כתבות בנושא שירותים לעורכי דין - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עדות מקצועית: מומחים וחוות דעת משפטיות

שופטים ועורכי דין מתמחים בדינים ובחוקים, אך פעמים רבות הם נדרשים לחוות דעת מקצועית של מומחה בתחום מסוים, כדי להכריע. בין אם אתם בצד של התובע או בצד הנתבע, חשוב לדעת מתי כדאי להשתמש בחוות דעת, ואת מי לגייס כדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר

בכתבה זו:
רפואה - וכל השאר | מומחה מטעם ביהמ"ש

עניינים רבים הנדונים בפני בית המשפט, ואשר נמצאים במרכז המחלוקת המשפטית, דורשים מומחיות מקצועית אשר אינה נוגעת ישירות לעולם הדינים והחוקים. עורכי הדין המייצגים את הצדדים, כמו גם השופטים עצמם, בקיאים בחוק ובמשפט אך כאשר הם נדרשים לברר עניין שאיננו בתחום התמחותם, עליהם לפנות לצורך בירור הדברים אל מי שהינו בעל ידע ומומחיות רלוונטיים כגון שמאי, מהנדס, גרפולוג, רופא ועוד. חשוב לדעת מה תפקידם של המומחים ומה משמעות חוות הדעת אשר ניתנת על ידם.
 
תקנות סדר הדין האזרחי קובעות כי מומחה הוא רופא או מומחה רפואי, או מי שעוסק כמומחה בנושאים של מדע, מחקר, אומנות ועוד (לא בכדי קיימת הבחנה בין רופא לשאר המומחים, כפי שיוסבר בהמשך). במלים אחרות, מומחה הוא מי שיש לו ידע מיוחד בתחום כלשהו. חשוב לזכור שכל אחד מהצדדים למחלוקת - גם התובע וגם הנתבע - יכול להביא בפני בית המשפט חוות דעת של מומחה.
 
חוות הדעת היא למעשה עדות לכל דבר ועניין, והמומחה שכתב אותה מעיד עליה בבית המשפט ואף עשוי להיחקר בנוגע אליה על ידי הצדדים. חשיבותה של חוות הדעת ושל מי שערך אותה היא רבה, שכן פעמים רבות שורש המחלוקת נוגע לענייני המומחיות, והתביעה עשויה לקום וליפול על פי חוות הדעת שניתנה. יחד עם זאת, פעמים רבות בית המשפט וכן הצדדים לא מסתפקים בחוות דעת אחת והם נעזרים במספר מומחים. כל צד מביא מומחה משלו ולעתים גם בית המשפט ממנה מומחה מטעמו. בסופו של דבר השופטים מחליטים מהי חוות הדעת הטובה ביותר שעל פיה יש להכריע. 

רפואה - וכל השאר

החוק, כאמור, מבחין בין מומחה רפואי לשאר המומחים. כאשר אנחנו מבקשים להוכיח בבית המשפט עניין שדרושה בו מומחיות מיוחדת, אנחנו צריכים להביא חוות דעת של מומחה באותו התחום. כך לדוגמה, בהוכחת נזק שנגרם לרכב שבבעלותנו, אנחנו צריכים להביא לבית המשפט חוות דעת של שמאי רכב; כאשר אנחנו רוצים להוכיח שנגרמו לנו נזקים בדירה, נבקש חוות דעת של מהנדס בניין; וכאשר אנחנו מבקשים להוכיח את אמינות החתימה של אדם כלשהו, אנחנו צריכים להביא חוות דעת מגרפולוג. כאשר אנחנו צריכים להוכיח עניין שהמומחיות הנוגעת אליו היא רפואית, החוק מחייב אותנו להביא לבית המשפט חוות דעת של מומחה רפואי.
האבחנה בין המומחים ה"רגילים" למומחים הרפואיים חשובה לעניין המועד והאופן שבו אנחנו מגישים את חוות הדעת לבית המשפט. החוק מחייב אותנו לצרף את חוות הדעת הרפואית לכתב התביעה או לכתב ההגנה, ולעומת זאת כאשר אנחנו רוצים להוכיח עניין שהוא במומחיות אחרת, ניתן להגיש את חוות הדעת בשלב מאוחר יותר, לפי הכללים שקבועים בחוק. חשוב לציין שהחוק קובע כי צד שלא מוסר חוות דעת ולא עושה זאת בהתאם לכללים, לא יכול להביא כעד את המומחה מטעמו ולכן יתקשה להוכיח את טענתו בדרך זו.

מומחה מטעם ביהמ"ש

כפי שכבר צוין, גם בית המשפט עצמו יכול לעשות שימוש בחוות דעת מומחים, וזאת בכל שלב של המשפט. עם זאת, על השופטים לאפשר לצדדים להשמיע את טענותיהם לפני שהם ממנים את המומחה מטעמם. כמו כן, בית המשפט רשאי לקבוע את השכר שיקבל המומחה, מי ישלם אותו (בדרך כלל הצדדים למשפט) ובאיזה אופן. הצדדים למשפט יכולים לבקש מהמומחה, באמצעות בית המשפט, שיבהיר עניינים מסוימים בחוות הדעת והם גם יכולים לתקן את כתב התביעה או את כתב ההגנה בהתאם לפרטים שנמסרו בה.
 
לסיכום, למומחים יש חשיבות רבה בהכרעה בתיקים רבים, ויש להכיר ולהקפיד על הכללים בעניין זה, שכן אחרת ייתכן שלא תצליחו להוכיח את הטענות שלכם בבית המשפט, גם אם תציגו את חוות הדעת שביקשתם.
 
רשימה ממוקדת של נותני שירותים לעורכי דין תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist