כתבות בנושא לימודי נגינה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לימודי נגינה - צלילים ראשונים

הילד שלכם מגלה נטיות מוזיקליות ואתם שוקלים לשלוח אותו ללמוד נגינה? רגע לפני שאתם מציבים בסלון פסנתר חדש או רוכשים גיטרה בוהקת, כדאי לשים לב לפרטים שלפני התו הראשון: באיזה גיל כדאי להתחיל לנגן, מה כלי הנגינה הרצוי והאם ללמוד לבד או בקבוצה?

בכתבה זו:
לימוד נגינה בדרך הנכונה | רושמים את הילד לחוג לימוד נגינה? תנו לו את הכלים המתאימים | ללמוד לנגן לבד או בקבוצה? | להשקיע בתבונה ברכישת כלי נגינה | לשמור על ההרמוניה

בכל אחד מאיתנו טמון הרצון לגלות אצל ילדינו כישרון מוזיקלי מיוחד, ואם הזאטוט התיישב בגיל שנתיים ליד הפסנתר והתחיל להרביץ לקלידים, אנחנו כבר מדמיינים אותו על הבמה באולם הקונצרטים. מעבר לכישרון, מחקרים רבים הוכיחו כי הנגינה נחשבת כמרגיעה וכמפתחת כישורים קוגניטיביים ואחרים, ומלבד ילדים יש גם מבוגרים רבים שמחליטים לקחת כלי נגינה לידיים ולפתח איתו קשר בגיל מאוחר.

לימוד נגינה בדרך הנכונה

לפני שאנחנו שולחים את הילד לחוג נגינה, כדאי לחשוב היטב מהו הכלי שעליו כדאי שילמד לנגן וכמובן – מתי להתחיל? ובכן, בחירת כלי הנגינה הראשון תלויה בגיל הילד ולכן אם הוא בן (או היא בת) שש לערך, כדאי להתחיל בכלי נגינה קלים יחסית, דוגמת פסנתר, אורגן או אולי חלילית. לילדים בני 8-11 יש יותר סבלנות והרגלי למידה בריאים יותר ולכן ניתן לבחור בכלים כגון קלרינט, סקסופון, כינור או חצוצרה. למרות זאת, חשוב להדגיש שבעיקרון כל כלי נגינה יכול לשמש את הילד ככרטיס הכניסה לעולם המוזיקה וכמובן שאין כללים נוקשים וחד משמעיים. 

רושמים את הילד לחוג לימוד נגינה? תנו לו את הכלים המתאימים

אל תשכחו כי הבסיס להחלטתכם צריך להיות רצון הילד. בדקו עמו לאיזה כלי הוא נמשך וחשבו יחד אתו מה לימודי הנגינה ידרשו ממנו מבחינת שעות אימון ולמידה, והאם יוכל להתמיד בכך. כלי הנגינה הפופולאריים שאותם מבקשים ללמוד מרבית הילדים, הם גיטרה, תופים, אורגנית או פסנתר. חשוב לדעת כמה פרטים על הכלים הללו – וגם על כמה אחרים – לפני שיוצאים לדרך.

לימוד נגינה על אורגן -  רבים מכנים בטעות את המקלדת האלקטרונית בשם אורגן, אך הכוונה בעצם לאורגנית. לימוד נגינה על אורגנית מומלץ מאד, משום שהאורגנית נוחה מאוד ללימוד יסודות המוסיקה ולהתמצאות בעולם התווים. היא זולה, ניידת ואטרקטיבית ומספקת מוטיבציה מהירה לילד. מורים רבים ללימוד נגינה על אורגנית ימליצו עליה ככלי הנגינה הראשון.

לימוד נגינה על גיטרה - גיטרה אהובה במיוחד על המתבגרים, לא רק בגלל שהיא נחשבת "קולית" אלא גם בשל העובדה שבגיל צעיר (6-8) קצת יותר קשה לאחוז בה והיא מצריכה אימונים והתמדה. לימוד נגינה על גיטרה מומלץ החל מגיל 9, בעיקר לילדים "משקיענים". (רשימת מורים ללימוד נגינה על גיטרה)

לימוד נגינה על פסנתר - פסנתר הוא כלי שדורש השקעה מרובה ורצינות. שילוב של התמדה, אימון, כישרון ורצינות יוביל לתוצאות מרשימות. עם זאת, יש לקחת בחשבון שמדובר בכלי נגינה יקר במיוחד, שאינו נייד. לא ניתן להתאמן עליו בכל מקום ובכל זמן. (רשימת מורים ללימוד נגינה על פסנטר)

לימוד תופים - ילדים רבים נמשכים לתופים, שבהחלט יכולים לשמש ככלי הנגינה הראשון. ילד שילמד לתופף יפתח חוש קצב וידע להשתלב בנגינתו עם כלי נגינה אחרים. (רשימת מורים ללימוד נגינה על תופים)

לימוד נגינה בכינור – כינור נחשב ככלי קשה ללמידה. הוא מפתח כישורי שמיעה ומומלץ לילדים בעלי ניסיון נגינה או לכאלו שרוצים לנגן בו ומוכנים להקדיש לכך זמן וסבלנות. הכינור לא מומלץ ככלי ראשון, בייחוד בגיל צעיר.

לימוד נגינה בחלילית – החלילית נחשבת לכלי נגינה קל, זול, נייד ואידיאלי ככלי נגינה ראשון. היא אינה דורשת שעות אימונים ומהווה בסיס טוב ללימוד כלי נשיפה מתקדמים כגון קלרינט, סקסופון וחצוצרה.

 

ללמוד לנגן לבד או בקבוצה?

אחת מהדילמות של ההורים הנבוכים עוסקת בשאלה אם לשלוח את הילד ללמוד נגינה לבד או כחלק מקבוצה. זה לא סוד שלימוד "אחד על אחד" מאפשר תשומת לב רבה יותר מהמורה וירידה לפרטים, אך מצד שני לימוד בקבוצה בדרך כלל זול יותר (ולא פחות איכותי בהכרח).

לכל דרך לימוד יש את היתרונות שלה, ואם מצד אחד בשיעור פרטי תשומת הלב וההכוונה רבה יותר, הרי שבלימוד קבוצתי הילד יכול לחוש פחות לחץ, הנגינה היא משותפת ומחדדת את ההאזנה המוסיקלית. ההחלטה אם ללמוד באופן פרטי או קבוצתי נשענת על אופי הילד - איפה הוא ייהנה יותר, מה מתאים לו לדעתכם ומה בכלל הוא מעדיף.

היבט נוסף שיש להתחשב בו הוא כישרון הילד: אם אתם או מומחה למוזיקה וזיהיתם אצלו כישרון ייחודי – ייתכן שכדאי להשקיע בו אצל מורה פרטי. אם אינם בטוחים בכך כדאי אולי להתחיל בלימודי הנגינה בקבוצה, ולאחר מכן לשקול לעבור ללימוד יחידני.

להשקיע בתבונה ברכישת כלי נגינה

בשעה טובה החלטתם יחד עם הילד בנוגע לכלי הנגינה שעליו ילמד, אבל זו עדיין לא סיבה לרוץ לחנות ולרכוש סקסופון חדש או פסנתר נוצץ. בשלב הראשוני, שבו אתם עדיין בוחנים את האינטראקציה בין הילד לכלי, כדאי לשכור כלי נגינה או לברר אפשרות להתאמן במקום ציבורי (מתנ"ס, בית ספר וכדומה). גם אם מדובר בכלי נגינה שהוא זול יחסית אפשר לקנות בשלב ראשון כלי מיד שנייה או את הסוג הפחות-יקר ובהמשך, בהתאם להתמדתו והתפתחות נגינתו של הילד, להתקדם.

לשמור על ההרמוניה

אחד הדברים החשובים ביותר בלימוד נגינה, בעיקר כשמדובר בילדים, הוא להימנע מהפעלת לחץ ויצירת ציפיות מוגזמות. נכון, השקעתם בשיעורי נגינה ואולי גם ברכישת כלי נגינה, אבל זה הזמן לתת לילד להתחבר אליו ולרעיון, כדי שיאהב את האימונים, את השיעורים ואת הנגינה עצמה. אם תלחצו עליו להתאמן כל הזמן והוא יחוש שזה סוג של "שיעורי בית" מעיקים, הוא עלול להתייאש ולוותר מהר מדי. תנו לו חופש, והעניקו לו תחושת אחריות ויצירתיות.

כאמור, לנגינה יש גם ערך מוסף: היא ידועה ככלי טיפולי יעיל בעולם התרפיה והיא מפתחת כישורים רבים. בתחום הטיפולי עושים בה שימוש למטרות הורדת מתח וחרדה, הבעת רגשות, שיפור ביטחון עצמי ותקשורת. בתחום המוטורי היא משמשת לשיפור ויצירת שיווי משקל, מוטוריקה גסה ועדינה. בתחום הקוגניטיבי, הנגינה משפרת יכולות ריכוז וקשב, שינוי תבניות חשיבה ושיפור כושר הביטוי.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist