כתבות בנושא אופטיקאים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

חוזרים ללימודים? אל תשכחו לעשות בדיקת ראייה לילדים

קניתם את כל הספרים, עטפתם את המחברות וציידתם את הקלמרים, אבל לא עשיתם בדיקת ראייה לילדים? רגע לפני ששנת הלימודים נכנסת למסלולה, וגם אם אתם לא מבחינים בשום רמז לבעיה, זה הזמן לבדוק איך הילדים שלכם רואים

בכתבה זו:
מה כוללת בדיקת ראייה לילדים?

בעיות ראייה אצל ילדים הן לא תמיד קלות לזיהוי עבורנו, ההורים, אבל חשוב מאוד לאתר אותן ולטפל בהן בזמן. מלבד השפעת הטיפול המוקדם על המשך התפתחות הראייה של הילד (בעיות ראייה בילדים עלולות להתפתח לכדי פזילה, עין עצלה, בעיות מיקוד ועוד), חשוב לדעת כי בעיות הראייה הן אחד הגורמים העיקריים לקשיי ריכוז ולמידה של ילדים רבים.

ילדים שמתקשים בלימודים או לא מצליחים לשמור על ריכוז בשיעורים, מסווגים פעמים רבות בטעות כבעלי הפרעת קשב או בעיות למידה, רק מכיוון שהראייה לא נבדקה כראוי. מיותר לציין כי במקרים אלו, עשויים אותם ילדים לקבל טיפול שאינו רלוונטי, אשר לא יביא לשיפור הרצוי ורק יגביר את התסכול.

מעוניינים לבצע בדיקת ראייה לילדים? הכנסו לרשימת האופטומטריסטים המומלצים שלנו ובצעו בדיקה בטוחה >>>>>

מתי מומלץ לעשות בדיקת ראייה לילדים?

איגוד רופאי העיניים הישראלי ממליץ לבצע שלוש בדיקות ראייה בגילאי הילדות: הראשונה בגיל חצי שנה עד שנה, השניה בגיל 3 והשלישית לקראת כיתה א'. לאחר מכן מומלץ לבצע בדיקות ראייה שגרתיות אחת לשנה או שנתיים ומגיל 13 – לפי הצורך. להמלצה של איגוד רופאי העיניים מצטרפת גם הוראת מנכ"ל משרד החינוך, לפיה על כל ילד לעבור בדיקת עיניים לפני כיתה א'. לפיכך, מומלץ להפוך את בדיקת הראייה השנתית לחלק בלתי נפרד מן ההכנות לחזרה ללימודים, ולהתחיל במסורת לקראת המעבר לכיתה א'.

מלבד הבדיקות השגרתיות המומלצות, חשוב לשים לב לסימנים שעשויים להעיד על בעיות ראייה, ולהגיע לבדיקת ראיה בעקבותיהם. את הסימנים הנפוצים יכולים לזהות ההורים, המורים, ואפילו הצוותים המטפלים בגילאים הצעירים יותר:

  • שפשוף רב וחוזר של העיניים.
  • תלונות על כאבי ראש או כאבי עיניים.
  • רגישות לאור.
  • עיניים דומעות.
  • ישיבה קרובה מדי למסך הטלוויזיה.
  • החזקה של ספר/ טלפון נייד/ טאבלט קרוב לפנים בזמן השימוש.
  • מצמוץ, עצימת עין אחת או הטייה של הראש כשהילד מנסה לראות טלוויזיה או עצם מעט מרוחק.
  • אובדן ריכוז או סירוב לבצע משימות שקשורות בקריאה.

 בדיקת ראייה לילדים: תמונה שאטרסטוק

מה כוללת בדיקת ראייה לילדים?

מטרת בדיקת הראייה היא להעריך את יכולת המיקוד של העיניים ואת התפקוד הדו עיני, לבחון את מבנה העיניים על מנת לשלול מחלות עיניים, ולאתר בעיות ראייה. בעיות הראיה הנפוצות בגיל הילדות הן:

קוצר ראייה – קושי לראות למרחק. הילד יתקשה לראות את הכתוב על הלוח.

רוחק ראייה – קושי לראות עצמים קרובים. הילד עשוי להתעייף מהר בזמן קריאה, לסבול מכאבי ראש ועיניים ואפילו לפתח פזילה.

אסטיגמציה – צילינדר, בעיה הנלווית לקוצר או לרוחק ראייה ומייצרת עיוות מסוים בפיענוח התמונה שקולטת העין. לרוב לא מורגשת על ידי הילד עצמו.

פזילה – אחד הגורמים העיקריים לעין עצלה ולליקויי ראייה נוספים, לעיתים מופיעה גם בצורה סמויה שאינה בולטת לעין, אותה ניתן לגלות במהלך הבדיקה על ידי שימוש בטיפות עיניים מיוחדות להרחבת אישונים.

עין עצלה – מצב בו איכות הראייה של אחת העיניים נמוכה יותר משל השניה. במצב של עין עצלה, הזיהוי המוקדם חשוב במיוחד שכן ככל שהילד צעיר יותר, כך היכולת לאמן את העין ולחזק אותה אפקטיבית יותר.

בדיקת הראיה תתבצע על ידי רופא עיניים, ואם יתגלה כי הילד אכן זקוק למשקפיים, יהיה עליו לעבור בדיקה נוספת אצל אופטומטריסט, אשר יקבע את המרשם הדרוש ויסייע בהתאמת מסגרת המשקפיים המתאימה.

איך לבחור משקפיים לילד?

אם תוצאות הבדיקה מראות כי הילד אכן זקוק למשקפיים, השלב הבא יהיה בחירת המשקפיים המתאימים ביותר. לשם כך, חשוב להתייחס למספר דברים: ראשית, מומלץ לבחור במסגרת פלסטיק קלה וגמישה ככל האפשר על מנת שלא תישבר בקלות, ולוודא שאינה לוחצת על גשר האף אך גם לא מחליקה ממנו.

על מנת שגם העדשות לא יישברו בטרם עת, מומלץ לוודא כי הן עשויות מחומר פלסטי ולא מזכוכית. בנוסף, כדאי לבחור במשקפיים בעלי מסגרת עגולה שחלקה העליון מתחיל בקו הגבות, על מנת שכשהילד ירכיב אותם, הוא יביט דרך המרכז האופטי של העדשה.

קחו בחשבון שייתכן שהילד יחשוש מהתגובה של החברים בכיתה, או ירגיש מעט חוסר ביטחון, הקשיבו לו והראו לו שאתם מבינים את חששותיו, שתפו אותו בכל פרטי התהליך ונסו למצוא מודלים לחיקוי שגם הם מרכיבים משקפיים. מומלץ להראות לילד את ההבדל בין איכות הראייה שלו עם המשקפיים לבין איכות הראייה שלו בלעדיהם, דבר שיבהיר לו את חשיבותם.

מה מציעות קופות החולים?

קופות החולים מציעות למבוטחיהן, אלה ששייכים למסלולי הביטוח המורחבים יותר, בדיקות ראייה חינם ומימון או השתתפות בעלות המשקפיים לילדים עד גיל 18:

קופת חולים כללית - מבוטחי כללית מושלם פלטינום עד גיל 18 זכאים למשקפי ראיה בשווי של עד 600 שקלים אחת לשנה, כולל בדיקת ראיה חינם. אם מחיר המשקפיים עולה על 600 שקלים, ישלם המבוטח רק על ההפרש.

לרשימת אופטומטריסטים לילדים שעובדים עם קופת חולים כללית>>>

קופת חולים מכבי – מבוטחי מכבי זהב/ שלי עד גיל 18 זכאים לבדיקת ראיה חינם אחת לשנה ול-600 שקלים לרכישת משקפי ראיה מפלסטיק. ליקויי ראיה מסוימים יזכו את הילד בהטבות נוספות. מבוטחי מכבי כסף זכאים לאותן ההטבות רק עבור ליקויי ראיה מסוימים.

לרשימת אופטומטריסטים לילדים שעובדים עם קופת חולים מכבי >>>

קופת חולים מאוחדת – מבוטחי מאוחדת שיא עד גיל 18 זכאים אחת לשנה למשקפי ראיה במחיר של עד 700 שקלים תמורת השתתפות עצמית של 10%. אם מחיר המשקפיים עולה על 700 שקלים, ישלם המבוטח על ההפרש בתוספת 70 שקלים. ההטבה כוללת בדיקת ראיה.

לרשימת אופטומטריסטים לילדים שעובדים עם קופת חולים מאוחדת>>>>

קופת חולים לאומית – מבוטחי לאומית כסף וזהב עד גיל 18 זכאים למשקפי ראיה שמחירם עד 650 שקלים ב-21 שקלים בלבד.

לרשימת אופטומטריסטים לילדים שעובדים עם קופת חולים לאומית >>>>

שימו לב: מומלץ לקרוא את האותיות הקטנות בהטבות שמעניקה כל קופה, אשר עשויות לכלול תקופת המתנה לניצול ההטבה לאחר ההצטרפות למסלול, הגבלת הטבות בהתאם למרשם ועוד. בנוסף, כל קופת חולים עובדת עם רשימה מוגדרת של חנויות אופטיקה, ודאו שהחנות בה אתם קונים נמצאת בהסדר עם קופת החולים שלכם.

אנשים שחיפשו אופטיקאים חיפשו גם

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist