כתבות בנושא ציוד ואביזרים לנכים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מילון מונחים - אביזרי עזר לנכים

כחלק מהניסיון הבלתי פוסק לסייע לנכים לתפקד בצורה מיטבית, למרות מגבלותיהם, ולחיות כשווים בין שווים בחברה שלנו, נוצרים כל העת עוד ועוד עזרים שיכולים לסייע להם במאבקם היומיומי. רובנו מכירים היטב את כיסא הגלגלים המיועד למי שאינם יכולים ללכת בכוחות עצמם, אך זוהי רק דוגמה אחת מתוך שורה ארוכה של אביזרי עזר לנכים. כאן תוכלו להכיר אותם, ולהבין מה תפקידו של כל אחד מהם

בכתבה זו:
אביזרי האכלה | הליכון | הגבהה לאסלה | הפקת צלילי דיבור | זכוכית מגדלת | חפת לגילוח | טיטולים | טלפון מהבהב | טלפון תמונות | ידית אחיזה | כורסת קימה | כיסא גלגלים | כיסא רחצה למקלחת | כרית לכיסא גלגלים | מזרן נגד פצעי לחץ | מטפס מדרגות | מעלון כיסא | מערכות כניסה ויציאה מהרכב | עזרי דפדוף | עמידון | קביים | קלנועית | רולטור | ריצ'ר | שטיח נגד החלקה | שרוכים ללא קשירה

הצורך הוא אבי ההמצאה. עובדה זו תרמה ליצירתם של אינספור מוצרים המבוססים על פטנטים מיוחדים ומבריקים, במטרה לתת מענה לצרכים רבים בכל תחומי החיים. לבעלי  מוגבלויות צורך בעזרים שונים ומגוונים שיכולים לסייע להם להתנהל באופן עצמאי, ולתפקד בצורה הטובה ביותר האפשרית. עזרים מסוימים כבר הפכו לבסיסיים ויומיומיים, ואחרים מתווספים עם הזמן ומשדרגים את איכות חייהם של נכים רבים. להלן סקירת סוגים שונים של אביזרי עזר לנכים:

אביזרי האכלה

אביזרי האכלה נכים רבים סובלים מבעיות מוטוריות המקשות עליהם לאכול באופן עצמאי. בתחום זה יש מגוון רחב של אביזרים לנכים כמו כפות ומזלגות בצורות מיוחדות, תומכי ידיים לאכילה ולשתייה, מכשירי האכלה ידניים או חשמליים, המותאמים לכל האפשרויות וכמעט לכל סוג של קושי. המערכות מאפשרות לנכים (תלוי ברמת הנכות) לאכול בכוחות עצמם, לעתים ללא צורך בעזרה מאדם נוסף.

הליכון

את ההליכונים רובנו מכירים, משום שהם משמשים בעיקר את אוכלוסיית גיל הזהב. מדובר במכשיר אשר מסייע לאלו שמתקשים בהליכה, כמעין מקל בעל ארבע רגליים ומוט מאוזן תומך. מבנה ההליכון מאפשר לאלו המתקשים בהליכה, להעביר את רוב כובד המשקל להליכון, וכך למנוע מהרגליים מאמץ שיהיה רב מדי בשבילן.

הגבהה לאסלה

עבור חלק מהנכים, גובה האסלה הסטנדרטי פשוט נמוך מדי, ומקשה עליהם הן בישיבה הן  בקימה. בעזרת תוספים אשר מגביהים את האסלה, הפעולות הללו הופכות קלות הרבה יותר עבורם, והשהות בשירותים הופכת לקצרה ונוחה יותר.

הפקת צלילי דיבור

יש נכים אשר כושר הדיבור שלהם נפגע, מסיבות כאלו ואחרות. כיום, יש מערכות שמפיקות צלילי דיבור במקום מיתרי הקול הפגועים, וכך מאפשרים לאותם אנשים ליצור קשר עם סביבתם, על אף הפגיעה המשמעותית למדי. אחד המפורסמים שבאנשים אשר משתמשים במערכת מסוג זה, הוא המדען סטיבן הוקינג, אשר סובל מניוון שרירים.

זכוכית מגדלת

פגיעה בכושר הראייה היא לא תופעה נדירה כיום, אך כאשר היא הופכת לחמורה במיוחד -  זוהי כבר נכות. כאשר אדם לא מסוגל לראות גם עם משקפיים, הוא נעזר בזכוכית מגדלת  שמגדילה את הראייה פי כמה וכמה. באמצעות עזר זה, יכול אותו אדם גם לקרוא ספרים או לצפות בטלוויזיה.

חפת לגילוח

נכים רבים סובלים מבעיות מוטוריות שמונעות מהם לבצע פעולות פשוטות שרבים מאתנו  עושים כמעט מדי יום. אחת מהן היא הגילוח, שכידוע מצריך דיוק רב, זהירות ועדינות. לנכים בעלי בעיות מוטוריות קלות בלבד (לדוגמה: קושי בהחזקת מכשירים בעזרת האגודל) מוצע האביזר הזה אשר 'מתלבש' על כף היד, ומאפשר את היציבות הדרושה.

טיטולים

כאשר הנכה סובל מבעיות הקשורות לשליטה בסוגרים (דליפת שתן למשל), הוא יכול להיעזר בטיטולים (רבים מכנים זאת כ'טיטולים למבוגרים'), אשר מיועדים לספיגת הצרכים מבלי להצטרך בקימה הולכת וחוזרת לשירותים.

טלפון מהבהב

לנכים אשר סובלים מליקוי שמיעה כלשהו, הומצא הטלפון המהבהב, אשר בכל שיחה נכנסת, במקום להפיק צליל, הוא מאותת על השיחה בהבהוב משמעותי. כך, גם אם הנכה לא נמצא בקרבת הטלפון, לרוב הוא יוכל להבחין בהבהוב, ולדעת שמישהו מחייג אליו. בעזרת מכשירים שונים אחרים, הוא יוכל גם לשמוע את השיחה ולנהל שיחה כרגיל (יחסית).

טלפון תמונות

את השיחה המזוהה כולנו מכירים, אבל שוכחים שמסך הטלפון לא תמיד נוח לקריאה. לאנשים בעלי לקות ראייה מסוימת, הומצאו טלפוני התמונות, אשר ברגע הצלצול מראים את תמונתו של האדם המחייג (כפי שהוגדרה מראש), ולא את הטלפון שלו.

ידית אחיזה

ידיות האחיזה מותקנות בדרך כלל בשירותי נכים. הן מאפשרות לנכה להתיישב ולקום בקלות, תוך שהוא נתמך בידיות הללו אשר נקבעות במקומות מסוימים בקיר, קרוב מאוד לאסלה ולכיור. בדרך זו, הפעולות שנאלץ לעשות הנכה בשירותים הופכות פשוטות יותר.

כורסת קימה

נקראת גם קורסת הקמה. מאפשרת גם למי שפעולת הקימה קשה לו, לקום מהכורסה,  הודות למנוע חשמלי מיוחד אשר 'דוחף' את היושב ברגע שהוא מעוניין לקום.

כיסא גלגלים

מאביזרי הנכים המוכרים ביותר, שמאפשרים למי שאינם יכולים ללכת, לנוע בצורה קלה יותר ממקום למקום. הכיסא יכול להיות חשמלי או ידני.

כיסא רחצה למקלחת

יש לא מעט אביזרים לנכים המיועדים למקלחת, כאשר כיסאות המקלחת הם מהנפוצים ביותר. הם מאפשרים לנכה לשבת בזמן הרחצה, ולקום בקלות. יש כיסאות מסתובבים ומתכווננים, שמאפשרים רחצה קלה עוד יותר.

כרית לכיסא גלגלים

גם לנכים מגיע לשבת בנוחות על היכסא שלהם. כריות שונות לכיסאות גלגלים מספקות את הנוחות החשובה הזו.

מזרן נגד פצעי לחץ

מזרן מיוחד זה, מפצה על חוסר היכולת של אדם חולה או משותק להסתובב בכוחות עצמו.  בדרך זו, נמנעים פצעי הלחץ שמאפיינים חולים במצבים כאלו.

מטפס מדרגות

טיפוס המדרגות הוא אולי אחת המשימות הקשות מבחינת בעלי המוגבלויות. מטפס המדרגות - מכשיר חשמלי מיוחד - מאפשר לעשות זאת מבלי להתאמץ.

מעלון כיסא

עוד מכשיר המסייע בעלייה במדרגות. במקרה זה, מדובר במכשיר חשמלי עם מנוע, אשר מותקן על מעקה המדרגות, ו'נוסע' לאורך המעלה, כלפי מעלה וכלפי מטה.

מערכות כניסה ויציאה מהרכב

נכים אשר נוהגים ברכב, צריכים עזרה גם בכניסה אליו, וגם ביציאה ממנו. כיום יש מערכות חשמליות אוטומטיות שמאפשרות לנכים להיכנס בנוחות ובקלות לתא הנהג, מבלי להזדקק לעזרה של אדם נוסף.

עזרי דפדוף

נכים שרוצים לקרוא, אך אינם יכולים לדפדף בכוחות עצמם, יוכלו להיעזר במערכות חשמליות או ידניות שיסייעו להם לעשות זאת בקלות.

עמידון

גם נכים אשר אינם מסוגלים ללכת או לעמוד בכוחות עצמם, צריכים לעתים לעבור למצב עמידה - מטעמים בריאותיים, לצרכי פיזיותרפיה ועוד. לטובת זה הומצא העמידון, שמאפשר לנכה עמידה בטוחה, גם לזמן ממושך יחסית.

קביים

אביזר נכים מוכר נוסף, הקביים מסייעים לאנשים אשר יכולים ללכת בכוחות עצמם, אך עם תמיכה מסוימת.

קלנועית

רכב קטן וקל יחסית שמיועד לשני אנשים לכל היותר, ומאפשר למי שאינו יכול ללכת למרחקים ארוכים, להגיע למחוז חפצו.

רולטור

הליכון (ע"ע) עם גלגלים ב'רגליו', לניידות קלה יותר.

ריצ'ר

מוט ארוך שמאפשר להרים פריטים מהרצפה, ממקום רחוק או מנקודה גבוהה, מבלי להתכופף או לאמץ את הגוף יתר על המידה.

שטיח נגד החלקה

רצפת המקלחת עשויה להיות חלקה מאוד לעתים, ולא פעם מביאה לפציעות. שטיח נגד החלקה ימנע זאת ברוב המקרים.

שרוכים ללא קשירה

עבור נכים רבים, פעולת הקשירה כרוכה במאמצים רבים. כיום, יש שרוכים מיוחדים  שמתהדקים ומתרפים בקלות, בהתאם למידות הרגל.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist