כתבות בנושא עורכי דין דיני קניין רוחני, סימני מסחר ופטנטים - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

זכויות יוצרים - עם אסתטיקה: רישום מוצר כמדגם ברשות הפטנטים

הכנתם תרשימים, קניתם חומרים, עבדתם ימים ולילות, ולבסוף הוצאתם תחת ידכם את המוצר הייחודי שלכם. כדי להבטיח שאף אחד לא יתפוס עליכם טרמפ, כדאי למהר ולרשום את המוצר כ"מדגם" - ההגנה המשפטית על עיצוב ואסתטיקה

בכתבה זו:
מה מוגן כפטנט ומה לא? | רישום מדגם | הגשת בקשה לרשם הפטנטים | מומחיות בקניין רוחני

תמיד חלמתם על היצירה הפרטית שלכם, זו שאיתה תפרצו לעולם הגדול: בגד שעיצבתם, כלי ייחודי למטבח, או אולי אפילו כלי רכב שטרם נראה כמותו. כדי שאותה יצירה תישאר רק שלכם קיים בעולם המשפטי תחום נרחב העוסק בקניין הרוחני, אשר במסגרתו מוגנות זכויות  היוצרים שלכם על היצירה שלכם, כאשר בעניינו אותה יצירה היא המדגם. "מדגם" הוא למעשה מעין סוג של פטנט מעוצב. על פי החוק, מדגם נוגע לעיצוב ולהיבט האסתטי של חפץ או כל דבר-מה אחר (להבדיל מפטנט, בו לא מגן החוק על עיצוב המוצר אלא רק הפונקציה שהוא מספק).

מה מוגן כפטנט ומה לא?

חשוב להסביר: למוצרים, חפצים או כל דבר אחר יכולות להיות שתי תכונות שנוגעות לקניין רוחני ולזכויות יוצרים: הראשונה היא הפונקציה של המוצר, זו המספקת את הפעילות המיוחדת שלו והיא זו המוגנת בזכויות יוצרים כפטנט. לעומת זאת, כשמדברים על העיצוב והאסתטיקה של המוצר, מתייחסים לצורתו החיצונית והיא מוגנת על ידי דיני המדגמים.

רישום מדגם

החוק מאפשר לכם לרשום את המדגם, אם אתם עומדים בתנאים הקבועים בו. התנאי הראשון הוא היותו של המוצר פונקציונאלי, כלומר מקיים פעילות מיוחדת. התנאי השני הוא כמובן ההיבט האסתטי של המוצר והתנאי השלישי הוא החדשנות והמקוריות שלו. לבסוף, עליכם לוודא, כי המדגם לא פורסם בישראל. חשוב לציין שאת המדגם צריך לרשום בהתאם לפקודת הפטנטים והמדגמים, במחלקת המדגמים של רשות הפטנטים. רישום זה נקרא בשפה המשפטית "קונסטיטוטיבי" ולמעשה מקים את הזכות שלנו על המדגם, בהתאם לעמידתנו בתנאים.

הגשת בקשה לרשם הפטנטים

כדי לוודא שרישום המדגם מתבצע כהלכה יש להגיש בקשה מסודרת לרשות הפטנטים ולדאוג שתכיל טופס הגשה מודפס (לא בכתב יד) בשני עותקים זהים, ותמונות מפורטות של המוצר שאתם רוצים לרשום עליו מדגם מכמה זוויות ונקודות מבט המתארות את כל פרטי העיצוב שלכם. שימו לב: אסור לרשום על דפי התמונות דבר מלבד נקודות המבט. בנוסף עליכם לצרף אישור (קבלה) על תשלום אגרה עבור הגשת הבקשה למדגם ומכתב המציין כי מדובר בבקשה חדשה למדגם. לבסוף, יש לציין את המועד שבו המוצר המעוצב שלכם, שעבורו הגשתם את הבקשה, מפורסם או משווק בישראל.
 
אם המדגם שלכם עומד בכל התנאים ורשמתם אותו במחלקת המדגמים של רשות הפטנטים, קמה לכם הזכות בעיצוב המדגם. המשמעות היא שכעת הזכות על העיצוב של המוצר היא שלכם בלבד ולאף אחד אחר אסור להעתיקו, אחרת יסתכן בתביעה. חשוב רק לזכור, כי הזכות על עיצוב המוצר היא לא לכל החיים, אלא למשך 15 שנה מיום הרישום.

מומחיות בקניין רוחני

העולם המשפטי הנוגע לקניין רוחני בכלל ומדגמים בפרט, דורש ידע ומומחיות מיוחדת. לכן, אם עיצבתם מוצר כלשהו ואתם רוצים לשמור ולהגן על הזכויות שלכם, פנו לאיש מקצוע המתמחה בנושא, למשל: עורך דין מומחה לקניין רוחני, כדי שיסייע לכם להכניס את מה שעיצבתם למסגרת הנכונה ולרשום את המוצר שלכם כמדגם ברשות הפטנטים.
 
>> בואו לדבר על זה בפורום עורכי דין – קניין רוחני/סימני מסחר/פטנטים.
>> רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים זכויות יוצרים תמצאו כאן באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת.
בהצלחה.

מצא עורכי דין דיני קניין רוחני, סימני מסחר ופטנטים באזורך

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist