כתבות בנושא דיני עבודה - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לא שילמו לכם משכורת בזמן? כך תתמודדו עם הלנת שכר

שכר הדירה כבר ירד, החשבונות מחכים שתשלמו אותם ואתם סופרים את הימים עד שהמשכורת הקרובה תיכנס לבנק ותוכלו קצת לנשום. אבל מה קורה כשמועד התשלום מגיע וגיליתם ששוב לא שילמו לכם? קבלת המשכורת בזמן ובמלואה היא זכות בסיסית המעוגנת בחוק, וכדאי לדעת מה עושים כשהמעביד שלכם מתעלם ממנה

בכתבה זו:
מה אומר חוק הגנת השכר? | פנייה לעורך דין מומחה לדיני עבודה | תביעה להלנת שכר | טיפול בתביעה בבית הדין לעבודה | תקופת ההתיישנות

אם אתם שכירים, יכול להיות שתיתקלו או שכבר נתקלתם בתופעה המרגיזה שנקראת הלנת שכר. בחוזה העבודה שלכם רשום כי המשכורת נכנסת בתאריך X בכל חודש, אך רצה הגורל והמשכורת שחיכיתם לה בחודש מסוים - לא שולמה לכם בזמן, אם בכלל. זוהי הלנת שכר.

למרבה הצער, לא חסרים מעסיקים שאינם מקפידים לשלם את שכר העובדים שלהם בזמן, והעובדים שסובלים מכל ההתנהלות נתקלים אף בדילמה בעקבותיה: האם לברר, לשאול או להתלונן על הלנת השכר או לשמור על יחסים טובים ולקוות שמדובר בטעות אנוש שתטופל מיד. ישנם עובדים שמודעים ל"תקופה קשה" שעוברת על העסק, ולא רוצים להכביד על המעסיק שלהם בדרישתם את המשכורת שלהם בזמן.

 

הלנת שכר. צילום: shutterstock

 

 תהא הסיבה לשתיקה הזו אשר תהא, חשוב לדעת לפני שמשלימים עם רוע הגזירה, שמעביד שלא שילם משכורות עובר בכך על החוק ומבצע הלנת שכר, והוא יצטרך לשלם את המשכורת עצמה בנוסף לפיצויים על העיכוב בתשלום.

 

מה אומר חוק הגנת השכר?

הזכות לקבל שכר מלא ובמועד היא זכות מגן בסיסית המעוגנת בחוק הגנת השכר. לפי חוק זה, יש לשלם לעובד במשרה מלאה, אשר עבד חודש מלא, את שכרו בסוף כל חודש עבודה. התשלום צריך להתבצע לכל היותר עד היום הראשון של החודש העוקב, ונתון זה מפתיע את רובנו משום שרוב המעסיקים בשוק משלמים את המשכורות במהלך החודש העוקב (למשל ב-10 בחודש הכל כך נפוץ).

נוהג זה, המהווה למעשה עבירה על החוק, נובע מכך שהזכאות לפיצוי בגין הלנת שכר קמה רק בחלוף עשרה ימים מתום חודש העבודה. לפי החוק, שכר שלא שולם עד ליום התשיעי שלאחר מועד תום החודש, ייחשב לשכר מולן שניתן לתובעו, יחד עם פיצוי בגין הלנתו. זאת הסיבה בגללה רוב המעבידים "סוחבים" עד לרגע האחרון ומשלמים שכר בעשירי לחודש.

מעבידים רבים עוברים על חוק הגנת השכר בנסיבות ובמקרים מגוונים, כך למשל במקרים בהם המעביד לא שילם את השכר במועד האמור, לא שילם את כל השכר, לא העביר דמי קופת גמל שנוכו מהשכר כעבור 21 יום מתחילת החודש, או כאשר העובד פוטר ולא שולמו לו פיצויי פיטורים במועד הקבוע בחוק (הלנת פיצויי פיטורים).

 

פנייה לעורך דין מומחה לדיני עבודה

אם אתם מתמודדים עם הלנת שכר, האדם הנכון לפנות אליו הוא עורך דין מומחה לדיני עבודה, כדי שזה ימצא את הדרך היעילה ביותר לפעול למענכם ולדאוג לכך שתקבלו את השכר המגיע לכם וכן פיצויים בגין הלנתו. אם אתם חושש מפגיעה בכם עקב צעדים אלה שעשויים להיתפס בעיני המעסיק כפעילות נגדו, שתפו בכך את עורך הדין שיפעל בדיסקרטיות למיצוי זכויותיכם תוך צמצום הפגיעה במעמדכם בעבודה.

 

תביעה להלנת שכר

מה המסלול שעוברת תביעה להלנת שכר? עורך הדין אליו תפנו יבחן את נסיבות העניין שלכם ויבחר את דרך הפעולה האידיאלית. לרוב, אם מדובר במעביד שלא שילם את שכרכם עקב פשיטת רגל, ינקוט עורך הדין בהליכי הוצאה לפועל לשם גביית השכר המולן ופיצויים בגין הלנתו. אם מדובר בבית עסק שעדיין מתפקד אך המעביד לא שילם את השכר ממגוון סיבות - שכח או התבלבל, עשה זאת בזדון, פיטר אתכם וטען שלא מגיע לכם תשלום עקב אי שביעות רצון מכם, או שהוא בכלל קיווה שתשכחו ממנו ולא תחזרו עם דרישת התשלום - הפנייה למיצוי זכויותיכם תגיע אל בית דין לעבודה.

 

טיפול בתביעה בבית הדין לעבודה

בית הדין לעבודה יבחן את תביעתכם, שהוגשה על ידי עורך דין, ואם זו תיראה בעיניו נכונה ומוצדקת תקבלו את מלוא המשכורת וכן פיצויים שגובהם תלוי במשך ההלנה. כמה זה באחוזים? פיצוי בגובה 5% מהשכר תקבל בגין ההלנה עצמה. 10% נוספים מהשכר יתווספו עבור כל שבוע שחלף מיום ה-8 לחודש ועד למועד פסק הדין, ואל כל אלו יתווספו הפרשי הצמדה. אם השכר הולן למשך תקופה העולה על חודש ימים, תקבלו עוד 20% מהסכום הכולל, עבור כל חודש של הלנת השכר.

 

תקופת ההתיישנות

כמו בכל נושא השייך לתחומי המשפט האזרחי, חשוב להקפיד גם בתביעה בגין הלנת שכר למהר להגישה לבית דין לעבודה, בטרם תחלוף תקופת ההתיישנות. תקופה זו היא בת 60 ימים או שנה, תלוי בנסיבות העניין. כך, עובד שלא קיבל כלל את שכרו יוכל לתבוע קבלתו בנוסף לפיצוי בגין הלנתו במהלך שנה מיום בו השכר אמור היה להיות משולם. אם השכר הולן, אך שולם בשלב כלשהו, ניתן יהיה לתבוע פיצויים בגין הלנתו רק במשך 60 יום מרגע התשלום. בית הדין לעבודה יכול, בנסיבות מסוימות, להאריך תקופה זו ל-90 ימים.

 

חשוב לזכור כי הזכות לקבל שכר מלא במועד בגין עבודה שביצעתם, היא חשובה ביותר בעיני המחוקק, אך למרבה הצער לא תמיד בעיני המעביד. אם לא קיבלתם את השכר בזמן, או שהמשכורת לא שולמה לכם במלואה, פנו עוד היום לעורך דין מומחה לדיני עבודה שידאג לכך שתזכו לקבל את המשכורת שלכם וכן פיצויים בגין הלנת השכר, בדיוק כפי שמגיע לכם.

 

מתעניינים בשירותיו של עורך דין מומחה לדיני עבודה? בדקו במחירון המתעדכן של דפי זהב


scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist