כתבות בנושא לימודי ריקוד ותנועה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

הכשרת מורים לריקוד: המסלולים השונים להוראת מחול

אוהבי המחול ובעלי כישרון מולד לריקוד אשר מעוניינים להתפרנס מתחום עיסוק שמאפשר להם לשלב את אהבתם הגדולה עם קריירה מצליחה, פונים למסלולי לימוד הוראת ריקוד ומחול. היכן אפשר ללמוד זאת? אילו מסלולי לימוד יש בתחום זה, מהם סוגי ההכשרות המקצועיות ומה כדאי לדעת רגע לפני שנרשמים ללימודים?

בכתבה זו:
מהו מסלול להוראת ריקוד ומחול? | תכנית הלימודים להוראת מחול | הקריירה שמחכה בתום הלימודים | המוסדות אשר מלמדים הוראת מחול וריקוד | תנאי הקבלה ללימודי מחול

מחול הוא שם כולל לריקודים אשר נעשים במסגרת אומנותית - ריקודים אשר ייעודם הוא להיראות, להיות חלק ממופע גדול, להיות מוצגים בפני קהל רחב ולהפוך למשהו שהוא חלק מהתודעה הציבורית. בעזרת המחול יכולים המשתתפים להעביר מסרים מסוימים, להביע תחושות שונות לגבי אירועים, לעורר דיונים וכדומה - כמו כל אומנות אחרת שאנו מכירים בעידן המודרני ושופע היצירתיות.
אנשים אשר מעוניינים להעביר את יסודות האומנות הזו לדורות הבאים, יוכלו לנסות לעשות זאת דרך הבמה, שם בוודאי יוכלו להעניק ביטוי נרחב ליצירותיהם, אך דרך נוספת היא באמצעות ההוראה. הם יכולים ללמד מחול וריקוד, וכך להנחיל זאת לדורות הבאים, ללמד אנשים מוכשרים בפני עצמם על ריקוד ו'להפיץ את הבשורה'. כיצד זה נעשה? בלא מעט מסלולים אשר מציעים כיום הכשרה של מורים לריקוד ולמחול.

מהו מסלול להוראת ריקוד ומחול?

המסלולים אשר מכשירים אנשים ללמד הוראה ומחול, מיועדים לאלו שאוהבים את התחום ורוצים, כאמור, להנחיל אותו הלאה לדורות הבאים, וללמד יותר ויותר אנשים את האומנות הזו, כמו גם לחשוף אותה לציבור הרחב מעבר למרחב הבימתי. אך מה הוא למעשה מסלול כזה? מה הוא מציע ללומדים?
כיום יש כמה מסלולים ללימוד הוראות המחול והריקוד:
תואר ראשון: לימודים אקדמיים של ממש שמתפרסים על פני שלוש וארבע שנים לעתים, ומקנים ללומדים תעודת הוראה בשילוב עם מקצוע הריקוד (בדומה לתעודת הוראה בשילוב מתמטיקה, למורי מתמטיקה). תואר זה הוא הבכיר והמשמעותי ביותר כיום בעולם זה.
לימודי תעודה: לימודים מעט מצומצמים יותר לעומת לימודי ריקוד לתואר ראשון, אך גם הם מיועדים להכשרה מקצועית של הסטודנטים. כאן הסטודנט לא יקבל תעודה אקדמית, ולא יוכל לשמש כמורה לריקוד במוסדות חינוכיים, אך בהחלט יוכל לעשות זאת באופן פרטי.
קורסים לריקוד: אלו קורסים אשר מיועדים בעיקר לחובבי הריקוד שלא רוצים להפוך זאת לקריירה, אלא רק לשפר את יכולותיהם בתחום - או שמעוניינים לנסות ולפתח קריירה כזו בדרך הקצרה ביותר. אנשים אלו לרוב לא יוכלו ללמד ריקוד, משום שהם לא יחזיקו בתעודה מוסמכת בסוף המסלול (מה שלרוב נדרש במקומות המסודרים),  אך הם בהחלט יחזיקו בידע רב בריקוד, בתחום שבו בחרו להתמקד.

תכנית הלימודים להוראת מחול

כאן נתמקד בתכנית הלימודים הארוכה יותר בתחום הריקוד, היא התואר הראשון, משום שבה ההיקף הוא הגדול ביותר, ודרכה אפשר להבין עד כמה לימודי הריקוד יכולים להיות מושקעים, רחבים ובעלי מגוון נושאים עצום.
אם כך, לימודי תואר ראשון להוראת המחול והריקוד יכללו נושאים כמו קצב וסגנונות מוזיקליים, תנועה, אימפרוביזציה, אנטומיה כללית של גוף האדם, תולדות המחול והריקוד,  מחקר, טכנולוגיה וריקוד, תיאטרון ועוד. כמובן שלצד אלו, יגלו הסטודנטים את נפלאותיו של הריקוד על שלל הסגנונות שבו, החל בבלט ומחול קלאסי, דרך מחול מודרני ועד ג'אז, היפ-הופ ועוד שלל סגנונות אחרים.

הקריירה שמחכה בתום הלימודים

כמובן שמרגע שהסתיימו לימודי המחול, עומדות בפני בוגרי המסלול אפשרויות רבות. כאשר מדובר על תואר ראשון בהוראה ומחול, אפשר כמובן לבחור במסלול החינוכי שיכול לכלול לימודי מחול בבתי ספר יסודיים ובתיכונים, ואף בגנים; המורים לעתיד יוכלו גם ללמד בבתי ספר גדולים ובמרכזי מחול, ולכל אחד נתונה האופצייה להקים בעצמו בית ספר או אפילו חוג קטן למחול, בכל סגנון שיבחר, וללמד שם את משנתו.
לימודי המחול מאפשרים לרבים לבחור מתוך שלל אפשרויות מעניינות אשר יביאו לידי ביטוי את היצירתיות שבהם ואת היכולות הגבוהות, כמו גם יאפשרו להם ללמד זאת מול קהל גדול של אנשים הצמאים לידע ולמקצועיות. אלו לימודים שכל כולם התמסרות לגוף ולתנועה, מה שכמובן יקרוץ לאנשים רבים. כיום, יש לא מעט מורים למחול וריקוד שמציגים ומופיעים דרך קבע, מלמדים ללא הפסקה ומרוויחים לא רע בכלל.

המוסדות אשר מלמדים הוראת מחול וריקוד

ככלל, אין בישראל מוסדות רבים אשר מציעים הוראת מחול וריקוד, אך יש כמה שנחשבים למובילים ולמרכזיים שמכשירים מדי שנה עשרות סטודנטים:
סמינר הקיבוצים: בית הספר לאומנויות המחול של המוסד נמצא כמובן בתל אביב,  ונחשב לאחד הגדולים בארץ.
מכללת אוהלו: מציעה לימודי הוראת המחול לגנים ולבתי ספר יסודיים. נמצאת בעיר קצרין שברמת הגולן.
האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים: הפקולטה למחול מציעה תואר ראשון ואף תואר שני בהוראת המחול.

תנאי הקבלה ללימודי מחול

קשה להצביע על תנאי קבלה אשר מאפיינים את כל המוסדות וזהים בכולם, אך בהחלט ניתן לומר שהתואר הראשון בהוראת המחול אינו דורש ציוני פסיכומטרי ובגרות גבוהים מהממוצע הנהוג בישראל.
עם זאת, יש מקרים שבהם תיתקלו בדרישות קבלה אחרות, שונות מהדרישות ה'מסורתיות'  במסלולים אחרים, משום האופי האומנותי של המסלולים הללו. כך, בחלק מהמוסדות יידרשו המועמדים לעבור ריאיון אישי; להציג קורות חיים ואף לעבור אודישן ראשוני אשר ישמש ככרטיס כניסה ללימודים. מומלץ לקחת זאת בחשבון.
ככלל, לימודי המחול והריקוד הם ייחודיים בכך שהם מיועדים בעיקר לאנשים אשר כבר מגיעים מהתחום, או לפחות מתעניינים בו והתנסו בו. כמו לימודי אומנויות אחרים, גם כאן סטודנט ללא זיקה לתחום יתקשה בו מאוד, ועשוי שלא למצוא את עצמו בין יתר הסטודנטים אשר מגיעים מתחום אומנותי דומה או זהה.

>> לאיתור סטודיו ומורים ללימודי ריקוד ותנועה בארץ.


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist