כתבות בנושא עורכי דין פלילי - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

מפגש ישיר עם החוק: משמעותו של כתב האישום בהליך פלילי

מתי ונגד מי מוגש כתב אישום? אילו גופים לוקחים חלק בתהליך? והעיקר - מה יכול לעשות הצד הנתבע וכיצד יש לפעול כדי לבטל את רוע הגזירה? סיור קצר במסלול שמתחיל עם הגשת התלונה ומסתיים בגזר הדין בבית המשפט

בכתבה זו:
כל הדרך אל כתב האישום | מקרים בהם לא מוגש כתב אישום | כתב אישום? לא סוף פסוק | שלב ההכרעה: זיכוי או הרשעה

בכל יום מחדש אנחנו מקיימים את שגרת חיינו מבלי לתת את הדעת על דבר כמעט מובן מאליו: הפעולות הרבות אותן אנו מבצעים, הן פועל יוצא של היותנו אנשים חופשיים. אנחנו בוחרים כיצד להתנהל מתוך ההנחה שכל אדם חופשי לעשות כרצונו, אבל גם מודעים לכך שיש דברים האסורים על פי חוק. אם נקבע בחוק כי קיים עונש מסוים על פעולה כלשהי, הרי שמדובר בעבירה. במדינת חוק, נגד מי שעבר עבירה והוחלט להעמידו לדין, מוגש כתב אישום.

כתב אישום הוא מסמך כתוב, אשר מוגש לבית המשפט על ידי התביעה מטעם מדינת ישראל, עם העתק לנאשם. בחלק הראשון של מסמך זה מתוארות העבירות המיוחסות לנאשם, בחלק השני סעיפי החוק עליהם עבר הנאשם ובשלישי - רשימת עדי התביעה. לכתב האישום מצורפת הזמנה לדיון עבור הנאשם עם התאריך, המקום, מספר התיק הפלילי ושם השופט.

כל הדרך אל כתב האישום

הליך ההעמדה לדין מתחיל בדרך כלל עם הגשת תלונה למשטרה על ידי אדם (מתלונן) כנגד אדם אחר (חשוד) בקשר לעבירה שהאחרון ביצע, או כאשר אותו חשוד נתפס על ידי נציגי אכיפת החוק (שוטרים). החשוד ייחקר תחילה על ידי המשטרה, ולאחר מכן תתקבל החלטה אם להגיש נגדו כתב אישום.

הגשת כתב אישום. צילום: shutterstock

בסיום החקירה מעבירה המשטרה את התיק לתביעה המשטרתית או לפרקליטות (לפי סוג העבירה) עם המלצה להגשת כתב אישום או עם ההחלטה על סגירת התיק. התביעה או הפרקליטות אינן מחויבות לפעול בהתאם להמלצת החוקרים, וההחלטה אם להגיש כתב אישום תתקבל על ידן רק אם הן סבורות שכתב האישום מבסס סיכוי סביר להרשעה. שאלה זו תיבחן על רקע הראיות בתיק, גרסת הנאשם, הראיות התומכות בגרסתו והסיכוי שטענותיו יאומצו על ידי בית המשפט, להערכתו של התובע בתיק.

חשוב לציין כי ניתן להשפיע על ההחלטה אם יוגש כתב אישום, גם לאחר שהסתיימה החקירה. לשם כך כדאי להשתמש בעורך דין פלילי מיומן ולהגיש בקשה לשימוע, כדי לשכנע את התביעה להסיר את הבקשה להעמדה לדין. חשיבות קיומו של הליך שימוע תקין ומקצועי מתחדדת לאור ניסיון החיים, המלמד כי הסיכוי להניא את התביעה לאחר שכבר הוגש כתב אישום, הוא נמוך יותר.

מקרים בהם לא מוגש כתב אישום

חוסר אשמה - חקירה מגיעה, כאמור, לאחר שהוגשה תלונה למשטרה. אם יתברר במהלכה כי לא היו דברים מעולם - לא יוגש כתב אישום והתיק ייסגר בעילה של חוסר אשמה.

היעדר עניין לציבור - גם אם ייקבע על ידי החוקרים כי יתכן שהחשוד אכן ביצע את העבירה, אין הדבר אומר בהכרח שיוגש נגדו כתב אישום, כמו במקרה של היעדר עניין לציבור. אילו מקרים מוגדרים כחוסר עניין לציבור? למשל, החזקת סם לשימוש עצמי בכמות מזערית או כאשר לנאשם יש נסיבות אישיות שמצדיקות אי העמדה לדין (גיל מבוגר מאד או מצב בריאותי בעייתי).

חוסר ראיות - סגירת תיק בשל חוסרו ראיות תתקיים כאשר קיימות ראיות להעמדה לדין, אך הן אינן מספיקות להוכחת אשמתו של החשוד.

אם בתום החקירה הוחלט לסגור את התיק מחוסר אשמה, הוא יימחק מרישומי המשטרה, ואילו בשני המקרים האחרים הוא יישאר במאגר הפנימי של משטרת ישראל למשך 7 שנים (או יותר בנסיבות מסוימות). החשוד עצמו מקבל, עם ההודעה על ההחלטה שלא להעמידו לדין, גם את העילה לסגירת התיק. בשלב הזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי ולבדוק האם ניתן לשנות את עילת סגירת התיק, כיוון שיש לכך כאמור משמעות עתידית עבור החשוד.

אתרו עורך דין המתמחה במשפט פלילי באינדקס עורכי הדין של דפי זהב

כתב אישום? לא סוף פסוק

אם לאחר כל השלבים שהוזכרו עד כה הוחלט בכל זאת על הגשת כתב אישום, ואם החשוד לא עשה זאת עד כה, מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי, שישמש כסניגור מול התביעה. בשלב זה חומר הראיות בתיק החקירה, שעד עתה היה חסוי, ניתן לעיון על-ידי הנאשם או עורך דינו, כדי לאפשר להם ללמוד אותו, לבחון את הראיות ולבחור בהליך המתאים ביותר.

פנייה מוקדמת לעורך דין גם תסלול את הדרך האופטימאלית לנקיטת צעדים טרום-משפטיים אחרים שתוצאתם עשויה למנוע את ההעמדה לדין על ידי ביטול כתב האישום או עיכוב ההליכים בבית המשפט. דוגמה למצבים בהם תשקול התביעה לסגור את התיק אפשר למצוא בתיקי אלימות במשפחה שבהם התגלו ראיות לפיהן התלונה הוגשה על מנת להשיג יתרון בתיק הגירושין.

שלב ההכרעה: זיכוי או הרשעה

המשפט הפלילי עצמו נפתח בהקראת כתב האישום לנאשם ("הקראה"), שמודיע לבית המשפט האם הוא מודה בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום או כופר בהן. בנוסף מועלות על ידי סנגורו טענות מקדמיות, בהן הוא מסביר למשל כי לבית המשפט אין סמכות לדון בעניין או כל טענה טכנית או מהותית הנוגעת לכתב האישום ועשויה לגרום לביטולו לפני הדיון לגופו של עניין.

בהמשך מגיע שלב הדיונים המשפטיים בעניין כתב האישום, בו מוגשות הראיות של שני הצדדים - התביעה והנאשם. לכל צד יש אפשרות לחקור את הצד השני אודות ראיותיו. ההליך הפלילי מסתיים ב"פסק הדין" המזכה את הנאשם (זיכוי) או קובע שהוא אשם בדין (הרשעה), ומיד לאחר מכן "גזר הדין" בו נקצב למורשע העונש על פי הקבוע בחוק ולפי שיקול דעתם של השופטים.

מהו שכר הטרחה של עורך דין פלילי? בדקו במחירון המתעדכן של דפי זהב

 

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist