כתבות בנושא השתלות שיניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

חדש בעולם השתלים הדנטליים

מודעות המופיעות בכל מקום מציעות שיקום מלא ומיידי של הפה ביום אחד. עם זאת, שתלים דנטליים אינם מתאימים לכל אחד. ד"ר נחום סאמט עושה סדר

בכתבה זו:
שיטות השתלה | מחזירים עטרה ליושנה - שחזור שיניים | בסיס חזק ויציב ? תנאי הכרחי לשחזור שיניים | סריקה דיגיטלית ? גם בתוך הפה

נתחיל מהבסיס: שתלים דנטליים הם למעשה ברגי טיטניום המוחדרים לעצם הלסת, המשמשים כתחליף לשורשי שיניים שאבדו או שלא ניתן לבנות עליהם. השתלים מוחדרים ללסת בתהליך כירורגי ולאחר ההשתלה יש לאפשר לעצם להבנות על השתלים. מחקרים מראים כי שתלים דנטליים נקלטים בכ-90% מהמקרים, בעוד במקרים בהם השתל לא נקלט כראוי, הוא מוצא ממקומו ואזור העצם עובר לרוב ריפוי מלא. לאחר המתנה של מספר חודשים ניתן להחדיר למקום שתל חדש, שסיכויי הצלחתו זהים.

למרות שמדובר בהליך כירורגי, יש לציין כי מרבית המטופלים אינם מדווחים על כאב וסבל משמעותיים. כמובן שהדבר תלוי בגורמים רבים, בעיקר במספר השתלים ובמורכבות הטיפול שבוצע, אך לרוב מדובר בהליך סביל עבור המטופל שתוצאותיו משמעותיות מאוד. 
 
שתלים דנטליים
לרוב לא גורמים לכאב ממושך. שתלים דנטליים

שיטות השתלה

בתחילת הדרך, כאשר הידע המצטבר בנושא השתלים היה עדיין בחיתוליו, סברו כי החלמתה של עצם בלסת התחתונה אורכת כ- 3 חודשים ואילו בלסת העליונה – 6 חודשים. לכן, נהגו לבצע השתלה רק לעצם שעברה ריפוי מלא (כלומר 3-6 חודשים לאחר העקירות) וגם אז, היה נהוג להמתין לריפוי וחיבור העצם לשתל במשך 3-6 חודשים נוספים (בהתאם ללסת בה הוחדרו השתלים). לגבי שיטה זו קיים המחקר הענף ביותר ובהתאמה הפכה לשיטה הקלאסית לביצוע שתלים.
יחד עם זאת, בעקבות הצורך והרצון לתת למטופלים מענה יעיל ונוח בטווחי זמן קצרים יותר, קמו להן שתי אלטרנטיבות: השתלה מיידית – השתלה המבוצעת מיד לאחר העקירה, והשתלה מאוחרת – השתלה המבוצעת בטווח של 6-8 שבועות לאחר העקירה. גם ביחס לשיטות אלה קיים מחקר ענף ורב שנים, אולם חשוב לזכור כי בעוד סטטיסטית סיכויי ההצלחה של שתלים המבוצעים בשיטה המאוחרת זהים לאלה של שתלים המבוצעים בשיטה הקלאסית, סיכויי ההצלחה בפועל של שתלים המבוצעים בשיטה המידית נמוכים מעט יותר. בנוסף, חשוב לזכור כי בריאות העצם היא קריטית לקליטת השתל ולכן לא ניתן לבצע שתלים מידיים כאשר אתר העקירה מזוהם או כאשר היה קיים תהליך דלקתי בקצה שורש שנעקר. 

החלמה מהשתלת שיניים תלויה בלסת
לסת עליונה או תחתונה? קלאסי או מהיר?

מחזירים עטרה ליושנה - שחזור שיניים

המילה "שחזור" מתייחסת לכתר, גשר או תותבת המבוצעים על גבי השתלים. חיבורו של שחזור על גבי שתל נקרא בשפה המקצועית "העמסה". בשיטה הקלאסית, העמסת השתל נעשית רק לאחר קליטה מלאה של השתל (כ-3-6 חודשים לאחר ההשתלה). ואולם, רצון המטופלים לשקם את השתל מוקדם ככל הניתן הביא לניסיונות מוצלחים שהוכיחו כי ניתן, במקרים מסוימים לבצע שיקום ביום ההשתלה. תהליך זה נקרא "העמסה מידית" או שיקום לאחר שלבי הריפוי הראשוניים.

כיום קיימת אפשרות, במקרים נבחרים, לבצע השתלות ושיקום ביום אחד, אך טיפול שכזה דורש פעולות הכנה ממושכות ומורכבות, בהתאם למצב הראשוני של המטופל. במקרה בו השיקום הוא של שן בודדת, פעולות ההכנה יכולות לכלול פגישת הכנה אחת והזמנת כתר זמני (אם זה אינו מבוצע ביום ההשתלה במרפאה). אולם כאשר מדובר בשיקום לסת שלמה מחוסרת שיניים או אפילו במספר שיניים חסרות, יש לעבור לעיתים מספר שלבים כדי לקבוע היכן יעמדו השיניים בסוף תהליך השיקום. "העמדת השיניים" כפי ששלב זה מכונה בשפה המקצועית, מאפשר לרופא/ה לדעת בדיוק היכן יש להעמיד שתלים כדי להבטיח שיתמכו את הגשר שיבוצע בהמשך. 
 
שחזור שיניים
אין פתרונות מיידיים.

בסיס חזק ויציב ? תנאי הכרחי לשחזור שיניים

במשך עשרות שנים בוצעו שחזורי חרסינה על גבי כיפות (בסיסים) העשויים מתכת. שחזורים אלה חזקים, יעילים והוכיחו את עצמם לאורך עשרות שנים. עם זאת, לאחרונה ניתן לראות עלייה במספר המטופלים והמטפלים הבוחרים להשתמש דווקא בזירקוניה כמתכת העיקרית לייצור הבסיסים. יתרונה הגדול טמון בכך שצבעה לבן, אך מנגד, על מנת לקבל את החוזק הנדרש יש צורך בחומר רב יותר ובסיס עבה יותר מזה הנדרש מכיפת הברזל. הבדל זה הוא מהותי, שכן טיפול לא זהיר ושגוי בזירקוניה עלול לגרור לשברים בכתרים או בגשרים לאחר תקופה קצרה יחסית ועמם, לעוגמת נפש גדולה.

נקודה נוספת שיש להתייחס אליה בנוגע לבסיסי השחזורים היא ההנחה, ששחזורים המבוססים על כיפות מתכת גורמים ל"פסים שחורים" באזור החניכיים עקב צבען המתכתי. עם זאת, המחקר והניסיון המצטבר מצביעים על כך ש"פסים שחורים" מתחת לשחזורים מופיעים מסיבות רבות ושונות, ושהחומר ממנו עשוי הכתר הוא רק סיבה אחד (ולרוב לא המשמעותית ביותר) ביצירת אותם "פסים שחורים". לכן, ההחלטה על סוג השחזור המתאים ביותר צריכה להתקבל בהתאם לצורך הביומכני והאסתטי, כאשר התוצאה צריכה להיות טובה ללא קשר לסוג החומר הנבחר. 
 
בסיס לשחזור שיניים
מטפלים בבעיה מהבסיס.

סריקה דיגיטלית ? גם בתוך הפה

את שחזורי החרסינה מבצעים בפועל במעבדה דנטלית. באופן מסורתי, יש לקחת העתק ("מטבע") של הפה כדי לאפשר למעבדה לבצע את עבודתה. מטבעים אלה מבוצעים ע"י חומרים המוכנסים לחלל הפה ומתקשים בו, מהם יוצרים תבניות הזהות למצב בחלל הפה. 
עם ההתקדמות הטכנולוגית והתפתחותן של טכנולוגיות סריקה תלת-ממדית, החלו להופיע סורקים לחלל הפה שיוכלו להחליף בעתיד את השיטה המסורתית. כבר היום קיימים מספר סוגי סורקים מתקדמים שעלותם יקרה מאוד (עשרות אלפי דולרים) אך הם עדיין לא מהווים תחליף מושלם למטבעים הרגילים. עם זאת, ככל שההתקדמות הטכנולוגית תעמיק, יש להניח כי מחירם של סורקים אלו יוזל והם יוכנסו לעבודה שגרתית אצל רוב רופאי השיניים. 

לסיכום, החידושים בעולם השתלים אינם באים לכדי ביטוי רק בהופעתם של מוצרים חדשים, אלא גם בשנויים מרחיקי לכת בקצב הטיפול. על כל אלו, הוסיפו את החומרים החדשים והטכנולוגיות הממוחשבות ודמיינו לאן עוד נוכל להגיע בעתיד. 
סורקים דיגיטליים
לא עוד הרבה זמן.

*הכותב הוא מנהל פורום השתלות שיניים, מומחה בשיקום הפה ושיקום על גבי שתלים.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist