כתבות בנושא פנימיות וכפרי נוער - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

כל מה שרצית לדעת על פנימיות בישראל

בישראל פועלות לא מעט פנימיות המשמשות מסגרת חינוכית לילדים ובני נוער מרקעים שונים. בין הפנימיות השונות אפשר למצוא פנימיות לילדים ונוער בסיכון, פנימיות צבאיות, פנימיות ספורט, פנימיות למגזר הדתי, פנימיות שיקומיות, פנימיות לעולים חדשים ועוד. סקירת סוגי הפנימיות בכתבה שלפניכם.

בכתבה זו:
לכל אוכלוסייה, יש את הפנימייה שלה | צבא, ספורט ומה שביניהם | פנימיות כעניין תרבותי | כך הפנימייה הופכת לקהילה

פנימיות מתקשרות אצלנו בתודעה באופן כמעט מידי לאוכלוסיות חלשות ואוכלוסיות בסיכון שמתקשות לגדל את ילדיהן ומעבירות אותם לשהייה במוסדות אלה - שם יקבלו תנאים ראויים להתפתחות תקינה. לצד מוסדות מן הסוג הזה, יש גם פנימיות שמיועדות להקנות מסגרת חינוכית ייעודית שמטרתה להכשיר את הדור הצעיר למטרה מסוימת, כמו: פנימיות צבאיות המחדירות בחניכים משמעת צבאית; פנימיות ספורט המשמשות מסגרת נוקשה למשמעת ספורטיבית בהכנה לקראת תחרויות מקצועיות ברמה גבוהה; פנימיות למגזר הדתי כמו אולפנות וישיבות, פנימיות חקלאיות ועוד-ועוד.
פנימייה היא מוסד חינוכי, לרבות בית ספר, שבו מקבלים החניכים מקום מגורים ללא כל עלות, כלכלה מלאה ושירותים מגוונים. לא מעט פנימיות פועלות בישראל, בחלקן אפילו למדו והתחנכו מי שהפכו לימים להיות בין מנהיגי המדינה. אז אילו סוגי פנימיות פועלות במדינה? 

לכל אוכלוסייה, יש את הפנימייה שלה

פנימיות בישראל נמצאות תחת תחום האחריות של המנהל לחינוך התיישבותי שבמשרד החינוך, ומספר לא מבוטל מהן פועל עוד משנותיה הראשונות של מדינת ישראל. ברוב המקרים, ימצאו את מקומם בפנימיות ילדים ובני נוער הנמצאים בקבוצת סיכון, או לחילופין אלה בעלי הצרכים המיוחדים. כל השירותים שלהם הם זקוקים, כפי שניתן להסיק מהשם "פנימייה", יינתנו להם במסגרת זו.
 
בנקודה הזו, נדרש להיכנס מעט לעובי הקורה, ולמנות את הסוגים הנפוצים ביותר של פנימיות בארץ. החלוקה שלנו מתחילה עם הפנימיות החינוכיות שבהן מוצאים את מקומם מרבית הצעירים, ובעיקר בני נוער, שמשתייכים למסגרת האמורה. תחת הגדרה זו, ניתן למצוא מספר תת אוכלוסיות: יכולים להיות אלה עולים חדשים, כולל כאלה שעלו ארצה ללא עזרת הוריהם ("תוכנית נעל''ה"), תלמידים שהחליטו על עזיבת הבית או כאלה שאינם מתאימים למסגרות החינוך הרגילות בישראל, וזאת עקב מגוון רחב של סיבות אפשריות.
 
הסקירה ממשיכה עם פנימיות טיפוליות, שמטרתן לסייע לאנשים הסובלים מבעיות התנהגותיות מסוגים שונים. תחת הגדרה זו נכנסות גם פנימיות שיקומיות שאליהן מחויבים אנשים להצטרף מתוקף צו מבית המשפט במטרה לנסות לשפר את דרכיהם, שלב אחד לפני כניסה לכלא. סוג נוסף של פנימיות הן פנימיות גמילה - לשם נכנסים מכורים כדי להסתייע בצוות מקצועי ולעבור את שלבי הגמילה הקשים תחת פיקוח ותמיכה.

צבא, ספורט ומה שביניהם

פנימייה צבאית נועדה להכשיר נערים לפיקוד ולשירות מקצועי בצה''ל. זוהי מסגרת חשובה המסייעת להם למצוא במסגרת הצבאית עתיד מקצועי ויכולת התפתחות אישית. בין הפנימיות צבאיות בישראל: פנימיות של חיל הים - "קציני ים עכו", "קציני ים אשדוד"  ו"מבואות ים", "הפנימייה הצבאית לפיקוד" הסמוכה לבית הספר הריאלי בחיפה, והפנימייה הצבאית תורנית לפיקוד "אור עציון" שבמרכז שפירא. 
 
פנימיות מסוימות הפועלות בישראל אינן מיועדות דווקא לבעלי הצרכים המיוחדים, אלא לילדים ובני נוער מוכשרים במיוחד. שתי פנימיות הספורט של מכון וינגייט, למשל, נועדו לזהות ילדים בעלי פוטנציאל ספורטיבי, ולהעניק להם את כל ההכשרה והחינוך הנדרשים בדרך למיקסום יכולותיהם הגופניות. פנימיות מחוננים פועלות על עיקרון דומה, אלא שבהן הייחוד של בני הפנימייה הוא ביכולות השכליות המרשימות שלהם. כך גם לגבי בתי ספר חקלאיים, הפועלים בחלקם במסגרת של פנימייה.

פנימיות כעניין תרבותי

בסך הכול, ניתן למצוא במערכת החינוך בישראל כמעט 250 פנימיות: כ-150 נועדו לבני האוכלוסייה החילונית או הדתית המתונה, בעוד היתר לנמנים על האוכלוסייה החרדית. חלק ניכר מהפנימיות בישראל מיועד לבני המגזר הדתי. יהיו אלה ישיבות או אולפנות, לבנים ולבנות (בהתאמה), אשר פועלות על בסיס פנימיות, לפחות באופן חלקי.
 
מספר הפנימיות בישראל נחשב מרשים לכל הדעות, גם אם ברור שלא ניתן להעמיד אותו בקנה אחד עם הנעשה במדינות ארצות הברית ובאירופה שבהן אחוז הנמנים על הפנימיות משמעותי עוד יותר. יש לפערים האלה אינספור סיבות, ביניהן סיבות כלכליות, סוציאליות ותרבותיות.
חשוב להדגיש שקהל היעד של הפנימיות בישראל הוא הכול חוץ מהטרוגני. זו לא רק החלוקה הבסיסית שבוצעה מעלה, אלא גם כזו המתייחסת למגזרים שונים בחברה הישראלית הרב תרבותית. בקרב בני המגזר הערבי, למשל, מגורים בפנימייה אינם שכיחים כלל: בשנת 2010, לראיה, לקחו חלק בפנימיות רק כ-0.6% מילדי המגזר.

כך הפנימייה הופכת לקהילה

פנימייה, על מנת שתתפקד באופן מיטבי, חייבת להציע שורה ארוכה של שירותים, המותאמים לאוכלוסיית היעד שלה. בפנימיות חינוכיות, למשל, יהיה מושם דגש על רכישת ההשכלה, מה שיכול להינתן במסגרת הפנימייה עצמה, או בבית ספר הסמוך אליה (כאלו הן, למשל, פנימיות "כדורי" או "מקווה ישראל" הידועות). פנימייה שיקומית או טיפולית, מטבע הדברים, תציע סל של פעולות טיפוליות, כמו למשל טיפולים מבוססים על ספורט, יצירה,  משחק וכו'.
 
בין כל ההבדלים האלה, אסור להתעלם מהיבט חשוב אחד: כל פנימייה, בלי קשר לסוגה או לאוכלוסייה שמרכיבה אותה, תנסה ליצור סביבה נעימה ככל האפשר. זהו לא מוסד לימודים, וגם לא מסגרת חינוכית בלבד, אלא הרבה מעבר לכך. הדגש הוא על חיים חברתיים, ויצירת קשרים אינטימיים בין כלל חברי הקהילה: בכוחם של קשרים אלה לסייע להתמודד באופן מיטבי עם הקשיים הברורים של השוכנים בפנימייה, שנאלצים לחיות בריחוק משמעותי ממשפחותיהם. זהו מקום שבו מתפתחים קשרים חזקים, כך שהליכה לפנימייה, אפילו אם לא תמיד נעשית מרצון, יכולה לכלול בתוכה אינספור תמורות חיוביות.
 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist