כתבות בנושא טכנאי שיניים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

טכנאי שיניים - מה תפקידו והכשרתו, ומה צריך לדעת על מעבדות שיניים?

תחום טכנאות השיניים הוא תחום מגוון ויצירתי אשר כולל הכנת התקנים ומבני פה לתיקון ולשיקום שיניים. יש אמנם חשיבות מרובה לבחירתו של רופא שיניים מומחה בתחומו, אך על כתפיו של טכנאי שיניים מיומן ומקצועי מוטלת אחריות רבה לא פחות לתוצאות הסופיות של הטיפול. רגע לפני הביקור הבא במרפאת השיניים, כדאי לקבל מושג כללי על ההכשרה הנדרשת מטכנאי שיניים, ולדעת כיצד נבחנת מעבדת שיניים באישור משרד הבריאות.

בכתבה זו:
טכנאי שיניים - כישרון הכרחי | הכשרת טכנאי שיניים | מעבדת שיניים - הנחיות משרד הבריאות | הנחיות משרד הבריאות שלפיהן מחויבים כל בעלי מעבדות השיניים לפעול: | לימודי טכנאות שיניים - מה הם כוללים? | טיפים לבחירת מרפאת שיניים

טכנאי שיניים אמנם אינו רופא שיניים בהכשרתו, אולם הוא אחראי במידה רבה על שביעות רצונכם מן הטיפול. טכנאי שיניים הוא זה שיופקד על יצירת ההתקן שישולב בפיכם, ועליו לייצרו באופן אסתטי ואיכותי. בין ההתקנים שעליהם מופקד טכנאי השיניים: סתימות, שתלים, שיניים תותבות,  כתרים, גשרים ועוד. טכנאי שיניים הוא למעשה יד ימינו של רופא השיניים, והוא מסייע לו, לאחר האבחון, בכל החלק הטכני של עבודת רופא השיניים, ולפיכך מקצועיותו ומיומנותו של הטכנאי  חשובים מאוד. (רשימה של רופאי שיניים).

טכנאי שיניים - כישרון הכרחי

עבודתו של טכנאי שיניים היא עבודה שמצריכה דיוק רב וסבלנות מרובה, כיוון שחומרי הגלם שעמם הוא עובד הם עדינים במיוחד, ומראה ההתקנים וכן עמידותם לאורך שנים, תלויה בו במידה רבה. איכות ההתקן צריכה להיות גבוהה, וההתאמה לפה המטופל, חייבת להיות מקסימאלית ומדויקת. אחד האלמנטים שבודק רופא שיניים, טרם בחירת טכנאי השיניים שעמו הוא מחליט לעבוד, מלבד ניסיונו, הוא איכות חומרי הגלם שבהם משתמש טכנאי השיניים לצורך הכנת ההתקנים השונים.
 
השלב שבו פונה רופא השיניים לטכנאי, הוא לאחר אבחון בעיית הפציינט ובחירת מבנה מתאים לפתרון הבעיה. רופא השיניים מכין דגם של מבנה השיניים של הלקוח, ושולח אותו למעבדת השיניים, לטיפולו של טכנאי השיניים. שיתוף הפעולה והתיאום בין הטכנאי לרופא חייבים להיות מושלמים, כדי שהמבנים יהיו מותאמים באופן מוחלט לפה המטופל.

הכשרת טכנאי שיניים

טכנאי שיניים לומד נושאים מגוונים בתחום רפואת השיניים ובהם: יסודות טכנאות שיניים, כימיה, מיקרוביולוגיה, ניהול מעבדות שיניים, אנטומיה של מערכת הלעיסה, תורת החומרים ועוד.
 
לטכנאי שיניים יש כמה דרגות. הראשונה שבהן היא דרגת טכנאי שיניים מעשי, שזה למעשה טכנאי שיניים מוסמך ובעל ניסיון של שנתיים בתחום. טכנאי שיניים אומן, הוא טכנאי בעל ניסיון של שלוש שנים וכן טכנאי שעבר בהצלחה את בחינת ההסמכה הרלוונטית לדרגה ולבסוף, טכנאי שיניים מומחה הוא הדרגה הגבוהה בתחום, ומצריכה אף היא מעבר מבחן הסמכה רשמי. כמובן שדרגתו של טכנאי השיניים עומדת ביחס ישר לאיכות עבודתו, למיומנותו, לניסיונו וכן לעלויות שירותיו.

מעבדת שיניים - הנחיות משרד הבריאות

מעבדות שיניים הן מקומות העבודה של טכנאי השיניים, ואפשר ללמוד רבות על איכות עבודתו ממראה המעבדה, מרמת הניקיון השורר בה, מתדירות החיטוי, מהסדר ומההקפדה על ביצוע הנחיות משרד הבריאות. הנחיות אלה הן קריטיות לבריאות המטופלים, ולכן חשוב לנו להביאם בפניכם.

הנחיות משרד הבריאות שלפיהן מחויבים כל בעלי מעבדות השיניים לפעול:

  1. מעבדת שיניים חייבת לעסוק רק בעבודת טכנאות שיניים, ללא כל 'תוספות' או פשרה בנושא.
  2. בעלי חיים לא יוחזקו במעבדת שיניים.
  3. מעבדת שיניים חייבת להיות מאובזרת באוורור מלאכותי הכולל מפוחים, בכל חדרי המעבדה.
  4. טמפרטורת החדר במעבדת השיניים תנוע בין 18 - 28 מעלות.
  5. שטח חדר המעבדה יורכב משני חדרי עבודה - האחד לקליטת עבודות, והשני לעיבוד ולהכנת ההתקנים. שטח המעבדה יהיה 10 מ"ר, לפחות.
  6. במעבדת שיניים חייב להיות מתקן לרחיצת ידיים (עם סבון). 
  7. לצד כל שולחן עבודה במעבדה, יהיה פח אשפה. 
  8. החומרים הכימיים במעבדה יוחזקו בהתאם להוראות פקודת הרוקחים. 
  9. בחדר המעבדה יותקן מתקן לשטיפת עיניים.

לימודי טכנאות שיניים - מה הם כוללים?

לימודי טכנאות, באשר הם, נמצאים תחת פיקוח והסמכה של המכון הממשלתי לטכנולוגיה ומדע (מה"ט). לאחר הכשרת הטכנאי מתבצע רישום שלו בפנקס ההנדסאים והטכנאים. לימודי טכנאות מתמקדים בהיבט הטכני של כל תחום, למשל: קירור, אלקטרוניקה, סאונד, מחשבים, ציוד רפואי ועוד.
לימודי טכנאות שיניים הם לימודי תעודה שמכשירים את הלומדים בתחום שיקום ואסתטיקה של הפה, ומסמיכים לעסוק בייצור ובהתאמה של התקנים נדרשים למגוון סוגי טיפולים כמו: השתלת שיניים, גשר בשיניים, יישור שיניים, שתלים, תותבות, גשרים, כתרים לשיניים, סתימות וכן תיקון שיניים ושיקום הפה בכלל. כמובן שהפן התיאורטי והפן המעשי (פרקטיקה) משולבים, וקיימת התנסות רבה עם חומרים דנטליים במעבדות. הנושאים הנלמדים בהתאם לנדרש: פרותטיקה, גילוף שיניים, חוק ואתיקה, אורתודנטיה, מבוא לרפואת שיניים ועוד.
 
הלימודים נמשכים כשנתיים ונלמדים בכמה מכללות ובתי ספר מקצועיים, אך לפני בחירת מוסד הלימודים חשוב לוודא כי המוסד מוכר ע"י משרד הבריאות. תנאי הקבלה הם תעודת בגרות מלאה וריאיון קבלה.

טיפים לבחירת מרפאת שיניים

  1. בדקו לאלו טיפולים הנכם נדרשים.
  2. בררו אם במרפאת השיניים קיימים המומחים בתחום הספציפי (השתלות שיניים, מומחה חניכיים וכדומה).
  3. בחנו את ההמלצות ואת ניסיון העובדים במרפאה.
  4. בדקו מה גודל מרפאת השיניים, מה זמינותה, מהו היחס למטופלים (ביקור התרשמות של כעשר דקות יעשה את העבודה).
  5. בררו על נוהל העבודה הנהוג בה (האם רופא אחד אחראי, או שהטיפול עובר בין מומחים שונים; האם אתם נשלחים למקומות שונים, או שהעבודה כולה נעשית במרפאת השיניים?).
  6. ודאו שהמרפאה נקייה, נעימה, מטופחת, ומחוטאת כראוי (חשוב ביותר כי זה מעיד על סטריליות, שעל חשיבותה אין צורך להרחיב).
  7. בררו האם נעשה שימוש במסכות ובכפפות חד פעמיות בכל טיפול.
  8. בדקו עם איזה טכנאי שיניים עובדת המרפאה - מה הכשרתו, מה ניסיונו - ובקשו לראות דוגמות עבודות.

עוד בנושא מפורומים ברשת

בפורום באתר דוקטורס שאלו גולשים שאלות בנושא זה. בואו לקרוא מה ענה להם הרופא.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist