כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עתיד הילדים בידיך: חובת תשלום "דמי מזונות" לאחר גירושין

כולנו מאחלים לעצמנו חיי זוגיות יציבים ומאושרים, אבל יש גם תסריטים אחרים: אם זה עתה נפרדת או התגרשת מאשתך ואם ילדיך; אם סיימת מערכת יחסים עם ידועה בציבור שילדה לך צאצאים; ואם לילה חד-פעמי הוביל ללידת תינוק שמעולם לא תכננת -? חשוב לדעת: עם הולדת בנך או בתך מגיעה לעולם גם חובתך לכלכלם

בכתבה זו:
כמה זה עולה לנו

כאשר פורץ משבר בין בני זוג, מוביל הדבר פעמים רבות לגירושין ולתחילתם של חיים חדשים במסלולים שונים. כשבתמונה נמצאים גם ילדים משותפים, החוק דואג שימשיכו לקבל את כל מה שהם צריכים כדי להמשיך ולגדול, להתחנך ולהתפתח, גם אם הורים החליטו שלא לגדלם יחד. אלו הם "דמי המזונות"

החלים על כל אב לילדים מתחת לגיל 15 אשר אינם חיים עימו באופן קבוע. החוק קובע כי על אב יהודי לילדים בישראל מוטלת החובה לדאוג לצרכיהם עד הגיעם לגיל 15, ללא כל קשר למצב הכלכלי שלו או של האם, וללא כל קשר לטיב הקשר בין ההורים או הקשר בין האב והילדים.

חובת תשלום דמי מזונות לאחר גירושין מתחלקת לשני סוגים: לאישה ולילדים. דמי מזונות לילדים אמורים לשמש את צרכי הילדים וגובהם נקבע בהסכם בין ההורים או על ידי בית המשפט. הסכום שנקבע נשאר בדרך כלל קבוע עד הגיעו של הילד לגיל 15, ולאחר מכן הוא יכול להשתנות בהתחשב במצבם הכלכלי של ההורים. על פי רוב ממשיכים דמי המזונות להתקבל מהאב עד שהילד מגיע לגיל 18 ובמקרים חריגים גם לאחר מכן, אם כי בסכום נמוך באופן משמעותי.

מזונות לאישה קיימים רק כאשר מדובר בזוג שחי יחד זמן ממושך - בין בנישואים ובין אם לאו - ונפרד לאחר חיים משותפים. הגבר חייב בתשלום מזונות לאישה, לרוב רק עד לרגע תחילתם הרשמית של הגירושין. דמי מזונות כאלו אמורים לכסות הוצאות גדולות כקטנות - לרבות שכר דירה, תשלום חשבונות, לבוש וקוסמטיקה. הפסיקה על התשלום וגובה הסכום נקבעים על ידי בית המשפט, ובסמכותו גם לשלול אותם מהאישה, אם יתרשם שהיא מחבלת בהליך שלום בית או בהליך הגירושין, או במקרה של התנהגות לא נאותה מצידה כגון בגידה בבעל, אי קיום יחסי אישות עימו, אי שמירה על כללי הדת ועוד.

כמה זה עולה לנו

כאשר עומדים בפני סוגיית דמי המזונות חשוב מאד לדעת כיצד מחשבים את גובהם. סכום דמי מזונות לאישה תלוי במשכורות של שני הצדדים וכן בצרכיה של בת הזוג. דמי מזונות לילדים מחושבים בדרכים רבות ומגוונות אך ככלל, סכומם תלוי בשני סוגי צרכים - "צרכים הכרחיים" ו"דין צדקה”.

הסוג הראשון כולל צרכים קיומיים לרבות דיור, הנעלה ולבוש, מזון, דמי טיפול בילדים, הוצאות על חינוך, הוצאות רפואיות וכדומה. “דין צדקה" כולל הוצאות בגין צרכים שונים של הילד שאינם הכרחיים כגון פעילויות פנאי והעשרה, טיולים, חוגים, שיעורים פרטיים, דמי כיס, צעצועים, כבלים, בילויים, מתנות וכדומה. האב מממן בעצמו את "צרכי הצדקה" עד הגיע הילד לגיל 6, ללא כל התחשבות במצבו הכלכלי. לאחר מכן המימון חל גם על האם, כאשר חובת התשלום וגובהו תלויים במצב הכלכלי של שני ההורים.

האמצעים לחישוב דמי המזונות (במסגרת הגירושין) אינם נהירים וברורים וקשה מאד לחזות את סכום הכסף המדויק שאב יידרש לשלם כמזונות לילדיו. כדי לדעת את גובה הסכום שעל האב לשלם, יש לאסוף כמה שיותר נתונים אודות חייו, חיי הילד וחיי אימו ולהתייעץ עם עורך דין מומחה לגירושין. הסכום המינימלי שבית המשפט נוהג לפסוק לילד אחד הוא כ-1,150 שקלים בחודש בתוספת תשלום על הוצאות דיור.

גובה ההשתתפות בהוצאות דיור, אשר נקראות בשפה המשפטית "מדור", לא קבוע בחוק ולכן נתון לשיקול דעת הצדדים במו"מ להסכם, או לשיקול דעתו של בית המשפט לענייני גירושין. מהפסיקה ניתן ללמוד כי על פי רוב משתתף האב במימון בערך של מחצית הוצאות המגורים, כשהדבר תלוי במספר הילדים. כך, האב בדרך כלל נושא בשלושים אחוזים משכר הדירה או תשלום המשכנתא כשמדובר בילד אחד, ארבעים אחוזים כשמדובר בשני ילדים וחמישים עד שישים אחוזים במקרה בו יש שלושה ילדים.

סיוע משפטי בהליך הגירושין הינו מחוייב המציאות, הוא יבטיח את חלוקת הנטל במידה ופסק הדין או ההסכם בענייני תשלום מזונות ישתנה. כך למשל, אם במשך הזמן התחוללו שינויים בחיי ההורים או בחיי הילדים, כגון נישואין שניים ולידת ילדים נוספים, משבר כלכלי של אחד מהם, או התעשרות פתאומית של מי מבני הזוג - ניתן לדון מחדש בגובה דמי המזונות.

במקרים רבים, לאחר שניתן פסק דין המחייב את האב לשאת בתשלום דמי מזונות, הוא מתעלם מחובתו זו. במצב זה עומדים לרשות האישה האמצעים שיש לכל "נושה" כלפי "בעל חוב" והיא יכולה לפנות לעורך דין הוצאה לפועל בניסיון לאכוף את פסק הדין. הפנייה יכולה להקנות לה אמצעים שונים למימוש התשלום, לרבות עיקולים, עיכוב יציאה מהארץ ואף מאסר. אם אין לאב רכוש וכל האמצעים לא יעזרו כדי לקבל את דמי המזונות שנפסקו, יכולה האישה לקבל סכום קטן מהמוסד לביטוח לאומי שיקבע בהתאם לקריטריונים שונים ואת היתרה להמשיך לנסות לקבל מהאב.
 

אם מצאתם את עצמכם מעורבים במאבק על דמי מזונות או שנדרשתם לשלם כספים לבת הזוג חשוב מאד לקבל ליווי מעו"ד מומחה לדיני מזונות שיסייע בשמירה על האינטרסים שלכם - בעיקר בשל ה"נזילות" של ההגדרות המסייעות לחישוב גובה דמי המזונות. עו"ד מומחה לגירושין ימנע מצב בו האב יידרש לשלם 90 אחוזים משכרו החודשים דמי מזונות וייאלץ לחיות בעוני ובדחק, או מנגד – מצב בו האישה תמצא עצמה נושאת על כתפיה עול פרנסה כבד לצד הנטל לטפל בילדים.



>> בואו לדבר על זה בפורום דיני מזונות.
>> בואו להתעדכן במחירון עורכי דין - דיני משפחה וירושה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist