
לומדים בדרך הקשה: המדריך לאבחון וטיפול בלקויות למידה
ילד עם בעיות לימודיות זה עניין מטריד ולא נעים, אבל לא צריך להיכנס ללחץ. אבחון מהיר יגלה אם הוא סובל מלקות למידה כלשהי, ואז כבר יש פתרונות בשפע. מדריך מהיר להורה המודאג
לקות למידה היא אחת הבעיות המטרידות ביותר הורים בעידן במודרני. ילדים רבים סובלים ממנה, ולפעמים נדמה לנו שהמצב רק מחמיר, אבל זה בעיקר בגלל שהיום יכולות האבחון טובות הרבה יותר וכך גם אפשרויות הטיפול. אצל חלק מהילדים התסמינים מופיעים בגיל צעיר יחסית ואצל אחרים בגיל מבוגר יותר. מדובר, בסופו של דבר, בהפרעות בפעילות המוח באזורים מסוימים. זו לא תופעה תרבותית או סביבתית ולא צריך להתייחס אליה ככזאת. זו בעיה רפואית, ובניגוד לעבר, יש דרכים רבות להתמודד איתה.
לפעמים זו סתם בעיית ראייה
לקות הלמידה השכיחה ביותר היא דיסלקציה. למעשה, 10% מהאוכלוסייה סובלים מדיסלקציה ברמה כזו או אחרת. אצל הגברים השיעור הוא 20% ואצל נשים 5% בלבד. התסמינים הבולטים הם שגיאות כתיב מרובות, קושי באחזקת העט, וכתב יד בלתי קריא.
אבל למרות ההתקדמות האדירה, עדיין לא תמיד פשוט לאבחן ילד הסובל מליקויי למידה. יש ילדים שפשוט מתפתחים בקצב איטי יותר, וזה לא אומר דבר וחצי דבר לגבי היכולות והתפקוד שלהם. הכל נמדד ביחס לנורמה. נורה אדומה צריכה להידלק ברגע שבעיות כמו כתיבת אותיות במהופך או חוסר יכולת הפנמה של מושגים וידע ממוצע, לא נעלמות.
אבחון הבעיה
מורים יכולים לעזור מאוד בהנחת אצבע על הבעיה, אבל חשוב לזכור כי הם אינם מוסמכים לספק אבחנה, אלא רק לשער. מצד שני, המורים נמצאים עם הילדים שעות רבות בסיטואציות לימודיות, אז כדאי להתחשב במה שהם אומרים ולגשת לאבחון מקצועי. תתפלאו כמה פעמים מתברר שהילד בסך הכל סובל מבעיות שמיעה או ראייה.
במסגרת האבחון מתבצעות לילד מספר בדיקות שאמורות לזהות את לא רק את הקשיים שלו, אלא גם את המקור שלהם ואת דרך הטיפול המקסימלית בהם. האבחון כולל פעילויות עם עיפרון ונייר, פאזלים, מענה על שאלות ולפעמים גם עבודה באמצעות מחשב. לפני שניגשים לאבחון חשוב להכין את הילד ולהסביר לו מה צפוי, כדי להפחית מעט את החרדה ולעזור לו להגיע לאבחונים כשהוא במצב רוח טוב ומרוכז.
דרכי טיפול: לא לפחד מחשמל
כיום יש שלוש גישות טיפול שכיחות: הראשונה גורסת כי אפשר לעזור לכל ילד כמעט להתמודד עם הליקוי ולהתגבר עליו בעצמו. השנייה נקראת 'אסטרטגיה מפצה' והיא מלמדת את הילד טכניקות שונות לעקוף את הליקוי. והגישה השלישית מאמינה בתיקון הפגם המוחי באמצעות טכנולוגיה הנקראת 'נוירופידבק'. מחקרים מוכיחים כי לקות למידה נובעת בדרך כלל מאזור מוח שפועל באופן לא תקין, או בבעיית תקשורת בין אזורים שונים. השיטה הזו משפיעה על הפעילות החשמלית של המוח ומתקנת את הבעיה מהיסוד. זה אכן נשמע מפחיד מאוד, במיוחד עבור הורים, אבל מדובר בשיטה בטוחה שהוכיחה את עצמה פעמים רבות.
סל מתנות: מי זכאי לסיוע?
בכל מקרה, אם נמצא שהילד אכן סובל מלקות למידה, שוב, זה לא סוף העולם. בירור קצר בעירייה או במשרד החינוך יכניס לחייכם את המושג 'ועדת סל שילוב', ועדה שתפקידה לקבוע האם הילד זכאי לסיוע ולהמליץ על היקפו. יש מקרים רבים בהם פשוט צריך לתת הנחיות לבית הספר שיקלו על הילד, למשל התעלמות משגיאות הכתיב שלו, מתן תוספת זמן קריטית במבחנים השונים, או אפילו הכתבות והקראות של מבחנים, או המרות מבחנים. כל ההתאמות עוברות אישור של המועצה הפדגוגית בהסתמך על האבחון של הילד. המערכת מותאמת לטפל בכל מקרה של לקות למידה, ולהצביע על סל הטיפול הטוב ביותר.
אז נכון, זה לא נעים לגלות שהילד שלנו לא 'מושלם', אבל אין באמת דבר כזה. לכל ילד יש את האופי שלו, את הקצב שלו ואת הייחוד שלו, ואבחון מדויק יתן לו את כל האפשרויות למצות את הפוטנציאל שלו. אבחון מדוייק, ואהבה. אהבה תנצח הכל.
>> בואו לדבר על זה בפורום לקויי למידה - אבחון טיפול.
עוד בנושא מפורומים ברשת