כתבות בנושא אביזרי שיקום - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

אביזרי שיקום - סוגי ציוד שיקומי חיוניים וייחודיים

תעשיות הייטק ופיתוחים טכנולוגיים אינם באים לידי ביטוי רק בתחומי האלקטרוניקה והמחשבים, ואפשר לראות כמעט בכל תחום את חשיבותה של הקדמה הטכנולוגית. כשמדובר בתחום השיקום, לפיתוחים אלה יש משמעות ממש מצילת חיים. ככל שאביזרי השיקום השונים מחזירים למשתקם יכולת תפקוד מקסימאלית, כך יכולים חייו לשוב ולהיות עשירים ואיכותיים כמעט כפי שהיו טרם הפגיעה. על אביזרי שיקום מסוגים שונים, ועל תפקידיהם.

בכתבה זו:
אביזרי התניידות | פרוטזות | מוצרי אימון ותרגול | רשימת אביזרי שיקום | ציוד (נוסף) לבעיות מוגדרות | אז איך מתחילים להשתקם?

שום אדם אינו חסין מפגיעות שונות בגוף שלו. בין אם המדובר בתאונה, במחלה או בכל דבר אחר, ברור כי הפגיעה עלולה להביא לשינוי קיצוני בחיים, ולעתים אף לסכן אותם. לא פעם, מתברר כי נדרשת תקופת שיקום, אפילו ארוכה, שמטרתה היא לשפר את תפקודו של האדם  לאחר טראומה שעבר, להשיב לו את היכולות שהיו לו קודם לכן ולהעניק לו את העצמאות הפיזית, או אפילו הכלכלית, שייתכן שנשללה ממנו. מלבד כל אותם בעלי מקצוע שנכנסים לתוך התמונה, דומה שחייבים גם להבין את משמעותם הרבה של אביזרי שיקום, בדרך חזרה לחיי שגרה. אז על אילו אביזרי שיקום מדובר? ומתי נהוג להשתמש בכל אחד מהם?  נענה על שאלות אלה ואחרות, באמצעות חלוקה לקבוצות העיקריות של אביזרים לשיקום.

אביזרי התניידות

הקבוצה העיקרית של ציוד שיקומי מכניסה לתוכה פריטים אשר המטרה שלהם היא לאפשר לאדם להתנייד, כאשר מצב הגפיים מקשה על ביצוע המשימה, ואפילו כאשר זה נראה לכאורה בלתי אפשרי. מבחינה זו, האביזר השיקומי המרכזי הוא כיסא גלגלים. כיסא מהסוג הזה כולל בתוכו מערכות ישיבה והינע, שחייבות להיות מותאמות לצרכים של מי שיושב עליו. כמו כן, יש לעשות הבחנה בין כיסאות ידניים המופעלים עצמאית או כאלה הדורשים אדם נוסף להנעתם, ובין, כמובן, כיסאות ממונעים.
 
הליכון הוא סוג נוסף של אביזר שיקומי המיועד למטרה זו, והוא נמצא בשימושם של קשישים רבים, כמו גם בשימוש של מי שעברו טראומה. המדובר הוא באביזר המורכב ממסגרת אלומיניום (מותאמת ברוחבה ובגובהה למשתמש) ומארבעה עמודים שנועדו לשמור על היציבות. הליכונים מסוימים, דוגמת הליכוני רולטור, כוללים שניים עד ארבעה גלגלים. חשוב להדגיש כי הליכונים נחשבים לפתרון התניידות המיועד למצבים המורכבים יותר, כך שאלה שהפגיעה בהתניידות שלהם מורכבת מעט פחות, יוכלו להתבסס על אביזרי שיקום דוגמת קביים או מקל הליכה.
 
פתרון מקיף אחר הוא הקלנועיות למיניהן. המדובר הוא בכלי רכב, בעלי שלושה או ארבעה גלגלים, רצפה וכידון או הגה. הקלנועית מיועדת לאנשים כבדי תנועה, שמתקשים ללכת למרחקים ארוכים, ולרוב נרכשת כפתרון קבוע עבורם. חשוב להדגיש כי מיוצרים כיום אביזרים המיועדים מראש לאוכלוסיות מוגדרות. כך למשל, מיוצרים לא מעט אביזרי התניידות המותאמים במיוחד לילדים שסובלים מטראומה גופנית או מבעיה חמורה אחרת.

פרוטזות

הקבוצה הבאה של אביזרי שיקום נכנסת לתמונה במצבים רפואיים מורכבים במיוחד שבהם איבר מסוים חסר בגוף, לרוב עקב קטיעה שלו. פרוטזות (או בעברית: "תותבות") הן אביזרים  מכאניים, שמיועדים לתפוס את מיקומם של האיברים החסרים, ולמלא את התפקיד שלהם,  בין אם באופן מלא ובין אם באופן חלקי. אפשר להבחין בין פרוטזות שהתפקיד שלהן הוא אסתטי בלבד (עין זכוכית, לדוגמא), לבין כאלה שהדגש בהן הוא בעיקר על ההיבט המעשי  (יד תותבת בצורת צבת). חלק מהפרוטזות משלבות בין שני היבטים אלה.
 
רוב התותבות הן עבור הגפיים, כאשר המיון שלהן נעשה לרוב על פי גובה הקטיעה של האיבר. בקרב מבוגרים, נפוץ גם השימוש בשיניים תותבות, שנועדו להחליף מספר רב של שיניים טבעיות שנהרסו, שנעקרו או שהפכו לחסרות שימוש לחלוטין.

מוצרי אימון ותרגול

פעמים רבות, הליך השיקום מבוסס על פעילות גופנית שיש לבצע, וזאת על מנת לשפר את תפקודם של איברים או של מערכות שונות שנפגעו. אפשר להגשים את המטרה באמצעות טיפולים רפואיים שונים, דוגמת פיזיותרפיה, אך גם תוך שימוש בשורה ארוכה של אביזרים לשיקום, בין אם באופן עצמאי, ובין אם כחלק משגרת הטיפולים המועברים על ידי בעל המקצוע.

רשימת אביזרי שיקום

גם מהבחינה הזו, למרבה המזל, רשימת אביזרי השיקום האפשריים רחבה בכל קנה מידה. בין השאר, אפשר להצביע על הפריטים הבאים:

  1. מתקני כושר - ביניהם מתקני לחיצת חזה לחיזוק שרירי החזה, מכשיר טאי צ'אי לשיפור הקואורדינציה והגמשת חגורות הכתפיים או כפות הידיים, מתקן משיכה עליונה לחיזוק שרירי הידיים ועוד.
  2. מאמן אקטיבי פאסיבי - מכשיר אימון, שמטרתו לשפר את תפוקת השרירים, ולהוסיף אליהם רכיבים של אימון פאסיבי. מיועד לרוב לגפיים העליונות או התחתונות.
  3. אופני רגליים - תכליתם לשפר את תפקוד הרגליים, מה שאמור לסייע, בטווח הארוך, בהתניידות. אפשר להבחין בין כמה סוגים, דוגמת אופני רגליים אופקיות, המתאימות למבוגרים ולסובלים מבעיות במערכת היציבה.
  4. אופני יד - פועלים באופן דומה על ידיו של האדם. האופניים הארגומטריים מיועדים לשפר את סיבולת לב הריאה, באמצעות הידיים, וזאת כאשר הרגליים אינן בשימוש.
  5. כדורי תרגול לשיקום - החל מביצוע מניפולציות בכדורים כבדים במטרה לשפר תנועתיות או כוח, ועד למשחקי כדורים לשיפור שליטה ודיוק בתנועות ידיים (למשל, עבור הסובלים מפרקינסון).
בנוסף לאביזרים אלה, המסייעים לגוף ישירות, יש ציוד אשר מיועד להיות חלק מהפעילות הספורטיבית הרלוונטית לשיקום, ואשר לא פועל בהכרח באופן ישיר על הגוף. כך, נכנסים לתמונה גם מוצרים כדוגמת גומיות פילאטיס, מזרני שיאצו ויוגה, בלוק יוגה לשמירה על יציבות ואיזון במהלך הפעילות הזו - והרשימה עוד ארוכה.

ציוד (נוסף) לבעיות מוגדרות

מלבד לקטגוריות הנפוצות של אביזרי שיקום שהובאו כאן, ברור שאפשר להצביע עוד על לא מעט פריטים אחרים - כל אחד מהם בעל תכלית ייעודית משלו. ניקח לדוגמה את נושא פצעי לחץ הידועים בתור בעיה של ממש בקרב אנשים אשר יושבים שעות ארוכות באופן סטטי, ובייחוד בקרב כאלה שמתקשים בהתניידות. המוצר העיקרי שנועד להתגבר על פצעים אלה  הוא כריות טיפול ייעודיות, אשר מרפדות את האזורים האמורים, ממריצות את זרימת הדם בהם ומסייעות להעלמת הפצעים. כריות אלה עשויות מחומרים מגוונים, והן מותאמות לרוב למבנה הישבן ולמאפיינים פיזיים אחרים של האדם שיושב עליהן. כמו-כן, יש כריות  המיועדות מראש להנחה על גבי משטחים מסוימים, דוגמת כיסאות גלגלים.
 
יש מוצרים אשר תכליתם היא להתמודד עם תופעות לוואי כאלה או אחרות של מצבים רפואיים שונים. דוגמה מובהקת לכך היא חולי סוכרת, אשר סובלים לא פעם מרגישות ברגליים, לעתים עד להופעה של פצעים וכאבים, ובמקרים קיצוניים עד לקטיעת הרגל. עבורם, קיימות בנמצא נעליים ייעודיות, שבהן המדרסים עבים, ואשר המבנה שלהן נועד להקטין את הלחץ על הרגל.
 
אנשים הסובלים מכאבי גב, אם לוקחים דוגמה נפוצה אחרת, יכולים בהחלט להיעזר במכשירים לגירוי עצבי (שיכולים כשלעצמם לשמש גם במצבים אחרים). העיקרון כאן פשוט: על ידי הפעלת גירויים חשמליים באזורים ה"בעייתיים", לרוב באמצעות אלקטרודות או שתלים, אפשר להשפיע לטובה על מערכות השרירים והעצבים בהם, ובכך להחזיר לתפקוד איברים שנפגעו. זהו פתרון מתקדם במיוחד, אשר מבטא את ההתקדמות הטכנולוגית המשמעותית של השנים האחרונות.

אז איך מתחילים להשתקם?

חשוב להדגיש, לקראת סיום, כי מלבד הפריטים שהובאו כאן, יש בנמצא עוד אינספור אביזרי שיקום, שלכל אחד מהם ייעוד משלו. את האביזרים צריך להתאים הגורם המטפל, שעה ששימוש לא מושכל בהם עלול לגרום לנזק, או לכל הפחות להיות מיותר. בנוסף על כך, במספר לא מבוטל של מקרים, אפשר לקבל סבסוד חלקי, או אפילו מלא, של הפריטים האלה, וזאת דרך ביטוחי חיים, ביטוחים מטעמן של קופות החולים או באמצעות סיוע של גופים ממשלתיים או מוסדיים שונים. יש לברר את דרכי המימון של מוצר ספציפי טרם רכישתו, וזאת מכיוון שעלויות חלק מהאביזרים מגיעות, לא פעם, לעשרות אלפי שקלים, אם לא למעלה מכך.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist