accessibility

היי אורח,  

התחבר

Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא פסיכותרפיה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

היזהרו מחיקויים: המדריך המלא לפסיכותרפיסטים

בשדה הרחב של הפסיכולוגיה, פסיכותרפיה היא התחום הפרוץ ביותר, מה שהופך כמובן חממה לשרלטנים. זה לא אומר שאין גם אנשי מקצוע טובים ורציניים. איך מבדילים ביניהם? בשביל זה אנחנו כאן

בכתבה זו:
מדוע בעצם התחום כל כך פרוץ? | ובכל זאת, מיהו פסיכותרפיסט? | מה עושה הפסיכותרפיסט? | כיצד לבחור פסיכותרפיסט?

בהגדרתה הכללית ביותר, פסיכותרפיה היא טיפול נפשי (פסיכו, משמעו נפש. תרפיה, משמעה טיפול), כלומר - בשימוש באמצעים פסיכולוגיים לטיפול במשברים, מצוקות והפרעות נפשיות. אולם זהו התחום המבלבל ביותר, הפרוץ ביותר לכניסתם של אנשים שלא הוכשרו כהלכה (או למצער, שרלטנים) והקשה ביותר לבקרה. עובדה זו מחייבת זהירות והכרת השטח. מדריך זה יסייע לכם, למרות אי הסדר, לוודא שאתם נעזרים באיש או אשת מקצוע בעלי הכשרה מתאימה.

מדוע בעצם התחום כל כך פרוץ?

לכל מקצוע טיפולי בארץ יש הגדרה חוקית ותקנות המגדירות מי רשאי לעסוק בו. כך הדבר ברפואה, למשל, וכך כשמדובר בפסיכולוגים. בשל מאבקים ארוכים, שלא כאן המקום לפרטם, לא חוקק חוק הפסיכותרפיה, ובהיעדר חוק המגדיר זאת - המקצוע למעשה אינו מוכר. מקצוע לא מוכר מזמין אי סדר, מאחר שלא מתקיימים בו סטנדרטים המחייבים את כל העוסקים בו, וכל דכפין משייך עצמו אליו.

ובכל זאת, מיהו פסיכותרפיסט?

מי שסיים את לימודי הפסיכותרפיה במכון מוכר. כפי שתיארנו, היעדר חוק מעלה את השאלה מיהו בעצם המוסמך להכיר במכוני ההכשרה? ישנם מספר ארגונים וולונטריים המגדירים מסלולי לימוד בהם הם מכירים, וקרוב לוודאי שכאשר יחוקק לבסוף חוק הפסיכותרפיה, הם יהוו את הסטנדרט למתן הכרה חוקית. האגודה הישראלית לפסיכותרפיה היא הארגון הבולט ביותר, המקבל לשורותיו חברים העומדים בקריטריונים שהגדיר, והאיגוד הישראלי לפסיכותרפיה פסיכואנליטית פועל באופן דומה בתחום הצר יותר של הגישה הפסיכואנליטית. ארגונים נוספים מייצגים גישות ספציפיות יותר (כדוגמת הגישה הקוגניטיבית התנהגותית).

בהיעדר 'מקצוע' המתקרא פסיכותרפיה, מדובר בלימודי המשך. הם מתקיימים לאחר שהמתעתד ללמוד בהם הוכשר כאיש מקצוע בתחום אחר. כך, פסיכולוג קליני אשר נמצא בתהליך התמחותו (או מספר שנים לאחריה) יכול להעמיק את ידיעותיו על ידי לימוד בבית ספר לפסיכותרפיה. הכלל הרצוי, אם כן, הוא שלפסיכותרפיסט תהיה קודם כל הכשרה מוכרת במקצוע בסיסי: שיהיה פסיכולוג מומחה, פסיכיאטר, עובד סוציאלי, או מטפל ביצירה והבעה. 

מה עושה הפסיכותרפיסט?

רוב שיטות הטיפול מתבססות על קשר מילולי (שיחות), והמטפלים שייכים לאחד המקצועות המוכרים (פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים ומטפלים ביצירה והבעה). ישנן שיטות טיפוליות המתבססות על טכניקות אחרות (תנועה, אומנות, מוזיקה וכדומה) או על אמצעים חווייתיים-רגשיים (כטיפול בהיפנוזה), אך לכולן מספר מאפיינים משותפים: בין המטפל והמטופל מתקיים קשר גומלין, המטפל אחראי על התהליך ומביא איתו את הידע המקצועי, ובין המטפל והמטופל צריך שתהיה ברית טיפולית, קשר המבוסס על אמון, הכלה והבנה אמפטית (יכולתו של המטפל להיכנס לעולמו של המטופל ולהבינו).

ניתן לחלק את הטיפולים הנפשיים לארבע גישות עיקריות: הגישה הפסיכודינמית, הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, הגישה המערכתית והגישה האקזיסטנציאליסטית וההומניסטית. בכל אחת מהגישות הללו יש זרמים שונים, לעתים מנוגדים מאוד זה מזה. בנוסף, יש טכניקות ייחודיות שכדאי להכיר ולשקול האם הן רלוונטיות לבעיה שלנו. הגבולות בין הגישות השונות מטושטשים פעמים רבות, ומטפלים רבים עובדים באופן אינטגרטיבי או אקלקטי, כלומר - משלבים שיטות טיפול שונות. יתרה מכך, היות שניתן לפעול עם אותו מטופל באופן שונה בתקופות שונות, מטפל אינטגרטיבי מתאים את הגישה הטיפולית לבעיה הספציפית שלכם, לדרכי הביטוי שלכם וליכולותיכם. פירוט של הגישות המרכזיות בפסיכותרפיה תוכלו למצוא במדריך לבחירת פסיכולוג. מדריך זה יאפשר לכם זיהוי ראשוני של הטיפול המתאים לכם.

כיצד לבחור פסיכותרפיסט?

1. ראשית, הגדירו את בעייתכם. תוכלו להיעזר במדריך לבחירת פסיכולוג לצורך זה.

2. אספו המלצות ממכרים, אנשי מקצוע (רופא המשפחה יכול להוות כתובת מצויינת).

3. מומלץ לוודא שאיש המקצוע אליו אתם פונים הוא לא רק בוגר תכנית לפסיכותרפיה, אלא שייך לאחד המקצועות המוכרים ומחזיק ברישיון של 
משרד הבריאות (פסיכולוג מומחה בתחומו - ראו את המדריכים הרלוונטיים ב"zap דפי זהב", רופא פסיכיאטר או עובד סוציאלי קליני). הדבר יקנה לכם תעודת ביטוח ומחויבות לחוק ולכללי האתיקה (הקיימים בכל אחד מהמקצועות המורשים). בקשו לראות רישיון מקצועי (ניתן לוודא זאת בדרך כלל בפנקסים המקצועיים במשרד הבריאות, הזמינים גם באינטרנט, כפנקס הפסיכולוגים או פנקס העובדים הסוציאליים).

4. רצוי שהמטפל יהיה בעמדת למידה והכשרה מתמידים. מקצוע טיפולי מחייב הכשרה, תהליכי הדרכה והתעדכנות מקצועית שוטפים. נסו להעריך האם מדובר באיש מקצוע הבטוח שהוא יודע הכל (היזהרו מכאלו), או באיש מקצוע המכיר במגבלותיו וממשיך ללמוד ולהשתלם.

  • בשיחת טלפון מומלץ לוודא התאמתו של המטפל לטיפול בבעיה הנתונה. בהזדמנות זו חשוב להתרשם ממנו התרשמות ראשונית. לכימיה, לתחושת האמון ולאינטואיציה יש חשיבות רבה.
  •  
  • בפגישה הראשונה הגדירו את מטרות הטיפול/התערבות. מחקרים מראים כי כשקיימת התאמה במטרות הטיפול של המטפל והמטופל - סיכויי ההצלחה עולים לאין שיעור.
  •  
5. קבעו סשן היכרות בן מספר מפגשים, שלאחריו תוכלו להעריך שוב את מטרות הטיפול ולהחליט האם ממשיכים לעבר המטרה שהוגדרה.

 
ד"ר אודי בונשטיין, פסיכולוג קליני מומחה-מדריך ופסיכולוג רפואי מומחה; פסיכולוג ראשי של ביה"ח לגליל המערבי, נהריה; ראש התכנית לפסיכותרפיה, בצפת.
 
הקליקו על מערכת סינונים מתוחכמת המציגה רשימה ממוקדת של פסיכותרפיסטים, על פי תחום הטיפול שלהם.
 
הערה: מטעמי נוחות נכתבו הדברים בלשון זכר. בכל מקום שמופיעים הדברים בלשון זכר, הכוונה היא לגברים ולנשים כאחת.

>> בואו לדבר על זה בפורום פסיכותרפיה.
>> בואו להיתעדכן במחירים בתחום - מחירון פסיכותרפיה.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist