כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

עומדים בפני גירושין? יש דברים שחשוב שתדעו

הליך גירושין הוא הליך מורכב וטעון, שבו שני הצדדים עושים ככל יכולתם כדי לשמור על זכויותיהם האישיות, ועל זכויותיהם ביחס לילדים משותפים. המרקם העדין שנוצר בעקבות חיים משותפים, טומן בחובו אינספור סוגיות רגישות אשר דורשות פתרון בעת ההיפרדות, ויש צורך לקבל ייעוץ משפטי צמוד כדי לוודא שאכן כל הזכויות נשמרות. עו"ד יוסי הרשקוביץ ועו"ד אילן קרייטר ענו לשאלות גולשים בנושאים נפוצים הקשורים לגירושין

בכתבה זו:
רכוש לפני הנישואין | עיכוב יציאה מהארץ | מזונות כשהבעל בחו"ל | הפחתת מזונות | משמורת | חתימה | הפרדת כוחות | מזונות לאישה אחרי הגירושין | סטטוס צוואה הדדית במקרה של גירושין | הגבלת מפגשים עם הסבים | גישור

שאלות רבות ומגוונות עולות על הפרק בכל הליך גירושין, כאשר כל אחד מבני הזוג מנסה לבנות את חייו מחדש באופן עצמאי, ולהתיר את סבך הקשרים שיצרו תלות הדדית בתחומים שונים. אין זה פשוט כלל להכריע מי צודק יותר ומי צודק פחות כאשר מדובר בנושאים בעלי מטען רגשי רב כל כך, ולכן יש צורך בסיוע של עורך דין, שיבחן את הדברים באופן אובייקטיבי, ויידע לייעץ בהתאם לקבוע בחוק. בין הסוגיות השונות בתחום הגירושין, יש נושאים שעמם מתמודד כמעט כל מי שעובר את התהליך, ועל שאלות בתחומים אלה ענו עו"ד יוסי הרשקוביץ ועו"ד אילן קרייטר. 

רכוש לפני הנישואין

שאלה: האם רכוש שנרשם על שם אחד מבני הזוג לפני הנישואין מתחלק בין בני הזוג בגירושין? מתייחס לדירה שקיבלתי מהוריי טרום נישואיי.

תשובה: ככל שנישאתם לאחר שנת 1974, בעיקרון רכוש שלפני הנישואין לא מחולק בין הצדדים,  אולם, לגבי דירת מגורים שהצדדים גרו בה שנים, ואף השקיעו בדירה או שילמו משכנתא ישנה, יש  פסיקה שבמקרים מיוחדים כן הכירה בשיתוף אף בנכס שכזה. לכן התשובה תלויה מאוד בנסיבות כל תיק ותיק, וראוי להתייעץ עם עו"ד מהתחום כדי לתת לו את התמונה המלאה.

עיכוב יציאה מהארץ

שאלה: גרושתי מתכננת לנסוע לחו"ל עם בתנו, ואני חושש שהיא מתכננת לעזוב אתה את הארץ - אם לא בנסיעה הזאת, אז בנסיעה קרובה אחרת. הבנתי שמרבית הסיכויים שבית המשפט ייתן לה לצאת מן הארץ.
איך קובעים לכמה זמן עושים עיכוב יציאה מן הארץ, והאם צריך להגיש בקשה כל פעם מחדש?

תשובה: 1. בהנחה שלא נקבעו בהסכם הגירושין הוראות אחרות, אפשר להגיש בקשה לעיכוב יציאה מהארץ נגד בתך, בתנאי שהיא קטינה.
2. עיכוב היציאה יתפוש עד גיל 18, כך שאין צורך בהגשת בקשה נוספת כל פעם מחדש.
3. עיכוב היציאה אינו טוטאלי. גרושתך תוכל להוציא את הבת מהארץ, אם תמציא ערובות להחזרת בתך לארץ, כפי שיקבע אותן בית המשפט.

מזונות כשהבעל בחו"ל

שאלה: בעלי עבר להתגורר בארה"ב, ומאז הוא מסרב להעביר אליי מזונות. עברו כ- 3 חודשים מאז שתשלום המזונות נפסק. מה אני יכולה לעשות?

תשובה: ככל שאת מחזיקה בידייך פס"ד למזונות, הרי שאת יכולה לפעול בהוצל"פ ולהתייעץ עם עו"ד אמריקאי כיצד אפשר לגבותו בחו"ל. ככל שאין לך עדיין פס"ד, את צריכה להגיש תביעה נגד בעלך, להמציא לו את התביעה לחו"ל ולקבל פס"ד נגדו.

הפחתת מזונות

שאלה: אני רוצה להגיש בקשה שיפחיתו לי את גובה המזונות שאני משלם. קשה לי מאוד. האם יש סיכוי שיוחלט להעלות את גובה המזונות? יש מקרים כאלה?

תשובה: במקרים מתאימים, וככל שחל שינוי נסיבות מהותי מיום הפסיקה או ההסכם למזונות, אפשר  להפחית את המזונות. מובן שמנגד ייתכן שתוגש תביעה להגדלת המזונות, אלא שגם היא תהיה  כפופה לשינוי נסיבות מהותי. 
לא בקלות ביהמ"ש מפחית או מגדיל את המזונות.

משמורת

שאלה: אני מתגרש מאשתי בעקבות בגידתה. אני רוצה לקבל משמורת על הילד שלי (בן 5). מה הסיכויים שלי?

תשובה: הסיכוי שלך למשמורת תלוי בהרבה נתונים. המסוגלות ההורית של אשתך, המסוגלות ההורית שלך וכו'. הדבר העיקרי אשר ייבדק הוא נושא טובת הילד במקרה הספציפי שלכם.
לאור גיל הילד, הנטייה תהיה למשמורת אצל האם, או למשמורת משותפת, אבל כמובן שבמקרה מתאים אפשר לקבוע גם משמורת אצלך.
נושא הבגידה בעיקרון אינו רלוונטי למשמורת.

חתימה

שאלה: הגענו להסכמה ביחד עם עו"ד בהסכם גירושין.
עוה"ד של הפרוד שלי החתים אותו באמצעות פקס על הדף האחרון של ההסכם - "ובאו הצדדים על החתום" - ובמקום שצריך לחתום הוא חתם.
עוה"ד שלי שלחה אליי באימייל את ההסכם עם החתימה של הפרוד בדף האחרון של ההסכם. אמרה  לי להדפיס את ההסכם, לחתום למטה איפה שכתוב חתימת האישה, ולשלוח אליה בפקס כשההסכם חתום גם בשמי.
א. האם לא צריך לחתום בכל דף של ההסכם, ולא רק בדף האחרון? ואם יחליפו דף כלשהו, או משהו כזה ?
ב. האם כדאי לי לחתום בכל דף את חתימתי, ואז לשלוח לעו"ד שלי שתשלח גם לעו"ד שלו, וכך אני  אדע שאני חתמתי בכל דף וזה ההסכם. כי אני לא יודעת איך זה מתנהל בבית משפט, ובטח לא יהיה זמן לקרוא מילה במילה.
ושאלה אחרונה:
האם בבית משפט אנו נחתום על אותו העתק שחתמנו אני והפרוד לפני הגשה לבית משפט, או שבבית המשפט מדפיסים העתקים חדשים ונקיים, ועליהם חותמים?
סליחה על הבורות, אבל אני מאוד רוצה הסבר מפורט בבקשה איך כל העניין מתנהל .
מי נותן העתקים לבית משפט? מתי? כמה? וכו'...
 
תשובה: 1. הדרך הנכונה לחתום על הסכמים היא לחתום עליהם רק לאחר שכל דפי ההסכם מונחים בפני החותם, ורק לאחר שקרא אותם והתייעץ עם עורך הדין שלו אם הוא יכול לחתום עליהם.
2. עם זאת, נראה שעורכי הדין המייצגים את שני הצדדים במקרה הזה, מבקשים לעשות קיצורי דרך, וכעיקרון אין זאת הדרך הנכונה.
3. אכן ראוי לחתום על כל הדפים של ההסכם, ולא רק על הדף האחרון. 
4. אמנם ההסכם טעון אישור של בית המשפט, ועל כן עדיין יהיה על שני בני הזוג להתייצב בפני שופט שיקרא בפניהם את ההסכם או את עיקריו, ולאשר שהם יודעים על מה הם חתמו, אלא שכאמור, עדיף לפעול בזהירות ולדרוש לחתום על כל עמוד בנפרד ולקבל תצלום של ההסכם שנחתם. אין להסתפק בכך שהשופט יקריא את ההסכם או את עיקריו, אלא ראוי לעיין בהסכם קודם לכן, ולחתום רק לאחר ששוכנעת שכל תנאי ההסכם מתאימים לך ומקובלים עלייך. 
5. אשר לשאלה אם בית המשפט יקבל עותק שכבר נחתם או שההסכם ייחתם מחדש לפניו, זאת שאלה טכנית, ואפשר כך ואפשר כך. העיקר הוא שיוגש לבית המשפט עותק אמיתי של ההסכם.
6. בבית המשפט יאשר השופט עותק אחד של ההסכם, וכל צד יהיה רשאי לקבל תצלום ממנו שאושר במזכירות "מתאים למקור", בתוספת עותק של אישור בית המשפט להסכם, כך שאין חשש שייחתם הסכם בנוסח אחד, ושיאושר הסכם השונה מהנוסח שנחתם.
7. בכל מקרה, כדאי לנהוג בזהירות לאורך כל הדרך, ועולה מפנייתך שאת אכן נוהגת בזהירות.
8. מלבד זאת, ראוי שתבררי את הדברים ישירות מול עורכת הדין שלך, ותבקשי לקבל ממנה הסברים שירגיעו אותך מחששותייך.

הפרדת כוחות

שאלה: המשפט שלנו אמור להתקיים רק בעוד חודשים. בינתיים חיים עדיין תחת אותה קורת גג אחת כי הוא לא מוכן לעזוב ואני לא יכולה לעזוב למרות שאני רוצה.
מה אני יכולה לעשות בינתיים כדי להפריד כוחות עד כמה שאפשר? 
יש לנו חשבון משותף. האם אני צריכה ויכולה לפתוח חשבון בנק משלי? 
 
תשובה: כל עוד לא הסתיימו ההליכים המשפטיים; כל עוד לא הוסכם או הוחלט על מכירת הדירה  ועל איזון המשאבים בינך לבין בעלך (חלוקת הרכוש); כל עוד אין לך אפשרות לעזוב את הדירה ולעבור לגור במקום אחר, לא תהיה לך ברירה אלא להישאר לגור בה. גם יש חסרונות משפטיים  לעזיבת הדירה בטרם הושג פתרון משפטי, גם אילו הייתה לך אפשרות לעשות זאת.
אשר לפתיחת חשבון בנק משלך, את רשאית לעשות זאת בכל עת, גם ללא קשר להיותכם בהליכים משפטיים.
לעניין השאלה של "הפרדת כוחות כמה שאפשר". אם הדבר אפשרי במקום מגוריכם, אפשר להסכים  לבצע הפרדה פיזית, כך שכל אחד יישן בחדר נפרד, ולצמצם עד כמה שאפשר את נקודות המפגש והמגע ביניכם.

מזונות לאישה אחרי הגירושין

שאלה: אמי ואבי נמצאים בהליך גירושין, ורציתי לדעת אם אחרי הגירושין אבי יצטרך לשלם לאמי מזונות בשבילה גם חוץ ממזונות לילדים. אמי אישה חולה ולא יכולה לצאת ולעבוד, ויהיה קשה מאוד לחיות מהמזונות שאבי ייתן רק עבור האחים שלי.

תשובה: 1. לפי השאלה אפשר להבין שעדיין אין הסכמה לחתום על הסכם גירושין.
2.  אם מתנהל משא ומתן לגירושין, אפשר להתנות את הסכמת אמך לגירושין בכך שאביך יתחייב לשלם לה מזונות גם לאחר הגירושין.
3.  אם אין הסכמה לגירושין, ממילא אי אפשר יהיה לאכוף על אמך גירושין, ובמיוחד במצב שבו היא אישה חולה שאינה יכולה לעבוד ואין לה הכנסות אחרות.
4. אם יש לאמך הכנסות אחרות, או אם היא זכאית לכספים ולרכוש במסגרת איזון המשאבים שבין  הורייך (חלוקת הרכוש והכספים והזכויות שנצברו במהלך הנישואין), יהיה על אמך לבדוק אם יהיה  בקבלת חלקה בהם כדי לאפשר לה קיום מתאים לאחר הגירושין, ולפי זה להחליט אם היא מסכימה לגירושין גם מבלי שיוסכם על מזונות לאחר הגירושין.
5. בכל מקרה, אם לא תהיה אפשרות להסדיר בהסכמה את אמצעי המחיה של אמך לאחר הגירושין,  יהיה צורך להתמודד על השאלות האלה במסגרת ההליכים בבית המשפט.
6. האמור לעיל אינו צריך להיות קשור למזונות הילדים הקטינים. אלה הם מזונותיהם ולא מזונותיה של אמך. אמך זכאית למזונות משלה ולאמצעי מחיה משלה.

סטטוס צוואה הדדית במקרה של גירושין

שאלה: אני ואשתי נפרדנו לפני 5 חודשים. עדיין לא נפתח הליך גירושין. אנחנו נשואים 19 שנה,  ולפני 7 שנים כתבנו צוואה הדדית. האם אחרי הגירושין הצוואה מתבטלת, ולא אנחנו צריכים לבטל אותה?

תשובה: צוואה הדדית - כמו כל צוואה שאינה מוגדרת צוואה הדדית - אינה מתבטלת מאליה כל עוד לא בוטלה, ואין לכך כל קשר לגירושין או לכוונה לפתוח בהליכי גירושין. אשר לאופן הביטול של צוואה  הדדית - להבדיל מצוואה שאינה צוואה הדדית - אם מי מבני הזוג מעוניין לבטל את צוואתו, הוא יכול  לבטלה בתנאים האלה: 1. אם הצוואות נערכו לאחר 19.7.2005- המועד שבו התקבל החוק לתיקון חוק  הירושה לעניין צוואות הדדיות. 2. ביטול צוואה הדדית מותנה בכך שמבטל צוואה הדדית ישלח  הודעה על כך בכתב לבן הזוג האחר. 3. אם מדובר בצוואות שנערכו עד יום 18.7.2005, אין צורך במתן הודעה כאמור.

הגבלת מפגשים עם הסבים

שאלה: אני מתגרשת מבעלי בעיקר בגלל ההורים שלו. האם אני יכולה למנוע מהם לראות את הילדים שלי אחרי הגירושין?

תשובה: 1. לא ברור לי אם כבר נחתם הסכם גירושין, ומה נקבע לעניין המשמורת על הילדים ולעניין קבלת החלטות בקשר לילדים.
2. כעיקרון, שני ההורים מוסמכים להחליט בעניין הילדים, לרבות לעניין המפגשים שבין ההורים לבין הוריהם של ההורים.
3. את יכולה לנסות למנוע מהילדים להיפגש עם הורי הבעל כל עוד הילדים נמצאים פיזית ברשותך, אולם אינך יכולה למנוע מהבעל לאפשר מפגשים בין הילדים להוריו כאשר הילדים ברשותו במסגרת הסדרי הראייה של הילדים, ובכלל.
4. זאת ועוד: אם יגישו אבי הילדים או הורי הבעל תביעה לבית המשפט לאפשר להוריו לראות את הילדים, ייתכן שבית המשפט ייעתר לבקשתם בנימוק ולפיו טובת הילדים היא לפגוש את הורי הבעל. 
5. ובכלל, ייתכן שלאחר שיעבור הכעס על הורי הבעל או יתמתן, תוכלי לעשות הפרדה רגשית  ולחסוך מהילדים את הפגיעה בקשר עם הורי הבעל, שהם הסבא והסבתא מצד אביהם.

גישור

שאלה: האם תהליך גישור גירושין מדבר רק על נושאים טכניים של הגירושין, או שהוא מנסה גם לשמר את הזוגיות?

תשובה: הליך גישור נועד להסדיר את המחלוקות שבין בני הזוג ולהביא לפתרון. על כן, כל מה שעומד בדרכם של בני הזוג להגיע למטרה הזאת, לרבות נושאים טכניים, אמור להיות נידון במסגרת הגישור.
אשר למטרה של שימור הזוגיות: השאלה תלויה במי שמגיעים לגישור ומהי המטרה שהם מבקשים להשיג בגישור. אם שני בני הזוג מבקשים לקיים גישור כדי להביא לשימור מערכת היחסים, הרי שבמקרה כזה ינוהל הגישור כדי להשיג את המטרה הזאת. ואם רק אחד מבני הזוג מבקש להמשיך בזוגיות בעוד האחר אינו מסכים לכך, הגישור יעסוק בניסיון לברר את רצונותיהם של הצדדים ולהביא לפתרון למצב הזה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist