כתבות בנושא בקבוקים, צנצנות ופקקים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

צנצנות ובקבוקי זכוכית- ייצור ושימושים

כבר משנת 4000 לפני הספירה(!!!) החלה האנושות להשתמש בזכוכית ולייצרה. עוד בתחילת הדרך שימשה הזכוכית כחומר שממנו יוצרים מכלי אחסון. כלי זכוכית נפוצים למדי היו צלחות זכוכית, בקבוקי זכוכית וצנצנות זכוכית, עוד בהיסטוריה הרחוקה ומובן שעד היום. למכלי אחסון מזכוכית יש יתרונות רבים שהופכים אותם למכלי אחסון מועדפים לשלל מרכיבים, חומרים ופריטים בתחומים רבים. אז מה כדאי לאחסן בבקבוקים ובצנצנות מזכוכית? אילו שימושים יש לחומר הזה בעידן המודרני? איך מייצרים בקבוקי זכוכית וצנצנות, ומהם היתרונות של החומר הזה עבור מה שנשמר בתוכו?

בכתבה זו:
תהליך ייצור של צנצנות ובקבוקי זכוכית | שימושים של כלי זכוכית

אנחנו כל כך רגילים לראות צנצנות זכוכית גדולות וקטנות, שקופות וצבעוניות, מעוטרות וחלקות. אף אחד מאתנו לא מתרגש למראהו של בקבוק יין, ואיש לא עומד משתאה בפני צנצנות זכוכית קטנות. כולנו הפכנו אדישים בפני כל אלה, ולא עוצרים ולו לרגע להתפעל מההישג הנפלא. ייצור כלי זכוכית עבר גלגולים רבים מאז שהאדם הקדמון ייצר כלי זכוכית על ידי שריפה של זרעים וחול, ועד לימינו אנו שבהם הזכוכית משמשת חומר מרכזי לייצורם של כלי זכוכית חיוניים בתחומים רבים של חיינו. 

תהליך ייצור של צנצנות ובקבוקי זכוכית

כלי זכוכית באשר הם מתחילים בייצור של זכוכית גולמית המעובדת לזכוכית מסוג מסוים (כגון, זכוכית סיליקיטית, זכוכית משוריינת וכדומה - הזכוכיות שונות אלה מאלה בשל ריכוז החומרים המרכיבים אותן - ומעוצבת לכדי צורת הכלי הרצוי. זכוכית גולמית נוצרת בכור היתוך שאליו מנקזים רכיבים של תערובת חומרים שונים, לרבות, חול סודה וסיד. את הרכיבים בכור ההיתוך מערבבים במיכל ערבוב מיוחד, ומחממים הכול לטמפרטורה של 1000°C. לאחר מכן מגיע העיצוב של כלי הזכוכית.  בתעשיות השונות נעשה שימוש בצורות רבות של צנצנות זכוכית ובקבוקי זכוכית לשם אחסון מגוון רחב של חומרים. צורות הבקבוק למיניהן מאפשרות למזוג את החומרים הנוזליים בצורה נוחה ומבוקרת בעת השימוש, ואילו הצנצנות השונות מגיעות במגוון רחב של גדלים, ומיועדות לשמירת תמיסות, משחות, מוצרי מזון ועוד-ועוד בתוך כלים אופטימאליים מבחינת חומר וצורה.   

שימושים של כלי זכוכית

לכלי זכוכית שימושים רבים בתעשיות השונות במאה ה21, כך:
בתעשיית המזון:
צנצנות זכוכית משמשות לאחסון של ריבות, של ממרחים, של רטבים, של סלטים, של שמנים ועוד. כולנו מכירים צנצנות זכוכית לריבה, צנצנות דבש, צנצנות זכוכית לחמוצים, בקבוקי רוטב, צנצנות ממרח, ומה לא. המטבח של רובנו מלא אף הוא בכלי זכוכית, לרבות: כוסות, צלחות, קנקנים וכלי הגשה. כמובן שבקבוקי זכוכית נפוצים מאוד גם בגזרת השתייה: בקבוקי יין,  בקבוקים לשתייה קלה, בקבוקי מים מזכוכית וכדומה.
בתעשיית העיצוב: 
אהילים, נברשות, קריסטלים, אגרטלים, כלי נוי, ואזות, פמוטים, תמונות, קישוטים, צלחות מעוטרות ושלל פריטים שעשויים זכוכית ומוסיפים יופי, חן ויוקרה. זכוכית המשמשת לייצור בקבוקי זכוכית, צנצנות זכוכית, כלי זכוכית  ואף חלונות, היא, לרוב זכוכית סודה ליים הכוללת שמונה תחמוצות. כלי זכוכית לקישוט נעשים לרוב מאותה הזכוכית, אולם בתהליך עיבוד המוצר נעשית גם נפחות, מה שהופך את הזכוכית לעדינה ודקה, והיא משמשת בעיקר לייצור כלי זכוכית לקישוט ונוי.  
בתעשיית התרופות:
צנצנות קטנות שמכילות תרופות, אמפולות זכוכית וציוד רפואי שחלקו מזכוכית. 
בתעשיית המדע:
כלי זכוכית למעבדה - אלה הם כלי זכוכית מיוחדים עם עמידות כימית גבוהה במיוחד, גם בטמפרטורות גבוהות ביותר (עד 1750°C), ועם התנגדות גבוהה לשינוי טמפרטורות. הזכוכית המשמשת לייצור כלים אלה (מבחנות, צנצנות ועוד) היא כמובן לא אותה הזכוכית המשמשת אותנו ביום יום. 
במטבח שלנו: 
לא רק כלי זכוכית ממלאים כל פינה במטבח שלנו, אלא גם הכיריים הקרמיות הן למעשה מזכוכית, וחלק מכלי הבישול, כגון  סירי בישול ופלטות חימום. זכוכית קרמית מיוצרת בהליך מיוחד שהופך אותה לזכוכית בעלת מה שמכונה "תכונות קרמיות"  כגון עמידות לזעזוע תרמי, קשיחות, עמידות לחום, שקיפות ועמידות למים. 
בתעשיית הקוסמטיקה: 
בתעשייה זו אפשר למצוא מייק אפ, מי פנים, סבון נוזלי, קרמים למיניהם וכמעט את כל מוצרי הטיפוח בבקבוקי פלסטיק, בקבוקי אלומיניום או בקבוקי זכוכית. יש הטוענים כי העמידות של הזכוכית, יכולת הבידוד שלה ומניעת חדירת האוויר והמזהמים מבחוץ, הופכים את מוצרי הקוסמטיקה מזכוכית למומלצים ולבריאים יותר. מה שתמיד מאוחסן בכלי זכוכית, ולא בשום מיכל אחסון אחר בעולם הקוסמטיקה, הוא בושם. בקבוקי בשמים הם תמיד כלי זכוכית. וזאת למה? עניין של תרבות, של הרגל, של שיווק ושל יוקרה, אבל גם בשל היתרונות הרבים: קל יותר לשמר ריח ולארוז אותו בכלי זכוכית שמבודד אותו ומונע מהריח להתנדף; כלי זכוכית מונע מחמצן וממזהמים לחדור אליו ולפגום באיכות הבושם וכן שקיפות הזכוכית  מאפשרת להציץ ולגלות כמה בושם נשאר לשימוש. 

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist