוהול ב-100מ"ל דם יינקטו נגד הנהג הליכים בגין ביצוע עבירת שכרות.

גם הינשוף טועה

כמובן שההמלצה הגורפת היא לא להתיישב מאחורי ההגה לאחר שתיית אלכוהול, אבל אם בכל זאת נעצרתם לבדיקה בכביש, חשוב להתנהל בדרך שתצמצם את סיכוייכם לעמוד בפני הרשעה ועונש חמור. חשוב לנקוט במספר פעולות חשובות כבר מרגע הבדיקה: ראשית, לא מומלץ לסרב לבדיקת הינשוף משום שהסירוב עצמו נחשב לעבירה פלילית. כמו כן, חוסר שיתוף פעולה כזה עם השוטר, כמו גם סירוב לעבור בדיקת דם, יחשיב את החשוד כנוהג בשכרות.
 
שנית, יש לפנות לעו"ד מנוסה ומומחה בדיני תעבורה לצורך ייעוץ וכדי שיבחן את נסיבות האירוע ויגבש דרכי פעולה. כאמור, בתי המשפט נוטים להחמיר מאד עם נהגים שיכורים ולהטיל עליהם שלילת רישיון הנהיגה לשנתיים, קנסות גבוהים, ובמקרים חריגים מאסר על תנאי או מאסר בפועל. עו"ד המציג טענות ראויות, מפרט נסיבות מקלות ומטיל דופי בהתנהלות המשטרה, יכול להוביל לריכוך הענישה ואף לגרום לבית המשפט לוותר על עונש המינימום הנדרש.

בדיקה לא אמינה יכולה להוביל לזיכוי

במקרים מסוימים עורכי דין אף נלחמים על הוכחת חפותו של הנהג בטענה שבדיקת הנשיפה שבוצעה באמצעות המכשיר איננה אמינה. ישנם מקרים בהם טענה זו תידחה מכל וכל אולם נסיבות מיוחדות, כפי שהוכח בעבר, יעוררו אולי ספק סביר באשמתו של הנהג, יפסלו את בדיקת הינשוף ויזכו אותו מאשמה. כך יקרה בין היתר כאשר יוכח ספק בדבר תקינות המכשיר או האופן שבו הופעל (כיול לא נכון וכדומה), במקרים בהם הבדיקה לא בוצעה כראוי ולא על פי ההוראות, או שגורם כלשהו עלול היה לשבש את תוצאות הבדיקה.
 
לסיום כדאי לחזור ולהמליץ - אמצו את הסלוגן מציל החיים "אם שותים לא נוהגים". אבל אם בכל זאת מעדתם, זכרו שהענישה בתחום זה מחמירה במיוחד ולכן כדאי להצטייד בעורך דין מומחה לתיקי נהיגה בשכרות כדי לרכך את עוצמת המכה, ובפעם הבאה להזמין מונית, במקום לנהוג תחת השפעת אלכוהול.

>>בואו לדבר על זה בפורום דיני תעבורה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist