כתבות בנושא שמאות - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

שמאים - מסלול ההכשרה ותחומי עיסוק

שמאות היא מקצוע עתיר מסלולים, תחומים ואפשרויות. בדקנו בשבילכם את כל מה שצריך לדעת, החל ממסלול הלימודים, דרך תחומי ההתמחות ועד כללי האתיקה

בכתבה זו:
שירותיו של שמאי | שמאות בתחום המקרקעין | לימודי שמאות - מה בתוכנית? | כללי האתיקה של שמאי | פרטי המינימום המחויבים בדו"ח שומה: | סקר סיכונים

שמאי הוא בעל מקצוע שתפקידו להעריך כלכלית שווי נכסים לצרכי ביטוח, הערכת נזק, מכירת נכס או קנייתו, החל בדירות, תכשיטים וכלי רכב, ועד חפצי אמנות ואדמה חקלאית. כיום כמעט ואין נכס שאי אפשר לבטח, מה שהופך את תחום עיסוקיו של השמאי לרחב מאוד. לפיכך, הלימודים, ההכשרה והעבודה עצמה אינם פשוטים כלל. 

שירותיו של שמאי

הסיבה העיקרית שבגללה אנו זקוקים לשמאי היא, כמובן, כסף. נכסים מבוטחים בדרך כלל הם כאלה שיקרים לנו מאוד, ששילמנו עליהם את מיטב כספנו או שאנו מעוניינים להשקיע בהם את מיטב כספנו. השמאי הוא איש המקצוע שיכול לספק ידע וביטחון לפני ביצוע כל עסקה.

שמאות בתחום המקרקעין

אם לדוגמא אתם מעוניינים לרכוש קרקע חקלאית ושוקלים להפשיר אותה, כיצד תדעו מהו ייעוד הקרקע ואם קיימת בכלל אפשרות להפשרה? איך תקבעו אם המחיר שננקב עבור הקרקע ריאלי לתנאי השוק הקיימים? כיצד תוכלו לברר האם קיימת תכנית מתאר מחוזית? גם אם תקבלו תשובות לבדכם, לא בטוח שתוכלו לפענח את השפה המקצועית והניואנסים של התחום המורכב הזה. השמאי, לעומת זאת, יבין הכול.
 
הוא גם האיש אותו תפגשו כאשר תערכו ביטוח תכולה בבית או ביטוח דירה, או כשתקחו משכנתא בבנק. הוא זה שיעזור לכם להעריך תכולה ואומדני שווי בתחומים שבין חקלאות וציוד מכני ועד חפצי אמנות וכלי נגינה. הוא יעניק הערכות של ירידת ערך וחוות דעת לבתי משפט. בקצרה, מדובר בבעל מקצוע מבוקש כמעט בכל עסקה יקרת ערך, לרשותכם רשימת שמאי מקרקעין.

לימודי שמאות - מה בתוכנית?

עכשיו כשברור מדוע שמאות הוא מקצוע מלא הערכה, צריך לבחור תחילה את תחום ההתמחות הספציפי.

בין מסלולי הלימוד הנפוצים נמצאים:
  • שמאות נדל"ן
  • שמאות רכב
  • שמאות רכוש
  • שמאות חקלאית
  • שמאות צמ"ה
  • שמאות ימית
  • שמאות אווירית
  • שמאות ביטוח

תכנית הלימודים משתנה בהתאם לתחום ההתמקצעות הנבחר, וכוללת נושאים כדוגמת: עקרונות הביטוח, תורת השמאות, דיני ביטוח, עריכת דו"ח שמאי, כלכלה, משפט ועוד. לימודי ההכשרה מכינים את הלומדים למבחני ההסמכה של מועצת השמאים, כדי שיוכלו להירשם בפנקס השמאים, לקבל רישיון מטעם המדינה ולעסוק בתחום.
 
אורך מסלול הלימודים נקבע לפי תחום התמחות ונע בין חצי שנה לשנה. הבוגרים מחוייבים בסטאז' של כשנה, משתלבים לרוב בשוק התעסוקה כעצמאים או כשכירים, ומספקים שירות לחברות ביטוח, בנקים, יזמים, מוסדות ממשלתיים ועוד. שכר שמאי נע בין אלפי שקלים למאות אלפי שקלים, תלוי כמובן בתחום עיסוקו ובהצלחתו המקצועית.

כללי האתיקה של שמאי

באופן טבעי , שמאי הוא בעל מקצוע המועד ללחצים מצד בעלי אינטרסים, ולכן חברים באיגוד השמאים מחויבים בכללי אתיקה נוקשים במיוחד. השמאי חייב לספק חוות דעת אובייקטיבית ומקצועית בהתאם לחוק ובמתן תמורה הוגנת. רק כדי להבין עד כמה קשוחים כללי האתיקה, הנה לדוגמא מה כוללת 'התנהגות בלתי הולמת' מצד השמאי: 
 
1. מתן שירות ללא הקפדה על הגינות, שיקול דעת או אובייקטיביות.
2. מתן ייעוץ/טיפול בנכס שהשמאי עצמו מעוניין בו במישרין או בעקיפין.
3. מתן חוות דעת ללא בדיקה מקצועית אישית של השמאי או של שמאי אחר ממשרדו.
4. עיסוק בשמאות עם שותף שאינו שמאי.
5. גילוי מידע שלא בהסכמת הלקוח (אלא אם הוא מחויב על פי החוק).
6. הגשת דרישת תשלום כוללת ללקוח, ללא הפרדה בין הוצאות לשכר.
7. קביעת שכר נמוכה מהמקובל.
8. קבלת שכר על פי תוצאות משפט הקשור בעניין הנכס.
9. מתן שירות מקצועי באותו עניין ללקוח, ובמקביל לאדם אחר ללא אישור הלקוח.
10. שידול לקוח לשוחד, תשלום, סיפוק טובת הנאה וכדומה לאדם שלישי, תמורת עבודה/לקוח לשמאי.
11. עיסוק בשומה בנסיבות של ניגוד עניינים.
12. עריכת שומה לנכס שהשמאי שימש בו כמתווך.
13. עריכת שומה לנכס שהשמאי שימש בו כעורך דין.
14. מתן שירות ללקוח של שמאי אחר שהתחיל לטפל בו, וללא הסכמתו.
15. שימוש בפרסומת.
16. מתן הרשאה לאדם שאינו שמאי, לפעול ולחתום בשמו של השמאי.
17. סיוע לאדם שעובר עבירה.
18. עריכת דו"ח שומה שאינו כולל את פרטי המנויים בתוספת.

פרטי המינימום המחויבים בדו"ח שומה:

1. תיאור הנכס (המיקום, שטח הנכס, גוש חלקה, מען וכדומה).
2. תיאור הנכס והסביבה.
3. הזכויות המוערכות (בעלות, חכירה, דיירות מוגנת וכדומה).
4. המצב התכנוני (ייעוד הקרקע והתכניות החלות עליה).
5. מטרת השומה.
6. הודעת השמאי על עריכת ביקור בנכס בציון עורך הביקור ומועד הביקור.
7. המועד הקובע לעניין השומה.
8. העקרונות שלפיהם נערכה השומה.
9. בהערכת מקרקעין - תוספת פירוט אפשרויות השימוש בנכס, לרבות אפשרויות שינוי השימוש בו.
10. אם נעזר השמאי בעריכת השומה במומחה, יש לפרט את זהות המומחה, פרטי מומחיותו והעניין שבו חיווה את דעתו. 

סקר סיכונים

אחד התפקידים המרכזיים ביותר של שמאי מצליח הוא עריכת סקר סיכונים. זהו תהליך בן שלושה שלבים שמבוצע בחברה/ארגון במטרה לקבוע את רמת הסיכונים והמכשולים שעלולים לעמוד בפניהם. ללא ניהול סקר סיכונים, קשה לשמור על בטיחות העובדים ולהגן על החברה מפני חבלות ונזקים.
 
הסקר כולל את שלב ההכנה בו נבחנים ומאותרים המכשולים והכשלים האפשריים, כמו  תנאי העסקה, ניהול מידע, דיווח לרשויות, קביעת 'נורות אזהרה' ועוד. לאחר מכן שלב הביצוע בו נכתבים נהלים לתיעוד התהליכים הרלוונטיים וקביעת אחריות למנהלים באשר ליישומם, ולבסוף שלב התחזוקה הכולל הדרכות, התאמת נהלים וביקורות.
 
לסיכום, כמו שאפשר להבין, שמאות הוא מקצוע כמעט חסר גבולות. מי שיכול לעמוד בדרישות בדרך לתעודה ולבניית מוניטין, ימצא לעצמו קריירה מצויינת.

אנשים שחיפשו שמאות חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist