כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לבלות עם הילד: הסדרי ראיה לאחר הגירושין

אחד האתגרים המורכבים הניצב בפני זוגות בעת גירושין או פרידה, כרוך בעניין המשמורת על הילדים המשותפים. ההסדרה של תחום זה יכולה להיעשות באופן עצמאי באמצעות הסכם שנכרת בין בני הזוג, או באמצעות בית המשפט. מהם הסדרי ראיה, מי מנסח וקובע אותם ומי כפוף להם

בכתבה זו:
איזון בין אינטרסים | אכיפת הסדרי ראייה | עוד בנושא ממערכת פרוזאפ

בני זוג בישראל יכולים להתגרש בהסכמה בלבד, במסגרת הליך הגירושין נקבעים גם התנאים למשמורת על הילדים המשותפים. שני ההורים אחראים על ביטחונו ועל שלומו של הילד, אך רק ההורה המוגדר כ"משמורן" מגדל אותו ומחזיק בו בפועל במרבית הזמן. הורה זה הוא שנושא ברוב האחריות הכרוכה בגידול הילד ובדאגה לכל צרכיו הפיזיים והרוחניים, כל זאת כאשר להורה השני זכויות מוגבלות ולרוב מעורבותו בחיי הילדים כפופה להסדרי הראיה.
 
אם בני הזוג לא מגיעים להסכמה בנושא המשמורת על הילדים, אחד מהם יגיש תביעת משמורת לבית משפט והוא זה שיכריע בסוגיה.

איזון בין אינטרסים

הסדרי הראיה שואפים לקיים מספר מטרות חשובות תוך שמירה על כמה עקרונות. מחד יש לכבד את ההורה שאיננו משמורן ולאפשר לו להיפגש עם ילדיו, אולם יש להתחשב בראש ובראשונה בטובת הילד המכתיבה להציבו במרכז ולפעול באופן שיבטיח הגנה מרבית על האינטרסים שלו. אחד הדברים שחשוב להבטיח בהסדרי הראיה הוא שמירת שגרה קבועה ויציבה לילד; יש לשאוף בעת ניסוח ההסדרים שלילד יהיה מרכז חיים ברור, קבוע ומסודר ושלא ייאלץ לנדוד בין ההורים, בין בתים ובין ערים, שכונות, מסגרות חברתיות ומוסדות חינוך.
 
במסגרת הליך הגירושין קיימים הסדרי ראיה מקובלים והסדרי ראיה מורחבים. אלו המקובלים והנפוצים מעניקים להורה שאיננו משמורן זכות להיפגש עם ילדיו פעמיים בשבוע בשעות אחר הצהריים ובכל סוף שבוע שני. תקופות החגים והחופשים מחולקים שווה בשווה תוך פרישתם על פני השנים. במקרים מסוימים יאושרו הסדרי ראיה מורחבים שיאפשרו תקופות לינה ארוכות יותר אצל ההורה הלא משמורן ואף ניתן להרחיב את סופי השבוע כך שיכללו שלושה לילות ולא רק שניים.
 
ככלל, בני זוג שכוללים הסדרי ראיה בהסכם ביניהם יכולים לקבוע כל הסדר הגיוני שעולה על דעתם מבלי להיצמד להסדרי הראיה המקובלים שבית המשפט לרוב בוחר בהם. הם יכולים ליצור הסדרי ראיה ייחודיים ואפילו ליצור שוויון גמור במשמורת על הילדים. כל הסדר שכזה יאושר על ידי בית המשפט כל עוד אין בו כדי להזיק לילד או לפגוע בטובתו.
 
בנוסף לכך, רשאי בית המשפט לכלול בהסדרי הראיה סעיפים מיוחדים כאשר מתקיימות נסיבות יוצאות דופן, למשל - פגישה של ההורה שאיננו משמורן עם הילדים בנוכחות צד שלישי כגון בן משפחה או עובד סוציאלי.
 
אם אתם עמלים על ניסוח הסדרי ראיה תוך תהליך הגירושין, מומלץ לשלב בהם גם דרכי פעולה מוסכמות במצבים שאינם שגרתיים, כמו לדוגמה במקרה של מעבר דירה של אחד מבני הזוג, רצון של אחד מבני הזוג לקחת את הילד לטיול בחו"ל וכיוצא באלה.

אכיפת הסדרי ראייה

כל אחד מבני הזוג עלול להפר את הסדרי הראיה - הן ההורה המשמורן שלא שש להפרד מילדיו ולהפקידם בידי מי שהיה עד לאחרונה הנפש הקרובה אליו, והן על ידי ההורה שאיננו משמורן שמתקשה להיפרד מדי פעם מהשקט ולא טורח לראות את ילדיו. כמובן שגם רגשות של כעס, נקמה, קנאה, חוסר פרגון ומאבקי כוח מעורבים בהפרות שכאלה. לעתים גם הילדים עצמם, בעיקר בגילאים בוגרים יחסית, מסרבים להיפגש עם ההורה שאיננו משמורן וכך יוצא שהסדרי הראיה מופרים.
 
במקרה כזה פונים לבית משפט, שלרוב נוקט מדיניות קשה ביותר כלפי בני זוג אשר חיבלו או ניסו לחבל בקיום הסדרי ראיה שנפסקו כחוק. למרבה הצער לא ניתן להיעזר בחוק ההוצאה לפועל לשם אכיפת הסדרי ראיה ולכן במקביל לפניה בבקשה לדיון מחודש בהסדרי הראיה ניתן גם לנסות להאשים את בן הזוג בביזיון בית המשפט, ואם יורשע יוטלו עליו סנקציות.
 
לסיכום, הסדרי ראיה קובעים את המעורבות של ההורה שאיננו משמורן בחיי ילדיו, לאחר הגירושין או הפרידה, ושואפים לאפשר לו לשמור על קשר רציף אתם מבלי לפגוע ביציבות חייהם ותוך שמירה על טובתם. את הסדרי הראייה יכולים בני הזוג לנסח בעצמם ולהביאם לאישור בית המשפט, או שבית המשפט מנסחם בעצמו כשבני הזוג לא מגיעים להסכמה. ישנם הסדרי ראיה מקובלים ומורחבים ואם תנסחו אותם בעצמכם, הקפידו שיהיו מפורטים ויכסו כמה שיותר מצבים צפויים, גם אלה שאינם שגרתיים. במקרה של הפרת ההסכם פנו לעורך הדין שלכם כדי שיפעל לאכיפתם.

באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בהסדרי ראייה בין בני זוג. בהצלחה.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום דיני משפחה

עוד בנושא ממערכת פרוזאפ

זוגות גרושים מתאפיינים בכך שהדבר האחרון שהם רוצים לראות זה אחד את השני. אבל מה עם הילדים? בדיוק בשביל זה המציאו דיני המשפחה את "הסדר הראייה", כלומר תיאום ביקורים קבועים עם הילדים עבור הורים לאחר הגירושים. המטרה: שמירה על קשר רציף ומשמעותי עם ההורה שהילדים לא נמצאים בחזקתו. איך אמר סי קיי לואיס: "כשצריך להיות אבא רק חצי שבוע, אין שום סיכוי שלא להיות אבא נפלא".
אגב, יש מקרים בהם יקבעו הסדרי ראייה  גם לחיית המחמד האהובה של זוג שנפרד. לא צוחקים.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist