
כשהאחריות היא על מקום העבודה: קצבת נכות מעבודה בעקבות פציעה או מחלה
נפצעת במסגרת עבודתך? חלית במחלה שנגרמה בגלל התנאים בהם עבדת? ייתכן שמגיע לכם תשלום פיצוי המוכר לכולנו יותר כקצבת נכות מעבודה. למי מגיעה גמלה זו, מתי ובאילו תנאים, ואיך מקבלים את מלוא התשלום? רגע לפני שמגישים את התביעה, כדאי לדעת כמה דברים שיעזרו לכם בהתנהלות מול הרשויות
תאונת דרכים בדרך לעבודה, פגיעה ביכולת השמיעה בגלל שהות ממושכת ליד מכונות פס הייצור, שאיפת חומרים מסוכנים במכון המחקר, ואפילו פגיעה שנגרמה בגלל החלקה על הרצפה במשרד - תאונות עבודה יכולות לקרות כמעט בכל מקום, בכל סוג מקצוע, ובדרכים שונות ומגוונות. אם אירעה לכם תאונה כלשהי או שחליתם במחלה בגלל התנאים או המקום בו אתם עובדים, חשוב שתבררו האם מדובר בתאונת עבודה על פי חוק. רבות מתאונות העבודה ישפיעו על המשך חייכם ועל האפשרות שלכם להתפרנס כפי שהיה עד כה, והגדרת מקרה הפגיעה כתאונת עבודה מקנה לכם שלל זכויות חשובות שיסייעו לכם להשתקם ולהמשיך הלאה.
תאונת עבודה היא כזו הנגרמת במהלך העבודה או בעקבותיה, וההגדרה כוללת גם מקרה בו נפצע או ניזוק העובד כאשר היה בדרכו למקום עבודתו או ממנו. ההגדרה כוללת גם מחלת מקצוע, שכן התנהלות המוסד לביטוח לאומי בנוגע אליה זהה להתנהלות כלפי תאונת עבודה. מדובר במה שידוע גם כ"מחלת תעסוקה", בה לקה העובד לאחר שנחשף לגורמים מזיקים לאורך זמן במסגרת תפקידו. רשימת מחלות המקצוע מפורטת בפקודת התאונות ומחלות משלוח היד.
חזרה לעבודה אינה מבטלת קצבה
אחת הזכויות שניתנות לאדם שנפצע או סובל מנזק כלשהו בעקבות תאונת עבודה, היא קבלת גמלת נכות מעבודה מהמוסד לביטוח לאומי, הידועה גם כ”קצבת נכות מעבודה”. הגמלה היא למעשה קצבה חודשית שניתנת מדי חודש, כאשר את גובה הסכום ומשך התקופה בה ישולם קובע המוסד לביטוח לאומי בהתאם למצבו הרפואי של העובד.
מי שזכאי לקצבת נכות הוא עובד שכיר או עצמאי, וכן "עובד מיוחד", כגון מי שלומד בהכשרה או בשיקום מקצועיים, אשר שילם דמי ביטוח לאומי ואשר נפגע מתאונת עבודה, לרבות מחלת מקצוע, בעקבותיה נפגע כושרו לעבוד. אם זהו מצבך, עליך להגיש למוסד לביטוח לאומי בתוך 12חודשים לכל היותר מיום הפגיעה, תביעה לתשלום דמי פגיעה בעבודה והודעה על פגיעה בעבודה. עם קבלת התביעה תוכר כנכה עבודה וישולמו לך דמי פגיעה.
בשלב הבא - אם בעקבות הפגיעה איבדת את כושרך לעבוד ולהשתכר, ואינך מסוגל עוד לחזור לעבודתך הקודמת או לצאת לעבוד בעבודות מתאימות אחרות מבחינת גילך, מינך ו/או הרקע וההכשרה המקצועיים שלך - עליך להגיש תביעה לקצבת נכות מהעבודה. תביעה זו תטופל רק אם הגשת קודם לכן תביעה לדמי פגיעה ואם זו התקבלה. חשוב לציין כי גם אם חזרת לעבוד בתום התקופה בה שולמו לך דמי פגיעה, אתה עדיין רשאי להגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה והכנסתך לא תשפיע על שיעור הקצבה שתיקבע לך. את התביעה עליך להגיש על גבי טופס תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה ולתשלום קצבת נכות מעבודה, ולמסור אותו לסניף המוסד לביטוח לאומי הסמוך למקום מגוריך בתוך שנה ממועד הפגיעה.
הוועדה היא שתכריע
לאחר הגשת התביעה לגמלת נכות מעבודה תוזמן לבדיקה על ידי ועדה רפואית, המורכבת מרופא או שניים המתמחים בתחום הנוגע לפגיעתך. רופאים אלו, לאחר שיעיינו בכל החומר הרפואי שתעביר להם ושנוגע למקרה שלך, יתשאלו אותך ויערכו סדרת בדיקות הנדרשת לצורך גיבוש חוות הדעת, וייתכן אף שתישלח לבדיקות נוספות אצל מומחים אחרים כדי שיביעו דעתם בעניין. בסופו של התהליך תקבע הוועדה את דרגת הנכות שלך. דרגה זו נקבעת באחוזים בהתאם לרשימה המופיעה בתקנות הביטוח הלאומי, בה מצוין לצד כל ליקוי מהם אחוזי הנכות שיש לקבוע עבורו. בנוסף תקבע הוועדה הרפואית האם אתה סובל מנכות שנגרמה לך כתוצאה מתאונת העבודה או ממחלת מקצוע.
קביעתה של הוועדה תכריע מהו סכום הקצבה שתקבל. סכום זה מחושב בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה לך והוא יועבר אליך בכל 28לחודש. אם מצבך הוחמר או הוטב לאחר שהתחלת לקבל את קצבת הנכות, או שגובה הכנסותיך השתנו, ייערך דיון מחודש בעניינך וגובה הקצבה יעודכן בהתאם. חשוב להדגיש כי על קביעתה של הוועדה הרפואית ניתן לערער - הן אתה והן המוסד לביטוח לאומי. לשם כך יש להגיש ערר מנומק לוועדה הרפואית לעררים בתוך 30 יום ממועד קבלת ההודעה על קביעת קצבת הנכות המגיעה לך.
לסיכום, אם נפגעת בתאונת עבודה או שחלית במסגרת העבודה, חשוב שתעמוד על זכותך לקבל גמלת נכות משום שהכסף הזה מגיע לך כחוק. כדי להבטיח שתקבל את קצבת הנכות רצוי להיעזר בעו"ד המתמחה בתחום הנזיקין שיסייע לך בהגשת התביעה ובניהול ההליך מול המוסד לביטוח לאומי. עזרה מקצועית של עו"ד מיומן תוכל להבטיח תהליך מסודר, יעיל ומהיר, תוך דאגה למיצוי כל זכויותיך. רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בתחום הנזיקין תוכלו למצוא כאן - באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת. בהצלחה.
>>בואו לדבר על זה בפורום דיני נזיקין.