כתבות בנושא עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עושים את זה יחד: סוגי תאגידים בעולם העסקי

חברה, שותפות, עמותה שלא למטרות רווח או אגודה שיתופית - כל אלו הם סוגים של תאגידים, המחזיקים בחובות וזכויות משפטיות. מה ההבדלים ביניהם, מה המגבלות החלות על כל סוג תאגיד, וכיצד יכול האזרח לפעול מולם במקרה שנפגע?

בכתבה זו:
חברות | שותפות | עמותות | אגודה שיתופית

העולם העסקי מורכב מגופים שונים העוסקים בייצור, מסחר ומתן שירותים. מרביתם מוגדרים כתאגידים, וכדי לדעת להתנהל מולם נכון, או לחילופין אם מעוניינים להיכנס לעולם העסקים, חשוב לדעת מהם התאגידים ולהכיר את ההבדלים ביניהם.

ראשית, חשוב להבין מה זה בכלל תאגיד. לפי סעיף 3 לחוק הפרשנות, תאגיד הוא "גוף משפטי כשר לחיובים, לזכויות ולפעולות משפטיות". כלומר, גוף שיש לו זכויות וחובות כמו לכל אחד מאיתנו. נכון, לא מדובר בבן-אדם אלא בגוף מופשט יותר, אבל עדיין לתאגיד יש זכויות וחובות מבחינה משפטית ואם הוא לא מקיים אותן - אפשר לתבוע אותו בבית משפט.

סוגי תאגידים בעולם העסקי. צילום: shutterstock

חשוב להדגיש כי התאגיד והאדם שעומד מאחוריו הם שני גופים נפרדים ("אישיות משפטית נפרדת") ולכן אי אפשר לתבוע את האחד בגלל עבירה שביצע השני. אבל אנחנו כן יכולים לתבוע חברה או תאגיד על כך שהם חייבים לנו כסף, למשל, ואף לפתוח נגדם תיק בהוצאה לפועל ולעקל נכסים. אז מהן ההפבחנות בין סוגי התאגידים?

חברות

קיימים מספר סוגי תאגידים. הראשון והמוכר ביותר הוא החברות - חברה פרטית וחברה ציבורית. חברה ציבורית היא זו שהמניות שלה רשומות למסחר בבורסה לניירות ערך או שהציעו את מניותיה לציבור לפי חוק ניירות ערך. ייתכן גם שמניות חברה ציבורית הוצעו לציבור בחו"ל, בהתאם לחוק באותה מדינה. חברה פרטית היא בעצם כל מה שאינו חברה ציבורית.
 
שותפות

זהו הסוג השני של התאגיד. מדובר בהתאגדות או איחוד של כמה אנשים שמקימים יחדיו גוף עסקי בכדי להפיק ממנו רווחים. רבים מאיתנו מכירים תאגיד כשותפות במשרדי עורכי דין או רואי חשבון, שם הדבר נפוץ מאוד. למעשה, שותפות דומה לחברה, אולם ההבדל המשמעותי ביניהן הוא שכאן אין מדובר ב"אישיות משפטית נפרדת". כל מי שחבר בשותפות חייב בכל הזכויות ובכל החובות וכל אחד מן השותפים אחראי גם על עמיתו בתאגיד. לדוגמה, אם חברה כלשהי חייבת לכם כסף, אין באפשרותכם לתבוע אותו מבעל המניות עצמו. לעומת זאת, בשותפות אתם רשאים לתבוע את כל מי ששותף בתאגיד.

חשוב לדעת כי בשותפות יש הגבלה של 20 שותפים לכל היותר, אלא אם מדובר במשרד עורכי דין או רואי חשבון (בעבר הייתה הגבלה עד 50 שותפים, אך היא בוטלה). מגבלה זו היא הבדל נוסף בין שותפות לבין חברה, בה אפשר שיהיו אלפי בעלים, בעלי מניות. צורה אחרת של שותפות נקראת "שותפות מוגבלת", שם אפשר שיהיו שני סוגים של שותפים: "שותף כללי" שאחראי על כל התחומים ו"שותף מוגבל" האחראי באופן יחסי להשקעתו בשותפות (מעין שילוב של חברה בע"מ עם שותפות).

עמותות

תאגיד קיים גם בצורת עמותה כגוף שהוקם שלא למטרת רווח, לכן אסור לעמותה לחלק רווחים למי שחבר בה, אלא רק שכר. בהתאם לקבוע בחוק העמותות, כדי לייסד עמותה רשומה יש צורך בשני בני אדם או יותר בני 18 ומעלה. כל עמותה רשומה חייבת שיהיו לה 3 מוסדות: אסיפה כללית, ועד מנהל וועדת ביקורת. רשם העמותות הוא הגוף שקובע אם לרשום את העמותה. אם, חלילה, הפרטים שנשלחים אליו לא נכונים או שמטרות העמותה נוגדות את החוק, הרשם לא ירשום את העמותה.

אגודה שיתופית

הסוג האחרון של התאגיד הוא אגודה שיתופית. החוק מגדיר אותה כתאגיד שמטרותיו הן טיפוח החיסכון, עזרה עצמית, וגומלין בין אנשים בעלי אינטרסים כלכליים משותפים - כדי להביא לשיפור תנאי חייהם, עסקיהם ושיטות הייצור שלהם. חברות התחבורה דן ואגד למשל, הוקמו על בסיס רעיון זה והתאגדו לא רק בשביל הרווח אלא על בסיס האינטרסים הנוספים של בעלי המניות המחזיקים בהן.
 
אם כן, תחום התאגידים הוא עולם שלם בפני עצמו. אם אתם רוצים להקים חברה, עסק, או שאתם כבר חלק מתאגיד ורוצים לדעת עוד, פנו לעורך דין המתמחה בתאגידים על מנת שיסייע לכם להבין טוב יותר את הנושא ולהעמיק בו.

הכתבה נכתבה על ידי עו"ד ערן זוהר

לאיתור עורכי דין המתמחים בתאגידים פנו לאינדקס עורכי הדין של דפי זהב

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist