accessibility
Avatar_add_reviewicon-login-arrow-symbolLogOutFull_Menuדפי זהבPointsAvatar_add_reviewAvatar_add_reviewFavoritesMessagesPeopleEdit_detailsHistory

היי אורח

accessibility
כתבות בנושא דיני עבודה וביטוח לאומי - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

המדריך שאתם חייבים להכיר - כל מה שחשוב לדעת על זכויות עובדים בגל הקורונה השני

הגל השני של הקורונה הביא עמו גל שני של הוצאת עובדים לחל"ת ואף פיטורין, סימני שאלה רבים עולים בנוגע לזכויות עובדים בתקופה זו. ריכזנו עבורכם מספר שאלות ותשובות חשובות בנושא חם זה:

גל הקורונה השני תפס אותנו לא מוכנים. חלקנו בדיוק חזרנו לעבודה לאחר חל"ת (חופשה ללא תשלום) ארוך, וכבר קיבלנו הודעה על חל"ת נוסף. אחרים מצאו עבודה חדשה, וקיבלו גם הם הודעה על הוצאה לחל"ת או על פיטורין. וישנם גם כל אלה מביננו שעדיין לא חזרו לעבודה כלל מאז הגל הראשון, או שאיבדו את מקום העבודה לגמרי, וכעת, תקופת הזכאות לאבטלה שלהם עומדת גם היא להסתיים.

כל אלה מעלים סימני שאלה רבים, כמו, למשל, כיצד ניתן לשמור על זכויות סוציאליות בעת תקופת החל"ת, הפיטורין והאבטלה? האם תקופת הזכאות לאבטלה עבור מי שהוצאו לחל"ת בגל הראשון תימשך גם בחל"ת הנוסף? למה זכאים מי שחזרו לעבוד לתקופה קצרה ואז הוצאו שוב לחל"ת? ובאילו מקרים החוק אינו מעניק הגנה כלכלית למי שהוצאו לחל"ת כפוי פעם נוספת?

מהן זכויותיו של עובד שכיר שהוצא לחל"ת?

עובד שהוצא לחל"ת כפוי בשל נזקי הקורונה זכאי לכך שהמשרה שלו, כמו גם תנאי השכר והתעסוקה, יישמרו עבורו לכשמקום העבודה יחזור וייפתח. יחד עם זאת, העובד אינו מקבל שכר בעת תקופת החל"ת והזכויות סוציאליות שלו עשויות להיפגע כתוצאה מכך – בעיקר הזכויות הפנסיוניות והזכויות בביטוח לאומי וביטוח בריאות.

מה ניתן לעשות על מנת לשמור על הזכויות הפנסיוניות בעת חל"ת?

כדי שיוכל לשמור על הזכויות הפנסיוניות והכיסוי הפנסיוני הביטוחי שצבר לאורך השנים, על העובד להמשיך להפריש כספים לקרן הפנסיה לאורך כל תקופת החל"ת בעצמו. אחרת, זכויותיו עשויות להיפגע. אפשרות נוספת היא לבצע הסדר ריסק מול החברה המבטחת. הסדר ריסק הוא הסדר מוגבל בזמן, המאפשר תשלום חודשי מופחת, אך במחיר של הקפאת צבירת הוותק לאורך תקופת ההסדר.

כיצד תשמרו על הזכויות בביטוח הלאומי בעת חל"ת?

ראשית, דעו כי החוק מחייב כל מעסיק המוציא עובד לחל"ת כפוי להמשיך ולהפריש עבורו תשלום לביטוח הלאומי במשך החודשיים הראשונים של החל"ת, בסכום של 348 שקל בכל חודש. רק אם החל"ת נמשך יותר מחודשיים, על העובד יהיה להמשיך להפריש את התשלומים בעצמו, בגובה 177 שקל בכל חודש, מתוכם 73 שקלים לביטוח לאומי ו-104 שקלים לביטוח בריאות.

מדובר בהוצאות לא קטנות, במיוחד עבור מי שאינו מקבל שכר מלא, אך בטווח הארוך התועלת של שמירת הזכויות עולה על העלות שלהן בטווח הקצר.

מחפשים עורך דין לדיני עבודה? הכנסו לרשימת המומלצים של דפי זהב ותוכלו לקרוא חוות דעת >>>>

האם מי שהוצא לחל"ת בקורונה זכאי לדמי אבטלה?

עובד שהוצא לחל"ת בעת תקופת קורונה, עשוי להיות זכאי להגיש תביעה לקבלת דמי אבטלה. הזכאות לדמי אבטלה במקרה כזה אינה מותנית בפיטורין, וחשוב לא פחות – היא אינה פוגעת ביתרת ימי החופשה שנותרו לעובד. במלים אחרות, הוא לא יידרש לנצל את יתרת ימי החופשה לפני שתוכר זכאותו לדמי אבטלה.

עצם הזכאות לדמי אבטלה תלויה בתקופת החל"ת הכפוי. בכל מקרה של חל"ת כפוי שהוא ארוך מ-30 יום, העובד יוכל להגיש תביעת אבטלה. במלים אחרות, מי שמקום העבודה שלו ידווח על תקופת חל"ת שהיא קצרה מ-30 יום, לא יהיה זכאי לבקש דמי אבטלה על התקופה, גם אם היציאה לחל"ת נכפתה עליו ולא נעשתה בהסכמתו.

את התביעה לדמי אבטלה יש להגיש לביטוח הלאומי (ניתן לעשות זאת דרך אתר הביטוח הלאומי) ואז להתייצב בלשכת התעסוקה.

כל מה שחשוב לדעת על זכויות עובדים בגל הקורונה השני: תמונה שאטרסטוק

הגשתי תביעה לדמי אבטלה בגל הראשון והמעסיק הוציא אותי לחל"ת שני– האם אני צריך להגיש תביעה נוספת?

התשובה ברוב רובם של המקרים היא לא.

עובדים שזו תקופת החל"ת השנייה שלהם, וכבר הגישו תביעת אבטלה לביטוח הלאומי בגל הראשון, אינם צריכים להגיש תביעה נוספת. כל מה שעליהם לעשות הוא לשלוח מכתב מטעם המעסיק המצהיר מה צפויה להיות תקופת החל"ת הנוספת.

עובדים שעובדים ביותר ממקום עבודה אחד, הוצאו לחל"ת באחד המקומות בגל הראשון (והגישו כבר תביעה ראשונה), וכעת מוצאים לחל"ת במקום נוסף, צריכים גם הם לשלוח מכתב דומה מטעם המעסיק השני בלבד, ללא צורך בהגשת תביעה נוספת.

האם פרילנסרים זכאים לחל"ת ולזכויות הנלוות לה?

בעקבות הנחיה חדשה, שיצאה בגל הראשון, גם מי שמוגדרים ברישומי הביטוח הלאומי כמורי דרך, שחקנים, אמנים ומרצים, ומועסקים בפועל כפרילנסרים ולא עובדים שכירים, זכאים גם הם לזכויות דומות. ההבדל העיקרי הוא שהם נדרשים למסור לביטוח הלאומי הצהרה עצמית על היציאה לחל"ת ועל תקופת החל"ת הצפויה להם.

קיבלתי דמי אבטלה בשל היציאה לחל"ת והוחזרתי לעבודה לפני שחלפו 30 יום –צריך להחזיר את הכסף?

כן. אם הוחזרתם למקום העבודה לפני שחלפו 30 יום, תצטרכו להחזיר את דמי האבטלה שקיבלתם.

תקופת הזכאות לאבטלה הסתיימה אך החל"ת הכפוי ממשיך – מה עושים?

בשל חוסר הידיעה מתי עסקים יחזרו לעבודה, והעובדה שאנו עומדים בפני תקופת חל"ת שנייה, נוצר מצב שבו תקופת הזכאות של עובדים רבים לאבטלה נגמרת, למרות שהם נשארים בחל"ת, ולא מוחזרים לעבודה. במקרים כזה, אותם עובדים יהיו זכאים להמשיך לקבל דמי אבטלה עד ה-16 לאוגוסט.

זכאות מיוחדת זו לקבלת אבטלה גם מעבר לתקופה הקבוע החוק היא תוצאה של החלטת ממשלה להאריך את תקופת הזכאות, בעקבות התפרצות הגל השני של הקורונה.

יתרה מכך, גם  מי שתקופת הזכאות שלהם לאבטלה הסתיימה בתחילת השנה (בינואר ובפברואר), אך לא מצאו עבודה מאז לאור הצמצום במקומות העבודה בחודשים האחרונים, זכאים לקבל דמי אבטלה עד לאמצע אוגוסט, ולאורך כל התקופה.

ומה צפוי בהמשך?

לפני שבוע וחצי (ב9.7) יצאה הודעה מטעם הממשלה כי תקופת הזכאות לדמי אבטלה תוארך שוב, באופן זמני, עד יוני 2021. ההודעה עדיין לא עברה הליך חקיקה, אך אם היא תאושר באמצעות חוק, תקופת הזכאות לדמי אבטלה תוארך בהתאם, ועובדים שיוצאו לחל"ת ארוך יותר, או ימצאו עצמם חוזרים לעבודה ואז יוצאים שוב, וחוזר חלילה, או שיאבדו את מקום עבודתם ויתקשו למצוא מקום עבודה חדש, יהיו זכאים להגנה הכלכלית של דמי האבטלה, באותם תנאים שהוזכרו קודם.

האם הוצאה כפויה לחל"ת עשויה להיחשב כפיטורין?

בהחלט! ראשית, יש לדעת כי על המעסיק להגביל ולהודיע על אורך תקופת החל"ת מראש. עובד שמקום העבודה שלו כופה עליו חל"ת ללא הגבלת זמן ייחשב כאילו הוא פוטר, ויהיה זכאי לכל הזכויות של מי שפוטר, כולל דמי אבטלה ופיצויי פיטורין.

יתרה מכך, עובד שמתפטר בעקבות החל"ת הכפויה, בשל ההרעה המוחשית בתנאי העבודה שלו, ייחשב כמי שפוטר, ויהיה זכאי לפיצויי פיטורין מלאים.

האם דמי האבטלה באים על חשבון קצבאות?

בימים שבשגרה, קבלת דמי אבטלה פוגעת בזכות לקצבאות שונות ולא ניתן לקבל את שני התשלומים במקביל. אך מאז ה-1 מרץ 2020 ועד ל-16 לאוגוסט 2020 ניתן לקבל דמי אבטלה בנוסף לקצבאות שונות, ביניהן קצבת מזונות, קצבת שארים, הבטחת הכנסה, קצבת אזרח ותיק ותוספת תלויים לקצבת נכות כללית.

זכאות זו תוארך ככל הנראה עד יוני 2021 ביחד עם הארכת תקופת האבטלה. אך לגבי זאת נהיה חכמים יותר ברגע שהודעת הממשלה תעוגן בחקיקה.

לסיכום, אין ספק שרבים מאיתנו עומדים בפני תקופה כלכלית לא פשוטה. חשוב  להיערך אליה ככל שניתן, ולקבל החלטות כלכליות מושכלות עד יעבור זעם, בכל שאלה אנחנו ממליצים להיוועץ עם עורכי דין בתחום דיני עבודה.

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_infoSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist