כתבות בנושא מים - מינרליים, מסוננים ומטוהרים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

בר מים - איך בוחרים מתקן מים, ומהן השיטות לטיהור וסינון מים?

שוק מתקני המים הביתיים מגלגל למעלה מ-1.25 מיליארד שקלים מדי שנה. בהתחשב ביתרונות של מתקן מים ביתי, לא קשה להבין מדוע: הוא מספק מים טעימים ובריאים בכמות בלתי מוגבלת, מונע את הצורך להיסחב עם בקבוקים כבדים מהסופר, פעם אחר פעם, ואפילו עשוי להיות משתלם במיוחד, במקרים מסוימים. מעוניינים לרכוש בר מים? לפניכם סקירת המאפיינים העיקריים של מתקני המים, וטיפים חיוניים בדרך לרכישה מושכלת.

בכתבה זו:
ההבחנה המרכזית: טיהור מים מול מים מינרליים | קנקנים, מקרר ומה שביניהם | סוגיות של אחריות ובטיחות | חשיבותו של עיצוב

פרסומים חוזרים ומפחידים למדי על מצבם של מי השתייה בברזים, ואזהרות המתפרסמות מפעם לפעם על הצורך בהרתחת מים באזור כזה או אחר בארץ, הובילו משפחות רבות להחלטה על התקנת בר מים או מתקן מים ביתי שמסנן ומטהר את מי השתייה, אלא שהמגוון הרחב של אפשרויות, מותגים וחברות מבלבל, ולא פעם אין ולו מושג קלוש היכן להתחיל.  

ההבחנה המרכזית: טיהור מים מול מים מינרליים

שני סוגים עיקריים של מתקני מים ידועים כיום. הראשון שבהם הוא מתקן מים המבוסס על מים מינרליים, כלומר, מים אשר מקורם במעיינות שונים בישראל, ואשר עוברים טיהור טרם הגעתם ללקוחות. מבחינה מעשית, מדובר כאן על כדי מים מינרליים או על מתקני מזיגה שמספקת החברה לבית הלקוח, על פי ההסכם הספציפי שנחתם ביניהם. שדה משחק זה כולל בתוכו שתי שחקניות עיקריות, נביעות בר ומי עדן בר, כשלכל אחת מהן מגוון מוצרים.  עד שנת 2008 שלטו מתקנים מהסוג הזה באופן כמעט בלעדי בשוק מתקני המים, אך מגמה זו השתנה עם התחזקותה של תמי 4, ועם עליית הפופולאריות של הסוג השני של מתקני מים - אלו המבוססים על טיהור מים. 

פילטר מים מהסוג הזה מיועד לשיפור איכותם של המים העוברים בצנרת הביתית, מה שעשוי לבוא לידי ביטוי במספר אופנים. למעשה, לא רק שטיהור וסינון מים אינם אותו דבר,  אלא שניתן למצוא דרגות שונות לכל אחד מהם. סינון מים הוא הליך שבו מוצאים חלקיקים זרים מהמים, כלומר, מוצקים דוגמת חול, חלודה וכיוצא בזה. לעומת זאת, טיהור מים הוא תהליך יסודי יותר הכולל בתוכו חיטוי, ספיחה, טיהור מקיף של המים מטעמי לוואי או מריחות, והכול באמצעות כמה שיטות סינון שונות. טרם רכישת מתקן המים חשוב לברר  מהי בדיוק שיטת הסינון או הטיהור שלו,

כאשר שיטות מקובלות כיום בישראל הן:
 
סינון פחם - פילטר שתפקידו לסנן חומרים אורגניים, ריחות וטעמים שאינם נעימים, כמו גם לספוח את הכלור הנמצא בלא מעט ברזים בישראל. הסינון מבוסס על סיפוח התרכובות לנקבוביות, מבלי להקטין את תכולתם של המינרלים או את קשיות המים.
סינון מכני - מסנן מים אשר עיקרון הפעילות שלו פיזיקלי במהותו, והוא הפרדה על פי גודל. יאפשר למים לעבור בו, אך לא לחלקיקים שגודלם מעל עשרות מיקרונים. יש לציין שסינון זה אינו מונע אבנית.
סינון בשיטת האוסמוזה ההפוכה - מבוסס על מסננים דקים במיוחד, שלא יאפשרו אפילו לחלקיקים הזעירים ביותר לעבור. הדבר נעשה באמצעות דחיסת המים באמצעות מסנן, עשוי פולימר דחוס. החסרונות העיקריים כאן הם שהסינון מוציא מהמים חלק מהמינרלים החשובים שבהם, וכן מביא לבזבוז כרבע מכמות המים.
סינון בעזרת נורת UV (טיהור מיקרוביאלי) - מנורה המפיקה אור אולטרה סגול, אשר מחסל חיידקים ונגיפים, ומונע מהם להתרבות. טכנולוגיה זו אינה פוגעת באיכות המים, והקרינה אינה נותרת בהם לאחר יציאתם מהמערכת.
מתקני מים לטיהור, בלי קשר לאופן הפעילות שלהם, נחשבים למעט נוחים יותר, מכיוון שאין כאן צורך לסחוב את כדי המים (משקלם מגיע עד ל-20 קילוגרם), או לדאוג שמא הם יאזלו, חלילה. מצד שני, הסינון כאן אינו מלא לחלוטין, היות ומדובר במי ברזים במהותם. כמו כן, תחזוקת המתקן, והחלפת המסננים או האביזרים המשלימים האחרים, נחשבת למעט מורכבת יותר מאשר במתקני מים מינרליים. 
מבחינת נתח השוק, ניתן לראות שהמכשירים הביתיים לטיהור ולסינון הצליחו, במהלך השנים, לתפוס את מקומם של מתקני המים המינרליים. בשלהי 2013, לראיה, פורסם כי מכשירי הסינון גרפו סכום של כ-480 מיליון שקלים בשנה, ולעומתם מתקני המים המינרליים כ-270 מיליון שקלים "בלבד". נכון, עיקר השימוש של הישראלים הוא עדיין בבקבוקי מים (כ-500 מיליון שקלים), אך לא מן הנמנע כי בשנים הקרובות הם יאבדו את הבכורה שלהם, וככל הנראה למתקני המים המטוהרים.

קנקנים, מקרר ומה שביניהם

לצד מוצרי הטיהור המרכזיים שפורטו מעלה, יש גם מתקנים שאינם מיועדים בהכרח להתחבר באופן ישיר לברז המים הביתי. מערכת סינון מים במקרר, למשל, מבוססת על התקנת צד אחד לקו המספק את המים בבית, בעוד האחר לצדו האחורי של המקרר.  התוצאה היא סינון של המים והקרח שבמקרר, הנעשה לרוב באמצעות פחם פעיל. מחירו של פילטר כזה נע בין כ-70 לכ-250 ש''ח, על פי סוג הפילטר והמקרר, והוא מחזיק מעמד לרוב כחצי שנה. יש להדגיש כי דגמים חדשים שונים של מקררים כוללים בתוכם כבר מסנן מובנה. 
סוג אחר של מוצרים, ובעיקר אלה המוצעים על ידי חברת בריטה, מבוססים על סינון מי הברז באמצעות מוצרים ייעודיים, דוגמת קנקנים או פילטרים המותאמים להם, שבכוחם לסנן עד כמאה ליטרים מים. דרך זו מספקת מים באיכות גבוהה, ובמחיר זול באופן יחסי, אם כי יש הטוענים כי הטעם המתקבל לא עומד בשורה אחת עם המים המינרליים או עם מתקני טיהור המים. כמו כן, נדרש לדאוג כאן לרכישה ולתחלופה של הפילטרים, שכן בלעדיהם  המכשיר אינו יעיל כלל.

סוגיות של אחריות ובטיחות

בעת בחירת מתקן מים מינרליים או מתקן לטיהור ולסינון מים, חשוב לתת את הדעת על כמה משתנים נוספים. סוגיית התחזוקה היא אחת המשמעותיות ביותר, שעה שמומלץ מאוד  לבחור בחברות המציעות אחריות מלאה לתיקונים, וטיפול בתקלות דוגמת אי קירור או חימום המים, נזילות, רעשים וכיוצא בזה. חשוב לבדוק מהי המדיניות לגבי חלקי החילוף או לגבי ההמתנה לתיקונים, ולזכור שהחוק בישראל מחייב אחריות בת שנה לפחות לכל מוצר אשר מחירו עולה על 150 ש''ח. מתקני מים, כמובן, עונים על ההגדרה הזו.
 
בעת בחירת מתקן לטיפול במי שתייה, לסינון או לטיהור מים חשוב לוודא שהוא עומד בתקן הישראלי 1505 (למעט מתקנים המבוססים על טיהור בשיטת האוסמוזה ההפוכה). תקן זה קובע כי עלון הצרכן צריך לכלול בתוכו סוגיות משמעותיות דוגמת אורך חיי הרכיבים המתכלים, הוראות התחזוקה או הטיפול המדויקות ועוד. דגש חשוב אחר הוא על תו תקן מטעם מכון התקנים הישראלי, ת''י 5452, המאפיין את מרבית הדגמים המוצעים ללקוחות, אך לא את כולם: הוא מתייחס לאיכות מי השתייה, לביצוע בדיקות למראה ולטיב המים וכיוצא בזה. ת''י 900 הוא תקן מרכזי נוסף, כללי יותר, המתייחס לרמת הבטיחות של מכשירי חשמל המיועדים לחימום או אשר מונעים באופן חשמלי. המעוניינים במכשיר חסכוני, יכולים לברר גם אם הוא עומד בתקן Energy Star, שעמידה בו מבטיחה צריכה נמוכה של חשמל.

חשיבותו של עיצוב

לבסוף, מגיעים להיבטים הטכניים שיגדירו את אופן פעילות מתקני המים. מלבד מידות המכשיר ומשקלו, המשתנים המרכזיים העיקריים הם תפוקת המים הקרים או החמים, הטמפרטורה המקסימלית וכן גודל מיכלי המים. כמובן שהמכשירים הדיגיטליים יכללו בתוכם מגוון רחב של אפשרויות התאמה, למשל מבחינת קביעת הטמפרטורה או "תרחישים שונים",  בעוד אלה האנלוגיים בדגמים הפשוטים יכללו בעיקר לחצני מים קרים או חמים ויהיו זולים בעשרות מונים. הבחנה אחרת נוגעת לאופן ההשמה של מתקני המים בחדר (לרוב, במטבח), כאשר הבחירה העיקרית היא בין מיני בר שיש, המיועד לאלה המעוניינים במתקן קומפקטי וחסכוני במקום, ולעומתו מיני בר רצפתי, המונח על הרצפה ותופס נפח רחב יותר.
 
התחרות הגוברת בשוק מתקני המים הביאה לניסיון של החברות להתבלט גם דרך עיצוב המתקנים. כיום, ניתן למצוא מתקני מים במגוון גדלים ומידות, בכל צבע אפשרי, וכאלה שמראש מגדירים עצמם כמיועדים לאוכלוסייה מסוימת: למשל, בר מים משפחתי מול בר מים המיועד למשרדים, או לחילופין מתקני מים בעיצוב צעיר במיוחד. החשיבות של צריכת מים איכותיים אמנם מעניקה לסוגיות האחרות משקל רב יותר, אך בהחלט ניתן להכניס לתוך משוואת הבחירה גם משתנים אסתטיים מהסוג הזה.

>> לאיתור ספקי מתקני מים, סינון וטיהור בארץ.


אנשים שחיפשו מים - מינרליים, מסוננים ומטוהרים חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist