כתבות בנושא דיני עבודה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

שאלות ותשובות בתחום דיני עבודה - חשוב לדעת

שוק העבודה מחבר בין מעסיקים ובין מועסקים לתקופות קצרות או ארוכות, בסיטואציות משתנות ובתנאי העסקה מגוונים. מטרתם של דיני עבודה למנוע ניצול והעסקה בתנאים שאינם הוגנים, ולוודא כי מערכות היחסים בין המעסיקים והמועסקים תואמות את הקבוע בחוק, וכי אף אחד מן הצדדים אינו פוגע בזכויותיו של הצד השני. מרבית הנושאים העולים לדיון בבתי הדין לעבודה, משותפים לכלל העובדים במשק, והיכרות עם החוק עשויה לתרום למניעת הפרה של זכויותיהם. כך השיבו עו"ד דוד סער ועו"ד ניצה כהן לשאלות שנשאלו בתחום דיני עבודה

בכתבה זו:
מכתב פיטורין | דמי לידה | מעבר למקום חדש | חופשה כפויה בחול המועד | דמי מחלה | זכויות ביגוד והנעלה | הפסקת אוכל | פשיטת רגל | הרעת תנאים והשפעה על פיצויים | טופס 14

סימני שאלה רבים עולים מדי יום ביומו בכל הקשור לדיני עבודה ולזכויותיהם וחובותיהם של מעסיקים כלפי מועסקים ולהפך. מכיוון שבדרך כלל הכוח נמצא בידי המעסיקים, ורבים מבין השכירים אינם מודעים לזכויותיהם המלאות, חשוב להתוודע לסוגיות שונות המעסיקות רבים מן העובדים, ואשר התשובות עליהן עשויות לשפוך אור על סיטואציות דומות. עו"ד דוד סער ועו"ד ניצה כהן השיבו לשאלות גולשים בתחום דיני עבודה. 

מכתב פיטורין

שאלה: ביקשתי מהמעסיק מכתב פיטורין, אבל הוא סירב לתת לי בנימוק שאני צריך להקדים ולמסור לו מכתב שבו אני מציין שהפסקתי את עבודתי. הבעיה היא שאני הפסקתי לעבוד בגלל הרעת תנאים, ואני רוצה לתבוע אותו לשלם לי פיצויים בגלל הרעת תנאים .
האם אני חייב למסור לו מכתב ממני? ואם כן, מה לכתוב בו כדי שבכל זאת אוכל לקבל את זכויותיי?
תשובה: כדי להוכיח שהמדובר בהרעת תנאים מוחשית, הנך נדרש להודיע למעסיקך בכתב כי המדובר בהרעת תנאים מוחשית, וליתן לו את ההזדמנות לחזור בו מכך. רק אם הוא מסרב לחזור בו או מתעלם מפניותיך, תוכל להעביר לו מכתב  התפטרות בשל הרעת תנאים מוחשית, ולציין שהמדובר בהתפטרות בדין מפוטר המזכה בפיצויי פיטורים וביתר הזכויות הסוציאליות.

דמי לידה

שאלה: עבדתי במשך שנתיים וחצי במקום עבודה והתפטרתי. לאחר שלושה חודשים נכנסתי למקום עבודה חדש, ורק כאשר  הייתי בחודש שביעי גיליתי שאני בהיריון (גיליתי זאת אחרי שכבר עבדתי חודשיים במקום החדש). רציתי לדעת האם מגיעים לי דמי הלידה, ומה עליי לעשות כדי לקבל אותם?
 
תשובה: אם שולמו בעדך דמי ביטוח לאומי במשך 10 חודשים מתוך 14 חודשים שלפני הלידה, תהיי זכאית לדמי לידה.

מעבר למקום חדש


שאלה: מקום העבודה שלי עובר למשכן חדש. אני רוצה לתת לזה צ'אנס, אבל לפחות על פניו נדמה לי שאני אתקשה להגיע למקום החדש באמצעות תחבורה ציבורית. מתי עלי ליידע את המעסיק שלי - לפני המעבר או אחריו? האם בכל מקרה החברה צריכה לפצות אותי?

תשובה: מומלץ לך ליידע את מעסיקך לפני המעבר. לשאלתך השנייה, לא בכל מקרה החברה חייבת לפצותך, הדבר תלוי במרחק ממקום מגורייך ובפרמטרים נוספים שיש לבחון.

חופשה כפויה בחול המועד


שאלה: בחברה שבה אני עובד מוציאים את כל העובדים לחופשה מרוכזת בחול המועד סוכות, כשימי החופש הם על חשבון העובדים. לי ולמס' עובדים אתי במחלקה יש חוסר בימי חופש. יציאה כפויה על חשבוני בסוכות תביא לכך שיורידו לי כסף מהמשכורת. ביקשנו מהמנהלת שלנו לעבוד בחול המועד אבל היא מסרבת. 
האם מקום העבודה יכול לכפות על העובדים לצאת לחופשה על חשבונם, ועוד לגבות מהם כסף על החופשה הזאת?

תשובה: אם יש חוסר בימי החופשה, המעסיק אינו רשאי לכפות על הוצאתך לחופשה בחול המועד.

דמי מחלה


שאלה: אני עובדת 10 שנים בחברה. כעת דורשים ממני לשלם לחברה בגין ימי מחלה במינוס (לטענתם חרגתי). האם זה חוקי? כמו-כן מדובר על שנים קודמות כולל שנה זו.

תשובה: למעביד אין את האפשרות עפ"י חוק לאפשר לעובד חריגה מימי המחלה, ואם כבר אפשר, צריך שזה יהיה במספר ימים בודדים, אחרת לא יוכל לדרוש שתשלמי לו את כולם.

זכויות ביגוד והנעלה


שאלה: בעלי עובד כשף במסעדה. הוא נדרש לרכוש את הביגוד וההנעלה לשימושו העצמי מכספו. האם אינו זכאי להשתתפות המעביד? נעלים טובות אטומות לנוזלים ושאינן מחליקות עולות כ-700 שח. וצריך להחליף אותן כמעט כל שנה. גם מכנסיים וחולצות שף נרכשות בכסף לא מבוטל, והבלאי גם פה גדול מאוד. נשמח לקבל חוות דעת בנושא.

תשובה: תשלום עבור דמי ביגוד והנעלה יבוצע רק אם קיים הסכם קיבוצי המסדיר זאת, היינו, אם בעלך שייך לקבוצה שיש לגביה הסכם קיבוצי. אם בעלך עובד במגזר הפרטי, אזי על פניו אינו זכאי לכך.

הפסקת אוכל


שאלה: אני עובדת ארבע שעות ורבע ביום. האם אני זכאית להפסקת אוכל?

תשובה: עפ"י חוק, רק ביום עבודה של 6 שעות ומעלה זכאי העובד להפסקה של 3/4 שעה.

פשיטת רגל


שאלה: עבדתי מעל 6 שנים במינימרקט. קיבלתי משכורת מינימום, והבוס נקלע לקשיים וחובות. האם מגיע לי לקבל פיצויים, וממי?

תשובה: אם המעביד הוכרז כפושט רגל, עלייך לפנות למוסד לביטוח לאומי כדי לקבל טפסי תביעה לשכר עבודה, לפיצויי פיטורין ועוד. את הטפסים יש להגיש למפרק שנתמנה בעניינו של מעבידך, והוא יטפל בתביעתך. מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד בעניין.

הרעת תנאים והשפעה על פיצויים


שאלה: אני עובד משרה מלאה ורוצים להוריד לי שעתיים כל יום. אני בן 64, והסיכוי למצוא עבודה קטן. אם אתפטר, האם אהיה זכאי לפיצויים? אם אמשיך לעבוד, האם אהיה זכאי לפיצויים אם יפטרו אותי בעתיד, ולפי איזה שכר (כפי שהיה נהוג עד היום, או לפי 80% אחרי הורדת שעות העבודה)?
 
תשובה: מדובר בהרעת תנאים שמזכה אותך בפיצויי פיטורים אם תתפטר. אם תמשיך לעבוד, הרי שלאחר שתגיע לגיל פנסיה ממילא תהיה זכאי לפיצויים גם אם תתפטר. חישוב פיצויי הפיטורים במקרה כזה ייעשה לפי יחסיות של שתי התקופות: פיצויים מלאים (לפי השכר האחרון שיהיה לך) עבור התקופה שבה עבדת במשרה מלאה, ופיצויים יחסיים לפי שיעור חלקיות המשרה בעבור התקופה האחרונה.

טופס 14


שאלה: בהנחה שאיני חתום על סעיף 14, אם אתפטר, האם הנני זכאי לפיצויים בגובה תשלומי החובה? האם קיים תקדים כלשהו בנושא?

תשובה: בהתאם לסעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים, אם לא נקבע בהסכם קיבוצי או בהסכם אחר שסכום זה ניתן להחזרה למעסיק, אזי תהיה זכאי לפיצויים שצבורים בקרן הפנסיה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist