כתבות בנושא חומרי בידוד - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

סוגי הבידוד השונים ולמה הם טובים

שימוש בחומרי בידוד איכותיים ומתאימים עשוי לשפר במידה משמעותית את איכות החיים בבית. החל מסינון רעשים חיצוניים בלתי נסבלים, דרך שמירת טמפרטורות הבית וחיסכון באנרגיית חימום או קירור ועד הגנה מפני חדירת רטיבות ונזקיה הנלווים. כדאי לדעת מה הם חומרי הבידוד הקיימים וייעודם.

בכתבה זו:
בידוד תרמי | בידוד נגד מים | בידוד אקוסטי | בידוד נגד קרינה | בידוד למערכות מיזוג אוויר

המילה בידוד נאמרת בשנים האחרונות בהקשרים מדיניים-דיפלומטיים בעיקר, אך הנושא הרלוונטי יותר מכל עבור תושבי ישראל אינו קשור כלל למצב המדינה ביחס למדינות העולם. הוא קשור בעיקר לקירות הבית שלנו ולתנאי המגורים.
בידוד טוב הוא היום סטנדרט בבנייה המודרנית. אם בעבר לא הושקעה בכך מחשבה, או שההשקעה הייתה מינימאלית ביותר, הרי שהיום מדובר על מרכיב חשוב מאוד - אך כזה שאנחנו, כצרכנים, כמעט ולא מודעים אליו. חבל, משום שתשומת לב לעניין זה תשפר פי כמה את איכות החיים שלנו.
אם כך, אילו סוגי בידוד קיימים היום ומה ייעודם?

בידוד תרמי

זהו אולי סוג הבידוד המוכר ביותר, אך כזה שבעבר היה באיכות מאוד נמוכה, או שכלל לא נעשה בו שימוש. הבידוד התרמי בא למנוע את נטייתו הטבעית של החום להימשך לחללים קרים: בחורף הוא נוטה 'לברוח' מהבית החוצה, ובקיץ - מהחוץ פנימה. כך, למרות שאנחנו נמצאים בבית, תנאי מזג האוויר בפנים אינם שונים בהרבה מאלו שבחוץ. את זה הבידוד התרמי בא לשנות.
בידוד תרמי הוא בידוד שמותקן בקירות הבית, ברצפה ובתקרה, ולמעשה הופך את כל הבית למבודד. הבידוד נעשה בעזרת חומרים מבודדי חום, כלומר כאלו שאינם מאפשרים לחום לעבור דרכם. אלו חלק מהחומרים שבהם נעשה שימוש בעבר והיום:

  • צמר זכוכית
  • צמר סלעים
  • חומר אקרילי
  • רדידי אלומיניום
  • קלקר
  • פוליפאן

כפי שניתן לראות, חלק מהחומרים סינטטיים, ואילו אחרים טבעיים. כך או כך, הבידוד מאפשר לשמור את החום בתוך הבית במהלך החורף, ולשמור על קרירות נעימה בבית במהלך הקיץ. בצורה זו, נעים יותר לשהות בו והשפעות מזג האוויר מורגשות פחות.

בידוד נגד מים

קבלני בידוד ביצעו, כמעט מראשית ההיסטוריה, בידוד נגד מים, משום שרטיבות נראית על פני השטח במהירות ומהווה מטרד של ממש לבני הבית. לרוב, הבידוד מונח על גג הבית (בין אם זהו בידוד בבניין משותף או בידוד גג רעפים), אך גם הקירות החיצוניים זקוקים לבידוד כזה כדי להבטיח מניעת רטיבות. למעשה, גם חומרים המשמשים להנחת הרצפה (רובה למשל), משמשים בין היתר גם לעניין זה.
חשוב לזכור כי הרטיבות לא מהווה רק מפגע אסתטי, אלא גם עשויה לגרום למפגע בריאותי בשל הצטברות טחב ועובש. כאשר הרטיבות נמצאת בשלב מתקדם, עשויה אף להיווצר דליפה מטרידה שתשבש את ההתנהלות בבית, ובמקרים החמורים ביותר היא אף עלולה להביא לקריסה של האזור שבו התגלתה הרטיבות.
הבידוד נגד מים יכול לכלול שלל חומרים, אשר כיום רובם ככולם סינטטיים. משחות ביטומניות, יריעות ושאר המצאות חדשות יחסית, הופכות את המשטחים המבודדים לכאלו שגם טיפת מים לא תחדור דרכם.

בידוד אקוסטי

זהו ה'מוצר' הבידודי החדש ביותר, יחסית, והוא החל להיות נפוץ יותר ככל שהמודעות הסביבתית עלתה, וככל שהרעש הפך להיות בעצמו מפגע סביבתי של ממש. הבידוד האקוסטי מאפשר לדיירי הבית ליהנות מחיים רגועים ושקטים, גם כאשר מסביב ייהום הסער, וכיום יותר ויותר קבלני בידוד מתמחים בו.
הבידוד האקוסטי יכול למנוע רעשי רחוב, רעשים אשר מגיעים מהשכנים בצדדים, מלמעלה ומלמטה (מוזיקה רועשת, טלוויזיה דולקת בקול גבוה) וכן כאלו הקשורים לצנרת אשר עוברת בכל בית. למעשה, כיום אף מותקן בידוד אשר מתרכז בכל חדר בפני עצמו, כדי לאפשר בחדר אחד שקט מופתי, גם כאשר בחדש השני הרעש גדול. בידוד רעש יכול כמובן להתאים גם למפעלים, למשרדים וכדומה.
כדאי לדעת כי יש כמה חומרי בידוד תרמי, אשר באותה הזדמנות יציעו גם בידוד אקוסטי, כמו צמר הסלעים או הטיח התרמי המיוחד. גם פיברגלאס משמש כיום כחומר מבודד מבחינה אקוסטית, וכך גם פוליאוריטן, ספוג עשוי מלאמין ועוד. גם חלונות יכולים לתרום לבידוד האקוסטי, בעזרת זכוכיות אטומות לרעש. הבידוד יכול להיעשות בכל חלקי הבית: יש  בידוד אקוסטי לקירות הדירה החיצוניים והפנימיים, לרצפה ולתקרה.

בידוד נגד קרינה

אחד מסוגי הבידוד שכיום נחשבים לרלוונטיים יותר מתמיד הוא הבידוד מונע הקרינה, אשר הביקוש אליו עלה ככל שיותר ויותר ידיעות על נזקי הקרינה הגיעו לאוזני הציבור. הבידוד הזה לא מושם לרוב כחלק אינטגרלי מהבנייה, ולכן יש לבקש זאת מראש בעת הקמת הבית, בכדי להבטיח דירה נקייה מקרינה או לפחות מופחתת קרינה.
בידוד נוגד קרינה מושם לא רק בכדי לחסום את פליטת המכשירים האלחוטיים שנמצאים בסביבה החיצונית של הבית, אלא גם כדי למנוע קרינה מאנטנות סלולאריות שנמצאות באזור, מקווי מתח גבוה שממוקמים בקרבת הבית ועוד.
עם זאת, כדאי להזכיר כי כל בית ממוצע אשר כולל רשת אינטרנט אלחוטית ומכשירים סלולאריים, כולל בתוכו קרינה ברמה כזו או אחרת, כך שבידוד זה לא צפוי לסייע בצורה מלאה בהרחקת הקרינה.

בידוד למערכות מיזוג אוויר

מערכות מיזוג האוויר שלנו, ובעיקר הצינורות שמובילים את האוויר הממוזג, מושפעים מאוד מסביבתם. כאשר מזג האוויר קר מאוד, מערכות מיזוג שיהיו חשופות אליו ישירות יתקשו לחמם את החלל המבוקש ויזדקקו לאנרגיה בכמויות גדולות, וכך גם להיפך - במהלך עונת הקיץ החמה.
בידוד של מערכות למיזוג אוויר מאפשר למזגנים להפיק את הטמפרטורה המבוקשת תוך שימוש באנרגיה מועטה, בשל שמירתו על טמפרטורה נורמאלית בצינורות אשר מובילים את האוויר בתוך המערכות הללו.
בידוד מסוג זה יכול להיות שימוש בצינורות מעובים או בכאלו אשר עשויים חומרים בעלי יכולות בידוד תרמיות, וכן בספוגים או בקלקרים עשויים חומרים סינטטיים, שיעטפו את הצינורות מבחוץ ויאפשרו את הבידוד. סוג בידוד כזה, משמש גם לבידוד דוודים אשר גם הם עשויים להיות מושפעים ממזג האוויר ללא חומרים מבודדים.

הבידוד, אם כך, מסייע לנו במגוון דרכים לשמור על איכות חיינו, אך בעיקר מאפשר לנו ליהנות מתנאים סביבתיים המתאימים לנו, תוך שימוש בכמה שפחות אנרגייה. בדרך זו, ובעזרת חומרים לא יקרים ועבודה פשוטה יחסית (בשלב הקמת המבנה) ניתן לשפר את חוויית המגורים פי כמה.


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist