כתבות בנושא עו"ד דיני נזיקין/תאונות דרכים/רשלנות רפואית - תמונת אווירה WhatsappFacebookTwitterShare

לשון הרע באינטרנט: דיני לשון הרע ועונשיו

בעידן הפייסבוק, הטוויטר וריבוי כלי התקשורת, כולם יכולים להחליף בקלות מידע זה עם זה, וזה על זה. אבל התרחבות המדיה מאפשרת גם להשמיץ אנשים בלחיצת כפתור, וכדי למנוע זאת קיים חוק לשון הרע

בכתבה זו:
כל פרסום יכול לפגוע | עונש כפול לפניך

הפתגם הידוע אומר שחיים ומוות ביד הלשון. כולנו יודעים מה משמעותן של מלים וכיצד הן יכולות לפגוע, אבל גם אם לא מדובר בפגיעה פיזית (למרות שבהחלט ייתכנו מקרים כאלה) הרי שדברים שנאמרים או נכתבים בגנותו של אדם כלשהו יכולים להסב לו נזק משמעותי בדרכים שונות. כדי למנוע זאת נועד "חוק איסור לשון הרע", המתייחס למקרים של פגיעה בזולת - או בגוף ציבורי כלשהו - באמצעות פרסום שקרי.

כל פרסום יכול לפגוע

מאחר שללשון הרע עשויות להיות השלכות קשות (הן למבצע, שהוא המפרסם הפוגע, והן לזה שנפגע), נקבע בישראל חוק המגדיר ומסדיר את הנושא. במסגרת החוק נמנים מספר מצבים המהווים לשון הרע, כאשר הראשון שבהם הוא פרסום העלול להשפיל אדם או להציב אותו כמטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצד החברה.
מצב נוסף המהווה לשון הרע על פי חוק, הוא כאשר פרסום כלשהו מבזה אדם בגלל מעשים או התנהגות המיוחסים לו. פרסום אשר עלול לפגוע במשרתו של אדם (בין אם מדובר במשרה ציבורית או בכל משרה אחרת), בעסק שלו, במקצוע שלו או במשלח ידו מוגדר גם הוא לשון הרע, וכך גם פרסום המבזה אדם בשל גזע, מוצא, דת, מקום מגורים, גיל, מין, נטייה מינית או מוגבלות (לקות פיזית, נפשית או שכלית קבועה או זמנית).
חשוב להתעכב על ההגדרה "פרסום" כדי לדעת מתי מדובר בעבירה על החוק. האם כאשר אנחנו כותבים הערה עוקצנית כלשהי בפייסבוק, למשל, או טוקבק ארסי בתגובה למאמר באינטרנט, אנו בעצם מבצעים עוולה או עבירה לפי חוק איסור לשון הרע? החוק קובע כי פרסום, בכל הנוגע ללשון הרע, מתייחס למעשה כמעט לכל דבר שמישהו מבטא בציבור, או כפי שנכתב בהגדרה המדויקת: "פרסום של לשון הרע יכול להיות בכתב, בדפוס, בציור, בדמות, בתנועה, בצליל ובכל דבר אחר, בין אם באופן ישיר ובין אם במשתמע". עוד חשוב לדעת בהקשר זה כי לשון הרע יכולה להיות גם בנוגע לאדם מת ובמקרה כזה שאריו של אותו מנוח יכולים לתבוע את הפוגע (שארים - בן הזוג של האדם המת, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו או אחיותיו).

עונש כפול לפניך

העונש שנקבע בחוק לעבירת לשון הרע הוא מיוחד, שכן למעשה מדובר בענישה כפולה: מי שמפר את הוראות החוק ומפרסם לשון הרע על אדם אחר יכול גם להיתבע באופן אזרחי על ידי הנפגע, אולם הוא עלול גם לעמוד לדין בגין עבירה פלילית שהעונש עליה הוא שנת מאסר. 
אם קראתם דבר-מה שכתבו עליכם וחשתם שהדבר פגע בכם באופן אישי, ובוודאי באופן כזה שיכול לסכן אתכם, להשפיע על עיסוקכם וכדומה, עליכם להגיש תלונה במשטרה נגד מי שעומד מאחורי הדברים. במשטרה עשויים לחקור אותו ואף להמליץ על העמדתו לדין פלילי. זאת ועוד - במסגרת גזר הדין במשפט הפלילי, בית המשפט יכול לחייב את הפוגע לשלם לכם פיצוי בסך 50,000 שקלים. גם אם ברצונכם להימנע מפניה למשטרה ולהסתפק בתביעה אזרחית, יש באפשרותו של בית המשפט לחייב את אותו אדם שפרסם עליכם את לשון הרע לשלם לכם פיצוי בסכום דומה. אגב, בשני המקרים לא צריך כלל להוכיח שנגרם לכם נזק, ולא זו בלבד - אם במהלך התביעה האזרחית הוכחתם שהפרסום נועד לפגוע בכם, עשוי בית המשפט לפסוק על תשלום פיצוי כפול (100 אלף שקלים). סנקציות חמורות, כבר אמרנו?
חוק איסור לשון הרע וההליכים המשפטיים הנובעים ממנו הינם מורכבים ודורשים ידע רב ומומחיות מיוחדת. לכן, אם נקלעתם למצב משפטי המצוי בתחום זה מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בלשון הרע, על מנת שיסייע לכם למצות את הדין עם מי שפגע בכם.

>> רישמה של עורכי דין המתמחים בלשון הרע באינטרנט תמצאו כאן.

אנשים שחיפשו עו"ד דיני נזיקין/תאונות דרכים/רשלנות רפואית חיפשו גם

מצא עו"ד דיני נזיקין/תאונות דרכים/רשלנות רפואית באזורך

scheduleReview
Arrow_Close_partArrow_LeftArrow_moreArrow_Open_partArrow_RightArrow_downX_close_iconSite_menu_knowCall_iconלוגוzap_thumbsMap_pinתמונה גנריתVideo_playIcon star empty colorIcon star empty colorIcon star full colorIcon star empty colorאייקון חנויותDone_tofes_iconicon_failSite-menu_pricelistsSite_menu_reviewsSite_menu_search_resultsSite_menu_top_10Site_menu_add_bussinessexpress iconwhatsapp iconhand_click_expressicon_mobile_consult דפי זהבZAPתפריטSearchSearch Footer_searchFooter_toolsFooter_pricelist