כתבות בנושא עורכי פטנטים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לחסל מזיק מבלי להזיק: על חקלאות בסימן הדברה ירוקה

מדינת ישראל נמצאת בפיגור גדול אחרי העולם המודרני בכל הקשור להדברה ירוקה ולא מזיקה. יש לזה כמה סיבות, רובן לא מוצדקות, והגיע הזמן להתעורר

המגמה של שמירה על סביבה ירוקה חדרה לכל תחומי החיים: איסוף בקבוקים והפרדת פסולת ביתית ותעשייתית, בנייה ירוקה, פיתוח פריטים וצעצועים אקולוגיים לתינוקות, שימוש בחומרי ניקיון טבעיים ועוד ועוד. הסיבה לכך היא כמובן הלחץ החזק שנוצר על הסביבה בגלל פליטה מכוונת ובלתי מכוונת של חומרי פסולת ושפכים, הן ממשקי הבית והן מהתעשייה, בנוסף לחקלאות שבמסגרתה מזדהמים האוויר, הקרקע, המים והמזון בכמות רבה של מזהמים.
ענף החקלאות הוא אחד מאותם ענפים הזוכה גם הוא בשנים האחרונות לתשומת לב בקרב שומרי איכות הסביבה. חדשות לבקרים, מתפרסמות כתבות על ירקות ופירות המזוהמים מחומרי הדברה שהחקלאים מפזרים עליהם על מנת להילחם במזיקים וחרקים. נכון שיש להיפטר מהמזיקים למיניהם וגורמי מחלות שונים, אך מדוע לא להדבירם בצורה שאינה מזיקה לסביבה ולנו, או לפחות גורמת לנזק מועט יותר? הרי לא כולם יכולים להרשות לעצמם לגדל ירקות ופירות אורגניים בגינה או לשלם עבורם מחיר לא זול. וזה עד לפני שמנינו את הנזקים הנגרמים לסביבה בה אנו חיים. 

אז איך מצמצמים את הנזק?

האם לתשומות לחקלאות מזיקות ישנן חלופות? התשובה היא כן. גופים שונים בעולם מפתחים חלופות מזיקות פחות, ואפילו כאלו שנזקן ממש מזערי. לשם כך קיימת הדברה ירוקה ושימוש מושכל בדשנים ו/או חומרים שנזקם לסביבה קטן או כמעט לא קיים. למרות זאת, חלק גדול מהחקלאים בארץ משתמש בחומרים רעילים, גם כאלה שכבר נאסרו במדינות מתחשבות יותר בסביבה ובציבור. הסיבות לכך שונות ולא תמיד מצדיקות את עצמן:
• חשיבה לא נכונה של חקלאים, לפיה החומרים הרעילים זולים יותר, לעומת חומרים ידידותיים לסביבה הנחשבים ליקרים. האמת היא שזה בדיוק להיפך. 
• הבירוקרטיה בארץ אינה מעודדת שימוש בדשנים וחומרי הדברה ידידותיים לסביבה.
• כאשר מטפלים נגד מחלה או מזיק מסוים בחקלאות, בדרך כלל אין ערובה של 100 אחוז להדברה מוחלטת. חומרי הדברה מסוימים עשויים לגרום  להדברה יעילה בישום אחד, ולפעמים יש לישם כמה פעמים. חומרים רבים וטובים שהוכנסו לשימוש, עלולים לאבד את יעילותם בכמה עונות, בגלל יצירת מנגנוני עמידות אצל גורמי המחלות/מזיקים. כדי למנוע את מנגנוני העמידות האלה, מומלץ לטפל בכמה תכשירים שונים ולא רק באחד. השימוש בתכשירים פחות יעילים עשוי לגרום לצורך בישומים אחדים, וכאשר חקלאי צריך לרסס כמה פעמים, זה עולה לו כסף שהוא לא תמיד מוכן להשקיע. ואז הוא מעדיף להשתמש בחומרים שהם אמנם רעילים, אבל מחסלים את המחלה במהירות. 

מדוע עדיפים חומרים לא רעילים

במדינות מתקדמות ברחבי העולם, חשיבות השימוש בכמה שפחות חומרים מזיקים, עולה משנה לשנה. במדינות אירופיות, למשל, הרשויות אוסרות על שימוש בחומרי הדברה ותשומות שונות לחקלאות, משום השפעתם המזיקה על האדם והסביבה. בארץ, המצב חמור ומתירנות הרשויות לגבי מוצרים מזיקים גדולה מאוד. 
תכשירים כימיים למטרות שונות בחקלאות ובטיפול הסביבתי, אמורים לגרום לתוצאות חיוביות מבחינת האדם: הצמחת יבול, העלאת רמת התברואה, חיסול מפגעים וכדומה. המטרה המשותפת שצריכה להיות לממשלה, לחקלאים ולנו הצרכנים, היא לפתח תכשירי תועלת (חומרי הדברה, חומרי הזנה, מסלקי מפגעים) שיבצעו פעולות מועילות במקום מוצרים מזיקים יותר הקיימים היום. וגם למצוא דרכים להדביר מחלות תוך שימוש בחומרים פחות רעילים ומזיקים לסביבה.  

לפני שכל היבול נהרס

ישנם חקלאים, שצריכים לקטוף את היבול (כמו חסה או כרוב) בעוד יומיים למשל ופתאום מתגלה מזיק מסוים במטע או במשק. בארץ אסור לרסס בחומרים רעילים במשך תקופה ארוכה, למשל  ארבעים יום לפני הקטיף, ומזיקים שמופיעים בזמן הזה יכולים להרוס יבול שלם ואף לגרום לקריסה כלכלית של החקלאי. שימוש בדשנים או בחומרי הדברה לא רעילים, יכול לסלק את המזיק תוך שעות מבלי לגרום נזק ליבול, ולצרכנים שיקבלו את אותם פירות וירקות לצלחת בבית.    
חומרים שאינם רעילים עשויים להיות יעילים בשימוש מזערי, אבל יש צורך לישמם פעמים אחדות. בשימוש משולב עם תכשירים אחרים, החקלאי יכול לחסוך כסף וגם להפחית את זיהום הסביבה בשל הכמויות המועטות יותר של תכשירים רעילים שפיזר באוויר, במים ובקרקע. 
השאיפה והאוטופיה היא לשווק בישראל מוצרים איכותיים לחקלאים, ללא שימוש ברעלים. אפשר לייבא אותם מחו"ל וישנם גם כמה מפתחים בארץ שאפילו מייצאים את המוצרים הללו למדינות שאכפת להן. המזיקים וההדבקות הן בדרך כלל רב עולמיות ולכן המוצרים הידידותיים לסביבה יכולים להתאים כמעט לכל אקלים. 
התקווה היא שגם מדינת ישראל תיכנס למניין המדינות המתקדמות, שמקפידות על צמצום מתמיד ועקבי בחומרים רעילים באוויר, במים ובקרקע, למען חיים בסביבה נקייה ובריאה יותר. 
ד"ר יורם צביון הינו מדען ועורך פטנטים ועוסק בפיתוח מוצרים ידידותיים לסביבה לחקלאות.
מוצריו והפטנטים עליהם נמכרים מזה שנים ברחבי העולם.

 

למעבר לכרטיס בית העסק לחץ כאן
scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist