כתבות בנושא עורכי דין פלילי - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

חייבים לשאול עורך דין פלילי שאלה דחופה? אולי כאן תמצאו את התשובה

איך יודעים מתי מישהו עובר את גבולות המותר, ומעשיו נכנסים תחת ההגדרה של עבירה פלילית? מה אפשר לעשות כאשר קיים חשד לפלילים, ובאילו מקרים אי דיווח הופך אתכם לשותפים לדבר עבירה? האם כל אחד שנאשם בדין פלילי יכול לטעון לאי שפיות זמנית? האם רישום פלילי הוא בלתי הפיך, ואין אפשרות לבטלו? על שאלות אלה, ואחרות, ענה עו"ד אמיר מורשתי בפורום עורך דין - משפט פלילי

בכתבה זו:
אי שפיות זמנית | מצלמות נסתרות בבית למעקב אחר מטפלת | חובות דיווח של מנהלת בית ספר | ענישה בגין שתיית אלכוהול בפומבי | רישום פלילי | בדיקה פסיכיאטרית במשפט פלילי | בדיקת הרישום הפלילי | גידול סמים | זימון לתת עדות | הטרדה מינית
תחום המשפט הפלילי מכיל מערכת שלמה של חוקים וכללים שמגדירים את גבולות האסור והמותר של הפרט בחברה, ובמסגרתו נקבעים העונשים השונים ואם נלווה אליהם גם קלון. למעשה, תפקידו של המשפט הפלילי לעשות סדר חברתי, ולאפשר למדינה להתנהל בצורה תקינה. בפורום עורך דין - משפט פלילי, ענה עו"ד אמיר מורשתי על שאלות גולשים בעניינים שונים הנוגעים לדין הפלילי.  
אי שפיות זמנית

אי שפיות זמנית


שאלה: ברצוני לדעת באילו מקרים נקבע אם האדם העומד למשפט סבל מאי שפיות זמנית?

תשובה: בתחום המשפט הפלילי בודקים האם הנאשם כשיר לעמוד לדין כרגע, והאם בעת ביצוע העבירה היה בר עונשין (כלומר, ידע להבחין בין טוב לרע וכו')
הקביעות הללו נעשות לאחר שהנאשם נשלח לקבלת חוו"ד פסיכיאטרית. מבחינתנו אם אדם כשיר לעמוד לדין כעת, אך בעת ביצוע העבירה הוא לא היה בר עונשין - הרי מדובר באי שפיות זמנית. (הגם שיכול להיות שהוא היה פסיכוטי תקופה ארוכה יחסית)

מצלמות נסתרות בבית למעקב אחר מטפלת


שאלה: בעוד 4 חודשים אחזור מחופשת לידה לעבודה, ואני מעסיקה מטפלת שתישאר עם התינוק בבית שלי בזמן שאני בעבודה. אני רוצה להתקין מצלמות ברחבי הבית, כדי שאוכל לראות במהלך העבודה מה קורה בבית ואיך המטפלת מתייחסת לבני. המצלמות יהיו נסתרות, אני לא רוצה שהיא תדע שאני רואה אותה.
העירו לי ואמרו לי שאסור לי לעשות את זה כי זה חדירה לפרטיות שלה, ושהיא יכולה לתבוע אותי על זה. האם זה נכון? אסור לי לשים מצלמות בבית שלי? 
 
תשובה: פונה יקרה, ראשית ברור שאסור לך להקליט או להאזין למטפלת ללא הסכמתה - שכן  מדובר בעבירה לפי חוק האזנת סתר. כמו-כן, ברור שאסור לך להתקין מצלמות במקומות כמו שירותים ומקלחת שכן מדובר בפגיעה קשה בפרטיות.
באופן עקרוני, צילום אדם כשהוא ברשות היחיד ללא הסכמתו, נחשבת כפגיעה בפרטיות. 
יש הגנה, אם הצילום נעשה כדי להגן על אינטרס אישי כשר של הפוגע, אך לדעתי אם אין לך חשד סביר לפגיעה, אני בספק אם תוכלי לטעון להגנה לפי החוק.

חובות דיווח של מנהלת בית ספר


שאלה: שלום. האם אני, כמנהלת תיכון, צריכה להודיע למישהו על אודות יחסים שאני רואה שנרקמים בין מורה ותלמידה? אם לא אודיע, האם איחשב כשותפה לפשע כלשהו?
 
תשובה: מנהלת יקרה, חובת הדיווח שלך לעובד סוציאלי שמונה לפי חוק קבוע בסעיף 368 ד' לחוק  העונשין (אפשר לראות באינטרנט) - כעיקרון, תפקיד המנהל הוא מאוד מורכב (ראי למשל אחריות בתיק של אמיליה כהן ז"ל(. אם לא תדווחי במקום שאת היית אמורה לדווח, את בהחלט יכולה לעמוד לדין לא כשותפה לפשע, אך כעוברת עבירה של אי דיווח (עד חצי שנת מאסר(. מאידך גיסא, יש  תמיד לזכור כי לא כל התנהגות לא נאותה של מורה, עולה כדי עבירה פלילית, ובהחלט לגיטימי להעיר למורה ולברר עמו הדברים בטרם תדווחי לרשויות.

ענישה בגין שתיית אלכוהול בפומבי


שאלה: אם המשטרה תופסת חבורה של נערים ששותים בגן הציבורי, האם היא נוקטת בהליכים כלשהם נגדם?

תשובה: לפי חוק המאבק בתופעת השכרות, שוטר רשאי לתפוס או להשמיד את המשקה ולשפוך תכולתו, ועל כך לא יוגש כתב אישום. יחד עם זאת, יש לא מעט תיקים שנפתחו בשל התנגדות הנערים ללקיחת האלכוהול מהם, וכנראה נוכח שכרותם הם ביצעו עבירות שונות וביניהם הכשלת שוטר, תקיפת שוטר, איומים, העלבת עובד ציבור וכו'.

רישום פלילי


שאלה: האם רישום פלילי נמחק לגמרי מהתיק האישי שלי כשהתיק נסגר מחוסר ראיות, או רק במקרה שבו יוצאים זכאים?
 
תשובה: לצערנו, כשתיק נסגר מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור, הרישום עדיין נשאר ואף חשוף לגופים שונים המפורטים בתוספת לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, דוגמת המשטרה, גורמי ביטחון, קצין מבחן ועוד.
למזלך, יש אפשרות להגיש ערר על סגירת התיק מחוסר ראיות, להבדיל מחוסר אשמה, או להגיש בקשה לבטל הרישום מרישומי המשטרה - ולצורך כך כדאי להיעזר בעו"ד.

בדיקה פסיכיאטרית במשפט פלילי


שאלה: אדם שנפתחו לו כמה תיקים בחשד לגניבה, ובזמן שנפתחו התיקים הוא התחיל לקחת תרופה פסיכיאטרית שגרמה לו להתנהגות שונה ולהזיות. בית המשפט שלח אותו לפסיכיאטר מחוזי, ולקראת הפגישה עם הפסיכיאטר, רציתי לדעת איך אפשר להוכיח שהאדם לא כשיר להישפט? האם הוא צריך להביא עמו משהו לפגישה עם הפסיכיאטר? פשוט העו"ד שלו לא עוזר לו ממש, ואצל הפסיכיאטר המחוזי רק רשמו תאריך ושעה להגיע.
 
תשובה: במשפט פלילי הבדיקה הפסיכיאטרית נועדה לענות על השאלות:
1. האם אתה כשיר לעמוד לדין - כאן כפי הנראה התשובה חיובית, שכן בודקים האם אתה מבין את משמעות ההליכים הפליליים, ויכול להיעזר בעו"ד. לאור פנייתך אליי נראה שאתה כשיר ביותר.
2. האם בעת ביצוע העבירות יכולת להבין את הפסול במעשיך או להימנע מעשיית המעשים. כאן אם הטיעון שבשל שלא לקחת טיפול תרופתי מתאים לא הייתה לך שליטה על מעשיך, חשוב להביא לפסיכיאטר תיעוד מתאים של הטיפול שקיבלת, וסביר שהפסיכיאטר שיבדוק אותך יהיה בקשר גם עם הרופא המטפל.
 
כמו-כן, אם יש אנשים הקרובים אליך שיכולים להעיד על מצבך באותה תקופה, חשוב לציין זאת בפני הפסיכיאטר כדי שישוחח גם אתם. ייתכן גם שמחומר החקירה שמצוי בידי עורך הדין, יש אמירות  המלמדות כי לא הייתה לך שליטה במעשיך, ואז יש אפשרות להעביר לפסיכיאטר חלקים מחומר החקירה. לכן, חשוב לפנות לעורך הדין שלך בכדי להתייעץ עמו בנושא.

בדיקת הרישום הפלילי


שאלה: לפני 4 שנים, כשהייתי בן 17, בחורה שיצאתי אתה הגישה נגדי תלונה במשטרה על הטרדה לא מינית. היא טענה שאני עוקב אחריה. הזמינו אותי לחקירה, וזהו. לא קראו לי שוב, ולא שמעתי לא ממנה ולא מהמשטרה.
יכול להיות שיש לי רישום פלילי במשטרה בגלל זה, והאם אני יכול לנסות להוציא תעודת יושר?

תשובה: עצתי לך היא ללכת לתחנת המשטרה עם ת"ז ולבקש לקבל רישום פלילי על אודותיך. סביר מאוד שתראה כי התיק שנחקרת עליו כבר נגנז בשל חוסר ראיות או בשל העדר עניין לציבור. אם זה המצב, כדאי לפנות לעו"ד כדי שיגיש עבורך בקשה לשינוי עילת הסגירה לחוסר אשמה, וכך תזכה לגיליון רישום פלילי נקי.

גידול סמים


שאלה: אני מגדל בבית שלי מריחואנה, וזה נועד לשימוש עצמי. אם תופסים אותי, איזה עונש אני יכול לקבל?

תשובה: חשוב שתדע שלפי פקודת הסמים המסוכנים, אין הבדל בין גידול עצמי לבין גידול שלא לצריכה עצמית (וזאת להבדיל משימוש). העונש הקבוע לעבירה הוא עד 20 שנה, ובפועל העונש שתקבל אם תיתפס, תלוי בעבר הפלילי שלך, במשקל הסמים שיתפסו ואף באופן שבו אתה מגדל (מנורות מיוחדות, דשנים, חממה וכו')
הצעתי לעקור מיד את הסמים, ולהשמיד!

זימון לתת עדות


שאלה: לפני חודש הבן שלי היה עד למקרה של אלימות - מכות בין 2 נערים בגילו. הוא לא היה קשור למכות, אבל ראה. פנו אליו מהמשטרה לתת עדות. הילד בן 16. הוא חייב לתת עדות? אני לא רוצה שהוא יסתבך עם הנערים האלה או עם המשפחה שלהם או עם החברים שלהם. האם הוא חייב?

תשובה: יש שתי צורות חקירה - חקירת עד, וחקירת חשוד תחת אזהרה. 
קחי בחשבון שייתכן והמשטרה כן חושדת בבנך בביצוע העבירה, והיא לא חייבת להודיע לכם זאת מראש.
החוק קובע כי חובה על כל נחקר לתת תשובות נכונות, ואפשר לסרב אך ורק אם יש בתשובות כדי להפליל את מוסרן (מה שנקרא "זכות השתיקה").
בחקירה תחת אזהרה - פירושו של דבר שהמשטרה סבורה שבנך חשוד בביצוע המעשה, ומכאן ואילך יש לו זכות לשתוק, כי תשובותיו יכולות להפליל אותו.
מתן תשובות לא נכונות, בהנחה שהבן יודע שהן אינן נכונות, זוהי עבירה פלילית של שיבוש מהלכי משפט.

הטרדה מינית


שאלה: הייתה לי זכיינות של חנות, ובעל הזכיינות ניסה להתחיל אתי, תחילה בדיבורים ואחר כך ניסה במעשים. הוא חשף את עצמו וניסה לשדל אותי גם. אפילו שסירבתי בכל תוקף, ניסה ולא הרפה. עקב כך עזבתי את הזכיינות עמו, ומאז הוא רודף אותי ומנסה ללכלך. שאלתי מה אני יכולה לעשות נגדו???

תשובה: ראשית חשוב שתדעי שלצערנו את לא היחידה שעוברת הטרדות מהסוג הזה, ועל כן נחקק חוק למניעת הטרדה מינית- ואפשר למצוא אותו באינטרנט. הטרדה מינית היא עבירה פלילית,  והרדיפה והלכלוכים שהוא נוקט עקב סירובך היא התנכלות המחמירה את העבירה הפלילית ומאפשרת גם פיצוי של עד 50,000 ש"ח ללא הוכחת נזק.
לא פירטת את טיב "הלכלוכים", אך בהחלט ייתכן והם נכנסים במסגרת חוק איסור לשון הרע.
בקיצור, יש מה לעשות, וכדי לעשות זאת בצורה הטובה ביותר כדאי לפנות לעו"ד.
scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist