כתבות בנושא פסיכולוגים קליניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הפרעות אכילה - שכיחות התופעה הולכת ועולה

אולי על פני השטח זה לא נראה כך, אך כל אחד מאיתנו מכיר מישהו או מישהי עם הפרעות אכילה. אלה לא חייבים להיות מקרים קיצוניים של רזון או השמנה. השורשים בדרך כלל שם כבר שנים רבות ומספיק טריגר פשוט כמו ג'ינס שלא נסגר אחרי החגים או מוכרת בחנות שמסננת "אנחנו לא מחזיקים מידות כאלו" כדי לפתח הפרעה, במיוחד בגיל ההתבגרות הרגיש.

בכתבה זו:
הגורמים להפרעות אכילה ונזקיהן | שכיחות הפרעות אכילה בחתכי מין וגיל | זיהוי וטיפול קונבנציונלי והוליסטי

הגורמים להפרעות אכילה ונזקיהן

"הפרעות אכילה יכולות לנבוע מסיבה מטבולית או מסיבה נפשית-רגשית. ההפרעות הבולטות ביותר הן אנורקסיה ובולימיה, ששתיהן מתקשרות ליחסי אובייקט, כלומר יחסים בעייתיים עם האמא", אומרת דר' בתיה כהן-קרויטורו, פסיכולוגית קלינית, פסיכותרפיסטית וגרפולוגית משפטית מומחית.

כדוגמה היא מספרת על בחורה אנורקטית בת 18 שהגיעה לטיפול מכיוון שלא הסכימה לאכול. בשיחות נתגלה כי קיימת בעיה חריפה בקשר שבין המטופלת לאמה, אישה אגרסיבית ואלימה שהציגה את עצמה כאם דאגנית למרות שלא הייתה כזו באמת.

היחסים בין השתיים הידרדרו בשלב מוקדם ביותר, כבר בגיל שנתיים-שלוש, עד למצב שבו המטופלת הצהירה בפירוש שאין לה רצון וסיבה לחיות.

"אנורקסיה היא מצב שבו אדם מנסה לצמצם את עצמו עד מוות. רק באמצעות היכולת לטפל בקשר בין הורה לילד נוצר מהפך. ברוב המקרים כשמגיעים אלי הורים עם ילדים מי שצריך טיפול זה ההורה ולא הילד".
מלבד ירידה מהירה ועקבית במשקל עד למצב של רזון קיצוני כוללים תסמיני המחלה ספירה נמוכה של כדוריות דם לבנות, בעיות לב, נשירת שיער, התעלפויות והפסקת מחזור חודשי. במצבים חמורים יותר עלולים להיגרם נזקים בלתי הפיכים כגון הופעת תסמיני גיל הבלות ובהם אבדן סידן הגורם להיחלשות העצמות, לשברים ספונטניים ולעקמת.
 
בולימיה - אכילה ואחריה הקאה יזומה - היא צורה נוספת של הפרעת אכילה שנזקיה אינם פחותים מאלה של אנורקסיה: שיניים פגומות (כתוצאה מחומציות מיצי קיבה המגיעים לחלל הפה בזמן הקאה), התפוצצות כלי דם, חולשה, שינוי במאזן המלחים בגוף העלול לגרום לאי סדירות בפעילות הלב ועוד.
אלה מלווים בחולשה, דיכאון, התפרצויות זעם ותופעות נפשיות נוספות, כמו גם בשינוי התנהגותי שהבולט ביותר הוא ביקורים תכופים בשירותים, במיוחד לאחר ארוחות, והיעלמות לא מוסברת של מזון מהמקרר ומהמזווה.

"בולימיה היא ביטוי של רצון לקבל רגש ואהבה מבלי שתהיה יכולת להכיל. יש רצון אך אין יכולת, ואז מוציאים הכול החוצה. באנורקסיה אין רצון ואין יכולת", מסבירה דר' כהן-קרויטורו. 

שכיחות הפרעות אכילה בחתכי מין וגיל

בעשורים האחרונים שכיחות הפרעות אכילה בעולם המערבי הולכת ועולה. שכיחות אנורקסיה עומדת על 1.2% בקרב נשים ו-0.2% בקרב גברים. בולימיה שכיחה יותר: כ-4% בקרב נשים וכ-1% בקרב גברים.

"באופן מובהק נשים ונערות לוקות יותר בהפרעות אכילה. נשים בגיל ההתבגרות נכנסות הרבה יותר לתהליכי עומק בכל מה שקשור במערכות יחסים - מי אני, מה אני, כמה אני שווה, כמה אוהבים או לא אוהבים אותי. יש לי הרבה מטופלות בגיל הזה והן כל הזמן מתעסקות בשאלות האלו. ההתעסקות לא כל כך קשורה למשקל ולמראה, אלא יותר לעומק במערכות יחסים. לעומתן בנים מתעסקים בנושאים שהם יותר הישגיים, למשל מה אני רוצה לעשות בצבא, ופחות בפן הרגשי", מפרשת דר' כהן-קרויטורו את הממצאים.
 
על רקע זה מוצאים רוב מקרי הפרעות האכילה ביטוי בגיל ההתבגרות, אך יותר ויותר ילדים סובלים מהן.
בשנת 2010 פרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת דו"ח שכותרתו "הפרעות אכילה בקרב ילדים ובני נוער: תיאור התופעה, מניעתה ואיתורה", אשר נכתב לקראת דיון בוועדה לזכויות הילד בנושא "אידיאל היופי המוצג בתקשורת – מודל שלילי לחיקוי הגורם לאנורקסיה בקרב בני נוער".

המספרים המובאים בדו"ח מצמררים, במיוחד בנוגע לילדים צעירים: מתוך 90 ילדים ובני נוער שאושפזו בשנת 2008 בבתי-חולים בשל אנורקסיה, בולימיה או הפרעות אכילה אחרות, 81 היו בני 14-10.

"לא נדיר לפגוש כיום ילדים קטנים בגילאי 4-6 הסובלים מהפרעת אכילה שלא על רקע גופני. כבר אז הם מתחילים להרגיש את החסר והקושי וההפרעה מתפתחת", אומרת דר' כהן-קרויטורו וממליצה לשים לב לסימנים כבר בגיל כה רך. "מתחילים לזהות ילדים בגיל 5 או 6, בגן ובכיתה אל"ף, שמפגינים התנהגות חריגה, בדרך כלל אכילת יתר. אז צריכות להידלק נורות אדומות כי יש התחלה של תהליך רגשי. ברגע שבודקים את מערכות היחסים צפות בדרך כלל בעיות".

זיהוי וטיפול קונבנציונלי והוליסטי

זיהוי מוקדם של הפרעות אכילה חשוב כדי לטפל בבעיה. דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת שם את הדברים על השולחן וקובע כי "איתור הלוקים בהפרעות אכילה בשלב מוקדם ככל האפשר והפנייתם לטיפול מתאים חיוניים כדי להפחית את סיבוכי ההפרעה ולהגדיל את סיכויי ההחלמה של הלוקים בה". משימה זו קשה שבעתיים בגלל נטייתם של רבים מהחולים להסתיר את מאפייני המחלה ולהכחישה. בולימיה קשה לאיתור יותר מאנורקסיה שכן משקל הגוף עשוי אף לעלות.
 
הטיפול המקובל בהפרעות אכילה מתמקד בפן הרגשי-פסיכולוגי. "להערכתי אין צורך בטיפול תרופתי", אומרת דר' כהן-קרויטורו, "אני עובדת בפנימייה של בנות במצוקה ורואה מקרים רבים של הפרעות אכילה. הנערות מטופלות על ידי פסיכיאטר בשל הפרעות במצבי רוח וכדומה, אך כשהן מאוזנות תרופתית גם נושא האוכל מסתדר. לא קיים טיפול תרופתי בלבד להפרעות אכילה".

לוסי רבין, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת בהפרעות אכילה בגישה הוליסטית: "הדבר החשוב ביותר הוא האבחון. האבחון שאני עושה הוא הוליסטי שבו לא רק הסימפטום נבחן אלא האדם, מנקודת ראות רחבה שרואה בהפרעות אכילה סימפטום נוסף למצוקה". כאשר מקור הבעיה מזוהה היא מציעה פתרון מקיף הכולל בין היתר תזונה תומכת כוללת ואמצעים אחרים מהרפואה אלטרנטיבית. כל טיפול הוא פרטני ומותאם אישית למטופל אך ככלל נוגע הטיפול ההוליסטי בכל ההיבטים המשמעותיים לנושא - טיפול במגע, חיזוק דימוי העצמי, חיזוק המערכת החיסונית על ידי תוספים ותזונה ממוקדת ומותאמת. רבין מוסיפה כי הפרעות אכילה מטופלות כבר כיום בשיתוף פעולה מלא בין הרפואה המשלימה לקונבנציונלית.
 
בהינתן כל התנאים, כלומר זיהוי מוקדם וטיפול נכון ויעיל, ניתן להחלים מהפרעות אכילה. "אם יש תהליך פסיכולוגי מלא ושלם אין צל של ספק שניתן להחלים החלמה מלאה", מסכמת דר' כהן-קרויטורו, "אנשים חושבים שאכילה היא אקט חברתי נחמד ותרבותי אך בעצם כל מה שקשור באוכל נובע מרמה פסיכולוגית עמוקה ביותר. כאשר הטיפול נכון ומדויק ניתן בהחלט להחלים ולחזור לחיים תקינים".

>> רשימת פסיכולוגים קליניים לטיפול בהפרעות אכילה.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist