
בעל המאה: זכויות וחובות של בעלי מניות
מאת: עו"ד ערן זוהר | פורסם: 16.07.12
בשעה טובה הצלחתם לחסוך סכום כסף נכבד, ואתם שוקלים באיזו דרך למנף אותו כך שיניב לכם רווחים. השקעה בבורסה היא אחת הדרכים הנפוצות, אבל לפני שמתנפלים על מדורי הכלכלה ומחפשים את המניה הכי חמה, כדאי לדעת מה זה בעצם "בעל מניות"
בכתבה זו:
חסכונות הם דבר נחמד, וכולנו למדנו שכדאי לשמור סכום כסף מכובד ליום סגריר. אבל כדי לנהוג בצורה חכמה באמת כדאי לא רק לדעת לחסוך, אלא גם לדעת מה לעשות עם הכסף הזה בזמן שהוא ממתין לנו, או במלים אחרות -– כיצד להשקיע אותו. אחת הדרכים הנפוצות למנף סכומי כסף היא השקעה בבורסה, כלומר להפוך לבעל מניות ולהרוויח מהחיסכון.
תחילה, חשוב להבין מה זו בכלל מניה. מדובר בנייר ערך שאנו קונים ובתמורה מקבלים חלק - אחוז מסוים, בהתאם למה ששילמנו - בחברה שלה שייכת המניה. חברה מורכבת מבעלי מניות -– אפשר שהבעלים יהיה אדם אחד שמחזיק במאה אחוז מהמניות, או מספר אנשים המתחלקים בבעלות (למשל, ארבעה חברים שפתחו יחד חברה וכל אחד מהם מחזיק ב-25 אחוזים מהבעלות עליה). מה שקובע את האחוז שלכם כבעלים של החברה הוא "הערך הנקוב" הרשום על שטר המניה שקניתם. החלק של בעל מניות בחברה נקבע בדרך כלל לפי ההשקעה שלו בחברה.
ישנם סוגים שונים של מניות ובעלי מניות. זו הבסיסית והמוכרת היא ה"מניה רגילה" אשר מקנה לבעליה את הזכות להשתתף באסיפות שהחברה מקיימת, להצביע בתהליכי קבלת ההחלטות ולקבל דיבידנדים (כסף מהרווחים של החברה). סוג נוסף הוא "מניות הנהלה", המקנות לאלו המחזיקים בהן רשות לקחת חלק במינוי מנהלי החברה. מי שמחזיק ב"מניות בכורה" נהנה מזכות עדיפה בקבלת דיבידנד (לפני בעלי מניות אחרים). ישנם סוגים נוספים של מניות ובעלי מניות, ולכל אחד זכויות וחובות שנובעים ממנה.
אמנם חשוב לציין, כי כאמור לבעל מניה יש זכויות בחברה, אך המניה נושאת עימה גם חובות. על בעל מניות להשתמש בזכויות שלו בתום-לב ולא לקפח בעלי מניות אחרים בחברה.
לאחר שהחלטתם היכן להשקיע את הכסף ובאיזה סוג מניה, עליכם לפנות לבורסה לניירות ערך - השוק שבו נסחרות המניות ובו מתבצע תהליך הקניה והמכירה. ניתן לקנות ניירות ערך מחברה חדשה שמציעה את המניות שלה למכירה, ובכך היא בעצם משיגה כסף למימון שלה (הנפקה) ואפשר גם לקנות מאנשים אחרים שקנו מניות ומעוניינים למוכרן.
בין הבעלים לחברה
אם נקלעתם להתנהלות מול חברה או בעלי מניות, אחד המונחים המשפטיים שחשוב להבין הוא "אישיות משפטית נפרדת". מונח זה מגדיר חברה כגוף נפרד בפני עצמו ומבדיל בין בעלי המניות לבין החברה עצמה בכל מה שקשור לזכויות ולחובות משפטיות וחוקיות. ולכן, אם חברה כלשהי חייבת לכם כסף ואינכם מצליחים לגבות אותו ממנה, אין באפשרותכם לפנות עם בעיה זו אל בעלי המניות שלה. ההתנהלות שלכם בכל הקשור להחזרת החוב תהיה מול החברה בלבד.
כדי לנסות לחייב בכל זאת את בעלי המניות להתערב בהחזרת החוב של החברה כלפיכם, תוכלו לבצע "הרמת מסך" -– מהלך שבמסגרתו משייכים את החוב לבעל המניות. "הרמת מסך" מתייחסת לגבי כלל הזכויות והחובות של החברה (אנו למעשה מרימים מסך מדומה המפריד בין החברה לבעלי המניות). חוק החברות קובע שבית המשפט בלבד יכול להרים מסך, ורק במקרים חריגים. אם במידה שהחלטתם ללכת על מהלך כזה, מומלץ לפנות לעו"ד שמתמחה בדיני חברות וניירות ערך ולבדוק באמצעותו האם המקרה שלכם מאפשר הרמת מסך שתחייב את בעל המניות.
באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בשוק ההון ובניירות ערך. בהצלחה.
באמצעות שימוש במערכת סינונים מתוחכמת תוכלו למצוא כאן רשימה ממוקדת של עורכי דין המתמחים בשוק ההון ובניירות ערך. בהצלחה.
אנשים שחיפשו עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע חיפשו גם
מצא עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע באזורך
עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע באזור ת"א והמרכז עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע באזור חיפה והקריות עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע בתל אביב עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע בירושלים
עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע בחיפה עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע בראשון לציון עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע בבאר שבע עו"ד שוק הון, תאגידים וני"ע בפתח תקווה