כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הסכם גירושין - הסעיפים העיקריים

ההחלטה לפרק את הקן המשותף היא אולי הקשה בהחלטות שתקבלו בכל ימי חייכם. נורא קשה להיפרד מפיסת חיים, עבר משותף, זיכרונות ושותף לדרך, ולהתחיל לחלק את חייכם ולתכנן ביחד את הלחוד. התכנון הזה יהיה התוכן שתיצקו בסופו של תהליך ארוך ומייגע להסכם גירושין שעליו תחתמו. מהו הסכם גירושין? האם ניתן לנסחו לבד? האם יש לאשרו והיכן? מהן הסוגיות העיקריות בהסכם? כל כך הרבה שאלות ולכן ריכזנו במיוחד בשבילכם את התשובות עבורן.

בכתבה זו:
מהו הסכם גירושין? | מי מנסח הסכם גירושין? | מדוע צריך עו"ד גירושין בשביל הסכם גירושין? | אילו סוגיות יידונו בהסכם גירושין? מה הם הסעיפים העיקריים של הסכם גירושין? | מה הוא התוקף של הסכם גירושין? | מי מאשר הסכם גירושין? | האם יש סיכוי שהסכם גירושין לא יאושר על ידי בית המשפט?

מהו הסכם גירושין?

הסכם גירושין הוא הסכם שנחתם בין בני זוג נשואים או ידועים בציבור שמחליטים לפרק את החבילה - להתגרש או להיפרד. עצם הפירוד מעלה כמה סוגיות המחייבות הכרעה: הסכמה לגירושין, שאלת משמורת, שאלת מזונות, חלוקת רכוש, הסדרי ראיה - סוגיות רבות ומורכבות שצריכים להחליט כיצד לפתור אותן, כיצד יש לנהוג מעכשיו והלאה וכיצד יראו החיים של בני הזוג ושל ילדיהם המשותפים לאחר הפרידה.

הסכם גירושין שואף להסדיר מראש את כל תחומי המחלוקת בהווה או בעתיד,  ולהסכים על דרך ההתמודדות עמן מראש ובאופן מובהר, מפורט וברור כדי למנוע בעיות ומשברים בעתיד הקרוב והרחוק. הסכם גירושין טוב הוא הדרך היחידה לאפשר לבני הזוג להתחיל בחיים חדשים ולהצליח לשמור על התא המשפחתי החדש שייווצר, תוך הבטחת יציבות סבירה למעורבים ולבני המשפחה ובעיקר לילדים.

אם בני הזוג לא יגיעו להסכמה ויבחרו לנהל מלחמה ארוכה ועקובה מכאב, בית המשפט יכריע בכל הסוגיות הכרוכות בגירושין ויקבע מהי ההתנהלות וההתנהגות שתידרש מכל אחד מרגע הגירושין בפועל. כדי לחסוך אנרגייה, זמן, כסף וכאב, עדיף שבני הזוג יגיעו בעצמם - בסיוע עו"ד גירושין של כל אחד מהצדדים כמובן ואולי אפילו להסתייע בשירותיו של מגשר מוסמך - לקרוי הסכם גירושין. הסכם כזה יכיל כללים, קודי התנהגות וקווים מנחים וברורים לגבי ההתנהלות העתידית של כל אחד מבני הזוג, מבלי בכלל להזדקק לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.

מי מנסח הסכם גירושין?

בני הזוג מנסחים את הסכם הגירושין לרוב בעזרתם של עורכי דין בתחום הגירושין המתמחים בדיני משפחה, בעלי ותק, ניסיון וכלים. ביחד עם בני הזוג עצמם, הם מנסחים את ההסכם על סעיפיו השונים, ומרכזים את כל הסוגיות הדורשות הכרעה בהסכם זה, שמפרט גם כמובן את הדרכים לפתרונן.


מדוע צריך עו"ד גירושין בשביל הסכם גירושין?

גם אם אתם מאד חריפים, חכמים, ידענים ומתנסחים היטב, יש צורך ואפילו חובה לשכור את שירותיו של עו"ד גירושין שיעזור לכם, ייעץ, יתמוך, יכוון, יוביל, ינחה ויסייע. מדוע?
 
1. משום שלכם חסר הידע המשפטי הנחוץ לעריכת הסכם כזה. נכון שאתם יכולים לקרוא, ללמוד ולהבין, אבל אין סיכוי שתדעו מספיק כדי לנסח לבד הסכם גירושין מקיף, ממצה, נכון ומתאים עבורכם שיהיה טוב לכם, מדויק ויכסה את כל ההיבטים הנחוצים.
 
2. משום שיש צורך בניסוח משפטי מדויק. פעמים רבות ניסוח לא מדויק עלול להוות מכשול ופתח לבעיות. לנוסח של הסכם - כל הסכם- ובוודאי הסכם גירושין, קיימת חשיבות רבה ביותר. ניסוח יכול להוביל למשמעות שונה ופרשנות של חוזה יכולה לגרום לביצוע שסוטה לגמרי מהכוונות המקוריות של מנסחי ההסכם. משום שבעת גירושין הסוגיות המוכרעות והכללים המנוסחים בהסכם עוסקים במצב עדין, רגיש ומורכב מלכתחילה, אין שום צורך לסבך את העניין עם ניסוח חסר, חלקי, סוטה, לא מדויק או בעייתי באופן שאתם אפילו לא יכולים לנחש או לדעת, ולא משנה כמה תחשבו ותתרכזו. סעיפי הסכם גירושין צריכים להיות מוגדרים וברורים, מלאים ומפורטים, ואתם חייבים להבין את המשמעות של כל סעיף ואת ההשלכות שלו.
 
3. משום שגם אם עכשיו אתם מסתדרים, מי יודע מה יהיה בעתיד? לא הרבה זוגות מצליחים לסיים את הקשר בצורה חברית. גם אם הצלחתם להגיע לשלב הקשה של ההחלטה על הפירוד בחיוך, בהבנה, בכבוד ועם הכלה הדדית, הפרדת הכוחות תקשה עליכם לשמור על כל אלה. לאט-לאט ותוך תהליך טבעי רגשותיכם ועמדותיכם סביר כי ינועו לכיוון של היפרדות. האינטרסים שלכם יתנגשו, רגשות קשים יציפו את הלב, עמדות מנוגדות יתגבשו ויש סיכוי - סליחה שאנחנו הורסים את האידיליה - שעם הזמן יצוצו ביניכם משברים ומתחים. משתנים שונים עלולים להיכנס לתמונה ולשנות את פני הדברים: פיטורים של אחד מבני הזוג; מחלה חלילה אצל אחד מהילדים; קשר זוגי עם בן זוג חדש; משבר כלכלי של אחד מכם; משבר עם אחד הילדים.

כל אלה ומצבים רבים אחרים בלתי צפויים עלולים לחכות לכם מעבר לפינה מבלי שתראו אותם באים, ומבלי שניחשתם כי הם עלולים להגיע. אם אכן יקרה משהו כזה - טוב או רע - הדינמיקה ביניכם תשתנה, ואז חשוב שיהיה הסכם רציני ומקיף, ולא הסכמות כלליות שגיבשתם בשלב ירח הדבש של הגירושין (כן, יש לחלק מהזוגות שלב כזה, אבל הוא נדיר וחולף במהרה). יתרה מזאת, גם אם לא יהיו משברים רציניים או שינוי נסיבות קיצוני, סביר כי במרחק הזמן ותוך ההתפתחות של שניכם בנתיבים נפרדים בחייכם החדשים, תיפער ביניכם תהום וייווצר ריחוק שיגרמו לכם להסב את פניכם זה מזו ואפילו לשלוף ציפורניים (או סכינים, רובים וחרבות). על כן, גם אם אתם הכי מסתדרים עכשיו - הסכם גירושין ביניכם יהיה מתאים לסיטואציות שבהן תהיו משני צדי המתרס רק אם ינוסח על ידי עו"ד גירושין שיודע מה בדיוק עלול לצפון לכם העתיד.
 
4. כי אין חכם כבעל ניסיון, כך אמר מי שאמר וצדק; ובמקרה של פרידה בין בני זוג, ניסיון של עו"ד גירושין הוא קריטי. עורך דין גירושין בעל ניסיון יראה את התמונה השלמה, יבין דברים שאתם לא מסוגלים להבין, יראה דברים שאתם במצבכם לא מסוגלים לראות ויבחן את הסיטואציה באובייקטיביות. סביר מאד שעורך הדין יחשוב על דברים שאתם לא חשבתם עליהם בעצמכם וחשוב ביותר - הוא יוכל לכלול בהסכם כל מה שצריך, הן במבט לעבר, הן בהסתכלות להווה והן בסקירה של העתיד. הוא יידע יותר מכולם לנטרל מוקשים עתידיים שלא חלמתם על קיומם, לכסות פרצות קטנות כגדולות, להקדים תרופות ליותר מעשר מכות, ולכבות שרפות עוד בטרם תפרוצנה.
 
5. כי אתם חייבים שיהיה לכם על מי לסמוך - אתם בתקופה קשה ומבלבלת. החצי השני שלכם כבר איננו חלק מהשלם שהייתם, והלבד קשה ומפחיד. אתם סחוטים רגשית ומודאגים מהעתיד, כאן בדיוק נכנס עו"ד גירושין - כזה שיידע לכוון אתכם, לייעץ, לתמוך ולהכיל, ואף ידאג לאינטרסים שלכם. תוכלו להיות רגועים - יש מי שפועל לטובתכם, וזו תרומה שערכה לא יסולא בפז. 
 
6. משום שאתם מבולבלים וחוששים, דעתכם לא צלולה ומוסטת, רגשות רבים מציפים אתכם ואתם לא יודעים איפה להתחיל. כל כך הרבה סוגיות שדורשות הכרעה; הרבה דברים לא ברורים; עתיד לוט בערפל; בדידות; רגשות שמשפיעים על ההיגיון והשכל הישר; רצון להתחשבן עם הבן זוג (ולעתים רצון לנקום) וברקע הרבה חשדנות ופגיעות  משולבות עם אופטימיות ותקווה לעתיד טוב יותר. עו"ד גירושין יהיה מורה הדרך שלכם, הוא יוליך אתכם בחשכה ויפזר עבורכם את הערפל.

רבים מעורכי הדין המתמחים בדיני משפחה בעלי כישורים של מגשרים, ועל כן יוכלו באמצעים העומדים לרשותם גם להרגיע את הרוחות ולתרגם את הסכסוכים, הרגשות והטענות המורכבות לסוגיות ברורות ומוגדרות הניתנות לפתרון. עו"ד גירושין של שני הצדדים יחזיק עבורכם את ההגה, ובמהלך המשא ומתן ליצירת ההסכם יסייעו לכם למצוא את מוקד הסכסוך, להבין מהו האינטרס הנקי והאמיתי שלכם כשהוא מנוטרל ממשקעים לא קשורים ולהציע את הפתרונות הטובים ביותר לסוגיות השונות אשר ייטיבו עם כל המעורבים.

עו"ד גירושין טוב ישכיל להוביל את הצדדים להסכם מיטבי - כזה שיוכלו לחיות אתו בשלום ולכבדו במשך זמן רב, ולא ייאלצו לחזור ולהתדיין עליו בערכאות. זו מלאכה קשה ולא פשוטה כלל שרק עו"ד גירושין טוב יוכל לעמוד בה.
 
7. משום שעו"ד גירושין יידע לא רק מה בדיוק צריך להיכלל בהסכם ואיך בדיוק צריך לנסח אותו, אלא הוא גם מבין את המשמעות המשפטית של העניין ויוכל להנחות אתכם מה צריך לעשות ומתי. בולט בהקשר זה הצורך לאשר את הסכם הגירושים בבית משפט. את הסכם הגירושין חייב לאשר בית משפט מתאים ולאישור זה משמעות עצומה - בלעדיו  להסכם אין כל תוקף.
 
8. כי אין חיה כזו "הסכם גירושין סטנדרטי" ועל כן לא מומלץ להוריד מהרשת, או להעתיק מהאחות הסכם גירושין לדוגמא. קופי פייסט לא מומלץ במצב כזה - אתם אנשים שונים, ונסיבות חייכם ייחודיות ולא זהות לנסיבות של זוגות אחרים. הפרידה שלכם תוליד סוגיות שלכם הדורשות הכרעה, ולצדן משפיעים על נוסח ההסכם גם הצרכים שלכם, הילדים שלכם, ההרגלים שלכם, החובות שלכם, סידורי המגורים שלכם, האמונה שלכם, סגנון החיים שלכם וכל מיני דברים יוצאי דופן וייחודיים רק לכם. רק עו"ד גירושין מיומן ומנוסה יידע לתת מענה פרטי ואינדיבידואלי בשבילכם,  ולעזור לכם לנסח הסכם מותאם אישית, כזה התפור למידות שלכם.

אילו סוגיות יידונו בהסכם גירושין? מה הם הסעיפים העיקריים של הסכם גירושין?

אין דבר כזה "שבלונה של הסכם גירושין" או "הסכם גירושין סטנדרטי". כאמור - לכל זוג נחוצים סעיפי הסכם ספציפיים התואמים את הייחוד שלו, את הנסיבות הספציפיות ואת מצב הדברים הנתון. יחד עם זאת פרידה של בני זוג, במיוחד כשהם הורים לילדים משותפים, מעלה שאלות המשותפות לכל בני זוג במצב דומה לשלהם. יש בהחלט סוגיות שסביר שיידונו גם בהסכם הגירושין שלכם וגם בהסכם הגירושין של השכנים מלמעלה. זה לא אומר שאתם צריכים לרוץ ולשכפל, כי עדיין ההסכם שלכם יהיה שונה, אבל הסכם שלהם והסכמי גירושין אחרים יכולים לשפוך אור על הכיוון הכללי שאליו יילך ההסכם שלכם, ועל הסעיפים שסביר כי ייכללו בו. 

זה המקום לבדל, לסמן ולבודד כמה סעיפים נפוצים בהסכמי גירושין, ולהגדיר מה הן הסוגיות שדורשות הכרעה בכל סכסוך משפחתי ומה חשוב שייכלל בכל הסכם גירושין. אז מה הם אותם סעיפים עיקריים בהסכמי גירושין?

1. הסכם גירושין יכלול תיאור של המצב, של בני הזוג ושל הנסיבות. חלק קטן מההסכם מתייחס לעבר ולהווה וכל יתר הסעיפים הם צופים פני עתיד. 
 
2. הסכמה לגירושין: זהו חלק מרכזי בכל הסכם גירושין. על פי חוק בני זוג יהודים בישראל יכולים להתגרש רק בהסכמה.  ההסכמה חייבת להיות מפורשת וברורה, ועו"ד גירושין ידגיש אותה בדיוק באופן הראוי והרצוי. ללא הסכמה כזו לא תהיה התרת נישואים רשמית.
 
3. סוגיות משמורת ילדים הכוללים הסדרי ראיה: זהו חלק הארי בכל הסכם גירושין. לעתים הסכם משמורת והסכם הסדרי ראיה מנוסחים בנפרד, ולעתים הם חלק מהסכם הגירושין. חלק זה של ההסכם הוא חשוב, קריטי וקשה להכרעה. הוא קובע כללים ודרכי התנהלות בנוגע לשהות עם הילדים. כך ייקבעו בסעיפי ההסכם, בין היתר ההסדרים הבאים -  סידורי מגורים של ההורים והילדים; שאלת המשמורת - מי "יחזיק" את הילדים בפועל, יישא ברוב האחריות הכרוכה בגידולם ובדאגה לכל צורכיהם הפיזיים והרוחניים ויהיה ההורה המרכזי שאחראי על הטיפול בילדים; הסדרי הראיה - ההורה שאיננו משמורן לרוב יוגדר כאחראי ושותף בגידול הילדים, כאשר זכויותיו ואחריותו מוגבלות, ואלה, כמו גם מעורבותו בחיי הילדים, יוגדרו בהסכם הגירושין במסגרת מה שמכונה "הסדרי ראיה”.

סעיפי הסדרי הראיה בהסכם גירושין נוגעים לכללים, נסיבות והוראות לגבי מידת מעורבותו של ההורה שאיננו משמורן בחיי הילד. סעיפים אלה מגדירים  מתי, היכן וכיצד יוכל ההורה שאיננו מחזיק בילדים להיפגש עמם. רוב הזוגות מאמצים הסדרי ראיה דומים - “רגילים" או "מורחבים". הסדרי הראיה הנפוצים הם אלה המאפשרים להורה שאיננו משמורן להיפגש עם ילדיו פעמיים בשבוע בשעות אחר הצהריים ובכל סוף שבוע שני. תקופות החגים והחופשים מחולקות שווה בשווה, תוך פרישתם על פני השנים. הסדרי ראיה מורחבים הם כאלה המאפשרים פגישות תכופות יותר ו/או תקופות לינה ארוכות יותר, סופי שבוע ארוכים ועוד.
 
4. סוגיות של רכוש: חלוקת הרכוש בין בני זוג שנפרדו אחרי חיים משותפים היא אבן נגף משמעותי ביישום הפרידה. פעמים רבות מתגלעות מחלוקות קשות בין הצדדים סביב השאלות של מי יקבל מה ומתי, ואיך יחולק הרכוש בין הצדדים. חלק נכבד של הסכם הגירושין קובע את אופן חלוקת הרכוש, ומגדיר, בין היתר, מה הוא הרכוש, למי הוא שייך וכיצד יחולק. הכוונה היא לכל רכוש - כזה שהגעתם אתו לנישואין וכזה שרכשתם לאחר הנישואים - יחד ולחוד.

כשמדברים על רכוש הכוונה היא לזכויות וחובות, לרבות: רכוש, נכסי נדל"ן, מיטלטלין, כספים, פיקדונות, ניירות-ערך, מניות, איגרות חוב, פיצויים, שילומים, תגמולים, קניין רוחני, הכנסות, חובות ו/או התחייבויות בגין שטרות הסכמים וחוזים, דמי נזק, פיצויים, הוצאות ועוד. רוב ההסכמים עוסקים בעיקר בחלוקת הזכויות - דירה משותפת, כלי רכב, תכולת הדירה, חסכונות, זכויות סוציאליות, כספים בחשבונות בנק ועוד, ובחלוקת החובות - משכנתאות, הלוואות וכו'.  סעיף רכושי נוסף בהסכם הגירושין יעסוק גם במועד חלוקת הרכוש ובביצוע איזון המשאבים בפועל.
 
5. שאלות על חינוך הילדים: עוד בחייכם המשותפים התקשיתם להסכים על איך לגדל ולחנך את הילדים. זוגות רבים מופתעים לגלות לאחר פרידתם כי השקפת עולמם דומה יותר ממה שהאמינו וחשבו כשחיו יחד וטרחו תמיד לחפש את האשמה ואת הרע בבני זוגם. עו"ד גירושין טוב ומנוסה יעזור לכם להגדיר סוגיות הקשורות בחינוך הילדים, ולמצוא דרכים ליישום אמות מידה רצויות לשניכם. מסגרות חינוכיות, חוגים, דרכי ענישה, תזונה, דרכי התמודדות עם בעיות, אופן התנהלות במשברים, תפיסה דתית ועוד - אלה סוגיות שיוסכמו מראש תוך שייקבע מנגנון שיאפשר התמודדות יעילה אם יופעל בכל משבר עתידי. 
 
6. סוגיות הקשורות לדמי מזונות. הכוונה למזונות ילדים ולמזונות האישה. האב חייב לשלם דמי מזונות לילדיו עד גיל 18, כשאופן העברת התשלום וגובה דמי המזונות ייקבעו בהסכם הגירושין. המזונות ישולמו עבור הילדים, כאשר גובה דמי המזונות איננו תלוי בהכנסתו של האב, אלא בצורכיהם של הילדים. הסכום המינימאלי של דמי המזונות עומד על 1,150 שקל עבור כל הילדים, לכך מתווסף תשלום עבור מגורי כל ילד ואחזקתו - 1/3 מהוצאות הדיור והאחזקה אם מדובר רק בילד אחד, 40% אם מדובר בשני ילדים וחמישים אחוז מהוצאות אלה אם מדובר בשלושה ילדים ויותר. הסעיפים שיעסקו בדמי מזונות ילדים יקבעו את כל הפרטים, כולל מועד התשלום, אופן התשלום והצמדתו ופירוט הצרכים הנכללים במזונות.
 
בחלק של ההסכם העוסק בתשלום דמי מזונות יהיו גם סעיפים המסדירים את מזונות האישה - הכוונה לאותה החובה המוטלת על הבעל לפי הדין היהודי לזון את אשתו או את בת זוגו (גם אם לא נישאו - ידועה בציבור) - עד לרגע סיומם הרשמי של הנישואים. מדובר בתשלום לזמן קצוב - עד להשלמת הגירושין בפועל, ויש להגדירו ולקבוע את הסכום ואת מועד התשלום  בעת הגירושין. סכום מזונות אישה תלוי בגורמים רבים, והוא מושפע מחובת הבעל לממן לאישה חלק מההוצאות בגין שכר דירה, לבוש וקוסמטיקה, אחזקת רכב, תרבות ובילוי, חשבונות שוטפים ועוד. הבעל מחויב לכך שרמת החיים שלה הייתה האישה רגילה בעת הנישואין, תישמר גם בעת הפרידה, וזאת בשל הכלל שלפיו האישה "עולה עמו ואינה יורדת עמו". גובה דמי מזונות האישה מושפע גם מגובה הכנסתה של האישה ומיכולת השתכרותה. 
 
7. דרכי הכרעה והחלטה במחלוקות עתידיות - עו"ד גירושין טוב ינסח בהסכם סעיפים הקובעים מנגנון טוב ויעיל שיסייע בפתרון בעיות. הוא יסייע לצדדים להסכים ולנסח כללים שיישומם בעת משבר יסייעו לצלוח אותו, מבלי להיקלע למלחמות ומבלי להזדקק לפניה לערכאות משפטיות.
 
8. הסכם גירושין יכלול גם סעיף הנוגע לאישור ההסכם.

מה הוא התוקף של הסכם גירושין?

להסכם גירושין אין כל תוקף ללא אישור של בית המשפט. להבדיל מחוזה רגיל בין צדדים, חופש החוזים בתחום זה של הסכמי גירושין הוא מוגבל. החוק מאפשר לצדדים לחוזה להסכים כמעט על הכול, אך בגירושין, בשל המורכבות והרגישות של העניין ובשל ההשלכות על הסובבים - בני משפחה וילדים, ידו הארוכה של בית המשפט מגיעה גם לשם, והוא מתערב ומגביל את החופש שלכם. אתם יכולים להסכים למה שתרצו, ולסכם מה שבא לכם, אבל בית המשפט חייב לדעת ולאשר את ההסכמות שלכם כדי למנוע פגיעה בכם או בבני המשפחה ובעיקר בילדים.

מי מאשר הסכם גירושין?

על הסכם הגירושין חייבים לחתום שני בני הזוג ולהגישו לאישור של בית המשפט. לפי סעיף 2 (א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, ללא אישור בית משפט, להסכם גירושין אין כל תוקף. מבלי שאושר ההסכם, אין יכולת לאכפו באופן מעשי על בן הזוג, ורק לאחר אישורו הוא יקבל למעשה תוקף של פסק-דין, וניתן יהיה לאכפו הן בהוצאה לפועל, הן מול הביטוח הלאומי (בעניין מזונות).

את הבקשה לאישור ההסכם ניתן להגיש לבית משפט לענייני משפחה או לבית דין רבני. אולם, שימו לב - בית משפט לענייני משפחה לא יכול לאשר את כל חלקי ההסכם משום שרק לבית הדין הרבני סמכות להחליט על גירושין בין בני זוג יהודים בישראל. בית משפט אזרחי שאיננו רבני לא יכול לאשר את החלק העוסק בהסכמה ובמתן הגט. לכן פנייה לבית דין רבני לאישור ההסכם תאפשר דיון בכל חלקי ההסכם, ואישור של כולו, כולל הגירושים, ואילו פנייה לבית משפט לענייני משפחה תאפשר אישור של כל יתר הסוגיות, ובד בבד תקים צורך בפנייה נפרדת לבית הדין הרבני בענייני הגירושים עצמם.

האם יש סיכוי שהסכם גירושין לא יאושר על ידי בית המשפט?

בהחלט. עו"ד גירושין לרוב יתחשב מלכתחילה בעת ניסוח ההסכם בדרישותיו ובאמות המידה של בית המשפט, ולא יבקש אישור להסכם שסביר שייפסל. אולם אם הצדדים יכללו בהסכם סעיפים בעייתיים שנוגדים את ערכי בית המשפט בניגוד לעצתם של עורכי הדין, או שינסחו הסכם לבד בלי ייעוץ משפטי, וההסכם יהיה מנוגד לסטנדרטים המקובלים או שיהיה בו כדי לפגוע באחד מהצדדים ו/או בילדים, אז ההסכם לא יאושר. 

בבוא בית משפט לאשר הסכם גירושין הוא יוודא מספר דברים:
1. כי ההסכם נחתם על ידי שני בני הזוג.
 
2. כי שני בני הזוג נכחו בדיון בעת חתימת ההסכם.
 
3. כי בני הזוג עשו את ההסכם מרצונם החופשי, והסכימו באופן מלא וחופשי לחתום עליו, רק לאחר שהבינו הבנה מלאה את תוכנו, את משמעותו ואת תוצאותיו. 
 
4. כי החוזה הוגן, שוויוני, הגיוני וראוי.
 
5. כי הילדים לא נפגעים - בית המשפט מציב מעל הכול את עיקרון טובת הילד. בבואו לבחון את הסוגיות השונות העולות מהגירושין והמוכרעות בהסכם, לרבות רכוש, מזונות ובוודאי משמורת והסדרי ראיה, מנחה אותו עיקרון העל של הגנה על הילדים. לפי עקרון זה, כל החלטה הקשורה לילד או משפיעה עליו תוכרע על פי טובתו. נושא המשמורת והסדרי הראיה ייבחנו לעומק, ואם בית המשפט יתרשם כי ההחלטות וההסדרים אינם עדיפים לילד, הוא יורה על בחינתם מחדש ו/או שינויים.

בית המשפט תמיד ידאג ויוודא שמשמורת הילדים תוטל על ההורה "העדיף" מבחינת הילד, ויקבע או יאשר הסדרי ראיה באור האינטרסים, הזכויות והצרכים של הילדים. הילד יהיה תחת אחריותו המרכזית של ההורה שיימצא יציב, ראוי, מתאים ובעל מסוגלות הורית גבוהה יותר, כשההורה השני ייקח חלק בחייו ובגידולו בכפוף להסדרי ראייה שינוסחו באופן שיבטיח את טובת הילד.

לרוב הסדרי הראיה והמשמורת מכובדים ומאושרים ולכן אל תיבהלו - כל זוג הורים יוכל לנסח הסדרי ראיה כראות עיניו, והם ייבחנו על ידי בית המשפט ויאושרו רק אם אין בהם כדי לפגוע או להזיק לילד. גם על הפרק העוסק בהורות ובחינוך הילדים בית המשפט ישים דגש מיוחד, ויוודא שטובת הילדים הובטחה ושהדאגה לצורכיהם ולזכויותיהם עוגנה כראוי ובאופן מיטבי בהסכם.

לסיכום, עריכת הסכם גירושין מהווה מלאכת מחשבת מורכבת השואפת לאזן בין אינטרסים מנוגדים ולאפשר חיים משותפים בנפרד. גם לאחר הפרידה - בוודאי אם יש לכם ילדים משותפים, אתם תצטרכו לחיות יחד וזה לא יהיה קל. כדי לממש את הפרידה תהיו חייבים לנסח הסכם גירושין שמכריע בסוגיות הכרוכות בפרידה; ואם לא תעשו זאת יכריעו עבורכם את הסוגיות השונות ערכאות משפטיות. לכן רצוי שתשתדלו בכל הכוח, ולמרות כל הקשיים, להגיע להסכמות שינוסחו על ידי עו"ד גירושין ותיק ומנוסה לכדי הסכם גירושין מקיף, איכותי וממצה, שיעסוק בכל ההיבטים, ההשלכות והסוגיות של החיים החדשים שאתם ניצבים בראשיתם. 

למידע נוסף והתייעצות אנא פנו לפורום דיני משפחה וירושה


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist