כתבות בנושא זמרים, שירה בציבור - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

זמר עברי - סקירה על סגנונות המוזיקה בישראל

המוזיקה הישראלית עושה חיל בעשור האחרון. יותר מוזיקאים פורצים לתודעה במגוון סגנונות שמעשירים את תחום השירה העברית. המוזיקה הישראלית מציגה בגאווה: שירי רוק, שירי פופ, שירים מזרחיים ו/או ים תיכוניים, ולא פוסחת גם על הסגנון החסידי ועל שירי האהבה, נו איך אפשר בלי?

בכתבה זו:
מה בין מוזיקה מזרחית למוזיקה ים תיכונית? | פופ, רוק ישראלי ושאר ירקות | שירי לוחמים, שירי ארץ ישראל הטובה ומוזיקה חסידית | שירי ילדים ושירי אהבה - התמימות מנצחת!

מאגר השירים של הזמר העברי הוא אוצר בלום של שירי אהבה, שירי פופ, שירי רוק, שירים ים תיכוניים, שירי ילדים, שירי פסטיבלים ועוד. בין אם הקרדיט נתון לתכניות הריאליטי כדוגמת 'הכוכב הבא' או 'X פקטור', ובין אם לפתיחות התרבותית של המוזיקה הישראלית, אין ספק שהזמר העברי עשה צעד משמעותי בשנים האחרונות, והתגלו בו לא מעט כוכבים מוכשרים.

המאפיין המשותף של הזמר הישראלי הוא בסיס של שירה מערבית מודרנית (בעיקר). אנחנו מושפעים מאוד מהמוזיקה העולמית-מערבית, ולכן שירי הרוק והפופ מזכירים, לא במעט, את הסגנון האוניברסאלי של הז'אנר.  כמו בכל תרבות, גם בישראל השירה משקפת מצב תרבותי קיים. למשל היום הזמר המזרחי והזמר הים תיכוני מאוד פופולאריים, ומדגימים פלורליזם אופנתי וליברלי. אם בוחנים את יבול המוזיקה הישראלית כיום, ואת הסגנונות המוזיקליים הרווחים במדינתנו הקטנטונת, כדאי שנכיר את מה שעומד בבסיסם של הז'אנרים הבולטים ביותר.

מה בין מוזיקה מזרחית למוזיקה ים תיכונית?

סוגיה מעניינת בתחום הזמר הישראלי היא המוזיקה המזרחית והמוזיקה הים תיכונית (לא, זה לא אותו דבר). איך היא תפסה תאוצה, וכיצד עברה לבמה המרכזית של הזמר העברי? בעבר זמרי הזמר המזרחי נקראו 'זמרי קסטות', ושיריהם נחשבו כרדודים. כמעט ולא ניתן היה לשמוע אותם ברדיו, ובטח שלא בתחנות רדיו מובילות כמו גלגל"צ. אבל, השנים עשו את שלהן, והניחוח החם של השירים במזרחית הצליח לחדור ללבנו בגדול. הזמר שהחל את ההצלחה הזו, הוא זוהר ארגוב ז"ל שאת מרבית מילות שיריו כתב עבורו אביהו מדינה. בין שיריו המוכרים: "הפרח בגני", "אל תשליכני לעת זקנה" ו"אלינור". זמרים מזרחיים נוספים שעשו חיל בזמר המזרחי הם: בועז שרעבי, חיים משה, ישי לוי, אייל גולן, קובי פרץ ודודו אהרון, ובגזרה הנשית יש לנו את שרית חדד, מרגלית צנעני וזהבה בן.
 
הדעות בנושא חלוקות ויש שיאמרו כי מוזיקה מזרחית ומוזיקה ים תיכונית חד הם, אולם אחרים משייכים את המוזיקה המזרחית למוזיקה 'כבדה' יותר שמתבססת על סגנון המוזיקה הערבית כדוגמת 'אום כולתום' בליווי סלסולים רבים וכלי נגינה אותנטיים. תומכים בגישה זו מכנים את המוזיקה המזרחית 'מוזיקה קלאסית מקורית של הזמר המזרחי' ואת המוזיקה הים תיכונית כתערובת של מוזיקה מזרחית עם השפעות מערביות-מודרניות ישראליות.

פופ, רוק ישראלי ושאר ירקות

מוזיקת הפופ והרוק הישראלי החלה בשנות ה- 70 בישראל והושפעה ממוזיקת הפופ והרוק העולמית. עם הרבה גיטרות חשמליות, אקוסטיקה וקצב, הבליחו להן להקות כמו 'החלונות הגבוהים', 'שבלול' ומאוחר יותר גם 'בנזין' ו'תיסלם' ומעודכנות יותר הן 'טיפקס' ו'אתניקס' כמובן. גם זמרים אגדיים כמו שמוליק קראוס, שלום חנוך, צביקה פיק, ריטה, קורין אלאל ואריק איינשטיין אימצו באהבה את הסגנון, וביצעו פופ ורוק ישראלי לעילא ולעילא. ואיך אפשר לדבר על מוזיקה ישראלית בלי להזכיר את שלמה ארצי, יהודה פוליקר וחווה אלברשטיין?
 
הרוק הישראלי מתחבר למרביתנו כמוזיקת קצב מרקידה, ובין הלהקות המובילות והראשונות בתחום נמנות 'האריות' ו'הצ'רצ'ילים' ועוד. בשלב מאוחר יותר אריק איינשטיין הצטרף, וביצע כמה שירים מהפכניים ברוק הישראלי וברי סחרוף הוכתר כמלך הרוק הישראלי. מאוחר יותר הצטרף אליו אביב גפן עם להקתו 'התעויוט'. להקת 'כוורת' הידועה, 'החברים של נטאשה' ו'זקני צפת' הן רק חלק מהלהקות שהצטרפו לחגיגת הרוק הישראלי. ביקשתם רוק כבד וקיבלתם את 'סטאלה מאריס', 'היהודים, 'מוניקה סקס' ו'בית הבובות'.
 
ז'אנרים קרובים ומזוהים עם מוזיקת הפופ העולמית הם ז'אנרים של ראפ והיפ הופ. בישראל פרצו להקות מצליחות כמו 'הדג נחש', 'סגול 59' ,' כלא 6' ו'סאבלימינל והצל'.

שירי לוחמים, שירי ארץ ישראל הטובה ומוזיקה חסידית

נכון, על פניו הם לא ממש קשורים אחד לשני אבל שלושתם עתיקים ונדמה כי היו פה מאז ומעולם.
 
שירי לוחמים היו מושמעים בעתות מלחמה ולאחר פיגועים גדולים, לא עלינו, ובעקבותיהם אורגנו ערבי שירי לוחמים. ערב שירי לוחמים הפך לאירוע שבו מושמעים שירי לוחמים בסגנון שירה בציבור,  ומסופרים בהם סיפורי לוחמים הירואים. כיום, אנחנו פחות נחשפים לשירים הללו, מלבד בימי הזיכרון לחללי צה"ל. בין השירים המוכרים: 'אחי הצעיר יהודה', 'באב אל וואד', 'לו יהי' , 'גבעת התחמושת' ועוד.
 
שירי ארץ ישראל הישנה והטובה נחשבים לקלאסיקה ישראלית בעיני הצברים. אופי השירים מעיד על אהבת המולדת, על ארץ זבת חלב ודבש שעוררו את רגש האיחוד והפטריוטיות. כיום שירים אלו מושמעים בעיקר ביום העצמאות, אך עדיין  אהובים מאוד על האוכלוסייה היותר מבוגרת בישראל. בין השירים הידועים נמנים: 'הבלדה על יואל משה סלומון', 'ואולי', 'רוח סתיו' ועוד רבים וטובים אחרים. זמרים בולטים בז'אנר זה הם, בין היתר, יהורם גאון, נעמי שמר, אריק לביא, יפה ירקוני, שושנה דמארי וחוה אלברשטיין.
 
המוזיקה החסידית באמת הייתה פה מאז ומעולם (עוד בגולה), ומקשיבים לה בעיקר אנשי הדת האורתודוקסית. עם זאת, חלק מהאוכלוסייה החילונית מכור לה ולצליליה המעט עצובים. בשנים האחרונות גם המוזיקה החסידית עשתה מהלך, והצעירים שבחבורה הכניסו כלי נגינה מודרניים וקצביים יותר, בהשפעת מוזיקת הפופ והרוק המודרניים. בין האמנים הבולטים בתחום: אברהם פריד, משה לאופר, עוף שימח'ס ועוד.

שירי ילדים ושירי אהבה - התמימות מנצחת!

אחח אהבה, אהבה, תודו שאין כמו אהבה... עולם הזמר מלא בשירי אהבה על כל פניה - שירי בגידה, עזיבה, געגוע, כמיהה, תשוקה ואהבה תמה. הנושא שנתפס כקיטשי, בסופו של יום הוא הנושא שמעסיק את מרביתנו, ולכן כשעוסקים בענייני רגש, אין על שירי אהבה, הם תמיד מנצחים. גם הזמרים הקשוחים (כביכול) 'נופלים' ברשת האהבה, ולבסוף שרים עליה. ביניהם: עידן רייכל 'זיכרון ישן', שלמה ארצי 'אהבתיה', אביב גפן 'אהבנו', אמיר דדון 'גלגול אחר', יהודית רביץ 'לבד על הגג', עידן חביב 'מחכה', אהוד בנאי 'היום' ועוד ועוד. 
 
ואם אתם מחפשים שיר לחתונה, כזה שירגש את האורחים שלכם ושאתו תיכנסו לחופה, אולי כדאי לכם לשקול את המובילים שבהם, 'סוחטי הדמעות': תגידו לו/אוהד חיטמן, הזמנה לחתונה/אורי בנאי, בואי כלה/אחינועם ניני, אהבה היא שיר לשניים/אילנית, יקירתי/אמדורסקי, קח לך אישה/איינשטיין, מי אוהב אותך יותר ממני/ארקדי דוכין.
 
שירי ילדים גם הם פן מאוד חשוב במוזיקה הישראלית, אחרי הכול ילדים הם שמחה והם הכי חשובים לנו בעולם. אז למען ישמחו, יחונכו וישכילו, אנחנו דואגים לספק להם מגוון בלתי נדלה של שירי ילדות מתוקים וטובים. יפה ירקוני החלה בכך עם קום המדינה, ולאחריה הצטרפו גם אריק איינשטיין וחווה אלברשטיין. מאוחר יותר החלו הפסטיבלים של שירי הילדים, ועוזי חיטמן, אהוד מנור, יהונתן גפן ועוד רבים וטובים העשירו את הרפרטואר הקיים. אחד התקליטים היותר מוכרים שאהוב עד היום על בני כל הגילים הוא 'הכבש השישה עשר' של יוני רכטר ויהונתן גפן.
 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist