כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

אהבה מחוץ למסגרת: הדרך להכרה בבני זוג כ"ידועים בציבור"

בעידן המודרני קיימים סוגים רבים של חיי זוגיות, מלבד הנישואים הרשמיים: יש מי שהביאו לעולם ילדים מבלי להתחתן, בני זוג מאותו מין, זוגות שחיים יחד אך לא רשאים להינשא מסיבות כאלו ואחרות - ועוד. באיזו רמה, אם בכלל, הממסד מכיר בהם? האם הם זכאים לרשת אחד את השני או לקבל קצבאות שונות? ומה קורה בזמן פרידה? חלקם מוכרים כ"ידועים בציבור" והופכים לזוגות בעלי זכויות וחובות על פי חוק, אבל כדי שזה יקרה - יש לא מעט "מבחנים" בדרך

בכתבה זו:
משפחה ובית תחילה | המפתח: איכות הקשר

מרבית הזוגות שמנהלים חיים משותפים במשך שנים עושים זאת במסגרת מוסד הנישואים המוכר והוותיק. אלא שיש גם זוגות שבוחרים לעשות זאת מבלי להישבע אמונים בדרך המקובלת. הם נפגשים מדי יום, מטיילים יחד בארץ ובחו"ל, מארחים ומתארחים יחד ולא מסתירים לרגע את העובדה שהם בני זוג. אלו מהם שלוקחים את זה צעד אחד קדימה ועומדים ב"מבחנים" של מערכת המשפט, מוכרזים כ"ידועים בציבור" והופכים לבעלי זכויות, חובות והכרה מהממסד הציבורי.

קו דק מפריד בין "סתם" בני זוג לבין זוגות שמקבלים מעמד חוקי של ידועים בציבור והכרה ממסדית במעמדם. להכרה באלו האחרונים כ"ידועים בציבור" יש חשיבות רבה, שכן היא מקנה להם זכויות וחובות דומות לאלו של זוג נשוי (חשוב להדגיש שכיום, בניגוד לעבר, גם בני זוג מאותו מין יכולים להיות מוכרים כידועים בציבור אם ענו על הקריטריונים המתאימים, ולכן יש להתייחס לנאמר במדריך זה בהקשר של כל המינים).

משפחה ובית תחילה

הצורך להכיר בבני זוג כידועים בציבור עולה פעמים רבות בעת פרידה ? אז מתעוררות שאלות סביב נושא חלוקת רכוש ומזונות ? אך גם לאחר פטירת אחד מבני הזוג כאשר עולה סוגיית הירושה והגמלאות. גם בעת החיים המשותפים, ולאו דווקא בזמן משבר, עשויים בני הזוג לבקש הכרה בהם כידועים בציבור לשם קבלת זכויות סוציאליות שונות ועוד.

על אף התפתחות מוסד הידועים בציבור והעובדה שהוא קיים כבר שנים רבות, עד היום אין לו הגדרה מדויקת וחד משמעית בחוק. קיימים הבדלים בינו לבין מוסד הנישואים ושני המעמדות אינם שווי זכויות לגמרי. הגדרות שונות בחוקים מגוונים מתייחסים לידועים בציבור, ובית המשפט קבע מבחנים המסייעים להחליט האם בני זוג זכאים למעמד שכזה.

המבחנים נקבעו בהשראת סעיף מחוק הירושה המגדיר כידועים בציבור איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף. לפיכך, בני הזוג או מי מהם שרוצה לזכות בהכרה של ידועים בציבור, צריכים להביא ראיות - לרוב מתוך נסיבות החיים ומאפייני החיים - שיעידו על קיומם של שני יסודות ברורים: האחד, חיי משפחה, והשני, משק בית משותף. בית המשפט יבחן את הראיות ויקבע לפי התרשמותו האם מדובר בידועים בציבור. לרוב, יישום המבחן יהיה סובייקטיבי ולא אובייקטיבי, כאשר השופט ישים דגש על האופן בו בני הזוג תפסו את עצמם וחיו את חייהם. אין כלים חד משמעיים לקביעה האם זוג צריך להיות מוכר כידוע בציבור, אם כי ניתן ללמוד מהמקרים השונים שהוכרעו בבית משפט בעבר אילו נסיבות יילקחו בחשבון ככאלו שעונות על ה"דרישות".

המפתח: איכות הקשר

עד כמה שיכול הדבר להפתיע, למשך הזמן שמנהלים בני הזוג קשר אין חשיבות, וגם זוג שחי יחד תקופה קצרה יכול להיחשב ל"ידועים בציבור", בעוד שניים שניהלו חיים משותפים במשך שנים לא יעברו את מבחן בית המשפט. בנוסף, בני זוג שחיו תחת קורת גג אחת יוכרו ביתר קלות כידועים בציבור. במקרים מיוחדים גם בני זוג שגרו בבתים נפרדים יוכרו כידועים בציבור ואפילו כאשר אחד או אחת מהם חי במקביל עם בן/בת זוג אחר/ת.

התנהלות כלכלית שתתרום להכרה בבני זוג כידועים בציבור היא כזו שכוללת מימון הדדי, קניות משותפות, נשיאה משותפת בנטל העלויות וההוצאות השוטפות. כאן בא לידי ביטוי המושג "משק בית משותף" שמכוון להתנהלות כלכלית שגרתית, מוכרת ומקובלת בין בני זוג, אשר שניהם נרתמים למימון ההוצאות השוטפות של חייהם - כל אחד לפי יכולתו. כמובן שבני זוג שרכשו יחד נכסים ובוודאי אלה שהביאו יחד ילדים ייחשבו לידועים בציבור.

בית המשפט מעניק מעמד של ידועים בציבור גם לבני זוג המוכיחים כי ניהלו חיי אהבה הרמוניים, חיי שיתוף וחלקו זה לזו כבוד וחיבה ושמרו על מסירות ונאמנות, תוך קיום יחסי אישות לא רק לשם סיפוק מיני של מי מהצדדים. גם בני זוג שטיפלו אחד בשני, דאגו זה לבריאות של האחר, לקחו חלק במטלות הבית ובילו יחד ? שניהם לבד או בחברת אנשים נוספים ? יענו על המבחן.

חשוב להדגיש: בשל העמימות והנזילות של הגדרת בני זוג כידועים בציבור, ולאור החשיבות הרבה שיש לקבלת מעמד שכזה, מומלץ למי שנאבק על כך לקבל סיוע וייעוץ מעורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה.
רשימה מפורטת של מומחים בתחום תוכלו למצוא במערכת סינונים מתוחכמת לאיתור עורכי דין המתמחים בדיני משפחה.

>>בואו לדבר על זה בפורום עורכי דין - דיני משפחה וירושה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist