כתבות בנושא עורך דין להוצל"פ כינוס נכסים ופשיטת רגל - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

זהירות - עיקול לפניכם: הכירו את הליך ההוצאה לפועל

זה יכול לקרות לנהגים שצוברים דו"חות במשך שנים, לבעלי עסקים שהסתבכו עם עובד שפוטר, ולכל מי שנקבע כי הוא חייב כסף לגורם כזה או אחר - וסירב לשלם. עיקול הוא אחת הדרכים להסדיר חובות, וכדאי להכיר את ההליך על נהליו וזכויותיו של כל אחד מהצדדים, הן הצד החייב והן הצד שחייבים לו

בכתבה זו:
מהו הליך העיקול? | את מה לא ניתן לעקל? | התנגדות החייב לעיקול | ביטול העיקול | מהו "סעד הצהרתי"? | איתור עו"ד פשיטת רגל

יש מישהו שאתם חייבים לו כסף? הצטברו לכם דו"חות שלא שילמתם? דעו לכם כי המכונית, הבית ושאר הנכסים שצברתם במהלך השנים עלולים לשמש כלי בידי כל מי שאתם חייבים לו כספים. הדבר מתאפשר בזכות הסמכות של רשויות החוק, ואם להיות מדויקים - ההוצאה לפועל, להטיל עיקולים על בעלי חוב. אז איך זה עובד?

 

מהו הליך העיקול?

לפי המשפט האזרחי, עיקול הינו "תפיסה או החרמה זמנית של משכורתו של אדם או של רכוש השייך לו, המתבצעת על-ידי אחת מרשויות המדינה, עד שיפרע את חובו או עד שיוסדר עניין התביעה נגדו". מי שאחראית על העיקול בפועל היא ההוצאה לפועל, זרוע של רשות האכיפה והגבייה שבמשרד המשפטים. בהליכי הוצאה לפועל עיקול מוטל על נכס מיטלטלין, כלומר נכסים מוחשיים שניתן להעביר ממקום למקום או נכס מקרקעין. כמו כן, על-פי סעיף 1 לחוק ההוצאה לפועל אפשר שעיקול יוטל גם על "זכות קיימת או עתידה".

 

הליך עיקול של הוצאה לפועל. צילום: shutterstock



הליך העיקול נועד למנוע מהחייב, הצד שמחויב לשלם, להשתמש בנכס באופן שיעביר את החזקה עליו לידי גורם אחר, ימכור אותו או יבריח אותו. כאשר הנכס מעוקל, בעליו לא יוכלו להעביר את החזקה עליו או את השליטה בו.

העיקול נועד לתת לחייב הזדמנות להחזיר את החוב, אולם אם חלפו 30 ימים ממועד רישום העיקול והחוב לא שולם, רשאי רשם ההוצאה לפועל לצוות על מכירתם של הנכסים המעוקלים. כך, מנגנון העיקול מאפשר לנושה להיפרע ע"י מימוש הנכס תוך זמן סביר וללא הסכמת החייב. העיקול אומנם אינו מקנה לזוכה, מי שאמור לקבל את הכסף מהחייב, זכות מהותית על הנכס המעוקל, אך הוא מאפשר לו להניח עליו את ידו באופן שיאפשר לו להיפרע על ידי מימושו.

את מה לא ניתן לעקל?

על פי הגדרת החוק לא ניתן לעקל מצרכי מזון, ביגוד, תשמישי קדושה וכלים המשמשים למשלח יד או לפרנסתו של אדם. זה המקום לציין כי גם חיות מחמד אינן ניתנות לעיקול.

 

התנגדות החייב לעיקול

על פי חוק ההוצאה לפועל, במידה שהחייב מתנגד לעיקול אפשר להפעיל נגדו כוח, אך זה ייעשה במידה סבירה ולא באופן שיסכן חלילה אותו או את שאר הנוכחים במקום בזמן הגעת המעקלים. סוגיית ההתנגדות הינה רגישה ביותר ולשם כך קבע בית המשפט כי מנהל לשכת ההוצאה לפועל רשאי - בהתאם לנסיבות - להשאיר את הנכסים המעוקלים במקום הימצאם או להעבירם למקום אחר, בתנאי שיתאפשר לו להוציאם משם אחר כך ללא בעיות וכל אימת שיחפוץ בכך.

 

ביטול העיקול

ישנם מקרים שבהם מבוטל העיקול, כמו למשל לאחר תשלום החוב או מכירת המיטלטלין המעוקלים וכיסוי החוב באמצעות הכסף שהתקבל תמורתם. כמו כן, גם עיקול שבוצע שלא כדין יבוטל. בית המשפט המחוזי בחיפה סיפק דוגמה לכך, כאשר ביטל עיקולים שהוטלו על ידי פקיד שומה במסגרת תביעה בין של אדם בעל חובות. במהלך ניסיונו לגבות חוב מס, הפעיל פקיד השומה את סמכותו לפי פקודת המסים (גבייה) ועיקל נכסים וזכויות, וביניהם מכונית פרטית, בית מגורים ועוד 3 דירות נוספות.
 
אשתו של החייב עתרה לבית המשפט המחוזי למתן פסק דין הצהרתי, וטענה בין היתר כי בית המגורים, הדירה והמכונית הם בכלל בבעלותה ולבעלה אין כל זכויות בהם. בעיקר טענה התובעת, כי פקיד השומה לא יכול היה להשתמש כלפיה בסמכות הנתונה לו לפי פקודת המסים ואם עשה כן - הרי שפעל בלא סמכות ודינן של פעולותיו להיות מוכרזות כבטלות. בית המשפט אכן קיבל את הבקשה, הורה לבטל את העיקולים על הנכסים ואף חייב את פקיד השומה בהוצאות ובשכר טרחה בסך 10,000 שקלים.

 

מהו "סעד הצהרתי"?

כאשר הרכוש האמור להיות מעוקל נמצא בחזקתו או בחצרו של החייב, יניח ראש ההוצאה לפועל כי אלו שייכים לו - אלא אם כן הוכח אחרת. כל קיומו של ספק בדבר בעלותו של החייב על המיטלטלין מחייב גם את ראש ההוצאה לפועל עצמו לברר למי אלו אכן שייכים בפועל. אם מדובר ברכוש הנמצא בחצרו של החייב אך שייך לבעלים אחר, עומדת לזכותו של האחרון האפשרות להגיש בקשה למתן "סעד הצהרתי" בו תיקבע בעלותו, זאת על-מנת לחסום את דרכו של הנושה מלבצע את העיקול.

ככלל, מי שנפגע כתוצאה מעיקול על רכוש שאינו שלו אך הונח בחצרו, רשאי לבקש את ביטולו על ידי כך שיוכיח את בעלותו על המיטלטלין האמורים. אם לא תוכח בעלות החייב על מיטלטלין אלו, יהיה חייב ראש ההוצאה לפועל לבטל את העיקול. ב"סעד הצהרתי" יכול לעשות שימוש גם צד שלישי אשר מיטלטלין המצויים בידו עוקלו אף הם.

איתור עו"ד פשיטת רגל

אם נקלעתם למצב שבו המעקלים מתדפקים על דלתכם, ואף אם הוטלו עליכם עיקולים שטרם יצאו לפועל, חשוב שתדעו כיצד ניתן לפעול ותיעזרו באיש מקצוע בעל ידע בתחום. עורך דין המתמחה בתחום ההוצאה לפועל בהחלט יכול לסייע לכם לחצות בשלום את המשימה הלא-פשוטה הזו, או לכל הפחות להקטין את הנזק שעלול להיגרם לכם.

מחפשים עו"ד מומחה בתחום פשיטת הרגל? מצאו אותו באינדקס דפי זהב

מה גובה התשלום לעורך דין בתחום ההוצאה לפועל? בדקו במחירון המתעדכן של דפי זהב

 

אנשים שחיפשו עורך דין להוצל"פ כינוס נכסים ופשיטת רגל חיפשו גם

מצא עורך דין להוצל"פ כינוס נכסים ופשיטת רגל באזורך

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist