כתבות בנושא גרפולוגיה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

גרפולוגיה ככלי אבחון בראיונות עבודה

מועמדים לעבודה מוצאים את עצמם תוהים, לא אחת, מדוע הם נדרשים לעבור אבחון גרפולוגי בנוסף לתעודות מקצועיות, לתיק עבודות, להמלצות ממעסיקים קודמים ואפילו לריאיון אישי. לכאורה, די בכל אלה כדי לגבש החלטה לגבי התאמתו של המועמד לתפקיד, אלא שלאורך השנים, נוכחו מעסיקים רבים כי יש בכוחו של אבחון גרפולוגי לעמוד על טיבו ועל אופיו של המועמד למשרה, ולמנוע אי התאמה על רקע אישי. כך, הפכה הגרפולוגיה כלי רב משמעות בתהליך קבלה לעבודה

בכתבה זו:
מה לגרפולוגיה ולגיוס עובדים? | מה אפשר לגלות דרך הכתב? | כמה דברים שחשוב לזכור - מצד המעסיק ומצד המועמד

מצדו של המעסיק, גיוס עובד הוא תהליך ארוך ומתיש. לא רק שמדובר בשלב שדורש משאבים רבים, אלא שבמקרים רבים הוא מסתכם בכישלון. העובד אינו מתאים למקום העבודה; אינו מציג את הכישורים המצופים ממנו או שפשוט מחליט לעזוב את מקום העבודה במהרה. המעסיק שואף לגיוס יעיל ככל האפשר, כזה שיהיה קצר כמה שיותר ושיאתר עבורו את האדם המתאים ביותר, אך לעתים נראה כי זה פשוט בלתי אפשרי.
 
כדי לצמצם את מרווח הטעות, וכדי להבטיח גיוס יעיל ככל האפשר, מפעילים המעסיקים שורה של כלים אשר אמורים להשביח את התהליך. בין היתר, הם עושים זאת בעזרת ראיונות אישיים, מבחנים שונים, מרכזי הערכה ועוד. לצד כל אלו, אחד הכלים הפופולאריים ביותר היום, בהקשר זה, הוא דווקא הגרפולוגיה.

מה לגרפולוגיה ולגיוס עובדים?

בניגוד לכלים האחרים שבהם מסתייע המעסיק כדי לקבל תמונה כללית על המועמד/ת לעבודה, אבחון גרפולוגי אינו מאפשר למועסקים הפוטנציאליים "לעגל פינות", ולהרשים את המעסיק באמצעות שלל תעודות, תארים ותיאורי ניסיון מקצועי שנשמעים לעתים מרשימים הרבה יותר ממה שאכן עשו בפועל. הכיצד? גרפולוגיה היא תורת הכתב או חקר הכתב, כלומר - פענוח דברים שונים על ידי ניתוח כתב ידו של אדם, בהתחשב בנתונים רבים. אמנם נשמע כאילו אין שום קשר בין זה לבין גיוס עובדים, אך בפועל אפשר בהחלט להבין מדוע לא מעט מנהלים בוחרים דווקא בכלי המבחן הזה: גרפולוגים מקצועיים מתיימרים, דרך הכתב,  לפענח תכונות אופי של אדם, להבין את הרקע שממנו הוא מגיע, לעמוד על התכונות הדומיננטיות ולהתעמק באישיותו.
 
בשורה התחתונה, זה בדיוק מה שמחפש המעסיק: כלי מסוים שיאפשר לו להבין, בזמן קצר,  מיהו האדם שעומד מולו, ולדעת מה הן יכולותיו. הרי בריאיון עבודה, או בכמה ימים של ניסיון, קשה לעמוד על טיבו של אדם. לעתים, רק כמה חודשים או שנים יאפשרו לעשות זאת. הגרפולוגיה מתיימרת לעשות זאת עבור המעסיק על ידי ניתוח הכתב, ותו לא.
לכן, יש כיום לא מעט מקומות עבודה שבהם נכלל המבחן הגרפולוגי במסגרת שלבי הקבלה לעבודה. נבחנים רבים מגישים את כתב היד שלהם למראיין, וזה מעביר את המסמך לאיש מקצוע שנבחר מראש. אותו איש מקצוע מנתח את הכתב, ומחזיר את מסקנותיו אל החברה המגייסת, בתקווה שאלו יעזרו לראשיה להחליט מיהו העובד המתאים ביותר.
כיצד נבחן הכתב? על ידי שלל פרטים שמופיעים בכתב עצמו, וחלקם ידועים ומוכרים רק לגרפולוגים עצמם. כך, צפיפות הכתב, גודלו, ההקפדה על אחידות צורות האותיות, הצורה שבה נכתבות אותיות מסוימות ואפילו השאלה האם הכותב הקפיד על שורה ישרה (כשהדף ללא שורות) - כל אלו נבדקים על ידי הגרפולוג.
 
לדוגמה, על פי הגרפולוגיה, לאותיות 'גבוהות' (ל', צ', פ' או סופיות בכתב ולא בדפוס וכדומה)  יש את ה'יכולת' להצביע על דברים הקשורים בראשו של הכותב; לאנשים אשר נוטים לכתב צפוף, יש יכולות חברותיות גבוהות יותר ועוד-ועוד.

מה אפשר לגלות דרך הכתב?

כאמור, גרפולוגים מתיימרים לדעת לא מעט באמצעות כתב יד אישי של המועמד. אך מה בפועל נבחן בעזרת אותו טקסט כתוב? אלו כמה מהנושאים שנבדקים על ידי גרפולוג מקצועי:
אינטליגנציה: צורת הכתב יכולה להעיד רבות על רמת האינטליגנציה של הכותב. אמנם אפשר להסיק זאת גם לפי המילים שבהן בוחר הכותב להשתמש, ועל פי אוצר המילים שלו - אך לשם כך אין צורך בגרפולוג. הגרפולוג יבסס את מסקנותיו לגבי האינטליגנציה והיכולות הקוגניטיביות של הכותב על פי צורת הכתב.
אמינות: דרך הכתב אפשר לדעת, כך טוענים הגרפולוגים, לא מעט על אמינותו של העובד ועל מהימנותו. אלו שתי תכונות חשובות מאוד לכל מעסיק כמובן, והן מקבלות  מיקוד גבוה מאוד במבחני הכתיבה השונים.
בריאות: הגרפולוגים גורסים כי דרך הכתב אפשר גם ללמוד רבות על בריאותו של הנבדק. לטענתם, הכותב משאיר 'חתימה' בלתי מודעת במהלך הכתב, כאשר הוא כותב על דברים הקשורים בעקיפין או ישירות לבעיה בריאותית ממנה הוא סובל, או כאשר הוא כותב אות מסוימת המשקפת איבר בגופו אשר יש בו בעיה כלשהי.
עבודת צוות: כפי שציינו קודם לכן, הגרפולוגיה טוענת להבחנה גם בתכונות חברתיות של הנבדק, כך שאם החשיבות הגדולה מבחינת המעסיק היא עבודת הצוות, הרי שרצוי לבחון היטב את היכולת של האדם ליצור קשרים חברתיים, לפעול בשיתוף פעולה ועוד.

כמה דברים שחשוב לזכור - מצד המעסיק ומצד המועמד

כמעסיק, חשוב מאוד למקד את ההוראות בנוגע למבחן הגרפולוגי, עד כמה שאפשר. כלומר, אם יש תכונות אופי חשובות יותר מאחרות, או אם המועמד מגויס לתפקיד ספציפי, מומלץ להורות לגרפולוג להתמקד בפרטים החשובים מבחינה זו, כדי להפוך את המבחן ליעיל ביותר ולמסייע בתהליך הגיוס.
 
מלבד זאת, רוב המומחים לעניין לא ממליצים לבסס את החלטת המעסיק על בסיס המבחן הגרפולוגי בלבד. כדאי להשתמש במסקנות המבחן כמחזקות תחושה פנימית או לצד  מסקנות שכבר החלו להתגבש משלבים אחרים בתהליך הגיוס, אך לא מומלץ לבסס את הגיוס כולו על גרפולוגיה בלבד.
מבחינת המועמד, חשוב לזכור שיש כמה וכמה נתונים ופרטים שעשויים להשפיע על הכתב, ואולי לפגוע בתוצאות ובמהימנותן. החשוב ביותר הוא להישאר רגוע עד כמה שאפשר, ולא  לנסות 'לשפץ' את כתב היד (גרפולוגים טוענים כי עניין זה ניתן לבדיקה).
 
דעו שלעתים מבחן הגרפולוגיה יכלול כתיבת טקסטים מראש, והגשתם במהלך אחד הראיונות, אך במקרים רבים תתבקשו לכתוב טקסט בו במקום, ומומלץ להיערך לכך מראש  כדי שלא תתרגשו יתר על המידה. התעקשו שהמבחן יבוצע בשפת האם שלכם, וזכרו לספר לבוחן באיזו יד אתם כותבים (במקרה ומדובר בטקסט שנכתב מראש).
בהצלחה!

 

אנשים שחיפשו גרפולוגיה חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist