אילוסטרציה/שאטרסטוק/מסוכן לפתוח חברה ללא ליווי עורך דין WhatsappFacebookTwitterShare

צמצום הבירוקרטיה או סיכון ממשי? קורונה 2020

בתזכיר אשר פורסם ב- 13.4.20 הורה שר המשפטים אמיר אוחנה, על אפשרות של פתיחת חברה באופן מקוון. ניחא ללא אימות חתימות בפני עורך דין, אולם מה לגבי כל היתר?

קורונה 2020

עומדים לפני פתיחת חברה או ישות עסקית משותפת? לפני שאתם ממהרים לעשות זאת באמצעים המקוונים החדשים אותם מציע שר המשפטים, אמיר אוחנה, בדקנו עם עו"ד איתי נווה, מומחה במשפט מסחרי ובעל ניסיון רב בייעוץ משפטי בכל הנוגע להתאגדות עסקית, את החשיבות במעורבות עורך דין בפתיחת שותפות וחברה.

 

התאגדות עסקית – קריטית להצלחת העסק

"רבים סבורים כי פתיחת חברה, לרבות הסכם מייסדים ותקנון, היא נחלתם של חברות ותאגידים גדולים, אולם לא כך הם פני הדברים. במציאות של ימינו, במדינת ישראל ישנם כ- 500 אלף בעלי עסקים קטנים-בינוניים, אשר לא מודעים לחשיבות הטמונה ברישום והתאגדות העסק שבבעלותם". מסביר עו"ד איתי נווה, ומדגיש כי תהליך הרישום וההתאגדות של עסקים קטנים ובינוניים, החל ממכולת שכונתית, חנויות מסחר, מספרות, מסעדות וכדומה, הינו זהה לתהליך אשר מתקיים בחברות ובתאגידים הגדולים והינו קריטי ביותר".

 

"זכויות אצל צד אחד, חובות אצל צד אחר"

לדבריו של עו"ד נווה, עסק אשר לא התאגד בצורה נכונה, אינו יכול להבין ולצפות את הסיטואציות אשר עתידות לקרות, אשר הינן הרות גורל. "לדאבוני", הוא מוסיף, "גם כיום, במתכונת הקיימת, אני מקבל פניות רבות של בעלי חברות אשר התאגדו בצורה לא נכונה ושרויים בסכסוך עסקי עם השותפים שלהם. אם אלו הם פני הדברים כיום, מה צפוי לקרות לאחר תיקון החוק המוצע?"

נראה כי לא ברור מה עשוי להתרחש במצב בו אחד השותפים חלה במחלה אשר מצריכה ממנו טיפולים וכתוצאה מכך הוא נאלץ להיעדר רבות מהעסק? "מה קורה במצב בו השותפים התבגרו ומעוניינים לצרף לעסק בן או בת ממשיכים, האם זה אפשרי?" מעלה עו"ד נווה דוגמאות מהשטח, ואף מזהיר כי "אחד הצדדים עשוי להשתלט על החברה כאשר אין תרשים זרימה, אשר מכוון מה מותר ומה אסור".

אילוסטרציה/שאטרסטוק/מדוע מתנגדים לשר המשפטים?

 

מטרתו של שר המשפטים להפחית בבירוקרטיה?

"אענה לך באמצעות סיפור מהשטח", מחייך עו"ד נווה. "פנו אליי שלושה שותפים, אחד מהם מעוניין לפרוש אך אינו מודה בכך, אלא טוען שמעוניין להכניס את בנו כממלא מקומו בחברה. על פניו, מה הבעיה? זה הבן שלו", מסביר עו"ד נווה.

"הממשק כרגע הוא של שותפים מוכרים, כאשר כל אחד מהם יודע מהו תחום אחריותו בחברה, אולם כאשר נכנס צד נוסף, על אף שהוא בנו של אחד הצדדים, המצב עלול להתערער. השותפים האחרים אינם מכירים אותו, אינם יודעים מהן יכולותיו, חולשותיו והאם יש לו כוונות חיוביות לתרום לחברה או לעשות בה כרצונו?"

הַכְוונה באמצעות ייעוץ משפטי לפני פתיחת החברה, כמו גם לאחריה, יכולה לקבוע בין היתר הגדרות והסכמים אשר חלים על כל השותפים והתייחסות לצירוף בנים ממשיכים לעסק.

 

חקירה מעמיקה היום – שקט כלכלי מחר

"בעיניי, המהות של פתיחת חברה היא לפנות לעורך דין ולעבור 'חקירה מעמיקה', באמצעותה אני יכול לבדוק מה המטרה של החברה, מה התפקיד של כל אחד מהשותפים והיכן כל אחד לא רוצה "שיתערבו לו", מסביר עו"ד נווה.

עוד הוא מוסיף: "אני שואל שאלות שעשויות להיתפש כפרטיות, כגון מה המצב המשפחתי שלך? האם יש לך הסכם ממון עם בן או בת הזוג?". נתון מעניין נוסף שמשתף איתנו עו"ד נווה, הוא כי "גם בני הזוג של בעלי החברה חותמים על כך שבמקרה של סכסוך משפחתי, הדבר לא יכול להשפיע על העסק". "אלו דברים שכאשר מבצעים התאגדות עצמאית, ללא עורך דין מומחה בתחום, ברוב המקרים אף אחד מהשותפים לא מעלה אותם על דעתו".

"אני מעמיק לרזולוציה של שעות עבודה, חלוקת תפקידים, כספים, שירות לקוחות, גיוס עובדים ואחריות על עובדים" מסביר עו"ד נווה. "כל אחד עם בלעדיות ותחומי אחריות ברורים, ומנגנון ברור לשני הצדדים, כך אפשר להקים חברה יציבה, איתנה, בעלת הגדרות ידועות וסדר מוסכם על כל הצדדים".

"ההנחיה של שר המשפטים לוקחת הליך עסקי מורכב בין אנשים, אשר כולל חובות וזכויות, התנהלות כספית בבנק ופרנסה של משפחות שלמות ומבטלת את כל זה" כך טוען עו"ד נווה.

אילוסטרציה/שאטרסטוק/מי מרוויח מהישות העסקית?

 

התאגדתם באופן מקוון ללא עו"ד? זה מה שאתם עלולים לפספס

מסתבר כי כפי שהגדיר אותן עו"ד איתי נווה, התוצאות עשויות להיות הרות גורל. מבחינה משפטית, קיים סיכון גבוה יותר לתביעות ולסיבוכים משפטיים, כאשר אין הגדרות ברורות לפני היציאה לדרך משותפת.

"חוק החברות מתייחס לכך שהחלטות צריכות להתבצע על ידי הדירקטוריון של החברה ואסיפת בעלי מניות", מסביר עו"ד נווה. "הדירקטוריון הוא הגוף המבצע וכאשר לוקחים החלטות שהן בעלות אופק אישי ולא למטרות החברה, הדבר בא כנגד האינטרסים של החברה, ועליהם אני בא להגן".

"לדוגמה, אם חברה מעוניינת להשקיע בתוכנה או במיזם, ואחד השותפים מגייס קרוב משפחה לטובת ההשקעה, קיים סיכוי כי הוא פועל כנגד מטרת החברה, היות וההיכרות האישית עשויה להיות  אינטרסנטית עבורו ופוגעת בחברה", מסביר עו"ד נווה.

 

מי מרוויח מהישות העסקית?

פן נוסף ומשמעותי ביותר בנוגע לתוצאות העתידיות, במידה ולא נעשתה התאגדות באמצעות עורך דין הוא הפן הכלכלי, אשר מתממשק במהרה עם הפן המשפטי. "כאשר הצדדים לא מגיעים להסכמה כלכלית, מהר מאוד הסכסוך יתדרדר לקווים משפטיים, וניתן למנוע מראש את כל ההתעסקות הזאת", מסביר עו"ד נווה. "גם ברמה של קביעת כמה מורשי חתימה יש בחברה וכיצד מתבצעת ההתנהלות הכלכלית השוטפת של העסק. על כל אלו רצוי לשוחח ולהגיע להסכמה בתחילת הדרך, מכיוון שלאחר מכן, עוגמת הנפש, הלחץ והסטרס והמחיר האישי שההתעסקות הזו גובה, הוא יקר, עצום, ומיותר".

 

לשכת עורכי הדין – מתנגדים לשר המשפטים

לשכת עורכי הדין מתנגדת נחרצות ליוזמה של שר המשפטים. "עורכי הדין בקיאים בכל הקשור לזכויות וחובות של תאגידים, השלכות לעניין אחריות משפטית, חבות כספית, מיסוי חברות ודינים החלים על חברות. לפיכך, כדי לא לפגוע באינטרס של המקימים ושל הציבור, נוכחותו של עורך דין בשלבי התהליך היא בעלת חשיבות והכרח מאין כמותם".

 

**המידע המוצג בכתבה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או הימנעות מהליכים. כל המסתמך על המידע המופיע בכתבה עושה זאת על אחריותו בלבד.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist