כתבות בנושא רופאים אורטופדים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

כאבי ברכיים או כאבי גב? אורטופד יעזור להציל את המצב

ברשימת התלונות השכיחות ביותר על כאבים, מככבות כמעט אצל כולם תלונות על כאבי גב או על כאבי ברכיים. כאבים אלה מגבילים מאוד את התנועה שלנו, ובהיעדר טיפול מקצועי עלולים להתגבר ואף להביא לכדי נזק בלתי הפיך לגוף. החדשות הטובות הן שברפואה המודרנית יש בעל מקצוע אחד שיכול להציל את המצב - קוראים לו אורטופד. אז מהם הפתרונות שמציע אורטופד? האם הם מתמודדים בצורה יעילה עם כאבים אורטופדיים? ואיך מבצעים את הבחירה המושכלת של בעל מקצוע?

בכתבה זו:
בדיקות וניתוחים כירורגיים | תרופות ואביזרים אורטופדיים | אז איך בוחרים אורטופד?

אורטופדיה (נקראת לעתים כירורגיה אורטופדית), ברמת ההגדרה, היא תחום רפואי העוסק במחלות, בפגיעות, בליקויים או בבעיות המאפיינים את מערכות העצמות או השרירים אשר בגוף האדם. מעצם הגדרה ראשונית זו, אפשר להבין כי מדובר בתחום רחב היקף. תחומי הפעילות של האורטופד כוללים: שברים, נקעים, זיהומים ודלקות, הן בעצמות הן בשרירים,  מחלות שונות של מערכות אלה, בעיות אורטופדיות הנוגעות לתנועה (יציבה, עמידה או הליכה) ועוד.
מבחינה מעשית, אפשר לטעון בפה מלא כי אורטופד נועד להתמודד עם מגוון אינסופי של כאבים פוטנציאליים. אלו הם לא רק כאבי ברכיים או גב, אלא גם כאבי רגליים, כאבי שרירים,  כאבי צוואר, כאבים בכתף או כאבים בעצם הזנב, והרשימה עוד ארוכה. חשוב להדגיש כי  המנגנון הספציפי המביא לכאב, הוא שיקבע האם האורטופד יכול לסייע בהתמודדות עמו.  אם לוקחים לדוגמה כאבי שרירים בכל הגוף, הם עלולים להיגרם גם עקב סיבות נוירולוגיות  במהותן, דוגמת ניוון שרירים, ולכן הטיפול צריך להתבצע על ידי בעל מקצוע מתחום הנוירולוגיה. כאבי רגליים במנוחה, אם ניקח דוגמה נוספת, עלולים להתרחש עקב גורמים טרשתיים, לרבות טרשת עורקים.
יש להדגיש כי הכאבים האורטופדיים עלולים להיות נקודתיים, ולמשך פרק זמן מוגדר, אך גם כאבים כרוניים, שעלולים ללוות את האדם שנים ארוכות מחייו, או אפילו משך כל ימי חייו. ברור שהאורטופד נדרש להציע פתרונות יעילים בכל אחד מהמצבים.

בדיקות וניתוחים כירורגיים

אז כיצד יכול האורטופד לסייע להתמודד עם כאבים אורטופדיים מכל סוג? ובכן, ארגז הכלים של רופא אורטופד נחשב לרחב בכל קנה מידה. זה מתחיל מהבדיקה הראשונית, המבוססת בעיקר על מישוש פיזי של האזור הכואב בגוף המטופל, בהתאם לתלונה הספציפית שבגינה הגיע לקבל את הטיפול. ברור שגם נסיבות המקרה, כפי שמתאר אותו המטפל, נכנסות כאן לתמונה, ועשויות להגדיר גם את השלב הבא של הטיפול.
חלק ניכר מפעילותו של האורטופד, כאמור, היא טיפולים כירורגיים כאלה או אחרים. אלה הם  לרוב המוצא האחרון, ויינתנו כאשר טיפולים אחרים, דוגמת תרופות או מוצרים אורטופדיים  (כפי שנראה בהמשך), לא התגלו כמועילים. אפשר להדגים זאת באמצעות כמה תרחישים נפוצים: כאשר המדובר הוא בכאבי ברכיים, למשל, טיפול דוגמת החלפת מפרק הברך עלול להידרש, ואולם אם מתגלה כי המקור לבעיה הוא דלקתי במהותו, טיפול בכאבי ברכיים יתבסס, בין השאר, על הליך של ניקוז נוזלים.

תרופות ואביזרים אורטופדיים

במקרים פשוטים יחסית של כאבים אורטופדיים, ייעשה שימוש בפתרונות אחרים. הנחת המוצא היא שיש להימנע מטיפולים פולשניים, דוגמת אלה הכירורגיים, ככל האפשר, ולבחור בפתרונות פשוטים יותר. משככי כאבים, אשר מותאמים לאדם על ידי האורטופד שלו, יתאימו למקרים פשוטים יחסית של פגיעות אורטופדיות, דוגמת כאב גב אמצעי או כאב גב תחתון, אך במקרה של כאבי גב חזקים במיוחד, הנמשכים לאורך זמן, יידרש, בחלק הארי של המקרים, טיפול כירורגי מקיף. יחד עם זאת, יש בנמצא תרופות המיועדות גם לטיפולים ממושכים יותר בבעיות גב, ובכלל זה הזרקת וולטרן.
פעמים רבות, בוחר האורטופד לטפל בכאבים אורטופדיים באמצעות מגוון מוצרים ואביזרים אורטופדיים, אשר הוא מפנה את המטופל לרכישתם. תפקיד עיקרי של מוצרים מהסוג הזה הוא קיבוע האיברים הבעייתיים, מה שמאפשר להקטין את התנועה שלהם שגורמת לכאבים,  למינימום האפשרי, עד אשר תאוחה הפציעה. טיפול בכאבי צוואר באמצעות תומכי צוואר הוא דוגמה מובהקת לכך. כך גם חגורות גב, חגורות בטן או מגני קרסול שמשמשים לטיפול תומך באזור הכואב. מדרסים, לצורך העניין, נועדו להפחית כאבי רגליים, אך גם למלא תפקידים נוספים מלבד קיבוע: שינוי עומס המשקל על כף הרגל, שיפור היציבה ובלימת זעזועים.
טיפול נוסף, המיועד למקרים מורכבים יחסית, הוא שיקום ממושך, כפי שנדרש לאחר תאונות או בעקבות פגיעות נקודתיות. שיקום אורטופדי מבוסס על סל רחב של שירותים ופעולות  הנדרשים כדי להחזיר את הגוף למוטב. לצד טיפולים "מסורתיים" דוגמת טיפולים כירורגיים,  או לאחריהם, מתחיל התהליך ההדרגתי של השיקום. שיקום תנועתי אורטופדי כולל, בין השאר, טיפולי פיזיותרפיה (המסייעים בחיזוק השרירים, בשיפור טווחי התנועה בעוד), מסגרת של ריפוי בעיסוק וכיוצא בזה.

אז איך בוחרים אורטופד?

כל המידע שהובא להלן הוא כללי ותמציתי, וכמובן שלא נועד להחליף ייעוץ מקצועי של מומחה בתחום. חוות דעת של בעל מקצוע נדרשת כאשר מרגישים כאבים חדשים באחד האיברים בגוף, או לחילופין כאשר כאבים קיימים, שאובחנו כבר בעבר, מתגברים, או שאינם מגיבים לטיפולים שהוצעו. כיאה לחשיבות המשימה שעומדת כאן על כף המאזניים, ברור שיש להשקיע מאמצים בבחירת אורטופד מקצועי, העומד בסטנדטיים הגבוהים ביותר.
איך עושים זאת הלכה למעשה? ראשית, יש לוודא שאותו אורטופד הוא בעל התמחות מוכחת בתחום. יש לזכור שמסלול ההכשרה בישראל כולל לימודי רפואה בני שש שנים,  והתמחות ארוכה בת שבע שנים, ומומלץ לתת עדיפות לאלה בעלי הניסיון הרב. אפשר גם לבחור באורטופד שהוסמך בתת התמחות בנושא מסוים מקשת האורטופדיה, הספציפית לבעיה האמורה (אורטופדיה של כף היד, אורטופדיית ילדים אורטופד כתף וכן הלאה). רבים ימליצו, ובצדק גמור, לוודא כי האורטופד חבר באיגוד הישראלי לאורטופדיה, שאליו מתקבלים אורטופדים רק כשהם עומדים בתנאים מסוימים. העובדה שהאורטופד חבר באיגוד, תבטיח שהוא עומד  בדרישות מחמירות מבחינה מקצועית ואתית כאחד, וכן שיהיה מעודכן בפיתוחים האחרונים בתחום כפועל יוצא מהשתתפות בכנסים מקצועיים מטעם האיגוד.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist