אולטרסאונד בהריון WhatsappFacebookTwitterShare

שאלות נפוצות על אולטרסאונד בהריון והתשובות

שאלות ותשובות בנושא אולטרסאונד בהריון – מה זה BPD, מתי לערוך בדיקת מי שפיר, מתי ייעוץ גנטי ופיענוח ממצאים

שאלות ותשובות

מהי המשמעות של שני מוקדים אקוגניים קטנים באונה השמאלית שנמצאו בסקירת מערכות מוקדמת בשבוע 15?

ייתכן שמדובר בסך הכל בארטיפקט של התמונה. מוקדי הסתיידויות יכולים להיות גם על רקע זיהום ויראלי, למשל בוירוס ה-CMV, לכן כדאי לבדוק נוגדנים לוירוס זה.

האם יש חשש למום או לגמדות לאחר ממצא עצם ירך קטנה ב-3 שבועות שנמצא באולטרסאונד בשבוע 34?

הסיכוי לגמדות קטן ביותר. הפרש כזה במדידות מחייב מדידה של כל העצמות הארוכות והתבוננות במבנן על ידי מומחה בתחום. בדרך כלל גמדות באה לידי ביטוי בקיצור עצמות גדול מהממצא, מה גם שהעצם גדלה, גם אם לא בהפרש המדויק של השבועות.

באולטרסאונד בשבוע 34.4, BPD יצא 95 מ״מ שמתאים לשבוע 38.4. מה זה אומר?

BPD הינו קוטר אחד של הגולגולת, בעזרתו מחשבים את היקף הראש, הפרמטר החשוב לגדילת הראש. אם היקף ראש העובר תואם לגיל ההריון, אין כל בעיה, כולל לא בלידה. אם קיים הבדל של מעל שבועיים בהיקפו של הראש, רצוי מעקב ושקילת זירוז לידה לפי הצורך.

בשבוע 21.4 נערך אולטרסאונד בו נצפה בעובר זכר ממצא של חדרי מוח לטרליים בגודל 9-9.5 מ"מ. מה זה אומר לגבי בריאות העובר?

הרחבת חדרי מוח עד 10 מ"מ נחשבת לממצא תקין. יש לבצע ייעוץ גנטי ומעקב אולטרסאונד לממצא כל שבועיים ימים. אם הממצא לא גדל, רוב הסיכויים שהמצב תקין ולממצא לא תהיה השפעה עתידית.

מהו velamentous insersion of umbilical cord?

השרשה וילמנטוזית של השלייה הינה מצב בו חבל הטבור לא יוצא מהשלייה כחבל מסודר אלא כמספר כלי דם היוצאים ממקומות שונים בשליה ומתאחדים לחבל אחד גבוה מעליה. המצב חשוב שכן כלי הדם שהתפצלו עוברים לאורך קרומי השפיר ואם הם נמצאים באזור צוואר הרחם, עלול להיגרם דימום בלידה אם הקרומים נפקעים באזור זה. הדימום הינו עוברי ועלול להיות מסוכן לעובר, ומכאן החשיבות האבחנתית והצורך במעקב.

מה הן הסיבות האפשריות לערכי בטא גבוהים מלבד הריון מולרי והריון מרובה עוברים?

מדי פעם נתקלים בערכי בטא גבוהים ללא כל הסבר ממשי. ברגע שנשלל הריון מולרי, הסיכוי לבעיה בהריון קטן משמעותית.

האם מותר לבצע פעילות גופנית אחרי בדיקת מי שפיר? האם עלייה במדרגות של 3 קומות נחשבת כפעילות גופנית?

אין כל היגיון רפואי מהימנעות מפעילות גופנית. אין כל בעיה לעלות במדרגות וזו אינה נחשבת ממש לפעולה גופנית.

האם שטף דם שמופיע ליד אזור הבדיקה של מי שפיר זה נורמלי ולא מסוכן?

שטף דם שמופיע ליד הדיקור הינו חסר משמעות. מדובר ככל הנראה בנים דם עורי שנדקר והדימום ייספג תוך מספר ימים.

בסקירה האחרונה נאמר כי לעובר יש וריד טבורי מורחב ושזרימת הדם תקינה. מה זה אומר?

בדרך כלל וריד טבורי מורחב הינו ממצא חסר משמעות בהנחה שההרחבה מינימלית ולא מדובר בממצא הקרוי  varixשהוא וריד מורחב ביותר ביציאת חבל הטבור, ואז קיים גם סיכון לעובר. יש להתייעץ עם רופא מומחה באולטרסאונד שיבדוק ויאמת את הממצא.

אולטרסאונד בהריון

בניסיון להיכנס להריון ולאחר מחזור שאיחר, אולטרסאונד הראה רחם תקין רירית 8 מ"מ סדירה בשחלה ימנית, ממצא 16 מ"מ גבולות לא סדירים מתאים לCL-, שחלה שמאלית תקינה. האם התוצאות תקינות?

הרחם תקין ועובי הרירית תקין. ה-CL מתייחס לגופיף צהוב שהוא האזור בשחלה לאחר הביוץ והינו ממצא תקין. ככל הנראה לא היתה השרשה ללא קשר לממצאי האולטרסאונד.

בת 40 בהריון ראשון עם תאומים. בבדיקת מי שפיר נמצא כי הזכר תקין והנקבה עם כרומוזום טריפל X 47, מה הסיכון?

אם הכוונה לטריפל X מדובר בתסמונת גנטית בה חיצונית אין כל חריגה. בחלק מן המקרים תיתכן ירידה שכלית עם מנת משכל נמוכה ב-10-15 יחידות, ולחלקן לקות למידה הדורשת מסגרת מיוחדת. רצוי לפנות לייעוץ גנטי לגבי העתיד.

לאחר בדיקת חלבון עוברי, האם יש צורך בבדיקת מי שפיר? אם עושים בדיקת מי שפיר, האם מומלץ גם לעשות צ׳יפ גנטי?

גם אם תוצאת החלבון העוברי תהיה תקינה - מומלץ לעשות דיקור מי שפיר. בדיקת הצ'יפ הגנטי הינה בדיקה מעולה ומומלצת לכל מי שמבצעת דיקור מי שפיר.

האם ניתן ולא מסוכן לטוס לחו"ל ארבעה ימים אחרי בדיקת מי שפיר?

לא צפויה כל השפעה חריגה של הטיסה על האם או העובר, אלא אם מדובר בטיסה ארוכה. במקרה כזה ,כדאי לבצע פעילות גופנית תוך הטיסה כמו הליכה, מתיחת איברים וכדומה, למניעת היווצרות קרישי דם.

במהלך סקירה בשבוע 15 אובחן ARSA אצל העובר. אילו עוד בדיקות חוץ מדיקור מי שפיר וייעוץ גנטי כדאי לעשות? האם יש עוד השלכות בריאותיות ל-ARSA מלבד החשש לתסמונות?

מדובר בממצא שנוי במחלוקת לגבי הקשר שלו לתסמונת דאון. המחלוקת היא בין הגנטיקאים לבין הקרדיולוגים. בעיקרון, דיקור מי שפיר יענה על השאלה, כולל צ'יפ גנטי שמומלץ לעשות. מעבר לכך, לפי הקרדיולוגים מדובר בממצא שאינו אמור לפגוע באיכות חיי הילד.

מהי המשמעות של עצם ירך תואם לשבוע 21+3 בסקירת מערכות בשבוע 23+2?

בהנחה שמדובר רק בעצם ירך קצרה ולא כל העובר קטן, ובהנחה שהאם לא קטנת קומה, הממצא יכול לכוון או לאפשרות של עובר שיהיה קטן במהלך ההריון וכן תואר בהקשר לתסמונת דאון כסימן לא מוחלט אך מחשיד. לכן, נדרש ייעוץ גנטי לגבי בדיקת מי שפיר או בדיקת דם מסוג NIPT וכן מעקב גדילה של העובר לאורך ההריון.

בסקירה מוקדמת בשבוע 15 נצפו שלושה כלי דם בחבל הטבור ואילו בסקירה המאוחרת בשבוע 22+3 נצפו שני עורקי עובר מסביב לשלפוחית השתן (אחד עבה יותר מהשני). בהמשך, בחלק שקרוב לשליה, נצפה רק עורק טבורי אחד. לא נמצאו ממצאים נוספים בשתי סקירות. שקיפות עורפית תקינה. בדיקת דם לדנ״א עוברי יצאה תקינה. לא בוצעה בדיקת מי שפיר. ייתכן מצב שאחד העורקים "נעלם" לאורך חבל הטבור? איזה מעקב נדרש בהמשך?

ייתכן מצב כאשר אחד העורקים עבר טרומבוזיס ונסתם על ידי קריש דם. במצב של עורק טבורי אחד, מומלץ אקו-לב עובר, סקירת מערכות מורחבת וייעוץ גנטי. לגבי הצורך בדיקור מי שפיר כולל צ'יפ גנטי, בנוכחות סקירות תקינות ושלילת בעיה כרומוזומלית, הסיכון לעובר בעורק טבורי בודד הינו מזערי אם בכלל.

לאחר בדיקת גדילת עובר לתאומים לא זהים, עם סוכרת היריון בשבוע 25+4, נמצא אצל הזכר BPD גדול בשלושה שבועות. האם לדאוג?

שינויים בגדילת העוברים בהריון תאומים הם עניין שבשגרה. עובר אחד גדול עדיף על עובר אחד קטן. בעיקרון, תיתכן דיספרופורציה בגדילת העוברים, והדבר יכול ברוב המקרים להיחשב תקין, בתנאי שנשללה סוכרת הריונית. מובן שרצוי מעקב אחרי העוברים שכולל גם הערכת גדילה, בה בודקים גם את מוח העובר. אין כרגע סיבה לאולטרסאונד ספציפי למוח העובר.

בבדיקת מעקב שכללה אולטרסאונד, העובר גדול אבל המדדים קיצוניים, כולל ריבוי מי שפיר. העמסת סוכר 50 גרם יצאה תקינה ואפילו נמוכה. תוצאות סקירה ראשונה (מורחבת), סקירה שנייה (מצומצמת) ושקיפות עורפית תקינות, כמו גם חלבון עוברי. מהי המשמעות של כך?

ריבוי מי שפיר הינו ממצא מוכר ומופיע כממצא בודד ללא כל בעיה אחרת ב-2.9% מכלל ההריונות. יש לממצא קשר לסוכרת הריונית, ולכן יש לבצע העמסת סוכר מלאה. עובר גדול יכול אף הוא להיות קשור לסוכרת. קשה להניח כי לאחר שתי סקירות מלאות יוחמצו מומים כה גדולים הכרוכים בריבוי מי שפיר, ולכן סביר להניח כי או שמדובר בסוכרת או בסיבה אידיופטית (לא ידועה). יש מקום לביצוע US למערכת העיכול ולייעוץ גנטי. הייעוץ הגנטי קשור בתסמונות ספציפיות המלוות גדילת יתר של העובר.

אולטרסאונד בהריון

מהי המשמעות של ממצא של שליה אחורית פונדלית?

מדובר בשליה הנמצאת בדופן האחורי של הרחם (זה הקרוב לגב) ובחלק העליון של הרחם (קרוי גם פונדוס). מיקום שליה זה הוא אופטימלי ואינו מהווה בעיה בלידה.

בסקר ביוכימי שני התקבלה תוצאה בחלבון עוברי (AFP): ערך של 2.07 MOM. מה הן ההמלצות במקרה זה? האם לבצע סקירה מכוונת למומים? כבר בוצעה בדיקת מי שפיר וצ׳יפ גנטי.

ערך החלבון העוברי של 2.07 הינו בגבול הנורמה (יש הטוענים שהנורמה היא 2.5 ואז זהו ערך תקין). הסיכוי עם ערך כזה למום פתוח אצל אישה שעברה סקירה מוקדמת ומי שפיר נמוך ביותר.

בהריון שני בשבוע 5.5 לא נמצא שק חלמון. מהי הסיבה לכך?

שק החלמון נצפה בהריון צעיר סביב 5.5 שבועות הריון. כלומר, אם הביוץ איחר במספר ימים, שק החלמון ייראה באיחור קל. צריך קצת סבלנות ואז גם ייראה העובר וייצפה הדופק.

הריון רביעי בגיל 37, שבוע 20+4, רופא מטפל טוען שבדיקת חלבון עוברי מעידה על סיכון גבוהה והמליץ על מי שפיר. האם ניתן לוותר על הבדיקה ולהסתפק בבדיקות סקר?

גיל 37 הוא גיל בו הסיכון לתסמונת דאון לא קטן. בדיקות סקר אינן חד משמעיות כמו בדיקת מי שפיר, ששוללת תסמונת דאון ובודקת את כל שאר הכרומוזומים ברמת דיוק של 100%. הסיכון בבדיקה קטן ביותר ולכן היא מומלצת.

בשבוע 35 כל המדדים יצאו גבוהים בכשבוע, אך ה-Cereb hill יצא 49.9 מתאים לשבוע 36+5, לאחוזון מאוד גבוה. האם צריך לעשות בדיקות נוספות?

המדידה בטווח הנורמה ואינה מחייבת לכל בדיקה נוספת.

*אין המערכת אחראית לתוכן הדברים. יש להיוועץ ברופא

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist