כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

סעיפים עיקריים בהסכם ממון - סוף מעשה במחשבה תחילה

אנחנו יודעים שאתם בשיא האהבה עכשיו ואתם ממש לא מסוגלים לדמיין מלחמה ביניכם. זכרו, גם כל יתר הזוגות המתגרשים - אחד מכל שלושה זוגות בישראל - לא הניחו שיקיץ הקץ על סיפור האהבה והשותפות שלהם. דווקא בשלב שהאהבה פורחת כדאי לערוך הסכם ממון, ורצוי טרום נישואים. מה זה אומר? איך? מתי ובעיקר מה אמור לכלול הסכם שכזה? בכתבה שלפניכם.

בכתבה זו:
מה זה הסכם ממון? | מתי חשוב לערוך הסכם ממון? | פרק ב': | רכוש רב: | נכסים משמעותיים: | תוכנו של הסכם ממון - מהם הסעיפים שחשוב שייכללו בהסכם ממון? | ניסוח הסכם מקיף ורב פנים | סיכום

מה זה הסכם ממון?

הסכם ממון כשמו כן הוא - חוזה המסדיר ענייני ממון. הצדדים לחוזה במקרה זה הם בני זוג העומדים להינשא. את הסכם הממון נהוג לכרות לפני נישואין ומכאן גם שמותיו - הסכם טרום נישואים או הסכם קדם נישואים. הסכם ממון שואף להסדיר מראש חלוקה של רכוש ונכסים שיש בידי בני זוג לפני החתונה, ואשר יש ויצטברו לאחריה, ולקבוע את אופן החלוקה של רכוש זה מראש; כמן כן הסכם זה עוסק בקביעה ובהכרעה של סוגיות מורכבות שעלולות להתעורר עם פקיעת הנישואים (עקב גירושים או פטירה של אחד מבני הזוג) כגון, שאלות משמורת ומזונות.
הסכם ממון לא כולל רק חלוקה בנושא מה שלו ומה שלה ומה יינתן לה ומתי תראה את הילדים, אלא מדובר במלאכת מחשבת של ממש. לוליינות הכוללת הליכה על חבל דק, ותמרון בין הרבה רגשות, חששות ואנשים מעורבים - הורים, ילדים ובני זוג לשעבר (אם יש). על כן, בעת חתימת הסכם שכזה מומלץ ורצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני משפחה, בעל ניסיון וותק בתחום. לשם הנוחות נכנה עורך דין שכזה כפי שרבים מכנים אותו ממילא - עורך דין הסכם ממון. כזה המומחה לתחום חשוב וייחודי זה ומסייע לכריתת לא מעט הסכמי ממון במלאכת מחשבת עדינה וזהירה שמאפשרת לא לדרוך על אצבעות, לא ליצור סכסוכים, לא לפגוע באידיליה של הזוג המאוהב, לא לחבל בפנטזיות שלהם לגבי העתיד, אך יחד עם זאת, בד בבד להבטיח את האינטרסים שלהם. 
חשוב לציין כי  רוב הסכמי הממון נחתמים לפני הנישואים אך ניתן לחתום על הסכמים כאלה גם לאחר הנישואים.

מתי חשוב לערוך הסכם ממון?

ניתן להתייחס לעריכת הסכם ממון כאל הקדמת תרופה למכה. הקדמת תרופה תמיד עדיפה ורצויה - בכל מצב ובכל שלב. אולם במקרים שבהם יש נסיבות מסוימות, הצורך בעריכת הסכם ממון מקבל משנה חשיבות. זוג צעיר בשנות העשרים, ללא ממון, נכסים ורכוש לא חייב לרוץ לעורך דין הסכם ממון לפני החתונה כי יש לבני הזוג פחות מה להפסיד. במקרה הזה חשוב אולי לקבוע עוד לפני שנשלפות הסכינים מה יהיה הכי הוגן לעשות אם תתפרק החבילה - מבחינת הילדים שיהיו, הרכוש שיצטבר, מזונות שהאישה תקבל וכדומה; אולם קביעות אלה חיוניות הרבה יותר כאשר מדובר בבני זוג עם רכוש רב או ילדים מקשרים קודמים.

המקרים שבהם מומלץ ואפילו אפשר לומר חובה לקבל ייעוץ של עורך דין הסכם ממון בטרם שבירת הכוס הם:

פרק ב':

מי שמתחתן עם גרוש או אלמן עם ילדים, ובוודאי אם החתונה היא בין שני אנשים שמערכת היחסים הנוכחית שלהם היא עבורם פרק ב', הסכם ממון הוא חיוני בהחלט. לפרק ב' מגיעים עם נכסים, רכוש, חובות וקרובי משפחה מהגלגולים הקודמים של החיים - האקס, האקסית, וכמובן הילדים. במקרה כזה חובה לקבל ייעוץ של עורך דין הסכם ממון ממולח ומנוסה שינסח תעודת ביטוח בדמות הסכם ממון, אשר תמנע מראש פיצוצים, סכסוכים ודם רע, לא רק בין בני הזוג עצמם אלא גם בין בני המשפחה. נישואים של הורים לילדים עם מי שאינם הוריהם מזמנים סכסוכים מורכבים, ועלולים לגרור תסבוכות משפטיות ארוכות שנים - זהו בדיוק הזמן והמקום למנוע מהעתיד להסתבך.

רכוש רב:

אם לאחד מבני הזוג ו/או לשניהם רכוש רב, או שמשפחת אחד מבני הזוג עשירה מאד, חשוב מאד להבטיח את זכויות הנישאים ולדאוג לחלוקת הרכוש עוד קודם הנישואים.

נכסים משמעותיים:

לא חייבים להיות עשירים ולהגיע עם הון משפחתי לנישואים כדי שיקום הצורך בהסכם ממון. גם זוג שיצא לפנסיה ורכש עבור בנם דירה יפה במיטב כספם, צריך להגן עליו ועל הדירה כשהבן הנהדר מגיע לפרקו ומודיע בעיניים נוצצות מאושר על כוונתו להינשא. לא צריך נכסים רבים כדי להיזהר ולעשות תעודת ביטוח בדמות הסכם ממון, אלא די בכך שהנכסים המדוברים יהיו רבי משמעות -  כגון, דירת מגורים, עסק וכדומה.

תוכנו של הסכם ממון - מהם הסעיפים שחשוב שייכללו בהסכם ממון?

כל עורך דין הסכם ממון מתחיל יודע מתוך שינה לדקלם מה ראוי שייכלל בהסכם ממון. ברור שאתם תפנו לעורך דין שכזה בטרם תחתמו על הסכם ממון כדי לקבל את הייעוץ החיוני, אך מוטב לכם לדעת מראש, להכיר ולהבין מהם התכנים הנפוצים של הסכמי הממון, ואילו סעיפים לרוב נכללים וחיוני שייכללו בהסכמים מסוג זה. 

נכון ששמו של ההסכם הוא הסכם ממון וחלקו העיקרי עוסק ברכוש - חלוקת רכוש במקרה של גירושים או פטירה - אבל לרוב הוא גם יכלול סעיפים העוסקים גם בסוגיות גט ומשמורת על הילדים המשותפים אם יהיו; ובחלק מהמקרים הוא יכול לעסוק גם בחיי היום יום של הזוג הנשוי, עד לירידה לפרטים קטנים ביותר כגון שגרת חיי המין, חלוקה של טיפול בילדים ובמטלות הבית ועוד.

ניסוח הסכם מקיף ורב פנים

כל זוג, בעצה אחת עם עורך דין הסכם ממון, ינסח הסכם ממון מקיף ורב פנים בהתאם לנסיבות, לצרכים ולמאפיינים הייחודיים שלו, אולם יש כמה סעיפים חיוניים ובסיסיים שראוי שייכללו בכל הסכם ממון ואלה הם:

  1. פירוט חלוקת הרכוש שבבעלות כל אחד מבני הזוג.
  2. סעיפים המסדירים את אופן חלוקת הרכוש שאתו הגיעו בני הזוג אל הנישואין באופן שיבטיח את רכושו הקודם של כל אחד מבני הזוג.
  3. סעיפים המסדירים את אופן חלוקת הרכוש שירכשו בני הזוג לאחר הנישואין, לרבות הדירה או הבית, לרוב בהתחשב בהשקעות שעשו הצדדים ברכישת הנכסים.
  4. סעיף הקובע מראש את מועד חלוקת הרכוש וביצוע "איזון משאבים". זהו סעיף חשוב במיוחד - על זוגות שלא ערכו הסכם ממון ונישאו לאחר שנת 1974 חל חוק יחסי ממון (בשונה מבני זוג שנישאו נישאו טרם יום 1.1.74 שאז הרכוש ביניהם בהתאם להלכת השיתוף). לפי חוק יחסי ממון לא ניתן לחלק את הרכוש ולבצע איזון משאבים (חלוקה שווה של הנכסים של בני הזוג) לפני שהגירושים הושלמו. בפועל הדבר אומר סחבת, דיונים ארוכים ומתישים, מלחמות עקובות מצווים, סחיטות והליכים. אם בהסכם יש סעיף הקובע את מועד חלוקת הרכוש ומבטל את החובה להשלים קודם לכן את הגירושים, יימנעו הרבה קרבות מיותרים, ולא צריך יהיה את הסכמת שני בני הזוג לגירושים כדי להתחיל כבר בחלוקת הרכוש בפועל.
  5. הגדרה של הרכוש והתייחסות למה הוא, למי הוא שייך וכיצד יחולק, הן רכוש עבר והן רכוש הווה ועתיד, לרבות מה שמכונה “זכויות" ו"חובות”. הגדרת הזכויות תכלול לרוב פירוט כזה - כל זכות קיימת, רכוש, נכסי נדל"ן, מיטלטלין, כספים, פיקדונות, ניירות-ערך, מניות, אגרות חוב, פיצויים, שילומים, תגמולים, קניין רוחני, הכנסות ועוד; והחובות יכללו כל חוב קיים, כספי מכל תקופה בחייהם ואפילו לפני הנישואים. חובות כאלה יכולים להיות חובות ו/או התחייבויות בגין שטרות הסכמים וחוזים, דמי נזק, פיצויים, הוצאות ועוד.
  6. סעיף העוסק במזונות אישה - זהו ללא ספק אחד מתחומי המחלוקת המורכבים, הסבוכים והקשים ביותר בעת סיום פרק נישואים. על בעל יהודי מוטלת חובה לפי הדין העברי לזון את אשתו או את בת זוגו (גם אם לא נישאו - ידועה בציבור) עד רגע סיומם הרשמי של הנישואים. למרבה הצער בעת משבר גירושים הופכת חובה זו לכלי ניגוח של האישה בבעלה. הוא ממהר להשלים את הגירושים, והיא מנצלת את זה כדי לקבל הקצבה כספית גדולה יותר ומשתמשת במצב כאמצעי לסחיטתו וניצחונו בתחומים רבים. הגבר מעוניין לשלם מעט כסף למשך פחות זמן והאישה מנסה להשיג את ההפך. בתי המשפט מנסים להכריע באובייקטיביות סכסוכים כאלה, וקובעים את גובה המזונות על פי צורכי האם ויכולותיו הכלכליות של הבעל. הבעל צריך לממן לאישה חלק מההוצאות בגין שכר דירה, לבוש וקוסמטיקה, אחזקת רכב, תרבות ובילוי, חשבונות שוטפים ועוד. הוא גם מחויב שרמת החיים שלה הייתה רגילה בעת הנישואין תשמר גם בעת הפרידה בשל הכלל שלפיו האישה "עולה עמו ואינה יורדת עימו". גובה דמי מזונות האישה מושפע גם מגובה הכנסתה של האישה ומיכולת השתכרותה. במסגרת הסכם ממון ניתן להכריע מראש כל מחלוקת אפשרית הנוגעת למזונות אישה. לשם כך, סעיפי ההסכם המגדירים סוגיה זו יקבעו האם זכאות זו של האישה תהא קיימת עד הגירושים, איזה סכום יוקצב לה, לאיזו תקופה ועוד. סעיף זה מצוין לשני הצדדים - הוא מגן על הבעל, מאפשר לאישה להיערך כלכלית למה שצפוי לה ומונע קרבות מיותרים בין בני הזוג.  רשימת עורכי דין העוסקים בתחום המזונות
  7. סעיף העוסק במשמורת על ילדים משותפים עתידיים: נכון שהיום ילדים משותפים מהווים חלום מתוק שלכם, ונכון שקשה לכם לדמיין איך תריבו עליהם אבל סכסוכי גירושין זורקים לא מעט אנשים לקצוות ולקרבות שלא ציפו שיגיעו אליהם. סוגיות של משמורת ילדים הן הקשות והמורכבות בכל סכסוך גירושים. חשבו מראש מה הוגן כלפי הילדים שיהיו במידה של פרידה ומה ייטיב עמם. זהו סעיף חשוב שרצוי שייכלל בהסכם, אולם כפי שיסביר לכם כל עורך דין הסכם ממון - אלה הם הסעיפים שיש הכי פחות סיכוי שיכובדו ויישארו על כנם כפי שהם. בכל הנוגע לילדים ולמשמורת עליהם, הסדרי ראייה וכיוצא באלה - בתי המשפט חושבים רק על טובת הילד ולא תמיד משלימים עם תכתיבים מהעבר, גם אם גובשו בהסכמה בין ההורים. רשימת עורכי דין המתמחים במשמורת ילדים
  8. סעיף הנוגע לאישור ההסכם - כדי שהסכם ממון יהיה איכותי לא מספיק רק ניסוח טוב וסעיפים מתאימים אלא נדרש גם אישור שלו. עורך דין הסכם ממון ידאג לאישור ההסכם וינחה אתכם כיצד להשלימו, תוך שיציין בסעיף מה עליכם לעשות כדי להעניק לו אישור - עם מי תיפגשו ומתי. רצוי שתדעו כי את הסכם הממון שנעשה לפני הנישואים יש לאשר בפני נוטריון או רשם הנישואין במועצה הדתית שבה נרשמו בני הזוג לנישואין, או בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין רבני. אישור זה חשוב ביותר וחובה להקפיד עליו - ללא אישור כזה, אין תוקף להסכם. אם ההסכם נחתם רק לאחר הנישואים גם ישנה חשיבות רבה לאישור שלו, אולם הגופים המאשרים כלל לא מגוונים - את ההסכם חייב לאשר רק בפני בית משפט לענייני משפחה או בפני בית דין רבני. בין אם מדובר בבית משפט, עורך דין או נוטריון אישור ההסכם לרוב מהווה רק עניין פרוצדוראלי. אולם ללא סיוע של עורך דין מקצועי בתחום יכול האישור להיתקל בקשיים. על הגוף המאשר לאשר הסכם ממון רק לאחר שבדק ווידא כי בני הזוג עשו את ההסכם מרצונם החופשי, והסכימו באופן מלא וחופשי לחתום עליו רק לאחר שהבינו הבנה מלאה את תוכנו, את משמעותו ואת תוצאותיו.
  9. סעיף הנוגע לסמכות שיפוט והמגדיר מראש היכן יידונו ויוכרעו מחלוקות עתידיות בין בני הזוג במידה ויתפתחו.

סיכום

הסכם ממון משמש כתעודת ביטוח חיונית המקדימה תרופה למכה לפני גירושים או פטירה של בן זוג. להסכם חשיבות רבה והוא יכלול סעיפים רבים שחשוב ביותר לנסחם ולהבין את משמעותם, בסיוע של עורך דין הסכם ממון אשר לו הכלים, הידע והמיומנויות בתחום.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist