כתבות בנושא חוגים וסדנאות לילדים ונוער - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

חוגים לילדים - ללכת עם האהבה, או לפתח מחשבה?

בחירת חוגים לילדים היא סוגיה מורכבת עבור הורים רבים. האם ההחלטה צריכה להיות של ההורים או של הילדים? לא פעם הילדים מתלהבים מחוג שנראה מפתה לרגע ומתעקשים עליו, ואילו ההורים יודעים שהסיכויים שיתמידו בו קטנים למדי. גם התעקשותם של ההורים על חוג מסוים עלולה להיות בעוכריהם, כאשר הילדים הולכים בחוסר רצון ומבקשים לפרוש כעבור זמן קצר. האם חשוב יותר חוג למטרת כיף והנאה, או חוג למטרת לימוד והעשרה? איך בוחרים חוגים לילדים ומהם השיקולים שכדאי להביא בחשבון?

בכתבה זו:
אילו חוגי ילדים קיימים? | לכמה חוגים מומלץ לשלוח את הילד? | מהן השעות המומלצות לחוגים? | איך בוחרים חוגים לילדים?

בסופו של יום, הן ההורים המחפשים פתרון תעסוקתי לילדים, הן אלה הרואים בחוג מסגרת מחויבת המציאות והן אלה הסולדים מהרעיון, נפגשים במתנ"ס השכונתי ומתחככים בחדרי ההמתנה הסמוכים לחדרי חוגי הילדים. אין כמעט ילד בישראל שלא נוטל חלק בחוג כלשהו ואפילו ביותר מחוג אחד. בכל יישוב מתקיימים חוגים רבים ומגוונים לילדים. השתלבות בחוג ובחירת חוגים לילדים נראות כפעולות פשוטות. האומנם?
 
בחירת חוגים לילדים יכולה להיות כלל לא פשוטה. שאלות רבות כרוכות בה, למשל: איך בוחרים חוג לילד? מה כדאי להעדיף? על מה כדאי ללכת? האם לזרום עם הקטנים ולבחור במשהו כיפי שהילד אוהב? או להתעקש על משהו שהילד דווקא חלש בו כדי לפתח אותו ולחזק את החלקים הפחות נוצצים שלו? האם ללכת על חוג מפתח מחשבה, מלמד ומעניק ידע? או שמא רק על פאן ומשחק? וכמה חוגים? וכמה פעמים בשבוע? ומאיפה יגיע הכסף?
 
השאלות רבות, והתשובות מורכבות. ניסינו לעשות סדר במערך השיקולים, ולעזור לכולכם להחליט באילו חוגי העשרה לילדים כדאי לכם להשקיע.

אילו חוגי ילדים קיימים?

יש אין-סוף חוגי העשרה לילדים. בכל הסגנונות ומכל הסוגים, בכל התחומים ומכל המינים. כדי לעשות קצת סדר בראש נחלק את חוגי הילדים לחוגים לפי סוגים:

  1. חוגים שמזיזים את הגוף: הכוונה לחוגים שבהם הקטנים מנענעים ונעים. חוג תנועה לגיל הרך; חוגי ריקוד: חוג בלט, חוג ברייקדאנס, חוג לריקודים סלוניים לילדים ועוד; חוגים של אומנויות לחימה כגון: קפאורה לילדים, ג'ודו לילדים וכדומה; חוגי ספורט כגון: חוג ספורט לילדים, חוג כדורגל לילדים, חוג כדורסל לילדים, חוג שחייה לילדים ועוד.
  2. חוגים שמפעילים את הראש: אלה הם חוגים שמפעילים בעיקר את גלגלי המוח, מוסיפים עניין ומעניקים ידע, כלים ומיומנויות בתחומים מסוימים. בין החוגים מעוררי המחשבה נכללים חוג מחשבים לילדים, חוג רובוטיקה, חוג אנגלית לילדים וכדומה.
  3. חוגי העשרה וכיף או חוגי תחביבים: לקבוצה הזו הכנסנו חוגי העשרה לילדים שאינם דידקטיים-לימודיים, ושאינם חוגי תנועה. לרוב ידובר בחוג המפתח כישרון, שמתבסס על תחביבים או כזה שסתם מעביר שעה של כיף לילדים. בגזרה הזו נכללים חוגים לאמנות, כגון: חוג ציור לילדים, חוג קרמיקה. גם חוגים של כיף שמעניקים עניין, התנסות והזדמנות להביע דברים, להשתחרר ולכייף, כמו למשל חוג בישול לילדים, נכללים בקטגוריה זו. ומה לגבי חוגי תחביבים המפתחים כישרון של הילד? גם הם משתייכים למשפחה שיצרנו וכוללים חוג דרמה לילדים (מעשיר את הדמיון, מפתח אינטראקציה, נותן הזדמנות לביטוי עצמי ועוד), חוג טיסנאות, חוגי מוזיקה לילדים ועוד. 

לכמה חוגים מומלץ לשלוח את הילד?

המגוון הרחב של החוגים; הקושי להחליט מה עדיף; התרומה הרבה של כל חוג; הרצון של הילד; הלחץ הסביבתי; הרצון להעסיק את הילד אחר הצהריים, והאמונה כי חוג מעשיר ומפתח את הילד - כל אלה גורמים להורים רבים לשלוח את הילדים שלהם לחוגים רבים מדי. חברים, זו טעות! הילדים נמצאים כל היום במסגרת חינוכית, ואחר הצהריים בפעילות. הם לא רק צריכים, הם חייבים לפעמים גם לנוח, להתנהל בשגרת אחר צהריים פשוטה ונעדרת מסגרת ולעשות מה שעולה על רוחם (בגבולות המותר כמובן). עם כמה שהילדים נהנים בחוג, הם עצמם לא מודעים לכך שהם זקוקים לזמן חופשי. זמן לנוח, לעבד חוויות, להתרוצץ, לנהל אינטראקציה עם בני משפחה ועם חברים וגם זמן למטלות בבית ולשיעורי בית.
 
אז מה מומלץ? הימנעו מחוג שכולל יותר ממפגש אחד בשבוע, ובחרו לא יותר משני חוגים. כלומר, סך הכול שני מפגשים בשבוע של שני חוגים.

מהן השעות המומלצות לחוגים?

אל תרוצו לחוג ישר אחרי הגן או אחרי יום הלימודים, ואל תבחרו חוג שהוא בשעה מאוחרת. השעות הכי מומלצות לחוג הן בין ארבע וחצי לשש וחצי, כשהמפגש לא יעלה על שלושת רבעי שעה (שעה זה גם סביר). בשעות אלה הילד ערני ושבע ויוכל ליהנות מהחוג.

איך בוחרים חוגים לילדים?

עכשיו, אחרי שיש בידינו נתונים יבשים טכניים, נתמקד בתכנים. איזה תוכן הכי מומלץ, ומה יעזור לנו לבחור מבין מגוון חוגים לילדים את זה שהכי מתאים לנו?
 
לפניכם מערך של שיקולים שתפעילו בעת בחירת החוג, ואשר יכול לסייע לכם לבחור את החוג האידיאלי לילדכם:

1. כיף וערך מוסף: הכי טוב לבחור חוג שהוא גם בעל ערך מוסף וגם כיפי. אל תלכו נגד רצון הילד כי חוג אמור להיות פעילות מהנה. לשבת סגור בכיתה ולהתעמק בדברים הרחוקים מלבו - זוהי חוויה שהוא ממצה בין כותלי בית הספר. אחר הצהריים השתדלו למצוא חוג שיגרום לו הנאה. המלצה שלנו היא לבחור חוג אחד שהוא כולו כיף. חוג שמזיז את הגוף, וכולו מתמקד במשחק. גם הנעת הגוף בעידן המודרני שמכונה עידן הבטטות (מחשבים, טלוויזיה, משחקי וידאו), כל תנועה היא מבורכת, ולכן חוג ספורט יכול להרוג שתי ציפורים במכה. החוג השני יהיה חוג עם מחשבה שכולל גם הקניית ידע, גם תחביב וגם אתגר. למשל, חוג טיסנאות או חוג שחמט.

2. גיל: בחרו חוג שמתאים לגיל הילד שלכם. הכוונה להתאמה אישית. כלומר, ילד בן שלוש שרוצה להשתלב בחוג ברייקדאנס שמתאים לגילאי שלוש עד חמש, אבל מתאפיין בכך שהתחיל ללכת מאוחר, שמתקשה להתנתק מההורים  ושלא שולט עדיין היטב בתנועות גופו, לא יתאים לחוג הזה למרות שהוא במסגרת הגיל המומלצת, וייאלץ לחכות עוד שנה עד שיוכל להשתלב בו.

3. תקציב: למרבה הצער זהו שיקול מכריע. כמה ילדים, שני חוגים לכל ילד - מי יכול לעמוד בהוצאה כזו? מסגרות שונות (עירייה, מועצה, עמותות וכיו"ב) מעניקים סיוע, סבסוד או הנחות להורים לכמה ילדים המעוניינים לשלוח את ילדיהם לחוגים. בררו על חבילות, הנחות וסיוע, לפני שתשלפו את פנקס הצ'קים.

4. חיבור ועניין של הילד: אחרי הכול זהו חוג לילד. חוגים לילדים, כפי שעולה משמם, מיועדים לילדים. על כן, יש לשלוח את הילד לחוג שהוא אוהב; לחוג שהוא מתחבר אליו ושתוכנו מתאים לעולם התוכן שלו. גם אם חלמתם שבתכם תהיה אלופת שחמט, אבל היא דווקא מעדיפה התעמלות קרקע, אל תתעקשו אתה, ובחרו בחוג התעמלות. שחמט? שחקו אתה בבית.

5. נטייה של הילד: שאלת השאלות היא האם לבחור חוג בתחום שהילד חלש בו, כדי שיוכל להתחזק באופן שיתרום לביטחונו העצמי, או שמא דווקא לחזק את מה שהוא מככב בו? לדעתנו אם הילד קצת מקרטע בתחום מסוים וחשוב לו להשתפר, חוג יכול בהחלט להתאים. למשל, ילד שמאוד חזק בתחום המחשבים, לא צריך חוג מחשבים כדי להתחזק איפה שהוא ממילא זורח, אלא צריך להשתלב בחוג ספורט אם הוא חווה קושי מוטורי. כמובן שאין לעשות זאת אם הדבר מסב לילד אי נחת.

6. מאפייני החוג: מה שמשפיע מאוד על הבחירה, מעבר לכל השיקולים שציינו, הם מאפייניו של החוג. כדי שחוג יהיה מוצלח וראוי יש להקפיד שיישא כמה מאפיינים:

א. אוירה משוחררת- חוג צריך להיות משוחרר, כמה שפחות נוקשה וכמה שפחות לימודי ודידקטי. הילדים לומדים מספיק במסגרות נוקשות במהלך היום, ואחר הצהריים הם חייבים להשתחרר, להתנער, להיות ילדים.
ב. התנסות מעשית ופעילויות - בחרו חוג כמה שפחות פרונטאלי, רצוי חוג בחצר, במגרש, או בחלל גדול, כדי שהילדים ינשמו אויר חיצוני ולא יהיו סגורים בין קירות.
ג. משחק חופשי - העדיפו חוג הכולל הרבה משחק חופשי.
ד. התמקדו בפעילויות שאינן נלמדות מספיק בבית הספר, כגון אומנות, ספורט, רובוטיקה.
ה. הקפידו על חוג עם מדריך מוסמך, ואל תתביישו לברר ולשאול לגבי גיל, ניסיון, הכשרה וכדומה.
ו. קבוצה קטנה: רצוי מאוד שהילדים ישתלבו בחוג בקבוצה קטנה, וייהנו מיחס אישי.

אנשים שחיפשו חוגים וסדנאות לילדים ונוער חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist