כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

אחריות של אב: תשלום מזונות ילדים לאחר הגירושין

כשבני זוג נמצאים בהליך גירושין צצות ביניהם מחלוקות רבות, אבל על דבר אחד קיימת הסכמה: הילדים לא צריכים להיפגע. כדי להבטיח את המשך רווחתם הכלכלית, החוק קבע כי על האב לשלם מזונות ילדים. איך נקבע גובה התשלום, מי מוסמך לדון בסוגיה ומה עושים כשהאבא מסרב למלא את חלקו?

בכתבה זו:
ילדים משותפים | מזונות - בכל מצב | מי רשאי לדון בנושא מזונות ילדים? | תשלום - בהתאם לגיל | מזונות - החלק המשמעותי

ילדים משותפים

גירושין הם עניין טעון מאוד מכל הבחינות, ואם לבני הזוג שנפרדים יש ילדים - זה אפילו טעון עוד יותר. חשוב לדאוג לרווחתם גם לאחר שההורים יפרקו את החבילה, ולכן אחד הנושאים המרכזיים שעולים במסגרת ההסדרים על הילדים המשותפים הוא שאלת המזונות, כלומר גובה התשלום שיעביר האב אל האם מדי חודש לצרכי ילדיו ולכלכלתם.

מזונות - בכל מצב

ראשית, חשוב להבחין בין מזונות ילדים לבין מזונות אישה: המושג מזונות האישה מתייחס לכסף שמשלם האב למחייתה של אשתו כל עוד הם נשואים, ומזונות ילדים הם הסכום שמשלם האב למחיית ילדיו. על פי המשפט העברי, מחובתו של האב לדאוג לפרנסת ילדיו ולכלכלתם והחובה הזו חלה עליו גם כאשר בני הזוג מתגרשים - עד שהילדים מגיעים לגיל 18 (וגם לאחר מכן כפי שיוסבר להלן). יש להדגיש, כי האב מחויב לשלם את מזונות ילדיו גם כאשר הוא אינו עובד או כשאין לו הכנסה קבועה. חלה על האב חובתו לשלם את מזונות ילדיו באופן שימלא אחר צרכי מחייתם.
 

מי רשאי לדון בנושא מזונות ילדים?

הסמכות לדון בענייני מזונות ילדים היא של בית המשפט לענייני משפחה, ויש לפנות אליו בתביעה כזו כלפי האב. בית הדין הרבני מוסמך גם הוא לדון במזונות ילדים, אבל רק בתנאי ששני בני הזוג המתגרשים הסכימו לכך שהוא זה שיטפל בתיק. בני הזוג גם יכולים להגיע להסכמה ביניהם בכל הנוגע למזונות הילדים ללא פנייה לבית המשפט, ובכך לחסוך מעצמם מאבקים מיותרים (כשם שהם יכולים להגיע להסכמות בכל נושא אחר הנוגע להליך הגירושין).
 
את צרכי הילדים הנחוצים לילדים למחייתם, ואשר עבורם משלם האב מזונות, ניתן לחלק לשני סוגים: הראשון הוא צרכים הכרחיים - כשמם כן הם, אלו הם צרכים בסיסיים של הילד אשר חיוניים למחייתו כגון: מזון, ביגוד, חינוך, טיפולים וצרכים רפואיים, ומקום מגורים (כולל גם את אחזקתו, כלומר: תשלומי ארנונה, חשמל, מים וכדומה). את הצרכים ההכרחיים מחויב האב לשלם בכל מקרה ללא תלות בהכנסתו וביכולתו לשלם.
 
הסוג השני הוא מזונות מדין צדקה - כאן מדובר ב"צרכים עודפים" (או מותרות אם תרצו) כגון: מתנות, בילויים, טיולים, חוגים ועוד. את הצרכים האלו, בניגוד לצרכים ההכרחיים, האב אינו מחויב לשלם באופן מוחלט ועל האם להשתתף בהם - הכול בהתאם ליכולת האם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה.

תשלום - בהתאם לגיל

ניתן לומר כי גילאי הילדים נחלקים ל-4 קבוצות, ובהתאם לכך חלים על האב (ועל האם, במקרה הצורך) תשלום דמי המזונות:
 
קבוצת הגיל הראשונה: מ 0 עד 6 - בקבוצת הגילאים הזו מחויב האב בפרנסת ילדיו ללא תלות ביכולתו הכלכלית, כלומר: גם אם אין לו הכנסה כלל הוא עדיין מחויב בפרנסתם.
 
קבוצת הגיל השנייה: מ-6 עד 15 - כאן מחויב האב לשלם את צרכיהם ההכרחיים של ילדיו, אך צרכים מדין צדקה בקבוצת הגיל הזו עשויים להיות מחולקים במשותף בין שני ההורים.
 
קבוצת הגיל השלישית: מ-15 עד 18 - הוצאות וצרכי הילדים הם בגדר צרכים מדין צדקה ועל כן הם מחולקים בין שני ההורים.
 
בקבוצת הגיל הרביעית: מ-18 ל-21 - על האב לשלם דמי מזונות בגובה שליש מסכום המזונות ששילם עד גיל 18 עבור ילדיו.
 
נהוג כי תשלום מזונות בסיסי כיום הוא בגובה 1,200 עד 1,300 שקלים ובדרך כלל סכום זה צמוד למדד המחירים לצרכן - הכול כמובן בהתאם לנסיבות המקרה ובהתאם לאורח החיים שאליו הורגלו הילדים.
 
לעיתים, אפילו כשהאב מחויב לשלם את מזונות ילדיו (במסגרת הסכם הגירושין), הוא מתעקש שלא לעשות זאת ובעקבות כך האם מתקשה בכלכלת הילדים. במצב כזה יש באפשרותה לפתוח כנגד האב תיק הוצאה לפועל ובמסגרתו לפעול כנגדו כדי לגבות את חוב המזונות (כמו כל חוב כספי רגיל). כך לדוגמה, האם יכולה לעקל את משכורתו של האב, את רכושו ואפילו להביא למאסרו.

מזונות - החלק המשמעותי

מזונות ילדים הינם חלק עיקרי ומשמעותי בהליך הגירושין בין בני זוג. ייתכן שבני הזוג המתגרשים יסכימו על עניין זה, אך בהחלט קיימת אפשרות כי הסוגיה תתגלגל לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה (או בית הדין הרבני). בכל מקרה חשוב לפנות לעורך דין דיני משפחה מומחה לדיני מזונות כדי שיסייע לצדדים להגיע לתוצאה הצודקת והטובה ביותר מבחינתם. באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן -  רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בדיני מזונות. בהצלחה.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום מזונות.
>> בואו להתעדכן במחירים בתחום במחירון דיני משפחה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist