
שיטות לימוד שחיה - לומדים לשחות בחומר
מאת: נגוהה שפרלינג | פורסם: 28.05.14
עונת הקיץ הגיעה, והים והבריכה מזמינים אותנו לקפוץ למים, לשחות, לצלול, לצוף ולכייף. לשחייה יתרונות רבים. כדי ליהנות מהם יש לדעת לשחות. גם מבוגרים ובטח ילדים זקוקים לשיעורי שחייה כדי ללמוד לנוע במים. יש לימוד שחייה לילדים ולימוד שחייה מבוגרים. מה ההבדלים ביניהם? איך לומדים לשחות? ומהן שיטות הלימוד השונות? התשובות לפניכם.
בכתבה זו:
לפני שניכנס לשאלות הנוגעות ללימודי שחייה, בין אם לימוד שחייה למבוגרים ובין אם לימוד שחייה לילדים, ניזכר לרגע מדוע חשוב לדעת לשחות. הנה כל היתרונות של שחייה:
1. שחייה זה כיף: עוד לפני פירוט היתרונות של שחייה כפעילות גופנית וכאמצעי יעיל למניעת טביעה, נתייחס לעניין הכי פשוט והכי בסיסי. כיף. פשוט כיף צרוף. לצלול, להתהפך, לנוע, לצוף ולשחות. אלה הם דברים שגורמים לנו ולילדינו אושר. מיומנות שחייה היא מיומנות נדרשת, בטח במדינה שבה תרבות השחייה מפותחת, והבילוי האולטימטיבי של עם ישראל הוא במקווה מים זה או אחר (בריכה, ים, כינרת). מי יכול לדמיין לעבור את הקיץ הישראלי בלי לדעת לשחות?
2. שחייה זה ספורט: מלבד הכיף שבדבר, ומלבד ההכרח לדעת לשחות במדינתנו הים תיכונית, שחייה היא גם פעילות גופנית, ולא סתם פעילות גופנית, אלא פעילות סופר איכותית. פעולת השחייה היא פעילות גופנית אירובית שהעוסקים בה מפעילים את כל חלקי הגוף, מרחיבים את הריאות, משפרים את כושרם הגופני, מורידים את רמות הסטרס והמתח הנפשי ועוד. כשתשחו לא תסתכנו בפציעות ספורט (זוהי פעילות גופנית עם הכי פחות פציעות), ולא תפעילו עומס על שרירי הגוף. בקיצור, שחייה היא בהחלט ספורט מומלץ.
3. לדעת לשחות כדי למנוע אסון: אתם רוצים לדעת לשחות, ורוצים שילדיכם יידעו לשחות, כדי למנוע אסון. משחק תמים בבריכה, בים או בכל מקווה מים יכול להיגמר בטביעה. מיומנות שחייה היא דבר נחוץ כדי להבטיח מניעת אסון הקשור במים.
לימוד שחיה לפי גיל
אף פעם לא מאוחר מדי או מוקדם מדי ללמוד לשחות. לימוד שחייה לילדים מתחיל מגיל כמה חודשים, ולימוד שחייה למבוגרים יכול להתאים גם לקשישים. כולם יכולים ללמוד שחייה. אם אתה לא יודע לשחות, וגם הבת שלך בת החמש והבן בן העשר רוצים לנוע כדג במים, לא תוכלו להשתלב בחוג שחייה משותף. חוגי שחייה מחולקים לקבוצות לפי גילים. מדוע? למה בעצם פעוטות שלומדים שחייה לא יכולים להשתלב בחוגי שחייה לילדים או חוגי שחייה לנוער, ולמה לימוד שחייה למבוגרים נעשה במסגרת נפרדת? בשל מספר סיבות:
1. גופם של ילדים שונה מגופם של מבוגרים. ילדים נעים אחרת גם ביבשה וגם במים, ולכן לימוד שחייה ילדים יהיה שונה מלימוד שחייה מבוגרים, ויהיה מותאם ליכולות של המשתתפים לפי גילם ובהתאם ליכולותיהם. כמובן שתינוקות ופעוטות הם מקרה נפרד לגמרי, ולימודי השחייה שלהם נעשים במסגרת נפרדת לחלוטין.
2. לא רק יכולות התנועה של ילדים ומבוגרים שונות, אלא גם יכולות הקליטה והעיבוד של המסרים והלימודים. קצב הלימוד יהיה שונה לחלוטין.
3. תוכנו של קורס שחייה לילדים שונה אף הוא לגמרי מתוכנו של קורס שחייה למבוגרים. קורס לילדים יכלול יותר השתובבות, משחק והשתוללות, ויהיה הרבה יותר חווייתי ופחות דידקטי.
4. צורכיהם של מבוגרים שונים מצורכיהם של ילדים. פעמים רבות לימוד שחייה למבוגרים יכלול התייחסות מיוחדת לצורכיהם, כמו למשל התאמה למצבים רפואיים שונים (פריצות דיסק, החלמה מפציעות ותאונות, מחלות לב וכלי דם, מחלות כרוניות ועוד). בהקשר זה גם צורכיהם המיוחדים של ילדים יכולים להתמלא בחוגי שחייה ייחודיים לילדים, למשל שחייה שמסייעת לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז.
שיטות ללימודי שחיה
קורסי שחייה מובדלים ביניהם לא רק בעזרת הגדרת גיל משתתפי הקורס, אלא גם על ידי שיטת הלימוד. אין מדובר רק בלימוד היכולת להניע את הגוף במים, אלא גם לרכוש ידע ומיומנות על פי סגנונות שחייה. הדגש מושם על התנהלות במים, על שחייה נכונה, על יציבה נכונה ועל התנהלות התורמת לגוף וממצה את יתרונות פעילות המים. יש לימודי שחייה בסיסיים, למי שרוצה ללמוד לשחות, ויש לימודי שחייה מתקדמים, למי שרוצה להפוך את השחייה לפעילות ספורטיבית שתהא חלק משגרת חייו.
השיטות הבולטות ללימודי שחייה בישראל כוללות את שיטות הלימוד הבאות:
1. שיטת לימוד ווסט WEST: שיטת לימוד שחייה בדרך מותאמת לשחיין.
2. שיטת לימוד שחייה פרקש: לימודי סגנונות שחייה בדרך ובהתאמה לצורכיהם של המתאמנים ולמאפייניהם.
3. שיטת לימודי שחייה טוטל אימרג'ן TI, הנלמדת בכל רחבי העולם וגם בישראל, ואשר כוללת לימודי שחייה באמצעות תרגולים מובנים מראש.
4. שיטת חייטוב: לימוד שחייה הדרגתי של ילדים.
מהלך לימודי שחייה
קורסי שחייה בסיסיים השואפים להכשיר את משתתפיהם ככאלה שיכולים לשחות במים, ולמצות את יתרונות עולם זה, לרוב דומים במתכונתם. בכל קורס מיושמת שיטת לימוד שונה, לרוב אחת מאלה הנזכרות לעיל, וקורסי השחייה נושאים את המאפיינים הבאים:
1. חלוקה לפי גיל: בכל קורס שחייה נכללים מספר משתתפים המשתייכים לאותה קבוצת גיל.
2. חלוקה לפי רמת לימוד: חוגי השחייה גם מתחלקים לפי רמות הלימוד. לרוב מדובר על חמש רמות לימוד, כשברמה הגבוהה נמצאים שחיינים מצטיינים.
3. לצד לימודי השחייה הבסיסיים הסטנדרטיים, יש גם לימוד שחייה למבוגרים ייחודי ולימוד שחייה לילדים ייחודי. כך, למשל יש חוגי שחייה ייעודיים לילדים עם קשיי התפתחות, לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ולילדים עם הפרעות התנהגות. יש גם קורסי שחייה ייעודיים למבוגרים הסובלים מבעיות בריאות, כגון: בעיות מפרקים, מחלות עמוד שדרה, מחלות לב וכלי דם וכדומה.
4. קורס שחייה בסיסי לרוב אורך 12 מפגשים, כשכל מפגש אורך כ-45 דקות.
5. רבים מהמקומות המציעים לקהל קורסי שחייה מקיימים את לימודי השחייה גם בחורף ולא רק בקיץ, בתנאי שיש להם חלל מחומם וברכה מחוממת.
6. יש גם הבחנה בין קורסי שחייה יחידניים - מעין שיעור פרטי של אחד על אחד - ובין שיעורי שחייה קבוצתיים, הכוללים מדריך אחד המנחה ומאמן כמה משתתפים. רצוי לבחור בקבוצה של לא יותר מחמישה משתתפים.
לסיכום, לימודי שחייה מתקיימים בכל הארץ במוקדים שונים, בשיטות שונות ולמטרות שונות. כל אחד יכול להשתלב בקורס שחייה מיטבי לגילו, וליהנות משפע היתרונות של פעילות ספורטיבית התורמת לבריאות, לחוסן הנפשי, לביטחוננו וגם - ומעל הכול - לאושר שלנו.
>> לצפייה במחירים מומלצים של שיעורי שחייה, כנסו למחירון לימוד שחייה באתר zap דפי זהב.