כתבות בנושא מכוני רנטגן וצילומי שיניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מכון רנטגן - מהו צילום רנטגן, ומתי נערכות בדיקות רנטגן?

בדיקת רנטגן היא בדיקה שבה מועברת קרינה לרקמות הגוף, ובאמצעות צילום רדיוגרפי משתקפים עצמות השלד ועצמים צפופים נוספים. האם הצילום מסוכן, ומתי ישלחו אותנו לבצע בדיקת רנטגן ואיזו? כל מה שצריך לדעת על בדיקות הרנטגן השונות.

בכתבה זו:
צילום רנטגן | מה קורה במכון הרנטגן בעת הבדיקה? | בדיקת צפיפות עצם - מה זה? | צילומי רנטגן לשיניים | נקודות חשובות למחשבה

כמות הקרינה שאליה נחשף הנבדק בעת בדיקת רנטגן, משתנה בהתאם לסוג הבדיקה, כאשר החשיפה המינימלית ביותר היא בבדיקת רנטגן רגילה. למעשה, אם אינכם נוהגים לבצע בדיקות רנטגן רבות, אין לכם סיבה לחשוש. הסיכון גובר רק כאשר נחשפים לקרינה מספר רב של פעמים ו/או בתדירות גבוהה. ההפניה לבדיקה ניתנת על ידי הרופא המטפל לשם בירור מצב האיברים הפנימיים שבגוף.

צילום רנטגן

לצילומי רנטגן יש מטרה ברורה, ואף רופא לא ישלח אתכם "סתם בשביל הכיף" לבצע בדיקה שיש בה סיכון מיותר. בין המצבים המחייבים צילומי רנטגן, נכללים: שברים, מומים, אבחון של תחילת מחלת עצמות או בריחת סידן, הדמיה לבירור ואבחון סרטן, וכן בדיקות של: כלי הדם, מערכת העיכול, הראש, עמוד השדרה, החזה, הכליות ועוד. יש צילומי רנטגן שמצריכים בליעת חומרי ניגוד (יוד או בריום), בדרך כלל כשמדובר ברנטגן של מערכת העיכול או בדיקה של צפיפות עצם. צילום רנטגן רגיל ישמש את מכון הרנטגן במקרים של צילומי מפרקים ועצמות. צילוםCT (הדמיה) ישמש את המכון לשם בדיקת רנטגן מעמיקה יותר, שבה התמונה המתקבלת ברורה וממוקדת יותר, אך חושפת את הנבדק לכמות קרינה גבוהה מהרגילה.

מה קורה במכון הרנטגן בעת הבדיקה?

טכנאי הרנטגן ידאג למקם אתכם בשכיבה או בעמידה (תלוי באזור המצולם), ולהתאים לכם סינר עופרת נגד קרינה. לאחר מכן ייגש הטכנאי לעמדתו ויבקשכם לא לזוז. הצילום מסתיים במהירות רבה (כמה דקות) ונעשה, על פי רוב, בביגוד מלא או תחתון. יש בדיקות רנטגן שנמשכות זמן רב יותר, למשל כאשר מדובר בבדיקה מורכבת כגון צילום רנטגן של הרחם או של מערכת העיכול. במקרים אלו הבדיקה יכולה לארוך בין שעה לכמה שעות, כיוון שבבדיקה פולשנית יש צורך באלחוש וטשטוש הנבדק וכן במתן זמן התאוששות. לכן התהליך אורך זמן ממושך יותר. לאחר פענוח של הרדיולוג, תישלחנה תוצאות הבדיקה אל ביתכם. שלב זה לוקח כמה ימים, וחשוב להגיע עם התוצאות לרופא המטפל. במקרים מסוימים תקבלו את התוצאות מידית (בבדיקות רגילות), ולעתים אף תקבלו דיסק או צילום ללא פענוח לניתוח התוצאות אצל הרופא המומחה ששלח אתכם. בכל מקרה, דו"ח התוצאות ישלח בתוך כמה ימים ישירות לרופא המטפל שהפנה אתכם לעשות את הבדיקה, או אליכם. חשוב מאוד לחזור אל הרופא המטפל, ולדון עמו לגבי התוצאות ומשמעותן.

בדיקת צפיפות עצם - מה זה?

בדיקת צפיפות עצם היא בדיקת רנטגן שאומדת את צפיפות העצם בגוף, ומזהה אם קיימת מחלה של דלדול העצם (אוסטיאופורוזיס) וכמות המינרלים. את בדיקת צפיפות העצם אפשר לבצע בטכניקות מגוונות ובהן: אולטרה סאונד, טומוגרפיה, DEXA עוד. הבדיקה נערכת, על פי רוב, בעמוד השדרה, בירך, באמה או בצוואר. את תוצאות הבדיקה משווים לממוצע צפיפות העצם בגיל צעיר (אז היא בשיאה), וההפרש מהממוצע מחושב כסטיית תקן. כאשר תוצאות הבדיקה יוצאות חיוביות, משתמע כי צפיפות העצם גבוהה מהממוצע, וכאשר התוצאה שלילית היא נמוכה מן הממוצע. ערך T נמוך מ- 2.5-, מעיד על מחלת האוסטיאופורוזיס.

צילומי רנטגן לשיניים

ביקור אצל רופא שיניים, בדרך כלל, כולל צילומי רנטגן שונים. בין הצילומים: צילום צפלומטרי, שחושף את העצם ואת הרקמות הרכות. צילום זה נעשה לשם יישור שיניים. צילום נוסף הוא צילום נשך, ובו נעשה שימוש במכשיר פלסטיק ובסרטוני רנטגן קטנים. בדיקה זו מאפשרת לרופא לראות מרווחי שיניים קיימים, מצב חניכיים ועוד. צילום פנורמי הוא צילום פופולארי בקרב רופאי השיניים, והוא נעשה במכוני הרנטגן השונים. מטרתו לתת לרופא מצב נתון וקיים של כלל השיניים הקבועות והעתידיות (אצל ילדים), של החניכיים ושל הלסתות. בצילום זה המצלמה מסתובבת באופן אוטומטי סביב הפה ומפיקה תמונה רציפה של הפה.

נקודות חשובות למחשבה

  1. אם יש צורך בלקיחת חומר ניגוד, חשוב לוודא כי אין לכם אלרגיה כלשהי אליו, וכן לבדוק האם יש הנחיות של המכון לקראת הבדיקה כגון: צום, דיאטה מקדימה וכדומה. מכוני רנטגן מיומנים בתחומם ויש בידם דפים מודפסים עם הנחיות ספציפיות לכל סוג של בדיקת רנטגן.
  2. נשים חייבות לוודא ולהיות בטוחות שאינן בהיריון. צילום רנטגן בהיריון עלול להזיק לעובר, גם אם האישה רק מלווה לבדיקה!
  3. אם את בהיריון ונתבקשת לעבור בדיקת רנטגן, התייעצי עם הגינקולוג שלך וודאי שהבדיקה אכן הכרחית בשלב ההיריון שבו את נמצאת, או שיש אפשרות לוותר עליה או לדחותה עד לאחר הלידה.
  4. בכל מקרה של ביצוע צילום רנטגן, התעקשו לקבל סינר עופרת- מגן קרינה במכון, גם כנבדקים וגם כמלווים (במיוחד ההורים).
  5. לגברים מומלץ להגן על אזור החלציים בסינר מגן, בכל מקרה, כדי לא לפגוע בפוריותו.
  6. במקרים בהם בדיקות הרנטגן מורכבות יותר ומצריכות הזרקת חומר טשטוש, מומלץ להגיע עם מלווה שינהג ויסייע.
  7. כדאי לברר עם מכון הרנטגן מה הם הסיכונים ותופעות הלוואי הכרוכים בבדיקה, טרם ביצועה.

אנשים שחיפשו מכוני רנטגן וצילומי שיניים חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist