כתבות בנושא עו"ד דיני משפחה וירושה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מלחמה ושלום בגירושין: מה עומד מאחורי הדרישה ל"שלום בית"

המונח "שלום בית" עשוי לתאר כמיהה למצב של שלווה, אהבה ותיקון, אך זאת לצד הפיכתו כנשק משמעותי במסגרת מאבקי הממון והמשמרות הכרוכים בגירושין בין בני זוג. מה כדאי לדעת על הדרישה לשלום בית ומי יסייע לכם בתהליך?

בכתבה זו:
השלום מתחיל בתוכנו - או בבית המשפט | שלום בית ככלי סחיטה | סנקציות כנגד המסרבים לשלום בית | שלום בית בכוונה אמיתית - המפתח להצלחה | מה כולל מסמך שלום בית?

זה קורה במשפחות הכי טובות. זמן קצר אחרי החתונה, או דווקא בתום שנים רבות של זוגיות, מחליטים לפרק את התא המשפחתי ולהתגרש. הגירושין יכולים להיות מכובדים ומהירים אבל לעתים רבות יובילו למאבק משפטי, אשר במהלכו יצוץ המונח "שלום בית".

כן, באמצע המסלול המהיר לפרידה יופיע תמרור עצור שיזכיר את האפשרות לנסות שוב לחיות יחד, וחשוב לדעת מה עומד מאחוריו ומה משמעותו. תהליך שלום בית נולד מתוך מאבק, והדבר נכון כמעט לגבי מרבית בני הזוג שעומדים בפני גירושין. מה שמשתנה הוא הדמויות הפעילות וסיפור חייהן, מצב המלחמה ביניהן, זהותו של יוזם התהליך ומטרותיו בעיני הצדדים. כאמור, מדובר בניסיון אחרון, כן ואמיתי לחיות יחד, או בכלי טקטי שיאפשר פגיעה והנחלת תבוסה לצד השני.

השלום מתחיל בתוכנו - או בבית המשפט

את יוזמת השלום יכולים להניע שני בני הזוג יחד, אחד מהם או בית המשפט. במצב בו בני הזוג רבים, מתרחקים ולא מסתדרים ביניהם, אבל רוצים למצוא את הדרך בחזרה אחד לשני, הם יכולים להתחיל יחד בניסיון למנוע את פירוק החבילה. לרוב, במצבים אלה בני הזוג פונים מיוזמתם לטיפול זוגי ומתחילים בתהליך שלום בית.

אפשרות נוספת היא מצב בו כבר החל הליך הגירושין בין בני הזוג ומתנהל מו"מ לקראת הסכם גירושין, או שאחד מבני הזוג עזב את הבית והגיש תביעה. במקרים אלה יכול אחד מהצדדים להגיש לבית הדין הרבני תביעה לשלום בית ובמסגרתה יצהיר על כוונתו הכנה לשקם את היחסים הזוגיים ואת האמונה שיש לו בכך. האפשרות השלישית היא יוזמה של בית המשפט שזיהה ניצוץ של תקווה ופתח להבראת הזוגיות ובנייתה מחדש.

שלום בית ככלי סחיטה

בעוד שלום בית יכול להיות ניסיון אמיתי לשקם את מערכת היחסים ולהביא למניעת הגירושים, תוך כיבוד האינטרסים השונים של הצדדים המעורבים, ישנם תהליכי גירושין בהם הוא מהווה כלי נשק מול הצד שכנגד, במטרה לסחוט אותו ולפגוע בו. במקרים בהם בן זוג נחוש להתגרש, הצד השני יכול להגיש תביעה לשלום בית ובכך להכשילו, לעכב אותו ולסחוט על הדרך הטבות שונות וניצחונות קטנים ומתוקים בדרך לפרידה.

דרישה לשלום בית. צילום: shutterstock

למרות שהדיינים מודעים לכך שפעמים רבות מדובר בתביעת סרק לשלום בית, כחלק ממשחק כוחני, וחרף ניסיונם הרב בטיפול בתיקים שכאלה, הם לא ממהרים לדחות תביעות לשלום בית משום שאינם יודעים לזהות מה המטרה האמיתית.

אתרו עורכי דין ומגשרים באינדקס דפי זהב

דיינים רבים לא יכולים לסרב בלב שלם לאישה בוכייה המבקשת שלום בית ומבטיחה להתאמץ לשוב למוטב ואף מציגה ראיות לפגישה אצל מטפל זוגי, כשלמעשה כוונותיה אינן טהורות. כמובן שבמידה ויתרשמו שמדובר בתביעת סרק המהווה אמצעי סחיטה - ימהרו לדחותה.

סנקציות כנגד המסרבים לשלום בית

לפסק דין של שלום בית ע"י בית משפט אין שיניים ולא ניתן לכפותו בשום דרך. בית הדין לא יכול לחייב את אחד מבני הזוג לגור עם בן הזוג השני וגם לא לנסות להידבר איתו, אולם באפשרותו להטיל על הצד המתנגד סנקציות שונות ולתת סעדים לצד המבקש (כגון צו עיכוב יציאה מהארץ, צו עיקול על הרכוש וכדומה, במטרה "לעודד" את מאמצי השלום).

כמו כן, המבקש יכול להגיש בקשה להכיר בבן/בת הזוג כמורד/ת. במידה והבעל יוכרז "מורד", האישה, שביקשה שלום בית ונתקלה בסירוב, תוכל להתגרש ולקבל גט, כולל סכום הכסף המצוין בכתובה, ואילו במידה שאישה תוכרז "מורדת", יהיה הבעל שניסה להשכין שלום בית פטור מתשלום מזונותיה במסגרת הגירושין.

שלום בית בכוונה אמיתית - המפתח להצלחה

כדי שתהליך שלום בית יצליח, חשוב מאד להיעזר בכמה שיותר גורמים מקצועיים ומנוסים שיעניקו לצדדים המעורבים רשת ביטחון. את כל האנרגיה, הזמן והממון שבני הזוג עתידים להשקיע בהליך הגירושין הארוך, מוטב להשקיע בשיקום היחסים תחילה. כדאי לשכור עו"ד דיני משפחה, פסיכולוג, מגשר בעל ניסיון וכמובן יועץ זוגי על מנת להתחיל בתהליך של טיפול זוגי.

מה כולל מסמך שלום בית?

מדובר במסמך המנוסח בין הצדדים, לרוב באמצעות עורך דין המתמחה בדיני משפחה, אשר שואף להסדיר את היחסים ביניהם בעת הניסיון להשכין שלום בית. יש לאשר הסכם זה בבית המשפט כדי להעניק לו תוקף משפטי ועליו להיות מפורט ולהתייחס לשלל מצבים, במטרה ליצור תנאים אופטימליים להצלחת התהליך.

חשוב מאד שההסכם יכלול פירוט של המחלוקות הקיימות, של הניסיונות אותם יש לנקוט כדי להגיע לפתרון, את חלוקת האחריות לעניינים שוטפים בין הצדדים לרבות אחזקה וניקיון הבית, מילוי מטלות, עריכת קניות, טיפול בילדים ועוד, וכמובן, את התנאים לפידה במידה וחרף כל המאמצים שלום הבית ייכשל.

מהו שכר הטרחה של עו"ד לדיני משפחה? בדקו במחירון דפי זהב

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist