כתבות בנושא פאות, תוספות והשתלת שיער - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

סיבות להתקרחות ושיטות השתלת שיער - להישאר שעיר לנצח

תופעת ההתקרחות אינה חוויה נעימה בדרך כלל. היא אינה פוסחת על מרבית הגברים בארץ, אך גם בקרב נשים אין מדובר בתופעה נדירה. על הסיבות להתקרחות ועל השיטות להשתלת שיער בכתבה שלפניכם.

בכתבה זו:
מה הן הסיבות העיקריות להתקרחות? | כיצד מתבצעת השתלת שיער? | מה תוכל לספר על טכניקת ה-NHI? | לסיום, תוכל לתת לנו המלצות לשמירה על השיער והקרקפת?

מה אתם יודעים על הגורמים להתקרחות? שתי עובדות מדהימות למדי עשויות להציג את העניין הזה באור מעט שונה, ובוודאי להדאיג כמעט כל גבר (וגם לא מעט נשים), בכל הנוגע למצב שיער ראשם:
1. שניים מכל שלושה גברים בישראל נוטים להתקרח, ובגיל מוקדם למדי.
2. מומחים לנשירת שיער והתקרחות מצאו כי רוב היהודים נושאים בגופם גן אשר גורם, במידה כזו או אחרת, להתקרחות.
"אם תסתובב בעולם, תראה כי הרבה חבר'ה צעירים נהנים משיער שופע ומלא, בעוד בארץ כבר בצבא יש כאלו שמגלחים את השיער לגמרי, כי הם מקריחים", אומר דר' אלכס גינזבורג, המומחה המוביל בארץ להשתלות שיער. "גם לפני 30 שנה גן ההתקרחות היה קיים, אבל אנשים היו מקריחים בסביבות גיל 30-40 היום, כבר בגיל 18 אפשר לראות קרחות - וזה קורה בגלל הקרינה הרב?ה סביבנו, והאוכל שפעם היה ברובו אורגני והיום כמעט ולא".
דר' גינזבורג השלים בארגנטינה את לימודי הרפואה הכללית, עלה לארץ בשנת 1978 ועבר את תקופת הסטאז' באשקלון. לאחר מכן, החל להתמחות ברפואת עור בבית החולים בילינסון בפתח תקווה, ובהמשך עבר השתלמויות בארה"ב ובאירופה בנושא השתלות שיער. כיום, עם ניסיון של 22 שנים בתחום, הוא משמש גם כחבר דירקטוריון של החברה הבינלאומית להשתלות שיער, וזוכה לביקורים תכופים של רופאים מכל רחבי העולם, שבאים ללמוד את משנתו ולהתייעץ איתו.
 
"הדבר החשוב ביותר לפני השתלת שיער הוא לוודא במה מתמחה הרופא המבצע", מסביר דר' גינזבורג. "ההשתלה צריכה להתבצע על ידי רופא עור או רופא פלסטי בהכשרתו, משום שכאן לא חשובה רק הטכניקה ודרך ההשתלה - צריך לבדוק מראש גם מהי הסיבה להתקרחות ולקחת בחשבון מה צפוי שיקרה לשיער הראש בעתיד". 

מה הן הסיבות העיקריות להתקרחות?

"כשמדברים על סיבות להתקרחות, חשוב להפריד בין נשים לגברים. אצל נשים זה קצת יותר מסובך, משום שהנשירה יכולה להיגרם מסיבות רבות בנוסף לסיבה הגנטית: הריון, פעילות בלוטת התריס, צמחונות (שיכולה לגרום למחסור בברזל), קשירה חזקה מדי של הקוקו, דיאטות חריפות ועוד.
 
אצל גברים, לעומת זאת, הגורם הוא תמיד אחד: העניין ההורמונלי. האוכל אמנם יכול להשפיע גם כאן, אבל ההורמונים אשר מושפעים ישירות מהגנים, הם הגורם העיקרי. התקרחות אצל הגבר מתחילה במפרצים ובפדחת, אך רק בגיל 25, פחות או יותר, אפשר להבין איזה סוג של התקרחות יאפיין אותו. לכן, אני לא ממליץ לעבור השתלה לפני גיל 25, כי אז קשה מאוד לדעת באיזה סוג של התקרחות מדובר".

כיצד מתבצעת השתלת שיער?

"כפי שאמרתי, חשוב מאוד לוודא שאת ההשתלה מבצע מומחה - כירורג פלסטי או רופא עור. זהו השלב הראשון. אחרי שבוחרים את הרופא, זה הזמן שלו 'לבחור' את הפציינט. למשל, ישנם מטופלים עם שיער דליל באחורי הראש, ומאחר שזהו המקום שממנו לוקחים את השיער המיועד להשתלה, ייתכן ואותו אדם פשוט לא יתאים לעבור אותה. עם זאת, במקרה שבו החלק האחורי של הראש אכן דליל מדי, אפשר לבדוק אפשרות לקחת את זקיקי השיער מהזקן או אפילו מהגוף.
 
הרעיון בהשתלת שיער הוא לקחת שיער שאינו נושר, כלומר שאין בו תכונות גנטית של נשירה, ולהשתיל אותו בכל אזור שנרצה: בפדחת, בגבות, בחזה ואף באזור שיער הערווה. למעשה, אפילו אם נשתיל את השיער בכף היד, הוא יצמח ויגדל.
ההשתלה היא פעולה שנעשית בהרדמה מקומית ולכן לא צריך כאן רופא מרדים או בית חולים. זוהי אותה רמת סיכון אליה אנחנו נחשפים במהלך טיפולי השיניים. כל השתלה אורכת כארבע שעות, תלוי בטכניקה הנבחרת".
כפי שציין דר' גינזבורג, ישנן כמה טכניקות להשתלת שיער, כאשר הוא נוהג לבצע את ההשתלה בשתי שיטות עיקריות: האחת, השתלת שיער שבה מוצאות השערות בצורה פרטנית, אחת-אחת, בעזרת מחט מחוררת - שיטה שנקראת FUE. השנייה, שיטת ה-FUT, בה מוצאות כמה שערות יחד ולאחר מכן מופרדות ומושתלות בקרקפת.
 
"בטכניקת ה-FUE חובה לגלח את האזור שממנו נלקחות השערות להשתלה, ולא ניתן לבצע אותה על שיער ארוך - ולכן היא מתאימה בעיקר לגברים עם שיער קצר. אנו מוציאים את השערות אחת אחרי השנייה, כאשר המקסימום הוא כ-4,000 שערות להשתלה אחת. מדובר בתהליך שאורך כמה שעות, כאשר היתרון הגדול ביותר הוא שלאחר הטיפול אין כל כאבים ואין צורך בתפרים. תוך ארבעה ימים, לא ניתן להבחין כלל שבוצע טיפול כלשהו בראשו של הפציינט. מצד שני, מדובר בשיטה יקרה יותר וארוכה מאוד.
 
טכניקת ה-FUT, שנחשבת כיום לנפוצה ביותר, דורשת לקיחת רצועת עור דקה ועליה השערות המיועדות להשתלה. כאן, מדובר בתהליך בו הוצאת השיער לוקחת עד 20 דקות לכל היותר, כשהפרדת השערות והכנתן להשתלה נעשית לאחר הוצאת פיסת העור בידי אנשי הצוות, באמצעות מיקרוסקופ. בשיטה זו נוצרת צלקת קטנה במקום שממנו נלקחו השערות, ולכן, השיער צריך להיות באורך של סנטימטר אחד לפחות כדי להסוות אותה. עם זאת, מדובר בשיטה מהירה יחסית שנמשכת כארבע שעות, וכשמדובר ברופא מקצועי ומיומן, הצלקת לא תיראה לעין כלל.
 
כך או כך, בבחירת השיטה יש להתאים את השיטה לפציינט ולא את הפציינט לשיטה. הבחירה בשיטה המועדפת תתבצע בהתאם להעדפותיו של המטופל, לסוג השיער שלו ולמאפייני ההתקרחות".
לאחר הוצאת השערות באחת השיטות שציינו כעת, עובר הרופא אל השלב האחרון: החדרת השערות אל הפדחת, במקום שבו השיער דליל. שלב זה אורך בין שעתיים לחמש שעות, תלוי בהיקף ההשתלה. "ברגע שהשערות מוכנות להשתלה, הן מוחדרות אל הקרקפת בעזרת מכשיר  מיוחד - והכול תחת הרדמה מקומית. אחרי החדרת השערות לנקבים בעור, הפציינט משוחרר לביתו, כאשר על הקרקפת יופיעו הרבה גלדים שנושרים בדרך כלל אחרי שבוע, יחד עם השיער עצמו. בתום שלושה חודשים השיער מתחיל לצמוח מחדש, אחרי חצי שנה 50% ממנו כבר ייראה ואחרי שנה מתקבלות התוצאות הסופיות. אם לאחר אותה תקופה האנשים בסביבתו של המטופל לא מזהים שעבר השתלה - זוהי השתלה טובה".

מה תוכל לספר על טכניקת ה-NHI?

"ה-NHI היא למעשה FUE, כלומר מבוצעת על ידי הוצאה פרטנית של השערות המיועדות להשתלה, אך במקום להחדירן אל הקרקפת בעזרת פינצטה, הפעולה נעשית בעזרת מסרק מיוחד. להערכתי, צפיפות השערות שתתקבל לאחר השתלה כזו תהיה פחות טובה ולכן אני אינני מבצע השתלה כזו".

לסיום, תוכל לתת לנו המלצות לשמירה על השיער והקרקפת?

"לנשים אמליץ לא למתוח את השיער בקוקו או בעזרת סיכות, לישון עם שיער פזור, לאכול בריא - ולאכול הכול. לדעתי, תפריט צמחוני הוא פחות טוב, ומומלץ לאכול בשר פעם או פעמיים בשבוע, כולל דגים. חשוב שלא לנקוט בדיאטות חריפות, וליטול גלולות נגד הריון בצורה קבועה. הפסקות תכופות בלקיחת הגלולות גורמות לנשירה. כמו-כן, מומלץ מאוד שלא לבצע החלקות למיניהן, מאחר שהן יכולות לגרום לאיבוד מחצית מהשיער.
אצל גברים, כפי שציינתי, הגורם הוא גנטי ולכן אין הרבה מה לעשות כדי למנוע זאת. אבל, ברגע שמתחילים להקריח, חשוב לפנות לרופא ולהתחיל ליטול תרופות מעכבות התקרחות".
 

המאמר נכתב בסיועו של דר' רופא עור מומחה להשתלות שיער ובעיות התקרחות, אשר התראיין לכתבה וסיפק מידע מקצועי, לאתר דר' גינזבורג www.hairtransplant.co.il

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

אנשים שחיפשו פאות, תוספות והשתלת שיער חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist