accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא בתי ספר להנדסה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לימודי הנדסה אזרחית - אפשר לבנות על זה קריירה

הנדסה אזרחית, המוכרת יותר בשם הנדסת בניין, היא אחד מתחומי הלימוד המבוקשים ביותר. בוגרי התחום המוסמכים כמהנדסים מקבלים על עצמם אחריות רבה שדורשת ידע נרחב בתחומים שונים, ודקדקנות מרבית בכל פרט תחת עינם הבוחנת. על אפשרויות לימודי הנדסה אזרחית ועל דרישות הקבלה, בכתבה שלפניכם.

בכתבה זו:
על הנדסת בניינים ותשתיות אחרות | תחומי פעילותו של מהנדס אזרחי | מהנדס, או הנדסאי? | דרישות הקבלה ללימודי הנדסה אזרחית | היום שאחרי הלימודים

לא צריך להיות מומחה לבנייה כדי לדעת את העובדות הבאות: מדינת ישראל נמצאת עד היום בהליכי פיתוח מאסיביים, מה שנותן את אותותיו (כמעט) בכל עיר או יישוב. שכונות מגורים חדשות מוקמות, בניינים חדשים עומדים להם על תילם יש מאין וגם חידוש בניינים קיימים אינו בגדר חיזיון נדיר.
 
כשמדברים על ביצוע כל אחת מהפעולות האלה, נדרש גם נדרש להיות מומחה לתחום. המסע לעבר המומחיות הזו מתחיל עם לימודי הנדסה אזרחית - אחד מתחומי הלימודים המעניינים ביותר המוצעים כיום. מה בדיוק עומד מאחוריהם?

על הנדסת בניינים ותשתיות אחרות

הנדסה אזרחית, המכונה לרוב גם הנדסת בניין, מתמקדת בפיתוח תשתיות שונות עבור האוכלוסייה. את עיקר ההתייחסות מקבלים המבנים למיניהם: אלה יכולים להיות מבני מגורים, מבני תעשיה או מבנים ציבוריים. אלא שהתחום לא מסתכם בכך, אלא כולל בתוך המשוואה גם מערכות ביוב או מים, גשרים, כבישים, והרשימה עוד ארוכה. 
 
חשוב להדגיש שבניגוד למקצועות אחרים העוסקים בתשתיות ובמערכות אלה, כאן הדגש יהיה על מיפויים, על תכנונם ועל ניהולם של הפרויקטים, ופחות על סוגיות כמו עיצוב או גימור. ואגב, הסיבה שבגינה ההנדסה האמורה מכונה "אזרחית" היא פשוט כדי להבדיל את הפרויקטים האלה מפרויקטים מקבילים של בנייה שהתבצעו במסגרת הצבא בעת שהוגדר המונח הזה. במילים אחרות: נקודת המוצא היא שהנדסה אזרחית מיועדת, ובכן, למבנים אזרחיים.

תחומי פעילותו של מהנדס אזרחי

עבודתו של המהנדס האזרחי, כידוע, אינה פשוטה כלל וכלל. על מנת שהוא יבצע את מלאכתו נאמנה, נדרש ידע עצום במגוון רחב של נושאים: חשוב לזכור כאן שדיוק היא מילת המפתח העיקרית, וכי בבנייה אין מקום ולו לפגם אחד. לכן, ההכשרה חייבת להיות המקיפה ביותר האפשרית, ולהעניק למהנדס את כל הכלים להתמודד עם כל מצב.
 
בהמשך לכך, נושאי הלימוד במסגרת הנדסה אזרחית הם רחבים ומקיפים במיוחד, וניתן לחלק אותם למספר קבוצות עיקריות. תחת קטגוריית הנושאים הטכנולוגיים נוכל למצוא נושאים כמו: הנדסת חומרים, ניתוח מערכות, מיפוי, מדידה וכיוצא בזה. ההיבט המדעי של התחום יכלול נושאים מגוונים, בין השאר בתחומי הכימיה, הפיזיקה או המתמטיקה. ההכשרה ממשיכה עם מקצועות היסוד הספציפיים לתחום זה, לרבות תורת החומרים, הנדסת סביבה, תכנון קונסטרקציות, ניהול בנייה וכן הלאה. וכמובן שבעידן הנוכחי, שבו כל פעולה נעשית באמצעות מחשב, לומדים הסטודנטים גם על התוכנות המרכזיות המשמשות כל גורם בתחום ההנדסה האזרחית בעבודתו.
 
חשוב להדגיש שתחום ההנדסה האזרחית נחשב לרחב בכל קנה מידה, וכולל בתוכו לא מעט תת תחומים הבאים לידי ביטוי בצורה של התמחויות ספציפיות, בשנים המתקדמות של הלימודים. לראיה, הסטודנטים יכולים להחליט להתמקצע בתחומים כמו הנדסת בניין, הנדסת תחבורה, הנדסת סביבה, הנדסה חקלאית, הנדסת משאבי מים וסביבה וכן הלאה

מהנדס, או הנדסאי?

בדומה לתחומי ההנדסה האחרים, גם כשמדברים על הנדסה אזרחית, החלוקה העיקרית היא בין מהנדסים להנדסאים. תוכניות הלימודים משתנות בהתאם, כשהיקף הלימודים עבור מהנדסים יהיה, מן הסתם, גדול יותר. מבחינה מעשית, ועל אף שמסלולי הלימודים נתונים לשיקול דעתו של מוסד הלימודים, המסלול המקובל הוא שנתיים לתעודת הנדסאי (תעודת מקצועית), וארבע שנים לתואר מהנדס (תואר אקדמי).
 
כמובן שתחומי הלימוד וסוג התעודה ישפיעו על עבודתו של בעל המקצוע, בסופם של הלימודים. הגם שבשני המקרים יכולים לקחת חלק הבוגרים הטריים במגוון רחב של פרויקטים, ברור שבמקרה של מהנדס יהיו אלה פרויקטים רחבי היקף, שינצלו את הידע הנרחב שמתקבל במהלך הלימודים. הפרויקטים כוללים שהות מתמשכת בשטח, והתנהלות אל מול בעלי המקצוע השונים שאחראים על ביצוע המלאכה. הנדסאים, לעומת זאת, יתמקדו פעמים רבות בהיבטים מקצועיים ספציפיים של התחום, מתוך מטרה להשתלבות מהירה באחד התפקידים המוצעים לבעלי תעודה מהסוג הזה. קיימת כמובן האפשרות להשלמות תואר עבור הנדסאים, על מנת לזכות בתואר הנכסף של מהנדס מדופלם.

דרישות הקבלה ללימודי הנדסה אזרחית

אם עד עכשיו לא עלתה אצלכם שאלה ביחס לתנאי הקבלה ללימודי הנדסה אזרחית, ייתכן שאתם בטוחים מאד ביכולות שלכם. זאת מכיוון שהקבלה ללימודים בתחום נחשבת למשימה שאינה מובנית מאליה, בייחוד באוניברסיטאות. כיאה לכובד המשקל שמונח כאן על כף המאזניים (תרתי משמע), הדרישות הבסיסיות מדברות על ציון של 80 לפחות ברמה של ארבע יחידות במתמטיקה, ובציון פסיכומטרי הנושק ל-600. במוסדות הלימוד המובילים בתחום, סביר שהדרישה תהיה לציון גבוה בחמש יחידות במתמטיקה, ולציונים גבוהים במקצועות ריאליים בכלל, כמו גם לציון פסיכומטרי גבוה יותר.
 
במכללות האקדמיות שמציעות מסלולי לימודים לתואר ראשון בהנדסה אזרחית, תנאי הקבלה, כמובן, נוטים להיות פשוטים יותר להשגה. עם זאת, אל תופתעו אם גם בהן תיאלצו לעבור בהצלחה בחינה פסיכומטרית המהווה תנאי סף בלימודי המקצוע בפרט, או בלימודי הנדסה בכלל.

היום שאחרי הלימודים

סיום לימודי הנדסה אזרחית הוא רגע מרגש לכל הדעות. אלא שעוד לפני שהכובעים שמושלכים מעלה בטקס סיום הלימודים (מטאפורית או לא) עושים את דרכם מטה, מתחילים בוגרים טריים רבים לחשוב כבר על השלב הבא: מציאת תעסוקה בתחום. החדשות הטובות עבורם הן שמגוון רחב של אפשרויות תעסוקה עומד בפניהם.
 
לימודי הנדסה אזרחית פותחים לא מעט דלתות. המשרות המוצעות יכולות להיות בתפקידי תכנון, הלכה למעשה, של כל התשתיות והמבנים שהוזכרו מעלה, ובפרויקטים בכל סדר גודל. תפקיד אפשרי אחר הוא השתלבות במשרות פיקודיות או ניהוליות בחברות אשר מבצעות שורה ארוכה של פרויקטים בתחום. השכר העומד בצדן של המשרות האלה, כיאה לתחום ההנדסה, מרשים בכל קנה מידה, ובניגוד לתחומים רבים אחרים: הוא בהחלט עשוי להיות מרשים גם כשמדובר במשרות הראשונות בתחום.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist