כתבות בנושא כירורגיית פה ולסת - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

כירורגיית פה ולסת - מהם ניתוחי הלסת הנפוצים?

כירורגיית פה ולסת, כפי שאפשר להבין משמה, מתמקדת באזור הראש, ובדגש על הפה, הלוע, הלסתות והשיניים. מדובר בתחום רחב מאוד, אשר מטפל בבעיות רבות - החל מבעיות הקשורות בשיניים, שיטופלו לרוב במרפאת שיניים סטנדרטית, ועד מומים או פגיעות פיזיות קשות אשר מטופלים בחדרי ניתוח. יש לזכור כי הלסת העליונה והלסת התחתונה קובעות ומשפיעות על תהליכים רבים שאנו מבצעים מדי יום, כולל הלעיסה, הדיבור ואפילו הנשימה, לכן, לא מעט ניתוחים בתחום זה יהיו קשורים בלסתות. לפניכם סקירה של החשובים והשכיחים שבהם

בכתבה זו:
ניתוחים הקשורים בשיניים | ניתוחים בעקבות פגיעות בלסת עצמה | ניתוחים בעקבות מומים מולדים

ניתוחי פה ולסת כוללים סוגים רבים של ניתוחים בחלל הפה, שחלקם מוכרים ושכיחים יותר, וחלקם נדירים ומורכבים מאוד. השיניים והלסתות משמשות אותנו בפעולות חיוניות ביותר שאנו מבצעים באופן אוטומטי, כמעט בלי להקדיש לכך מחשבה, אך כשיש בעיה המחייבת התערבות כירורגית, כדאי להבין היטב במה דברים אמורים, ומה משמעות הניתוח שעתידים לעבור.

ניתוחים הקשורים בשיניים

הלסתות שלנו הן למעשה הבסיס היציב של כל שן ושן. שורש השן, זה שאינו חשוף לאוויר, מקובע בלסת, וככל שהלסת חזקה יותר, כך השן עצמה תהיה חזקה יותר. כמובן שבמקרים מסוימים, מתפתחות בעיות אשר מקורן בשיניים או בלסתות עצמן - בעיות שדורשות התערבות של מומחה פה ולסת. הנה כמה מהן:

• השתלות שיניים: לרוב, כירורג פה ולסת הוא זה שיבצע את השתלת השיניים,  בהיותה הליך מורכב למדי (אם כי אחוזי ההצלחה של הליך זה גבוהים ומרשימים). השתלת שיניים כוללת בפועל השתלה של שורש מלאכותי, לרוב עשוי טיטניום, אל הלסת, כאשר עליו מורכבת שן מלאכותית אשר מחליפה את זו החסרה. 
עקירות: אמנם עקירת שן נחשבת להליך פשוט למדי, אך במקרים רבים תשמעו  בוודאי את הביטוי 'עקירה כירורגית'. זו תהיה לרוב עקירה של שן קבועה (לא 'חלבית', כפי שנהוג לכנות זאת) מסיבות שונות - מה שהופך לפרוצדורה ניתוחית  לכל דבר ועניין. עקירת שן בינה, לדוגמה, היא עקירה כזו בדיוק, והיא תתבצע על ידי רופא מתחום כירורגיית פה ולסת.
השתלת עצם: למרות שמו של הליך כירורגי זה, מדובר בעניין שגרתי למדי (הכול  באופן יחסי כמובן), שנעשה גם במרפאות. כאן, מדובר על חיזוק העצם בעזרת רסיסי  עצם ממקור שאינו הלסת עצמה (או מעצם אחרת בגופו של המטופל, או מתורם  חיצוני) - חיזוק שיבטיח בסיס חזק יותר לשיניים, במקומות שבהם עצם הלסת  נחלשה בצורה משמעותית.
הרמת סינוס: במקרים שבהם יש צורך בעצם עבה וחזקה בלסת העליונה, אך מסיבות מסוימות המצב אינו כזה, יש צורך בחיזוק העצם. עניין זה נעשה בעזרת  השתלת עצם (בהליך הדומה לזה שציינו קודם לכן), אך בהבדל אחד: מעל ללסת העליונה, במרחק של מילימטרים, נמצאים הסינוסים הרגישים - חללים מלאים באוויר אשר משפיעים על מערכת הנשימה כולה. כדי להשתיל עצם בלסת העליונה מבלי לפגוע בסינוסים, יש לבצע הרמת סינוס. זהו הליך זהיר ומדויק שבו הרירית המפרידה בין הלסת לסינוס מורמת, ואליה מוחדרת העצם המיועדת להשתלה.
שיקום הפה: יש מקרים שבהם נדרש לבצע תכנית כללית לשיקום מראה הפה  ותפקוד הפה - תכנית שיכולה לארוך גם חודשים רבים. שיקום הפה יכול לכלול ניתוח  לסת כזה או אחר, עקירות, השתלות ועוד, במטרה ליצור עבור המטופל (ואין דרך אחרת להגדיר זאת) מערכות שיניים, פה ולוע משופרות משמעותית מבעבר.

ניתוחים בעקבות פגיעות בלסת עצמה

במקרים שונים, נפגעות הלסתות עצמן בצורה משמעותית. זה יכול להתרחש כתוצאה מתאונת דרכים, כתוצאה מנפילה ואפילו במהלך משחק. מספיקה תנועת מרפק לא זהירה כדי לגרום לשבר בלסת או לפריקתה. במקרים כאלו, יש לבצע ניתוח אשר יקבע את הלסת, כאשר לרוב יוכנסו אליה ברגים אשר יאפשרו איחוי מקסימאלי ומיטבי.

בהקשר זה יש לזכור שני דברים:
1. עצמות הלסתות הן עצמות מורכבות מאוד, ולכן הן דורשות טיפול והתייחסות מיוחדת, שונה מטיפול בשבר רגיל. כאן, החזרת העצם למקום וקיבועה חייבים להיעשות במדויק, כדי להבטיח חזרה למצב תקין ככל האפשר.
 
2. את עצם הלסת התחתונה אי אפשר לקבע (הלסת העליונה מקובעת מראש, כך שכאן הבעיה חמורה פחות). מסיבה זו, האיחוי עשוי להיות ארוך יחסית, ומומלץ לתכנן מראש את תהליך ההחלמה, כדי להבטיח שהשגרה היומיומית, הכוללת דיבור, אכילה וכדומה, לא תפגע באיכות האיחוי.

ניתוחים בעקבות מומים מולדים

כירורגיית פה ולסת כוללת גם טיפול במומים מולדים שונים. לא אחת, לצערנו, נולדים ילדים עם פגמים שונים באזור הפה והלסת - כאלו שמקשים על הפעולות היומיומיות שאותן כבר ציינו, אך גם מביאים לפגיעה אסתטית בולטת שאותה יבקשו לתקן.
גם כאן, רופא פה ולסת יוכל לפתור את הבעיה. אחד הניתוחים הנפוצים בעניין זה הוא ניתוח חיך שסוע, שבא לפתור בעיה אשר אמנם מפריעה פחות מבחינה אסתטית, אך נחשבת בעייתית מכל בחינה אחרת. חיך שסוע הוא מקרה שבו נותר מעין 'חור' בין החיך העליון לבין האף, בשל בעיה במהלך התפתחות התינוק. במצב כזה, הוא יתקשה לאכול, לנשום ולדבר, ועלול לסבול מבעיות בהתפתחות מערכת השיניים ואף בשמיעה.

ניתוח חיך שסוע נעשה במטרה לתקן את המום הזה, לרוב עד שנה וחצי מיום לידתו של התינוק. כחלק מהניתוח, ייעשה גם ניתוח מתלה לועי, בו ישוחזר מבנה הלוע כולו, לאחר סגירת השסע.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist