כתבות בנושא עו"ד דיני מיסים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

האורח הקבוע בתלוש: למה מס הכנסה מעסיק אותנו כל כך?

בכל חודש אנחנו מביטים בתלוש המשכורת ונאנחים. כן, מס הכנסה לוקח לנו נתח לא מבוטל, הוא מגיע כמעט לכל אחד מאיתנו ומי שמתחמק ממנו צפוי לעמוד לדין. מה עומד מאחורי רעיון המס, וכיצד בכל זאת אפשר להפחית את הסכום שאנחנו מעבירים למדינה? מאת: עו"ד ערן זוהר

בכתבה זו:
פטור, ניכוי וזיכוי

מס הכנסה הוא אחד הנושאים הרגישים בציבור הישראלי. כולנו (כמעט) משלמים אותו, רובנו לא מפסיקים לקטר עליו, חלק מנסים - בניגוד גמור לחוק - להעלים אותו ובכל חודש אנחנו מקבלים בתלוש המשכורת תזכורת לקיומו. ועדיין, כמה באמת אנחנו יודעים על מס הכנסה? למדינה ולממשלה יש הוצאות רבות והיא צריכה לממן אותן בדרך כלשהי, כאשר העיקרית שבהן היא גביית מסים, וביניהם מס הכנסה (יש גם מע"מ, מיסוי מקרקעין, מיסי מכס ונמל ועוד). סיבה נוספת לגביית מס הכנסה היא לסייע למי שאין לו, באמצעות מי שיש לו (עקרון חלוקת העושר בחברה), כלומר - ככל שאתה עשיר יותר תשלם מס גבוה יותר לטובת העניים. קיים גם מיסוי שלילי, שלפיו המדינה מחזירה כסף למי שמרוויח מעט.

מס הכנסה, כשמו כן הוא. ההכנסה ממנה נגבה המס יכולה להיות, בדרך כלל, משכורת מעבודה, מהשקעות או מנתינת הלוואות. בעבר הוטל מס זה לפי "גולגולת" או לפי "ראש" (בן אדם), ללא קשר לגובה הרווחים. כיום המס משולם בשיטה הפרוגרסיבית - מס הכנסה במדרגות לפי היכולת של כל אדם לשלם (זה נובע גם מאותה סיבה "רובין הודית" - עקרון העושר בחברה). השיטה השנייה בישראל לגביית מסים היא השיטה הרגרסיבית שבה אנחנו משלמים מס קבוע, כמו לדוגמא מע"מ שהוא תמיד 16% מהמחיר ששילמנו על המוצר או על השירות שרכשנו.

לא רק אזרחים משלמים מס הכנסה, אלא גם חברות. חברה בע"מ (בערבון מוגבל) נקראת בשפה המשפטית "אישיות משפטית נפרדת", ומתייחסים אליה כמו אל אדם יחיד הנדרש לשלם מס. כמובן שמערכת המס במקרה של חברה שונה מעט, אך עדיין, ככלל, אם לחברה יש רווח היא תשלם מס הכנסה.

פטור, ניכוי וזיכוי

כאמור, כולנו (כמעט) משלמים מס הכנסה, כי כולנו (כמעט) מרוויחים כסף מעבודה או השקעה או אפילו הלוואה. אבל לחלקנו גם מגיעות הטבות לפי מה שקבוע בפקודת מס הכנסה. כך למשל, סעיף 9 לפקודת מס הכנסה מעניק פטור ממס על פיצויי פיטורים, על הלנת שכר, על מזונות ועוד. סעיף 11 נותן פטור ממס ליישובים מסוימים (על בסיס גיאוגרפי): לדוגמה, עובד שנאלץ לעבוד ביישוב המרוחק ממקום מגוריו (על פי מפתח מרחקים הקבוע בחוק), יזכה לפטור. סעיף 14 מעניק פטור למי שהוא תושב חוזר.

חוץ מכל אלו קיימים גם ניכויים שהם למעשה הוצאות שנאלצתם לשלם עבור מה שהרווחתם וגם ניכויים במקרים ייחודיים של אנשים. סעיף 17 לפקודת מס הכנסה קובע את הניכויים שמותר לנכות מההכנסה ובכך למעשה להוריד את "חבות המס" (גובה המס שתידרשו לשלם). אגב, גם בפטורים השיטה דומה - אתם מורידים (מנכים) את הפטור הרלוונטי מההכנסה, לפני שאתם משלמים מס, ורק אז מחושב גובה המס.

קיימים גם זיכויים הקבועים בסעיפים 33א-48א לפקודת מס הכנסה. זיכויים אלו נוגעים, למשל, למי שמקיים משפחה חד הורית, בעלי תואר אקדמאי ועוד. את הזיכויים, בניגוד לפטור וניכוי, מחשבים אחרי תשלום המס. אם כך, מה עדיף: פטור, ניכוי או זיכוי? כמו שבטח שמתם לב, מדובר בעניין מורכב מאוד ולא פשוט ולכן אם אתם רוצים לדעת כיצד להרוויח יותר, היוועצו בעורך דין מומחה לענייני מיסים.

איך מחשבים את המס? רבים מאיתנו רואים בתלוש המשכורת את הסכום שגובה מאיתנו מס הכנסה, אבל איך בעצם מחשבים אותו? ראשית, יש לרכז את כל ההכנסות שלנו שאינן פטורות ממס. לאחר מכן, מההכנסות הללו נפחית את כל מה שאפשר לנכות לפי החוק (ההוצאות המותרות בניכוי והניכויים האישיים). מהסכום שנשאר מקזזים הפסדים (אם יש) משנים קודמות (לא רלוונטי לשכירים) והתוצאה הסופית היא ההכנסה שעליה יש לשלם מס. כעת, מחשבים את המס בהתאם להכנסה לפי המדרגות שקבועות בחוק (מס פרוגרסיבי). בשלב האחרון, מהסכום של המס שחישבנו נוריד את הזיכויים שמגיעים ומותרים לנו (כך יוצא שמי שנהנה מזיכוי הוא רק מי שחייב לשלם מס). התוצאה הסופית של כל החישוב הזה היא הסכום שאנחנו צריכים לשלם כמס הכנסה.

>> בואו לדבר על זה בפורום מיסים - שירותי ייעוץ.
>> בואו להתעדכן במחירון עורכי דין מיסים.
>> תוכלו כאן להשתמש במערכת סינונים לאיתור עורכי דין מיסים.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist