כתבות בנושא עו"ד דיני תעבורה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

נהיגה ללא גבולות: עבירות תנועה וקנסות תעבורה

נדיר למצוא אנשים מעל גיל 18 שמעולם לא קיבלו קנס על עבירה בכביש - מנסיעה ללא חגורת בטיחות, דרך נהיגה במהירות מופרזת ועד חציית קו לבן שמסכנת חיי אדם. מהם שיעורי הקנסות ומה חשיבותם? והאם עדיף להלחם בהם או שמא עדיף לשלם מייד?

בכתבה זו:
הדו"ח הגיע - מה עושים? | רישיון הנהיגה בסכנה

חלק בלתי נפרד כמעט מהיותנו נהגים הוא קבלת קנסות תעבורה. חלק מאיתנו ספגו קנס בודד במהלך חייהם, אחרים נתקלים בכך לעתים תכופות, אבל קשה למצוא בעל רישיון נהיגה שמעולם לא קיבל את הספח, ובו הדרישה לתשלום על עבירת תנועה שביצע - קלה או חמורה.
 
חוקי התנועה בישראל מוסדרים בדיני התעבורה. זהו אוסף של חוקים המסדירים את התנהגות המשתמשים בכביש: הולכי רגל, רוכבי אופניים ונהגים בכל סוגי כלי הרכב. מי שלא ממלא את הכתוב בחוקים ונוקט פעולות מנוגדות להם, עובר "עבירת תנועה". ישנן עבירות רבות ומגוונות בדרגות חומרה משתנות וכך גם סוג הענישה על עבירות תנועה תלוי בחומרתן: קנסות תעבורה, לגביהם יפורט בהמשך; החרמת כלי הרכב; שלילת רשיון הנהג; קורס נהיגה מונעת שבסופו יש לבצע מבחן עיוני ו/או מעשי; ורישום נקודות - שיטת ניקוד שבמסגרתה צובר מי שעבר עבירת תנועה נקודות חובה. לאחר שנזקפו לרעת הנהג מספר רב של נקודות הוא ייענש ותופעל נגדו סנקציה מסוימת.
 
קנסות תעבורה הם, למעשה, עונשים כספיים. אלו היטלים שמחויב אדם שעבר עבירת תנועה מסוימת לשלם. לעתים קנס יינתן כעונש יחיד ולעתים הוא ישולב עם עונש נוסף. דרישה לתשלום קנס יכולה להימסר ידנית באמצעות שוטר למי שנתפס מבצע עבירה, וניתן גם לשולחה לביתו של הנהג (למשל, לאחר שרכבו צולם על ידי מצלמות מהירות נוהג במהירות מופרזת). במצבים מסוימים דו"ח תעבורה המהווה דרישה לתשלום קנס יוצמד לשמשת רכב, למשל כשמדובר ברכב שעומד או חונה במקום אסור.
 
קנסות תעבורה כוללים גם דו"חות עירייה - דו"חות הניתנים למי שהחנה את רכבו במקום אסור ובניגוד לחוק עזר עירוני שהעיריות השונות מחוקקות וכותרתו "העמדת רכב וחנייתו". חוק זה מגדיר היכן, מתי וכיצד מותר לחנות וכן מהי הענישה למי שלא מכבד את הגבלי החניה. המקור של דו"חות מטעם העירייה בגין חניה אסורה שונה ממקורם של דו"חות משטרתיים כאלה וכך גם מהות הדו"חות ואופן ההתמודדות עימם.

הדו"ח הגיע - מה עושים?

קיימות חמש דרגות חומרה של קנסות תעבורה, בהתאם לחומרת העבירות - בסכומים של 100, 250, 500, 750 ו-1,000 ש"ח. ככלל, קנסות תעבורה נחלקים לשני סוגים - כאשר עבירות התנועה בגינן ניתן הקנס הן בדרגות חומרה פחותות (למשל, עבירת חניה), ואז הדו"חות שיינתנו יהיו מסוג ברירת משפט, או כשמדובר בעבירות חמורות יותר המחייבות הזמנה לדין.
 
אם קיבלתם קנס שכולל גם הזמנה לדין ו/או שלילה ו/או החרמה של הרכב, כדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה לקנסות תעבורה. אם מדובר בקנס שכולל ברירת משפט ולא הזמנה לדין - קנס שניתן, למשל, בגין עבירות כמו דיבור בטלפון סלולרי בעת נהיגה, אי ציות לתמרורים, נהיגה ללא חגורות בטיחות ועוד - ניתן לשלמו מרגע קבלתו או לנסות ולבטלו. התעלמות מהדו"ח לא תעלים אותו אלא רק תחמיר את המצב ותגרום לו לצמוח: לקנס שלא שולם בתוך 90 ימים מיום קבלתו תתווסף ריבית פיגורים של 50%, והוא ימשיך לגדול כל שישה חודשים ב-5% מהקנס המקורי - ועל כן אפשרות זו איננה מומלצת. כמו כן, אי תשלום הקנס אינו חוקי ויכול לגרור סנקציות נוספות במקביל להגדלת הסכום לתשלום. כך, למשל, ניתן למנוע ממי שהתחמק מקנס את חידוש הרישיון, וניתן לפעול נגדו באמצעות נקיטה של הליכי הוצאה לפועל, תוך שימוש בסנקציות משפטיות שונות. אם אתם מניחים שהקנס לא הוגן, נסו להלחם ברוע הגזירה באמצעות ערעור אותו יש להגיש תוך 90 יום, לצד בקשה להישפט.
 
במסגרת הערעור והדיון המשפטי תוכלו לנסות ולהוכיח, כי נקנסתם שלא כדין. הסיכויים של הערעור להתקבל אינו גבוה מלכתחילה, לכן עליכם לבחור באופציה זו רק אם נסיבות קבלת הקנס יוצאות דופן ואכן יכולות להביא לביטולו, להערכתכם. אם בחרתם לנסות להלחם בחובת תשלום הקנס עליכם להתייעץ עם עורך דין מומחה בדיני תעבורה בעל ניסיון בתחום, שייעץ לכם לגבי הסיכויים לקבלת הערעור ויבנה אסטרטגיה שתגביר את הסיכוי להצלחת הערעור. 

רישיון הנהיגה בסכנה

מרבית עבירות הקנס אינן מהוות רק דרישה לתשלום, ומעבר לפגיעה בכיס שלכם הן עלולות לגרור גם פגיעה ברישיון הנהיגה. בחלק מהמקרים ביצוע עבירות תנועה גורר בנוסף לקנס גם ניקוד הניתן אוטומטית לאחר רישום הקנס לנהג. הצטברות הנקודות עלולה להוביל אותך לחובה לבצע קורס נהיגה מונעת ובחינות רישוי עיוניות או מעשיות.
 

לסיכום, אין כמעט אדם שלא קיבל קנס תעבורה ונדרש לשלם סכום מסוים בגין עבירת תנועה שביצע. קנס התעבורה, שהוא, למעשה, עונש למבצע העבירה, יכול להיות נמוך או גבוה, להימסר ידנית או בדואר ויכול להיות יחיד או כזה שמלווה בעונש נוסף. בכל מקרה, חשוב לשלם את הקנס במועד. אם לדעתכם הקנס איננו מגיע לכם, הצטיידו בעורך דין במטרה לנסות לבטל את רוע הגזירה, אך יש לקחת בחשבון כי זהו ניסיון שיצליח רק במקרים נדירים ויוצאי דופן. באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן - רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני תעבורה . בהצלחה
 
>> בואו לדבר על זה בפורום קנסות תעבורה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist